Slutsats och sammanfattning

Den som läst recensionen av flaggskeppet Radeon R9 290X och dessutom hängt med i nyhetsrapporteringen kanske inte höjer på ögonbrynen åt småsyskonet Hawaii Pro, men det betyder inte att grafikkortet är ointressant. Tvärtom kompletterar AMD med en modell som i många fall kan utgöra det mer rimliga alternativet.

IMG_6980.jpg

Nya Radeon R9 290 innehåller färre streamprocessorer och något lägre klockfrekvenser än flaggskeppet i serien. Däremot bibehålls samma kraftfulla 512-bitars minnesbuss. Prestandaskillnaden är i genomsnitt endast cirka 10 procent till nykomlingens nackdel, vilket innebär att grafikkortet hamnar jämsides konkurrenten Geforce GTX 780.

Vid överklockning utjämnas skillnaderna något. Radeon R9 290 ser ut att kunna nå ungefär samma klockfrekvenser som R9 290X, vilket betyder att den som kan tänka sig att trixa med inställningarna har en hel del gratis prestanda att hämta – även med den kritiserade referenskylaren. Ett överklockat Radeon R9 290 kan till och med närma sig ett trimmat R9 290X, men i vanlig ordning finns inga garantier om att alla exemplar kan uppnå samma resultat.

Strömförbrukningen och värmeutvecklingen stannar dock kvar på mer eller mindre samma nivå som Radeon R9 290X. Det betyder att nykomlingen är något törstigare än den närmaste konkurrenten Geforce GTX 780, även när prestandan tas med i beräkningen. Referenskylaren är dessutom fortsatt högljudd i förhållande till kapaciteten och lider bitvis av tvivelaktig fläktstyrning.

Desto mer intressant blir det när det kommer till prissättningen. Efter Nvidia senaste prissänkning råder fullt priskrig på grafikkortsfronten och AMD vill inte vara sämre. Radeon R9 290 kommer att kosta från cirka 3 590 kronor inklusive moms hos svenska återförsäljare. Det är en mycket konkurrenskraftig prislapp, inte minst i jämförelse med Geforce GTX 780.

Sammanfattningsvis är Radeon R9 290 ett utomordentligt tillskott och ett mycket värdigt alternativ till flaggskeppet Hawaii, särskilt för den som håller hårt i plånboken och är på jakt efter mycket prestanda för pengarna. Nu återstår det att se om partnertillverkarna lyckas rätta till bristerna och ta AMD:s senaste grafikkort till nya höjder.

AMD Radeon R9 290 ger mycket prestanda för pengarna.

Fördelar:

  • Mycket prestanda för pengarna

  • Lovande procentuell överklockningspotential

Nackdelar:

  • Undermålig referenskylare med hög ljudnivå

  • Högre strömförbrukning än den närmaste konkurrenten Geforce GTX 780

Pris vid publicering: 3 590 kronor inklusive moms.

Fotnot: På grund av fortsatta svårigheter med att få fram ett andra exemplar av nylanserade grafikkort, bland dessa AMD Radeon R9 290, redovisas inga resultat från tester i Crossfire och SLI. Detta tillkommer vid ett senare tillfälle.