Inlägg

Inlägg som JonasT har skrivit i forumet
Av JonasT

Förutsatt att spelet har stöd för det, och implementationen inte är helt trasig, så använder jag nästan alltid DLSS. Går liksom inte att driva runt 4K UHD med ett RTX 4070 i native utöver indietitlar.

Av JonasT
Skrivet av Bodorio:

Bestämde mig för att inte vänta med just CPU-uppgraderingen. Processorn lär ju vara väldigt länge ändå.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/HmcoAXThdDNOrZpAoxLprkEsTeQ/bodorioshttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/HmcoAXThdDNOrZpAoxLprkEsTeQ/bodorios

Vad tros om detta?

Är det förresten bökigt att byta processor? Från intel till ryzen också? Behöver jag formatera om?

Tycker att det ser bra ut, men du bör även komplettera med denna så att du kan montera din befintliga processorkylare på det nya moderkortet.

Att montera processorn är inte särskilt svårt, men vi har en guide hur det går till här. Du bör installera om operativsystemet när du har bytt moderkort och processor, och det bästa i det här fallet är om du installerar det på den nya SSD:n då det är den snabbaste enheten i systemet. Då behöver du inte heller formatera din gamla SSD och har kvar datan på den.

Av JonasT

Du kan behålla både chassi och nätaggregat, de kommer att fungera fint i ett nytt bygge. Du kan även behålla processorkylaren och helt enkelt komplettera med en ny monteringsanordning för den sockeln du tänkt använda (Noctua säljer dessa löst via svenska återförsäljare).

En spontan tanke är att du kanske ska vänta till hösten med att uppgradera, sett till att RTX 5000-serien inte lär släppas förrän framåt slutet av året/början av 2025. I höst släpper både AMD och Intel nya processorer, så om det inte brinner i knutarna finns det möjlighet att få mer moderna modeller att matcha grafikkortet med.

Av JonasT
Skrivet av Leonberger:

Hejsan!

Har knåpat ihop en burk med lite begagnade delar. Men har lite problem.

Cpu: intel i5 12400
Moder: ASUS TUF GAMING B760-PLUS WIFI D4
Ram: 64gb ddr4 3200
PSU: Chieftec proton 1000w
GPU: 3060ti

Jag kopplade 24 pinnen men fick ingen boot/svart skärm även om alla fläktar snurrade, gpun också inkopplad givetvis (6 + 2 pin) och lyste. Både gpun och ramen har suttit i en annan burk så jag vet att de fungerar.

Saken är den att jag inte kopplat mobots 8 pin ATX12V då jag har 2 x 4-pin från PSU som är för korta för att nå fram men misstänker att det kan bli problematiskt då jag tror 2 x 4 uttaget på PSU är EPS12V. Det står iallafall så på specen på Chieftecs hemsida. Det står att nätaggregatet har 2 x 4 cpu EPS12V. Alltså inte ATX12V (vilket det står på mobot).
https://www.chieftec.eu/products-detail/160/PROTON_SERIES/223...

Kan jag förlänga dessa med
2 x Förlängning 4-pin ATX12V(P4) https://www.inet.se/produkt/8500562/forlangning-4-pin-atx12v-...

Har googlat i timtal men får inga riktiga svar. Vänder mig därför till er, proffsen.
Kan ni hjälpa en rådvillig?
En del säger att man absolut inte ska mixa dessa två medans andra säger att de är samma sak.

EPS12V är samma kontakt som ATX12V i det här fallet. Du kan köpa den här förlängningen för ändamålet (du slår ihop de båda 4-pinskontakterna och kopplar in i adaptern). Datorn kommer inte att fungera utan att du kopplar in 8-pinskabeln i moderkortet.

Av JonasT

Har 2 TB i stationära (utspritt på tre SSD:er). Den har inte fått så mycket kärlek de senaste åren, så börjar bli dags att riva ut de äldsta och skaffa något mer modernt med högre kapacitet.

Av JonasT
Skrivet av tjockfil:

Bra att du frågade, har tänkt ställa frågan här men glömt. Den lyser i fast orange sken, ska den lysa eller indikerar att något är fel?

De ska slockna när allt fungerar. Orange kan tyda på RAM-fel, men tror inte att det är där skon klämmer här. Har du dubbelkollat kablarna så att allt sitter som det ska efter nätaggsbytet? Tänker specifikt på 8-pinskabeln som ska in längst upp i vänstra hörnet, vilken kan vara lätt att missa.

Av JonasT

Såg klart första säsongen igår och måste ändå säga att jag är positivt överraskad. Tyckte de träffade en bra balans mellan ”seriösa” inslag och fånerier, vilket fångade Fallout-känslan fint.

Av JonasT
Skrivet av tjockfil:

Har testat det, fick pilla lite på gamla då några pinnar var lite böjd. Men har fått den på plats och har samma resultat som med nya, alltså ingen skärm. Har jag klantat det med kablar ändå? Ska djupdyka i detta

En sak du kan kika på är diagnostiklamporna i det inringade området på bilden ovan. Lyser någon av dem i ett fast sken en stund efter du har startat datorn eller slocknar dem?

Av JonasT
Skrivet av perost:

Ja, du har rätt. Jag tänkte att det var 125W sustained och 253W peak, men det är ju i själva verket 125W TDP och 253W sustained om kylningen tillåter det.

Men frågan är då vad som är skillnaden mellan Baseline och Intel Standard? WCCF Tech skriver 188W för Baseline och 253W för Standard, men 188W verkar ju som sagt bero på att det var en icke-standard 14900K som användes. Eller är det kanske samma sak, bara att Gigabyte som vanligt måste hitta på något eget namn på det?

Det är också oklart vad standardinställningen är, för inte kör väl Gigabyte med Auto som standard? Det känns som att det finns väldigt många frågetecken, kanske något för Sweclockers att räta ut?

Det hela är ju rätt rörigt sett till att olika tillverkare verkar applicera olika inställningar när Intel Baseline används. Utöver effektbudget justerar vissa SVID till Intel Fail Safe också, vilket ger rätt höga spänningar på frekvenskurvan.

I fallet med Gigabyte-kortet så känns det ändå som att QS-exemplaret av processorn har något att göra med att PL2 endast sätts till 188 W – det är orimligt lågt sett till processormodellen.

Men det finns helt klart mer att nysta i här och hoppas väl också att Intel publicerar någon form av riktlinje för vad de själva anser är ”baseline” så att vi kan jämföra det mot moderkortstillverkarnas implementationer.

Av JonasT
Skrivet av LeifSandvik:

Här kommer recensionen av vår mentor AllThingsOnePlace
https://youtu.be/sp8PDgrh_IM

Så 45 wattaren verkar helt klart vara snäppet bättre än 30 W-ditot. Ska bli intressant att se uppföljningen med teardown för att se skillnaden på insidan mellan de båda.

Av JonasT
Skrivet av Thomas:

Från SweClockers test av 14900K:

Jag tolkar detta som att dessa resultat med "-30%" alltså är samma resultat som SweClockers fick i sin recension, eller?

Bortsett från SweClockers, hur brukar de flesta andra stora sidorna testa detta?
Känns knasigt att kalla det så mycket minus om det är enligt Intels specifikationer.

Det är lite vilda västern med effektbudgeterna, men de flesta större hårdvarusajterna brukar köra med korrekta PL1/PL2-limits enligt Intel spec och komplettera med upplåsta värden. I Techtuber-sfären brukar dessa värden dock vara ganska godtyckligt inställda.

Skrivet av Dalton Sleeper:

Är 253w sustained eller peak under kortare laster (tidsbegränsad boost)?

Skrivet av perost:

Med en korrekt satt baseline (vilket inte verkar vara fallet för Gigabyte-kortet i artikeln) så är det 253 W sustained för Core i9-14900K.

Av JonasT

Växla till de här minnena. Marginellt dyrare men bättre matchad hastighet för plattformen.

Av JonasT
Skrivet av shugge:

Då var jag inte fel ute.

Lagom förvirrande att Asus Aura blandas ihop med A-RGB när det är två helt olika spänningar..

Ja, knixet är att exempelvis Aura används som samlingsnamn för all RGB, oavsett om det är det gamla 12V-systemet eller 5V A-RGB. Blir lätt förvirrande om man inte lusläser specifikationerna.

Av JonasT
Skrivet av shugge:

Så Phanteks kör 5V 3-pin A-RGB med medföljande adapter? Framgår varken av manualen eller bilder på deras websida 😒

Det står iofs längst ner i deras spec: D-RGB m/b adapter
Men man hade ju önskat att det var lite tydligare.

De kör en proprietär 3-pinskontakt som kan konverteras till en standard 3-pins A-RGB-kontakt för inkoppling på moderkortets 5V A-RGB-header.

Skrivet av Nascend:

Så den adaptern kan jag använda för att koppla till mitt moderkorts 4-pin kontakt? Eller är mitt moderkort för gammalt för att ha rätt anslutning?

Det är dessvärre för gammalt, då det endast har äldre typen av 12V RGB-kontakter. Du behöver komplettera med någon form av RGB-kontroller för att driva just den fläkten.

Av JonasT

Processorn du har valt fungerar inte ihop med moderkortet i listan då det sistnämnda är menat för AMD AM5 inte för Intel LGA 1700.

Av JonasT

Hur pass böjda är pinnarna på den gamla processorn? I många fall går de att böja tillbaka försiktigt (exempelvis med hjälp av ett rakblad eller annat tunt objekt). Får du dem tillräckligt raka borde det gå att installera den gamla processorn igen, uppdatera BIOS och sedan växla tillbaka till den nya.

Av JonasT

Som @Swedishchef_90 skriver så använder man en adapter för att koppla in Phanteks egna 3-pinskontakt till moderkortets A-RGB-kontakt. Den adaptern medföljer i förpackningen till fläkten.

Av JonasT
Skrivet av Aka_The_Barf:

Känns som oled borde vara minimum standard idag på handhållet?

Skrivet av Edvin1:

Absolut. Det ryktas ju att billigaste iPhone ska få oled. Problemet är ju att har man väl vant sig vid oled är jobbigt att gå tillbaka. Det är en game changer.

Instämmer helt. Är helt ointresserad av en framtida Switch-modell som saknar OLED. Är tillräckligt smärtsamt att ha behövt gå tillbaka till Steam Deck LCD efter att ha recenserat OLED-varianten.

Av JonasT

Fallout Classic Collection (Fallout, Fallout 2 och Fallout Tactics) på Steam.

TZ2J0-37IB7-5HNQR Tagen!

Pinga eller citera när den är tagen.

Av JonasT

@ottoblom Nu finns en sektion om grafikminne också!