Inlägg

Inlägg som Marsupilami har skrivit i forumet
Av Marsupilami

Hur ska man tolka det om downforeveryoneorjustme.com anger att en sida är nere, men sidan funkar för en själv? Den påstår just nu att google.com är nere...

Av Marsupilami
Skrivet av Laxpudding:

Handen på hjärtat var ditt val av en Grundig där 2012 inget vidare val för dig som ska koppla mot dator. Att man kallar VGA-porten för PC är för att det är urgamla prylar. Tekniskt är din Grundig jämförbar med en TV-apparat från just 00-talet. Då var VGA den mest utbredda kontakten på en dator. HDMI blev norm först runt 2010 på bärbara. Så man kallade VGA:n för "PC" och lät den ta emot någon gammaldags VESA-signal likt 1024x768, 1280x768 eller liknande. HDMI-ingångarna var styrda runt 720p, 1080i och med fast och ej justerbar overscan.Tills man började styra upp det där runt 2008 och framåt.

2012 var det inga som helst problem att få tag på TV-apparater som fungerar som förväntat mot en PC via HDMI. I stort sett alla etablerade tillverkade klarade det. Var nog Philips som jag på rak arm minns som sist med att släppa de gamla tankesättet med en "PC"-kontakt för VGA.

Så du har nog bara levt i alla år lite oviss om hur det egentligen borde fungera.

Tack, då vet jag. Trodde jag stålsatte mig genom att köpa en high-end tv, eftersom jag är helt okunnig i skärmteknik. Lagom oflyt att få alla obskyra lyxfunktioner utom just den man vill ha

Dessutom verkar den sakna möjligheten att stänga av overscanning på HDMI. Vilken fornlämning till tv rent ut sagt! Nu får jag börja kolla efter en modernare dumburk som klarar av det

Av Marsupilami
Skrivet av Laxpudding:

Sedan 2007 i samband med att HD Ready-certifiering uppdaterades för 1080p till just HD Ready 1080p. Då ska alla certifierade displayer kapabla att reproducera 1920x1080 pixlar (eller större) klara av att reproducera bilden utan overscan eller pixelmappat på 1080p och 1080i. Vilket i praktiken omfattar alla Full HD eller 4K/8K-apparater lanserade från 2008 och framåt. Även apparater med mindre än Full HD-panel fick möjlighet att stänga av overscan i samma veva. I alla fall från de etablerade tillverkarna. Annat förstås med de enkla budgetskraparna.

Skulle bli väldigt förvånad om jag finner en modern TV idag som forcerar overscan på HD-signaler.

Nu behöver inte HDMI autojustera alls eftersom all relevant information ligger som metadata. Däremot kan det fortfarande aktiveras overscan på många apparater, vilket man kan stänga av efter en viss jakt i menyerna. Eftersom ingen tillverkare (förutom Panasonic) bemödar sig med att kalla overscan för just "overscan" i menyera. Istället har man andra virriga beteckningar som "Skanna bara" (LG) och liknande.

Se där lärde man sig något nytt! Min tv är från 2012 och är "Full HD ready", så långt så gott. Jag får väl ta och utforska menyerna efter overscan. Finns det förresten någon nackdel med att koppla in en dator på icke-PC-input (HDMI i det här fallet) jämfört med PC-input (VGA), eller varför har man en särskild port avsedd för just PC?

Av Marsupilami
Skrivet av Allexz:

Normalt eller ej är väl lite svårt att säga. TVn är väldigt gammal och utvecklingen har gått om den där skärmen hundra gånger.

Med en lite nyare modell så hade HDMI fungerat utan problem. Bara de första generationerna som hade problem med att justera bilden korrekt.

Jag gissar/antar att en ny tv för 3000:- också ger en betydligt trevligare bild att titta på för c:a 1/3 av energiförbrukningen.

Gammal och gammal. Är 9 år verkligen gammalt när det gäller tv-apparater? Själv har jag aldrig varit särskilt petig när det gäller tv. Hade inte katten spytt i tjock-tv:n hade vi nog inte kommit oss för att byta ut den heller

Skrivet av Laxpudding:

Auto-justeringen bygger på en algoritm som försöker gissa var den aktiva bildarean i signalen börjar och slutar. Därför är bilden man visar vid en auto-adjust avgörande för resultatet. Foton och grafik med stora ytor i samma färg (hav himmel, svart bakgrund etc) blir ofta fel. Däremot fungerar testbilder med tydliga mönster utmärkt för auto-adjust. Till exempel det här mönstret på en webbläsare i helskärm:

http://www.lagom.nl/lcd-test/clock_phase.php

Intressant, tack! Då är frågan bara hur man får LibreELEC att vissa myrornas krig vid boot...

Nej, det kanske är bäst att göra som Allexz skriver och skaffa en nyare tv. Hur vet man om en tv klarar av att autojustera HDMI utan att beskära kanterna? Finns det något specifikt årtal då de började bygga tv-apparater som faktiskt klarade det?

Av Marsupilami

Auto-adjust fungerar bara ibland

Jag har en Grundig 40 VLE 8160 BP tv som fungerar bra, förutom att den ibland ställer in bilden fel på PC-input (VGA). Alltså bilden hamnar snett så att en remsa saknas åt något håll och det blir en motsvarande svart remsa på andra sidan. Min lösning har hittills varit att sätta datorn i strömsparläge när det händer och väcka den igen så att bilden ställs in igen. Oftast blir det rätt då, annars gör jag om det. Finns det något bättre sätt att lösa problemet? Är det verkligen normalt? Kan ju tillägga att problemet inte finns på HDMI-portarna, men där är bilden alltid för inzoomad så att det saknas en remsa på alla håll...

Av Marsupilami
Skrivet av No_Jah:

Det beror ju också på hur du tänker komma åt dina sensorer?
De flesta mobila abonnemang delar ju inte ut någon publik IP-adress vilket gör det svårt att komma åt enheten utifrån, med det går ju att lösa med tex. VPN-koppling

No nii. Det hade jag inte tänkt på. Jag läste om en applikation som heter Blynk, det lät som en perfekt lösning för övervakning tyckte jag. Kan Blynk lösa IP-problemet också tro?

Skrivet av Ziron:

Kolla på ett M2M-kort som är tänkt för just IoT-applikationer.
Dessa erbjuder 100 MB för 12 kr i månaden eller upp till 10 MB per månad gratis: https://www.netmorem2m.com/m2m-sim-cards/

Låter ju för bra för att vara sant. Varifrån får de pengarna? Är väl inte gratis att upprätthålla ett telefonnummer.

Edit: Och så var det inte riktigt sant heller Demokorten på 10 MB är visst engångsgrejer, gäller inte per månad, utan kan bara uppgraderas till ngt av betalabben när de är slut. 100 MB/mån för 1,2 € säljs bara till företag och då måste man köpa minst 50 st SIM-kort Men de har visst en återförsäljare (http://www.m2mbutiken.se/kontantkort-1/) som säljer deras SIM-kort till privatpersoner. Fyller man på med 349 eller 699 kr behöver man inte göra någon mer påfyllning på 5 respektive 10 år, förutsatt att man inte förbrukar sin data innan dess. Kostnaden är 0,69 kr/MB. Men på plussidan så har de avtal med alla svenska operatörer utom Telenor (förutom internationella roamingavtal), så täckningen måste ju vara exceptionell. Räknar man lite på det så blir det billigare än Halebop om man förbrukar mindre än 350 kB/dag (snittkostnad 7:33 kr/mån). Vill man utnyttja hela 5- eller 10-årsperioden så är det max 280 kB/dag som gäller i snitt (snittkostnad 5:82 kr/mån). Låter som en bra deal tycker jag!

Av Marsupilami
Skrivet av anon265474:

Hur viktigt är det med täckningen där sensorerna är placerade? Kanske kan vara en bra idé att kolla upp vilket nät som har bäst täckning där (Om det är ett område med dålig täckning). Annars spelar det ingen roll, ta det som är billigast bara. Halebop verkar ha 183 dagars giltighet på köpt surf nu, så det kanske ändå är ett alternativ? Ladda med hälften så mycket data som du behöver på ett år 2 gånger per år. https://www.halebop.se/surf#start > "Extra surf"

Svårt att jämföra vad som är billigast bara tycker jag, därav tråden.

Allra billigast skulle ju Wifog vara, deras Zero-abonnemang är helt gratis mot att man tittar på lite reklam eller svarar på ett par marknadsundersökningar per månad, så får man kickback som räcker till 0,5 GB data/mån, plus lite samtal och sms. Problemet är bara det att Wifog använder 3:s nät, och 3 saknar ett 2G-nät. Utan 2G-access kommer täckningen inte vara lika bra, plus att jag blir tvungen att investera i en betydligt dyrare 3G/4G-shield till Arduinon. Så 3:s nät undviker jag helst.

Halebop går ju i Telias nät, och Telia har väl bäst täckning överlag. Systemet kommer vara mobilt nämligen. Halebop Go verkar ju billigare än Comviq iaf, även om det är dyrare än det var tidigare (2x 39 kr/halvår för 1 GB plus minst 50 kr i startladdning för att simkortet ska gälla - gentemot tidigare 29 kr/GB rakt av). Men det får väl duga, ingen annan verkar ju ha hittat något bättre erbjudande

Av Marsupilami

Vilket kontantkort för IoT?

Hej! Jag letar efter billigaste möjliga kontantkort för ett IoT-projekt. Jag behöver bara kunna läsa av några få sensorer på distans, så det kräver nästan ingen data alls, 1 GB per år borde räcka. Telefoni/sms behövs inte. Tidigare kunde man vad jag har förstått surfa för 29 kr/GB med Halebop Go utan några andra avgifter eller utgångsdatum för datan, men det gäller tydligen inte längre. Så vad har ni för rekommendationer?

Av Marsupilami

Det var goda nyheter.

Jag förstår inte hur folk kan tycka att det är behändigt att gå omkring med en halv surfplatta i fickan. Det går ju inte att röra sig normalt, än mindre att hantera telefonen med en hand. 5,2 tums skärm anser jag är absolut max eftersom det är vad min nu åldrande Samsung A5 2017 har, och det är precis att det går enkelt att hantera den med en hand, trots att jag har ganska stora händer.

Hursomhelst. Detta gör att de flesta premiumtelefoner inte är aktuella för mig. Hur kan det vara möjligt att det inte görs några premiumtelefoner i litet format? Tror tillverkarna att vi inte vill ha kvalitet bara för att vi vill ha små telefoner? Själva grundidén med en mobiltelefon är att den ska vara mobil, dvs bigger is not better. Obegripligt.

Får hoppas att Sony kan ändra på detta.

Av Marsupilami
Skrivet av Opatagio:

Kolla med Vetel i Göteborg om de har något intressant.

Tack för tipset, men i de prisklasserna blir det nästan billigare för mig att köpa en ny båt

Nä, om man skulle ta och skruva ihop något själv, vad skulle det vara? En Raspberry Pi Zero med kombinerat GSM/GPS-kort till, en fuktsensor, en rörelsedetektor och nåt som kan tjuta? Eller hur löser man internetuppkopplingen på det strömsnålaste sättet? Jag har ingen aning om vilka delar som passar ihop eller vilka som är bra, så jag är tacksam för all hjälp.

Av Marsupilami

Strömsnålaste fjärrövervakningsenheten? (båt)

Till att börja med kan jag ju säga att den här forumdelen är okänd mark för mig, jag har aldrig haft någon nytta av enkortsdatorer tidigare. Nu ska det eventuellt bli ändring på det. Jag har en båt som jag gärna skulle vilja ha möjligheten att fjärrövervaka, och jag har svårt att hitta en "färdig" enhet som löser alla mina problem:

  • GPS-spårning

  • Larm som kan slås på/av på distans. (En sensor och nåt som tjuter)

  • Luftfuktighetssensor (gärna med expansionsmöjligheter för fler sensorer, t ex temp)

Det går ju att köpa färdiga enheter för varje enskild punkt, men allt måste ju vara uppkopplat och det hade varit skönt att slippa tre olika SIM-kort... Framförallt är det så att strömförsörjningsmöjligheterna är begränsade (speciellt när man är ute på sjön), så strömsnålhet är av yttersta vikt. Vilken är den totalt sett strömsnålaste lösningen för alla mina behov? Ingen fast strömbudget är satt, men under 1 W i medelförbrukning hade varit önskvärt.

Av Marsupilami
Skrivet av Petterk:

Det är inte lika mycket bandbredd i 700 MHz (n28) plus att 3,5-3,7 GHz är lämpligare i större orter. Tre fick heller ingen licens i 700 MHz-bandet. Telia fick 2x10 MHz och Tele2s och Telenors Net4Mobility fick 2 st 2x5 MHz block. På 3,5 GHz har de 80-120 MHz beroende på vilken operatör vi pratar om.

Ja, det var just det som var min poäng. Varför sätter man inte igång med 700 MHz-utbyggnaden utanför städerna så att man kommer någonvart med sina ambitiösa mål? Förstår inte vad du vill ha sagt med att bara rada upp tekniska detaljer.

Av Marsupilami
Skrivet av Petterk:

700 MHz auktionerades ut december 2018.

Jaså där ser man. Varför är det då ett sånt tjat om att man inte kan börja bygga 5G-nätet pga den försenade 3,5 GHz-auktionen? Om 700 MHz-bandet har varit tillgängligt i ett par år så varför har man inte börjat med det?

Av Marsupilami

Vad hände med de lägre frekvensbanden som det var tal om? Även om 3,5 GHz inte är mmWave så är det fortfarande en hög frekvens, högre än alla befintliga band idag. Hur sjutton ska man lyckas bygga ut ett nät som täcker 99 % av Sveriges befolkning på 3-4 år med master som bara har en räckvidd på några hundra meter?

Av Marsupilami
Skrivet av Dyluck:

Spelar ingen roll om du vaccinerar 100 miljoner människor idag, långtidseffekterna är fortfarande okända och kommer vara en överskådlig framtid.

Vi har:
* Helt ny RNA-teknik,
* Artificiell aminosyra
* Läkemedelsförsäkringen har inte godkänt vaccinet för ersättning (kanske ändras)

Troligtvis är det mycket farligare att dricka alcohol än att ta vaccinet.

Vilken är den artificiella aminosyran menar du? Eller tänker du på den modifierade nukleotiden Ψ ?

Även om just SARS-CoV-2 är ett nytt virus så är inte coronavirus i allmänhet det. Det har bedrivits forskning på coronavirus i många år, så att det aktuella vaccinet skulle vara "framstressat på ett år" stämmer inte riktigt. Klart som sjutton att det har varit stressigt förstås när hela världen står still och väntar, men det är ingenting som har slarvats fram. Dessutom är det en oöverträffad armé av forskare som har jobbat med vaccinutvecklingen det senaste året, så det påskyndar ju också processen. Därtill har just den nya RNA-teknik som du nämner möjliggjort en ännu snabbare utveckling! Och det är en fiffig RNA-teknik, som blogginlägget beskriver. Det är den mest "naturliga" tekniken som finns så att säga, eftersom den åstadkommer det man vill med minimalt antal steg. Alla levande celler har mRNA i sig, och mRNA är i sig självt ofarligt. Pfizer/BioNTechs vaccin är den kortaste möjliga "källkoden" du kan tänka dig som löser uppgiften.

Av Marsupilami
Skrivet av tuomi:

I de varianter du nämner, Lineage OS och Linux Mint samt FreeNAS, så har de alla kommit ur eller vidareutvecklats på i nya varianter. De två förstnämnda är forks eller vidareutvecklingar av CyanogenMod och Ubuntu samt den senare har följts upp av en fork i form av TrueNAS. Detta är helt enkelt av "naturen" i opensource-världen att det byggs vidare på något varpå det i slutändan blir ännu bättre än det kunde blivit i tidigare form.

Tittar vi på Lineage OS så är det tyvärr såpass komplext från telefon till telefon och många utvecklare som är ansvariga för stöd för respektive telefon utför arbetet att anpassa till denna helt utifrån egen vinning så att de kan använda detta själva. Därmed ligger nivån närmare hårdvaran än du kanske själv är bekväm med. Självklart finns det också krav centralt på vad som krävs för att en LOS-release ska vara officiell eller inte men hade det inte funnits även inofficiella varianter som ställer lite högre krav på användaren så hade inte telefonstödet varit så brett som det är, sett till annat än installation / uppdatering av LOS så ser jag inte att det finns fler problem än så utifrån din argumentation.

Linux Mint vet jag inte vad du har för invändningar emot, friheten är total det finns väl en appbutik förutsätter jag och vill du grotta ner dig i minsta detalj så kan du också göra det via terminalen. Terminalen är ju förstås utöver att redigera enstaka konfigurationsfiler en förlängd arm för utvecklare som effektivt vill hantera systemet om det inte bara handlar om att copy pastea random snippets från nätet.

Om vi jämför FreeNAS med Synology (som lite är benchmarken) så går det sannolikt något lättare att komma igång i den senare men att göra rätt val utifrån prestanda och integritet är nog ungefär lika svårt skulle jag säga.

Open source styrs av vad utvecklaren vill ha / behöver. Proprietär mjukvara styrs av profit.
De delar du värderar förekommer oftare i det första segmentet (bortsett från användarvänlighet) och är mer en eftertanke i det senare.

Ovan nämns Enterprise och skillnaden mellan konsument och enterprise är möjligheten till professionell användaranpassning, att sätta en konsument utan förkunskaper på att anpassa efter eget bevåg skulle snarare få motsatt effekt gällande dina parametrar då det inte garanterat blir säkert, prestandaoptimerat och definitivt inte enkelt.

Det är inte lätt att vara tekniknörd vid sidan av, är väl det korta svaret. Man får antingen köpa hela paketet, eller sätta sig in i hur det funkar från grunden för att kunna anpassa det, dvs bli ett proffs. Jag vill ändå fortsätta tro att det är möjligt med en medelväg. Det kan inte vara omöjligt att ha modulära och öppna system som är kompatibla med varandra enligt vissa standarder. Användarvänlighet och open-source kan inte stå i motsats till varandra. Men tills vidare får jag väl fortsätta myspilla med mina pinaler när jag får lite tid över. God fortsättning!

Av Marsupilami
Skrivet av tuomi:

Jag arbetar som programmerare, har 3 barn och fru samt har ovanstående som intresse. Ändå håller jag tillbaka med mina inköp för att jag inte har tid att pilla med det på fritiden eftersom det bara skulle vara bortkastade pengar.

Ser det som att allt eftersom åren går så är tid (egentid) mer värdefullt än pengar dvs huruvida något är gratis eller inte.

Detta är vad företagen också insett att de köpstarkaste kunderna anser, därmed satsar de på sina Eko-system där det är lättare och snabbare att integrera olika lösningar inom samma sfär med avkall på integritet och vad andra grupper med mer tid över prioriterar.

Motsatsen till detta är open-source lösningar där du dels ska lösa samma problem som ekosystemen men också integrera mot dessa då alla kunder ser olika ut och individuella avkall på integritet där de passar dem.

Ett utmärkt exempel är hemautomatisering med HomeAssistant eller Google Home, Apple Homekit, Amazon Alexa etc. Håller du dig till kompatibla enheter så är det inga problem att välja något av de 3 senare. Vidare finns det ju ekosystem på ännu lägre nivå i form av tillverkare av smarta hem-produkter såsom Philips Hue, Telldus, Nexa etc. Men vill du hålla dig helt off the grid ELLER knyta in eller kombinera någon av de senare så är det HomeAssistant eller liknande "gratis" open source-lösning som gäller.

Detta leder dock till en större komplexitet vilket i slutändan innebär att du kommer betala med din tid för att konfigurera och sätta upp det hela som du vill ha det. Sannolikt är det egentligen inte värt det om du istället kunde jobba den tiden och för mellanskillnaden kan lägga de pengarna på en dyrare produkt / ekosystem. Det är där intresset kommer in, får du ut något av att pilla med det själv eller kan du åtminstone göra hemläxan och se till att det du köper är kompatibelt med de ekosystem du redan "sålt dig" till?

Ovan aspekter gäller primärt skillnaderna i pris och har du både integritet och open source som viktiga parametrar så krävs det att du är påläst för att uppfylla dessa aspekter.

Men att det ska vara så svårt då, det tycker jag är konstigt. Vill man inte ha fler användare? Jag har inga problem med att betala för en tjänst om det innebär att jag slipper betala med min tid, men det går ju inte om man bryr sig om både säkerhet, integritet och öppen källkod. Då är det bara att börja nörda ner sig, i vilket fall som helst.

Jag kanske har blivit indoktrinerad av open-source-världens ideal om "freedom" i kubik, och tagit det för självklart, när det i själva verket är en lång bit kvar dit.

Intressant det du skriver om att sälja sig till ett ekosystem. Den yttersta dimensionen av frihet måste ju rimligen vara att kunna välja sin mjukvara själv. Man undrar hur lång tid det ska ta innan någon kommer på hur man löser det. Alltså hela biten, med enkel integrering av valfria open-source-mjukvaror. Jag inser att det är svårt när det inte finns ett enat företag bakom hela designen. Men jag drömmer om öppna standarder istället för proprietära ekosystem, som alla engagerade open-source-fantaster kan anpassa sin mjukvara till. På vissa fronter är man sakta på väg har jag förstått. Men det känns inte som att integritetsmedveten open-source-mjukvara kommer få något genomslag förrän det finns möjlighet att skapa sådana enkla ekosystem som du nämner. Det behövs någon som knyter samman all mjukvara där ute till ett färdigt system som allmänheten kan använda.

Av Marsupilami
Skrivet av Printscreen:

Jag menar att du har för höga krav på något som ska vara underhållsfritt och snabbt och säkert. Med dom kraven så får man hosta upp, eller investera sin egna tid, och ens egna tid är bara gratis om man anser sin tid vara värdelös.

Det är alltid en massa pill, fixar och strul när det inte kostar pengar och man får felsöka och konfa allt själv.

Din grundfråga var ”är det för mycket begärt?”, vilket jag tolkar in som ”är det för mycket begärt att allt bara ska funka direkt ur lådan utan att betala?”, och på den frågan är svaret ”ja, du får välja färre krav eller sänka dem”.

Jag har inga krav på att det måste vara särskilt snabbt. Men säkerhet måste ju ändå vara en självklarhet, och det borde även möjligheten att välja open-source-mjukvara vara anser jag. Annars är man ju utlämnad till de stora jättarna.

Teknisk självständighet, det borde vara en självklarhet för alla. Det spelar ingen roll om man väljer betalmjukvara eller gratismjukvara, men det finns ju mycket gratis högkvalitativ open-source-mjukvara. Frågan är varför den inte är mer tillgänglig. Ibland känns det som att man pratar stort inom open-source-världen om möjligheterna och demokratin osv, men programmerar nischat, så att slutresultatet bara kan användas av avancerade användare. Så avancerad som man bara kan bli om man är tekniknörd på heltid.

Jag startade den här tråden med tanken att det måste finnas fler som inte jobbar med eller pluggar IT, men som försöker leva ett självständigt teknikliv på något vänster ändå. Hur gör alla andra? Men jag kanske är ensam om mina ideal, det kanske bara är något man ägnar sig åt om man har valt den vägen i livet.

Av Marsupilami
Skrivet av Printscreen:

Ja. Med dina krav så hoppar du upp i enterprise automatiskt. Du får antingen betala en leverantör eller betala med din egen tid, och det går ju utmärkt att betala med egen tid om den är värdelös.

Det finns en anledning till att Redhat inte tar betalt för mjukvaran, men för supporten. Utan support får du anställa folk som kan produkten, med support så slipper du ha massa folk anställda som kostar per timme.

Du får nog ta gratis för vad det är, gratis. Med förbehållet att du kommer få investera din egen tid för att underhålla produkten.

Vad menar du att jag ska prenumerera på för supporttjänst? Jag är en vanlig hemanvändare som försöker få kontroll över mitt teknikliv. Sedan vet jag inte vad du menar med att min tid skulle vara värdelös. Min poäng är just att det är svårt att hitta tid att sätta sig in i hur det funkar, när man inte pluggar IT eller jobbar med IT.

Har open-source-världen verkligen inte lyckats komma längre än att den bara är tillgänglig för inbitna nördar? Det låter ju inte så öppet.

Av Marsupilami

Att vara tekniknörd vid sidan av

Här kommer en svår fråga som jag har funderat på länge.

Att vara tekniknörd kan ju vara kul, men för min del har det inte blivit så mycket av det de senaste åren. Som majoriteten av folk (utanför Sweclockers iaf) så varken studerar jag eller jobbar med något IT-relaterat, så allt måste jag själv lära mig på fritiden. Att bygga och underhålla en fungerande teknikmiljö hemma är således ett väldigt tidskrävande projekt, som kräver mycket efterforskningar för att få det som jag vill.

Jag har egentligen bara två grundprinciper när jag försöker anpassa min teknikmiljö - det ska vara säkert och det ska vara open-source. Jag är allergisk mot smart-TV-boxar och billiga IoT-lösningar. Jag vill ha en telefon och en router som kör välsupportade open-source-system, så att man aldrig behöver bekymra sig om att de skulle sluta få säkerhetsuppdateringar. En NAS med ZFS, RAID och något automatiserat backupsystem. Det ska bara finnas och funka alltihopa. Jag behöver ingen serverpark eller någon proffsutrustning, jag vill bara ha säkra, självunderhållande open-source-system utan bloatware. Är det för mycket begärt? Just nu kör jag LineageOS, jag testar Linux Mint, och jag försöker få ihop en FreeNAS-server. Router-biten har jag inte löst ännu. Men det är redan massvis att läsa på om för en lekman som mig.

Jag har dock inte hittat någon bättre lösning, mer än att ge upp. Vilket inte heller känns rätt. Ska det verkligen vara så, att teknisk självständighet är något som endast är proffs och frälsta tekniknördar förunnat?