Inlägg

Inlägg som Marsupilami har skrivit i forumet
Av Marsupilami
Skrivet av DavidtheDoom:

Jag tycker du vänder på det.

FreeNAS och NAS4Free är kompletta färdiga lösningar för ZFS som är utvecklade och designade för ZFS.
OMV är en ihopklistrad lösning för att få det fungera. Ser inga fördelar mer än att du kan köra OMV utan ZFS om du vill köra utan ZFS. Då drar OMV lite mindre minne, men det är främst pga filsystemet och inte härkomst för operativsystemet.

Självklart, men jag vill ändå vara medveten om vad jag väljer. Om Linux i grunden är ett bättre operativsystem än FreeBSD så vill jag veta det. Klart att jag föredrar native ZFS-stöd annars.

Av Marsupilami
Skrivet av Garmzon:

Behöver du fråga, kör en färdig lösning.

Skickades från m.sweclockers.com

Ja det hade ju förstås varit enkelt. Men en färdig NAS-box räcker inte riktigt för mina krav. Så om du hade velat förklara vad som menas, så hade jag sluppit fråga

Skrivet av DavidtheDoom:

Ja, fast nej?

OMV bygger på linux, FreeNAS bygger på OpenBSD (UNIX). Funktionsmässigt är de snarlika, men inte besläktade.

Ja, jag vet. Syftade på att de kommer av samma projekt. Men det spelar ingen roll.

Skrivet av DavidtheDoom:

Ställ istället frågan, finns det någon fördel att köra plugins på Linux som kräver extra jobb och konfiguration istället för att köra en FreeNAS-låda som är klarinställ för ZFS?

Det var det jag hoppades att ni skulle svara på Min tanke är att Linux är ett större operativsystem, med större utvecklarstöd, och man har ju hört mycket om hur stabilt och säkert Linux är. FreeBSD är ett mindre operativsystem, inte lika stort utvecklarstöd, och då riskerar ju kvaliteten att hamna efter. Eller? Är det verkligen hugget som stucket om man väljer Linux eller FreeBSD?

Av Marsupilami
Skrivet av Garmzon:

Jag läste om ZFS för unRaid och jag antar detsamma gäller för alla Linux baserade lösningar. Nämligen att du tvingas kompilera kerneln för att det ska fungera. Visst du kan bygga ett system, du kan även uppgradera eller återställa efter en crash. Men det krävs liite mer om du ska bygga kernel varje gång än med ett färdigbyggt system som FreeNAS.

Skickades från m.sweclockers.com

Vad menas med att kompilera kernel?

Av Marsupilami
Skrivet av Garmzon:

Definiera bättre? Det största argumentet för att köra FreeNAS över vanilla FreeBSD är att du kan spara konfigurationen. Alla inställningar är nämligen sparade i en databas i FreeNAS vilket gör att du kan återskapa ett rasat system på minuter. ZFS gör även att du kan rulla tillbaka uppdateringar med en enda omstart. ZFS till Linux kräver kompilering av kernel och därför måste en färdig appliance baserad på linux skeppas med stöd ZFS för att inte brytas av uppdateringar.

Skickades från m.sweclockers.com

Kan du förklara den sista meningen av det du skrev så att jag förstår? Openmediavault är ju släkt med FreeNAS men bygger på Debian istället. Finns det några fördelar med att köra FreeNAS istället för OMV med ZFS-plugin? Att inställningarna sparas i databaser gäller ju för båda, det går ju att återskapa ett kraschat OMV-system på några minuter också, eller?

Med bättre menar jag, tja, det vanliga: stabilt och säkert, gott utvecklarstöd så att uppdateringar kommer fort och buggar osv rättas till fort. Gärna att det är enkelt att förstå, så att en okunnig som jag märker när jag gör fel också.

Av Marsupilami

FreeNAS vs ...?

Hello my fellow geeks!

Nu är det så att jag bestämt mig för att skaffa en NAS med ZFS, då jag vill att min data ska må så gott som möjligt. Hårdvaran finns redan på plats; 16 GB ECC RAM och dubletter av hårddiskar för spegling. Jag vet att många här på forumet antingen studerar eller jobbar med server och nätverk och olika os, och det är er jag riktar mig till för råd. Själv har jag varken studerat eller jobbat med något server/nätverk/NAS-relaterat.

FreeNAS är ju oftast det självklara valet för ZFS, men det finns ju ZFS-plugin även för Openmediavault och unRAID t ex. Vad är det som gör FreeNAS bättre?

Jag tänker spontant att en Linuxbaserad dist hade varit bättre, eftersom Linux är ett större os än FreeBSD och därmed bättre underhållet, stabilare, mindre säkerhetshål osv. Å andra sidan verkar ju FreeNAS vara ett av de största NAS-operativen, vilket bör ge det ett bättre och stabilare underhåll än de övriga.

Vad föreslår ni för alternativ till FreeNAS och varför?

Av Marsupilami

Med en sådan utvecklingsbudget - hur lyckas man att inte komma någonvart?

Av Marsupilami

@Heartware: Sorry, missade ditt inlägg. De ska funka på alla DDR4-moderkort.

Av Marsupilami

1000 kr och avhämtning

Av Marsupilami

@Flygman: Bilen har varit avställd, det är därför vi inte har bytt däcken förrän nu.

Allmän uppdatering: Problemet har nästan upphört. Det förekommer fortfarande i vissa lägen, men jag kan inte se något samband. Kanske var det ett gruskorn som lossnade, eller så finns det nåt mer skräp kvar. Förhoppningsvis försvinner det helt och hållet, annars får vi undersöka det närmare. Tack alla vänliga människor för era tips och ert engagemang!

Av Marsupilami

(SÅLD) 32 GB DDR4 (2x16GB)

2 stickor på 16 GB vardera, DDR4 2133 MHz CL15
Modell: SK Hynix HMA82GU6MFR8N-TF
Felfria, testade i MemTest86. Har suttit i en workstation och är inte körda många timmar.
Pris: 2500 kr

Läs hela annonsen här

Av Marsupilami

[quote postid="17449538" userid="36764" name="henkiii"]
@Marsupilami: Sitter hjulet ordentligt fastskruvat?
Jag hade ett mystiskt missljud när däckfirman misslyckats med att dra fast alla hjulbultar.
[quote]

Jag har ställt mig på fälgkorset så det torde vara tämligen åtdraget.

Skrivet av addek83:

Kolla så det är samma längd på alla hjultar. Min förra bil skulle ha kortare bak än fram, annars blev det stopp/lät konstigt.
Kolla även så att du inte ska byta även bultarna. Ofta är det olika till sommar å vinterfälgarna eftersom godset kan vara olika tjockt.

Vad är hjultar för något? Jag har använt samma bultar på samma plats. Inga bultar till sommardäcken följde med, men det kan ju vara en miss av den tidigare ägaren. Det var inga problem att dra åt i alla fall.

Skrivet av DC_DJ:

Fel forum helt uppenbart när man kikar på vilka svar du får. Hjulaxel står inte rakt ? Nä de spelar föga roll när du byter däck. Kan vara ett hjullager, alternativt om det klonkar vid sväng också så kan det vara drivknut om bilen är framhjulsdriven. Åk till en verkstad och få det undersökt helt enkelt.

Inget klonkande, bara skrikljud. Ej framhjulsdriven.

Skrivet av Neonodia:

Såvitt jag vet så tillverkar inte Volvo några däck. Däremot designar dom fälgar.
Men menar du att däcken kommer från Volvo? För isådanna fall är det nog inte nangkan eller liknande skit.

Men som en annan skrev så är det nog lättare om du lyckats spela in ljudet för att enklare hjälpa dig.

Ja, det är väl Volvos originalfälgar då. Vi köpte bilen relativt nyligen och detta är första gången vi byter däck på den. Förre ägaren skickade med sommardäck som det står Volvo på, så jag bara antar att det är original. Det är dock ingen ny bil, utan en rostig V40 från millennieskiftet. Har gått utan missljud på sina vinterdäck i alla fall.

Skrivet av robertlindgren82:

Spelar det någon roll åt vilket håll och hur mycket du svänger?

Är det vid max styrutslag kan det vara två saker.

Antingen har du fel ET mått på fäljarna så dom hamnat för långt in eller ut. Vilket gör att dom kan ta i inne i hjulhuset eller i skärmkanten.

Eller så gör skillnaden i diameter att det tar inne i hjulhuset eller i skärmkanten.

Eller så är det båda delarna tillsammans.

Men jag är tveksam till att ET måttet skulle vara problemet om det är originalfäljar till den bilmodellen.

Edit:
Men som @DC_DJ skrev, kan också vara ett hjullager eller en drivknut. Kan också vara ett fjäderbenslager. Är det inget enkelt, som en sten på fel ställe så kolla med en verkstad.

Vad är ET-mått?

Skrivet av Xyborg:

Som svar på trådskaparens fråga: Jag skulle tro att du antingen:
1. Fått in grus mellan bromsskiva och bromssköld
eller
2. Monterat däck och fälg med något för stor diameter, som därmed tar i hjulhuset när du svänger.

Det beror lite på hur det "skriker" när du svänger

Som jag skriver till Neonodia här så antar jag att det är originaldäck, tycker det verkar konstigt att de skulle vara för stora då. Kan ju hända att det ändå inte är original(?), eller så lutar det åt grus i bromsskivan.

Skrivet av Zemlan:

Kan nog vara mycket antar jag. Men skriande (gnisslande?) ljud tyder ju som vissa nämnt på att grus hamnat bakom bromsskölden tex. Kan låta som fan av det.

Däcken du har på, det är fälgar du vet passar ordentligt som suttit på förr? För isf borde ju inget gå emot ngn stans. Annars finns ju möjligheten, borde inte skrika för det dock, borde vara skapande ljud snarare.

Nu skriver han ju att det skriker, inte klonkar. Så drivknut känns ju avlägset då om de orsakar klonkande ljud. Hjullager brukar inte heller skrika enligt min erfarenhet. Mer brummande/hummande typ. Men kan de skrika också är det ju mycket sannolikt då, helt klart. Släppte kanske ner bilen för hårt efter däckbytet, kan ju ta med sig ett hjullager om man har otur antar jag. Annars borde det ju inte komma så plötsligt.

Skriker det från sidan du svänger åt eller den andra sidan? Typiskt tecken på hjullager är ju att sidan som belastas börjar låta, dvs vid högersväng blir det vänster sida och tvärt om.

Det är inte slitagevarnarna på beläggen då förresten? Borde ju inte låta när man svänger egentligen men man bromsar ju typiskt innan och även lite under en sväng, kanske luras av att tro att det är svängen i sig.

Lycka till!

Skickades från m.sweclockers.com

Kanske ska tillägga att bilen bara är testad på vändplatsen efter att sommardäcken åkte på. Max 20 km/h och inget bromsande innan svängen. Släppte ner bilen mycket försiktigt på alla fyra hjul.

Skrivet av MultiMan:

Är det gummiskrik och inte metalliskt ljud kan det vara felaktiga hjulvinklar pga tidigare påkörning eller andra skador. Vinterdäck är mjukare och skriker inte lika lätt. När kollades vinklarna senast? Sliter däcken jämnt över hela ytan?

Oj, det där är mer än jag vet. Vi är som sagt inte bilens första ägare, så vi har inte all information. Men vi kanske ska ta och börja med att kolla att det inte kommit in något grus i bromsskivan, kanske byta plats på framhjulen och se vad som händer.

Av Marsupilami

Tack för alla snabba svar

Skrivet av Neonodia:

Billiga däck, smala däck, eller gammalt gummi.

Däcken är av samma bredd som vinterdäcken som satt på, dock är dessa hjul något större i diameter. Både vinter- och sommardäck är Volvo original.

Skrivet av Vzano:

Hur menar du att hjulaxeln inte står helt rak? i vilket håll?

Hände en gång när jag var ute med några vänner, vi körde in på en grusväg på att föraren behövde svara på ett samtal och när vi åkte iväg så började skrika när bilen svängde, var en sten som fastnat mellan bromskölden och bromsskivan.

Skrivet av FatherOfThree:

Vad menar du med "hjulaxeln inte stod helt rak"?

Kontrollera att inte fjädern gått av.

Beträffande hjulaxeln så menar jag att hjulen inte stod riktade rakt fram när vi bytte dem, utan de var något riktade åt vänster.

Skrivet av MickeBoy:

Har du kontrollerat lufttrycket i däcken?

Inget vidare, men det är lika dåligt i alla däck. Och det skriker bara från höger framhjul i vissa lägen.

Kan det hjälpa att skifta plats på framhjulen tror ni?

Av Marsupilami

Bilhjul skriker när jag svänger

Hallå alla bilkunniga!

Efter att vi bytt till sommardäck på bilen har det börjat skrika i svängarna. Själv tycker jag det låter som att hjulet går emot metallen, men det är bara min killgissning. Har ni några idéer om vad det kan vara, eller vad vi kan göra? Kan tillägga också att hjulaxeln inte stod helt rak när hjulen byttes, men vi antog att det inte spelade någon roll.

Av Marsupilami

Synd du inte gjorde ett bidrag av det, helt klart vettigaste kundvagnen hittills

Av Marsupilami

Hade en 28" Thomson åkte på tippen för ett tag sedan, tyvärr. Trodde jag var den siste i kommunen med en tjock-tv Är det nostalgi, eller något speciellt skäl till att du söker just en tjock-tv?

Av Marsupilami

Betyder detta att Cannon Lake faktiskt kommer för stationära?

Av Marsupilami
Skrivet av Peppar2014:

En bootloader förblir olåst till dess att du själv väljer att låsa den.

Låter tryggt. Stort tack för att du tog dig tid!

Av Marsupilami
Skrivet av anon292978:

@Marsupilami: Coldplay - I fix you. Owl City - Fireflies. De är lugna enligt mig. Det är inte house eller dunka dunka.

E inte Coldplay fantastiska! Jag skulle föreslå Oasis och Blur. Speciellt Blur har många lugna favoriter såsom Tender, No Distance Left To Run, Ghost Ship och Out Of Time. Simon & Garfunkel finns ju alltid också. Gorillaz har musik av alla sorter, oftast väldigt laid-back. Bland deras lugnaste finns ju Empire Ants, Hong Kong, Every Planet We Reach Is Dead, Tomorrow Comes Today, On Melancholy Hill, Stop The Dams, ja en hel del helt enkelt

Av Marsupilami

@anon292978: Om du berättar vilken typ av musik du gillar så blir det lättare att komma med bra tips. Är ju inte svårt att hitta lugn musik, men för att musik ska vara riktigt lugnande måste det vara något som man verkligen gillar. För mig är Pink Floyd bland det mest lugnande som finns

Av Marsupilami
Skrivet av Peppar2014:

Ska du flasha in en Custom rom såsom LineageOS på en Xiaomi telefon måste du låsa upp bootloadern, detsamma gäller om du ska installera TWRP. Annars får du en telefon som bootlopar, då telefonens säkerhetsfunktioner slår till och låser sig av säkerhetsskäl.

Bra att veta! Du råkar inte veta hur länge bootloadern är upplåst? För alltid, eller bara tills jag råkar fippla till något?