Inlägg

Inlägg som Marsupilami har skrivit i forumet
Av Marsupilami

Till alla som oroat sig för om jag tänker stoppa in fingrarna i vägguttaget: ni kan vara lugna, jag ville bara veta hur det fungerar

Jag känner till Ohms lag och är förstås medveten om att man kan leda ström genom nästan vad som helst om man bara skruvar upp spänningen tillräckligt. Men nu gällde just skyddsjord i hemmet, dvs inte mer än 230 VAC. Och då kan vi väl vara överens om att både trägolv och plasttofflor är tillräckligt isolerande för att man inte ska märka något? Jämför med tjockleken på faskabelns egen isolering av plast... Så tunna tofflor finns nog inte ens en gång.

Alltså, att pilla i vägguttaget kanske inte är så farligt som man fått lära sig trots allt. Så länge man håller sig bort från nolla och jord, inklusive ledande delar i kontakt med jord.

Apropå det andra elfilosofiska sidospåret här i tråden, så reagerade jag på att kretsen måste vara sluten för att det ska gå någon ström igenom den. Varför är det så? Räcker det inte att det är en potentialskillnad? Man kan ju t ex seriekoppla två bilbatterier för att få ut dubbla spänningen. Inga problem. Men om man kortsluter plus till minus på samma batteri så får man se på fyrverkerier! Hur kan bilbatteriet veta vilken minuspol som tillhör den själv? Potentialskillnaden är väl densamma till ett annat batteris minuspol?

Av Marsupilami
Skrivet av Ferrat:

Stöten behöver ju inte gå genom golvet, från uttag till hand till andra handen till något annat är ju lika giltig väg.
Tofflan isolerar kanske men bara mot just marken om du har den på foten.

Edit:
Strömmen går alla vägar den kan samtidigt alltid, det är bara en fråga om motstånd som blir parallella och därmed styr det lägsta motståndet mer.

Jo, det är jag med på. Så det du menar är alltså att man måste ha kontakt med något ledande som har kontakt med jord på något sätt för att få en stöt om man tar i fasledaren? Så ingen stöt om jag står på trägolv och inte håller i mig i något ledande?

Av Marsupilami
Skrivet av Ferrat:

Jord är just referensen jord, dvs typ en pinne i marken, står ditt hus på marken finns det troligen flera ställen där det går att hitta en väg till jord. Det måste inte vara raka spåret utan kan gå genom saker som element, balkar etc.
Skyddet är för att minimera risken.
Du vet inte alltid vart det finns en risk eller inte så man sätter in ett lätt skydd allmänt, jord är även för att se till att strömmen går genom säkringar för att undvika bränder pga överbelastning på ledare.

Ok, men faktum är ju fortfarande att jag får en stöt även om jag har tofflor på mig, men inte om jag håller tofflan i handen istället och lägger den mot fasledaren.

Av Marsupilami

Skyddsjord... kan någon förklara?

Det finns ju många som jobbar med el här på SweClockers. Jag tänkte att någon kanske kan besvara denna fundering kring hur skyddsjord egentligen fungerar.

Tankeexperiment: Om man stoppar in en metallpinne i fashålet i vägguttaget så får man en rejäl stöt. Detta eftersom strömmen söker sig till jord, och tar vägen genom kroppen, sägs det. Om man istället stoppar in en träpinne händer alltså inget. Men om man står på ett trägolv då? Eller ett plastgolv? Eller bara har tofflor på sig? Det är ju väl väldigt sällan man står barfota på ett golv som är ledande, men ändå är det alltid farligt att ta i fasledaren sägs det. Man är alltså säker om man har ett isolerande material mellan sig själv och fasledaren, men inte om man har det mellan sig själv och jord. Kan någon förklara hur det går ihop?

Av Marsupilami

Först och främst – STORT tack till @Fenix för utryckningen med startkablar och goda råd! Problemet var alltså inte batteriet.

TS har haft fullt upp det senaste, men nu är problemet löst!

Det var faktiskt två problem. Det första var startspärren. Det visade sig att chippet i nyckeln var trasigt, men med extranyckeln funkade det. Vi fick igång bilen på startgas, men den dog direkt. Det verkade som den inte fick bensin. Vi funderade över alternativen. Antingen så var det för mycket vatten i tanken, så att det skiktat sig med vattnet underst så att motorn bara fick vatten – eller så hade bensinpumpen rostat sönder. Vi hällde i en flaska k-sprit och lite bensin och gungade på bilen för att blanda om. Det gjorde ingen skillnad, bilen startade fortfarande inte.

Men så tipsade en kunnig kille på Mekonomen om att bensinpumpen inte nödvändigtvis måste ha rostat sönder, utan kanske bara fastnat. Han föreslog att vi skulle slå på tanken under bilen med handflatan samtidigt som vi körde på startmotorn, för att se om pumpen lossnade. Och det gjorde den, bilen gick igång!!

Tack till alla snälla människor som kommit med konstruktiva svar och tips här i tråden! Det har varit ett fantastiskt engagemang. Nu ska vi ut och köra! 🚗

Av Marsupilami
Skrivet av ztenlund:

Tesen här är alltså att bensin och vatten skiktar sig (bensinen flyter ovanpå) och att etanol som det är mest av i E85 blandar sig med vatten och "spär ut" det.

Jag har aldrig haft de här problemen ens när en bil stått rätt länge, men jag tankar alltid fullt och brukar inte låta den stå med bara tio liter kvar.

Skrivet av Karaff:

Snurrar motorn när ni drar på startmotorn?

Alltså om någon tittar på remmar etc samtidig.

Skrivet av Petterk:

Blir inte klok av din beskrivning, och det blir nog inte andra heller med tanke på gissandet.

Bränslepumpen sitter i tanken, så är säkert enklast att kolla bränsletrycket i motorrummet, men det kan någon Volvokille bättre än jag. Brukar sitta ventil på/vid fördelaren. Vid vatten i tanken finns tillsatser man kan hälla i. Pumpen hör du när du sätter i nyckeln och vrider till på.

Oklart vad du beskriver som sagt, motorn ska du kunna dra runt även om du inte har något bränsle eller tändning. Händer ingenting med startmotorn så starta den då genom att att knuffa bilen så ska du nog få igång den.

Skrivet av Dimman:

Svårtolkad felbeskrivning, men om startmotorn drar runt motorn utan att den tänder: enkelt och billigt att testa själv är att byta tändstift (om inte ”vatten i tanken”-idén löser problemet, men det tvivlar jag på). Min gissning är att bränslepumpen dött (kolla reläet också så det inte beckat igen (kan prova knacka lite på det med skaftet på en skruvmejsel och se ifall det släpper när tändningen är på; ström i spolen som genererar magnetfält).

Om startmotorn _inte_ drar runt motorn mer än ett varv innan den ger upp: byt batteri.

Skrivet av Kaputnik:

Missa de här förut..
Så vitt jag minns är Vilospänning från startbatterier:
Ta bort det från laddaren inget inkopplat alls "vila" 24h..
Sen mäta spänningen i batteriet.

Sen låter 12.2 när startmotorn snurrar väl högt. (Som nån annan också påtalade.)
Har ett 70ah agm CCA 760 går ner till 10.9V vid start. De är i och för sig bilens elektronik som visar spänningen men tror inte en multimeter på polerna ger nån större skillnad.

Skrivet av Solanum95:

Som tidigare har skrivit så är det svårt att tolka på beskrivningen om motorn går runt eller ej. Det kan ju vara så att bara startmotorn går runt men solenoiden inte funkar så den inte får kontakt med svänghjulet. Dock så ”skriker” startmotorn ganska högt då den inte har något motstånd så det hörs väl om det vore så.
Skulle ju kunna förklara att du har 12+ Volt när startmotorn går. Som tidigare inlägg skrev så borde det vara runt 10v då under själva starten.

Men om du försöker starta bilen så kolla samtidigt i motorrummet om motorn verkligen går runt.

Alltså, motorn snurrar ett varv när vi vrider om nyckeln, remmen rör sig en liten bit. Så jag antar att startmotorn faktiskt drar runt till en början i alla fall. Vi testade att spruta startgas rätt in i motorn under själva startförsöket också, men det gjorde ingen skillnad. Så det tyder ju på att det inte handlar om bränsleproblem.

Batteriet är bytt. Att startmotorn inte orkar mer än "ett varv" beror förmodligen på något annat. Och att spänningsfallet inte blir större än från 12,75 --> 12,2 volt tyder väl också på att det inte är batteriet som är problemet, utan något annat som borde dra ström men som inte gör det?

Jordflätan antar jag är lika gammal som bilen så den har väl sett fräschare ut, men det är knappast någon skillnad mot i vintras. Men jag kan ju försöka polera upp kontaktytorna där med. Återkommer.

Av Marsupilami
Skrivet av R3b0rn:

Testa med startgas. Startar den med det och sen dör så är det bränslepumpen som gav upp när den var stilla eller möjligtvis bränslefilter.

Skrivet av EyEr0n:

Går startmotorn runt i normal hastighet men den tänder alltså inte?
Eller låter startmotorn trött och seg?

Skrivet av Puttefnasket:

Vad exakt är det du menar när du skriver här ovan att en tändning per startförsök sedan orkar inte startmotorn mera... Jag tolkar det som att du inte har tillräckligt med ström i batteriet för att dra runt startmotorn.

Bilen är utrustad med en elektrisk bränslepump, när du slår på tändningen så skall pumpen höras klart och tydligt och den skall gå i några sekunder för att därefter stängas av när maximalt bränsletryck har uppnåtts, hörs inte bränsle pumpen så kolla att säkringen är hel. Är säkringen hel så har pumpen gått sönder helt enkelt.

Skrivet av Karaff:

Vad menar du med max en tändning per startförsök?

Lyssna om pumpen går när du sätter på tändningen.

Lyssna bak i bilen, den brukar gå några sekunder och bygga upp tryck när man vrider på tändningen.

Testa att vrida på tändningen typ 10ggr och låta den vara på 10s varje gång innan du försöker starta, förutsatt att pumpen hörs då.

Hur mycket bensin i tanken? Kanske testa o slå i en dunk färsk bensin, obs bara om pumpen går, jobbigt att byta pump med full tank...

Om du även kopplar startkablar till annan bil så du får lite extra kräm?

Sen är det ju så att saker mår inte bra av att stå, kanske har som sagt en redan sliten bränslepump dött nu under vintern, kanske t o m rostat ihop.

Kollat under huven så inga möss ätit sladd?

Kollat olja och vatten?

Låter bilen i övrigt normalt när du drar runt den på startmotorn?
Alltså som den har kompression i cylindrarna.

Kollat hur det ser ut i luftfiltret så det inte är musbo där i?

Okej, nu har vi testat med startgas. Eftersom luftintaget inte satt åtkomligt så lossade vi på luftröret från filtret till motorn, sprutade in startgas och startade direkt så fort vi fått på röret igen (enligt instruktionerna på burken). Men vi fick inte en enda tändning den här gången.

Om vi däremot väntade i 30 sek efter att vi sprutat in startgasen så kunde vi få den att tända en gång (vet inte om tända är rätt ord men det kändes som någonting gick runt en gång iaf). Detta upprepade vi flera gånger, men det var likadant varje gång. Vi kunde aldrig få den att tända direkt efter att vi sprutat in startgas, däremot om vi väntade lite grann.

Något pumpljud kunde jag inte urskilja, varken bak eller fram. Vet inte riktigt var pumpen sitter. Det mest påfallande var startmotorns snabba tickande efter den initiala "tändningen", så länge nyckeln låg i tändningsläge.

Det är en bensinbil, ifall någon undrade. Olje- och vattennivåer är inom markeringarna.

Skrivet av microblaze:

Är det bra kontakt mellan batteripolen och "polhandsken"? om det är dåligt åtdraget eller ärgat kan spänningsfallet bli avsevärt under ett startförsök. Det blir då varmt vid kontaktytan.

Ja, jag har polerat upp både poler och polhandskar och dragit åt hårt.

Skrivet av Bellerefon:

Ja, batteriladdare gissade jag mig till att det var, men kan ju varit en korkad sådan som kokat batteriet då den varit lämnad över vintern, eller en smart underhållsladdare som inte överladdar batteriet.

12.2v när startmotorn snurrar låter ovanligt högt, isf kan man nog utgå från att iaf batteriet inte är rent skrot

Hur har det gått?
Har du provat bogsering som föreslaget?

Det är Biltemas smarta batteriladdare. Att det är högt kanske beror på att någonting som borde dra ström vid uppstarten inte gör det? Vi har tyvärr inte möjlighet till bogsering. Vi bor uppe på en väldigt brant sluttning, så om bilen inte skulle starta när man rullar ner så skulle det förmodligen krävas en bärgningsbil för att orka dra upp den igen.

Batteriet är för övrigt märkt 600 A (CCA), vilket är mer vissa andra 62 Ah-batterier som säljs som "startbatterier".

Av Marsupilami

Tack alla snälla människor för alla svar! Nu har jag väldigt mycket att kolla. Ska börja med att åka och köpa startgas, hade ingen hemma. Återkommer!

Av Marsupilami
Skrivet av Bellerefon:

låter ju rent spontant som att batteriet kanske inte är helt friskt?
"Laddats och kollats" hur?
vad för vilospänning har det och vad för spänning har du på batteriet när startmotorn går trögt?

Laddats med batteriladdare och kollats med batteritestare. Vilospänning 12,75 V, går ner till 12,20 när vi försöker starta.

Skrivet av Coca:

Ett batteri som bara klarar ett starförsök är slut, den håller inte laddning hel enkelt.

Se ovan. Batteriet klarar flera startförsök, inga problem med det.

Av Marsupilami

Bil som stått stilla startar inte

Hej, nu är det problem på gång här.

Vår bil som stått oanvänd sedan december startar inte. Batteriet har förvarats inomhus hela tiden, det har laddats och kollats - ok! Max en tändning har vi lyckats åstadkomma per startförsök, sedan orkar inte startmotorn mer. Men oftast inte ens det.

Det är en gammal bil, Volvo V40 från 1999, men den har alltid startat fram till det att den ställdes av i december. Ingen av oss är särskilt haj på motorer eller bilar så vi skulle verkligen uppskatta lite tips på vad vi kan göra/kolla nu.

Trevlig lördag

Av Marsupilami

Medföljer PoE-adapter till AP:n?

Av Marsupilami

Bjuder 1200 + avhämtning för Asus UX305C!

Av Marsupilami
Skrivet av AplAy:

Jag tänker mig AHK-skript som läser av mediaspelarens fönster som innehåller statistik för speltid uttryckt i bildnummer (frames).

Sedan kan den också skriptas så den endast gör detta när du har fönstret aktiverat och trycker på tangentbordsknappen "C" (eller annan knapp du vill använda dig av). Den tilldelar sedan "Clipboard" (urklipp) bildnumret som lästes av.

www.autohotkey.com - det är gratis superförenklat programmeringsspråk. Ett verktyg medföljer som låter dig inspektera vad olika element i andra program har för namngivningar så att dessa sedan kan läsas av skriptet sedan.

Behöver du klistra in bildnumren i någon annan app så kan du skripta detta också där den växlar mellan programmen för att kopiera & klistra in bildnumren. Det går att göra sjukt smidiga saker med AHK utan att kunna grundläggande programmering!

AutoHotkey är kraftfullt förstås, men jag har inte använt det tidigare. Laddade ned det nu och kollade i "Window Spy" om jag kunde se något som hade med frame number att göra, men icke. Har googlat lite på måfå, utan att riktigt veta vad jag ska söka på. Känns som det kommer krävas mycket huvudvärk för att få AHK att läsa av aktuellt bildrutenummer. Min nuvarande lösning är att köra alla filmer genom ffmpeg som skriver ut bildrutenumret på varje bildruta, och sedan skriva av det manuellt. Det kanske är så jag får göra trots allt. Men det är klart att det hade förenklat att ha det helt automatiserat och slippa se siffrorna i bild.

Av Marsupilami

Kopiera bildrutenummer till urklipp

Hej!

Håller på med ett projekt där jag tittar på video och skulle behöva ett enkelt sätt att spara ned bildrutenummer för vissa ögonblick. Ett tangentbordskommando för att kopiera till urklipp skulle vara enklast. Behöver inte spara bilderna i sig, utan bara deras nummer. (Dvs bildrutan en minut in i filmen har nummer 60*25=1500 om filmen har 25 bilder per sekund, t ex.)

Jag använder VLC till vardags, men verkar svårt att få det att funka där. Har någon tips på en annan mediaspelare där det är lättare att lösa så går det också bra.

Tack och hej!

Av Marsupilami
Skrivet av Aka_The_Barf:

Mitt gamla subb steg är minst 10 år gammalt och har den funktionen. Hade även ett äldre steg med den funktionen. Tror det var 17 år sedan. Brukar finnas 3 lägen då: off, on och auto. Auto är funktionen jag menar. Brukar vara så att steget stänger av sig efter några minuter efter signalen upphört. Startar direkt när det får signal.

Då måste min subwoofer vara ännu äldre, för den har inget auto-läge. Jag får se hur jag löser det i slutändan, om det blir master/slave-grenuttag eller en en förstärkare som har AC outlets.

Av Marsupilami
Skrivet av mrqaffe:

Nej det är faktisk exakt lika många knappar att trycka på om du använder master slave uttag.
Du är nog inte ensam om att vilja ha funktionen men sättet att få den har förändrats, dels är hifiprylar mer ovanliga nu än för säg 30-40 år sedan, medelsvensson har inget "vanligt" hifisystem alls idag utan är mer ljudintresserade som har det och de tenderar att ha mer avancerade prylar eller så har man nått enklare system som är mer av allt i ett typ eller funkar med automatik i respektive apparat eller så nått mittemellan stort hembiosystem som kanske styrs via CEC.

Ja, jag antar att du har rätt.

Inser nu att jag gjorde en tankevurpa när jag läste om grendosan, jag såg det som en vanlig grendosa trots allt. En sådan skulle förstås lösa problemet.

Skrivet av Petterk:

Nej? Läste du inte? Du trycker på receivern på fjärrkontrollern till receivern, den tar stand-by-ström från grendosan och slår på alla andra uttag när du väcker den från stand-by. När den börjar dra mer ström/effekt går resten igång.

Hemmabioreceiver? Receiver är ett uttryck/ord som används även för stereoreceiver/förstärkare. Jag är gammal nog att ha använt det och skaffat prylar innan gemene man skaffade flerkanalssystem. För inte menar du en förstärkare utan inbyggd radiomottagare?

Se ovan. Tack, jag vet vad en receiver är för något. Använde förstärkare som ett synonymt ord, eftersom det inte var relevant huruvida det satt en radiomottagare i den.

Skrivet av Aka_The_Barf:

Subbwoffers stänger av och på sig själva när de känner eller inte känner av signal från recivern. så där borde det inte bli några problem.

Tror inte mitt gamla vedträ till sub är så smart tyvärr.

Av Marsupilami
Skrivet av mrqaffe:

Det finns på ganska många hembioreceivrar.
De flesta basmoduler har dessutom automatisk av på funktion.
Bättre delar har också ofta möjlighet att styras med 12V och funkar inte det så är det också ganska enkelt att använda ett master/slave grenuttag https://www.inet.se/produkt/8900777/brennenstuhl-grenuttag-ma...
men det finns också mer avancerade strömfördelare som startar prylarna i rätt ordning.

Skrivet av Petterk:

Har du ett grenuttag med master/slave-funktion (energispar) så hoppar alla andra enheter igång när du sätter på receivern med fjärrkontrollern. Det var vad @stoffe-2k menade i #18978023 antar jag?

Ja se där, då har man lärt sig ännu en pryl. Hursomhelst så innebär det ju i alla fall en extra knapp, inte lika enkelt som att bara slå på hela systemet med fjärrkontrollen från soffan. Och någon hembioreceiver behöver jag inte, utan bara en vanlig stereoförstärkare. Men men, det är väl inte så noga, jag köper väl något begagnat som funkar. Men man undrar ju ändå - så ensam kan jag väl inte vara om att uppskatta switchade AC outlets i förstärkaren.

Av Marsupilami
Skrivet av stoffe-2k:

Eller så använder du en strömskena med knapp eller ett smart uttag....

Finessen är ju just att kunna styra det med ett enda knapptryck från förstärkarens fjärrkontroll.

Av Marsupilami

Varför finns det inga förstärkare med AC outlets längre?

Det är möjligt att det bara är jag som har missat något, men jag tycker det verkar som om nästan alla moderna förstärkare saknar switchade AC outlets. Av alla miljontals portar på baksidan är det ju några av de få som jag faktiskt använder - perfekt för att koppla in skivspelaren och subwoofern, så att de slås på och av automatiskt när man slår på/av förstärkaren med fjärrkontrollen. Varför är det på detta viset? Och skulle det vara möjligt att fulmodda dit ett par switchade outlets på en förstärkare som saknar det?

Av Marsupilami
Skrivet av Forsgren:

Då ska du nog tolka som att Google är uppe faktiskt. Det hade jag gjort!

Jo, men jag menar mer hur man ska tolka svaret från Down For Everyone Or Just Me. Kan man verkligen lita på svaret man får?