Inlägg

Inlägg som Laxpudding har skrivit i forumet
Av Laxpudding

Det som gör en förut så enkel fråga så svår idag är det finns sjuttioelva varianter av "kabel-TV". Sladdarna ovan är de samma som det varit så länge jag kan minnas, vilket är tidigt 80-tal. I alla fall när det handlar om den traditionella analoga eller digitala, DVB-C och DVB-T2-lösningen. Så börja där.

Vad man har idag som är "Kabel-TV" kan vara allt möjligt av olika tekniska lösningar där det varierar med vem som är operatör i fastigheten. Vilket gör att man kanske måste kontakta en operatör som förmodligen är medvetet dåliga på att förklara gratis/PS-utbudet, medan de väldigt gärna vill att du istället tecknar något abonnemang på 24 månader.

Av Laxpudding

Jag går igenom detta i fråga 18 i del 2 av TV-guiden: https://www.sweclockers.com/artikel/35232-tv-guiden-2022-23-d...

Full förståelse för att man inte sett det innan.

Generellt är Autocal en idé byggd för att svara mot ett affärsmässigt behov. Du betalar för att få ett papper med fina grafer. Vill du ha kalibrering som motsvarar syftet med kalibrering, då behöver du ta dig tiden (och bära intresset) att förstå vad och varför man kalibrerar, vilket handlar om bilden. Mätgraferna är bara verktyget.

Av Laxpudding

Plexiglas framför som är fristående så att den kan tas bort för aktiviteter som inte riskerar att aktivera din inre Mr. Hyde.

Plexi dikt an mot skärmen, fastlimmad etc, hjälper bara delvis. Måste vara rätt tjock plexi för att inte buktas inåt av kraften och ändå skada panelen. Plus att det blir sämre bild med plexi framför så man vill ta bort den när det inte behövs.

Av Laxpudding

"Kontrast" är ett sådant där ord som är en slasktratt för lite allt möjligt.

Vad VA-paneler är bra på är kontrastförhållandet. Den fysiska skillnaden mellan hur lite ljus det är i svart och hur mycket ljus det är i vitt. Simpel miniräknarövning där man kan mäta att om två skärmar, ena IPS och andra VA lyser med 200 nits i vitt och därför är lika ljusa, så mäter IPS:n med 0,2 nits i svart för ≈1000:1 i kontrastförhållande. VA-panelen mäter kanske 0,067 nits i svart för ≈3000:1 (ofta 2000–6000:1) och då endast rakt framför.

Högt kontrastförhållande hos VA-paneler gör att svärtan upplevs djupare på VA-panelen trots att skärmarna lyser lika starkt. Ja, så länge reflexfiltret och rumsljuset tillåter då, de den typiska kontorsskärmens matta filter omintetgör tyvärr den fördelen för VA-paneler i de flesta upplysta miljöer.

Detta ovan är vad många tänker på med "kontrast", förmågan att släcka sitt eget ljus vilket ger bättre svärta. Kontrastförhållande säger dock ingenting om den bilden som finns där mellan svart och vitt:

Det som är viktigt för en skärm i det här fallet är att kunna särskilja närliggande nyanser från varandra vilket brukar rymmas under begreppet färgdjup. Specat färgdjup säger däremot inget om faktisk förmåga att särskilja nyanser, utan det måste testas. Dåligt faktiskt färgdjup leder till posterisering med tydliga steg mellan nyanser då inte alla nyanser kan återges. Men också problem att nyanseringen sker med halvtonsmönster, både över ytan och temporalt, som ger flimmer och/eller tillför strukturer till bilden som inte finns i källans material.

För gråskala som med DICOM är det dessutom extra viktigt med RGB Tracking (saknar bra svenskt ord här) så att skärmen, består av RGB-subpixlar, kan reproducera rött, grönt och blått på ett följsamt sätt med likadana nivåer från svart till vitt. Dålig RGB Tracking leder till att gråskalan är färgad och även färgad på olika sätt. Bra tracking leder till en gråskala utan synliga färgskiftningar.

VA-paneler hos datorskärmar har generellt mer problem med färgdjup och RGB Tracking. Skärmar med IPS-teknik finns över hela skalan där genomtänkta produkter är åt det bättre hållet. Det finns en anledning till att LCD-yrkesskärmar byggda för att reproducera färger så exakt de kan använder IPS-teknik. Men det är i stort sett aldrig IPS-teknik på den kvalitetsnivån som sitter i en random kontors-IPS, utan man måste gå bortom teknikspecen och titta på produkterna.

Av Laxpudding
Skrivet av Muyfa666:

Förr fanns det skivor med referensmönster och olika hjälpmedel för att fixa hemma. Det finns inget sånt nu för tiden?

Det finns. Spears&Munsils skivor är stapelvara för BD och UHD BD. Artikeln tar upp AVSHD-testmönstren som fortfarande fungerar bra för SDR. Finns en hel del därute.

Av Laxpudding
Skrivet av Muyfa666:

Vet inte om det är rätt tråd, men jag chansar...

Hur kalibrerar ni era apparater? Jag brukar läsa runt lite och kör på de guider jag hittar. Ser bra ut för mina ögon, men har ju ingen referensram på om det faktiskt är "rätt".

Där jag bor finns det ingen som åker runt och proffskalibrerar, så hur ska man göra för att få det så bra som möjligt?

Kalibrering kräver att man mäter bilden mot ett må. Utan utrustning och kunskap handlar det inte om kalibrering utan om att välja inställningar efter godtycke. Där är Expert dag/natt och Filmmaker ungefär så bra det går utan att ta till ytterligare verktyg.

Steg två om man kan, vill och orkar är att gå loss med testbilder för att ankra svart och vitt i bilden rätt. Just att ankra svart på rätt nivå är något av akilleshälen med LG:s modeller. Jag har en artikel om svart och vitt här: https://www.sweclockers.com/artikel/26241-bildguiden-svart-oc...

Resten handlar om att förstå hur bild fungerar och hur rummet inverkar. Därför finns inga välj-de-här-sifforna-i-reglagen-så-blir-det-rätt, utan det beror på omständigheterna.

Av Laxpudding
Skrivet av anon315148:

Nu hände det. Hade då stängt av musiken och satt mig i soffan med telefonen. Det hände alltså medan Apples skärmsläckare var på (hände även med förra kabeln dvs. både under filmtittande och när skärmsläckaren var på).

Lyckades givetvis inte filma när den slocknade men började filma den så man såg att den startade om själv från svart.

Ifall det skedde hux flux utan att det var en omsynk och när du dessutom testat med annan kabel? Då pekar det mesta på en kass TV.

Av Laxpudding
Skrivet av anon315148:

Strömlös en längre stund? TV:n slås oftast på kvällstid och sen stängs den av och strömmen bryts på grenuttaget med strömbrytare. Så den står alltså redan strömlös från att den stängs av nattetid till nästa kväll.

Då har du redan testat och åtgärdat det vanligaste och första steget för att lösa krånglande elektronik.

En kass kabel som glappar skulle kunna orsaka en del problem med att det stör TV:ns synkning och får någonting att krascha och tvinga TV:n att starta om. Fast det kan också var så att TV:n inte är så bra på detta och kraschar oftare vid omsynkningar, till exempel om du har AppleTV inställd på att matcha innehåll och frekvens. Men då ska det inte krascha mitt i filmen.

High Speed = den gamla icke-verifierbara certifieringen för dåtidens krav om ≈10 gbit
High Speed with Ethernet = som ovan, fast med Ethernet-kopplingen på pinne 14 (som i gamla specar var "reserved"). Används inte för Ethernet i praktiken, utan för ARC/eARC.

Vill du vara säker – och ha argumentet till butiken – köp en Ultra High Speed-certifierad kabel så har du så säker och så bra kabel som du kan ha. Då kan du se om den fortsätter starta om.

Av Laxpudding

Det är inte du som ska felsöka belysning och nätaggregat, utan det ska de göra, vilket de förmodligen inte kan eftersom det är en butik vars syfte är att sälja saker, inte reparera dem.

Räkna med att supporten försöker förhala så långt det går. Inte för att de är onda och lata utan för att det kan vara problem som i vilket fall bara löser sig i din ände – eller blir en retur. Med returer kan de inte kan göra så mycket ändå. TV:n lär skrotas eller hamna som "fynd" om de inte kan reproducera felet själva.

I fallet Skantic förutsätter jag att det är noll faktiskt reparation/service eftersom det är billig OEM. Kostnaden för att hålla tekniskt kompetent personal anställd som ska gå in i apparaten och teknisk felsöka och byta ut komponenter är antagligen mycket mer än vad det är värt ekonomiskt. En reklamation blir för dem en förlustaffär eftersom det är butikens egna OEM-produkter. Alltså ligger det i deras i intresse att förhala alla former av returer.

Just detta ovan är en av orsakerna till att jag allmänt rekommenderar i guiderna till att undvika bottenskrapsmärken. Man kanske får betala hundralappar till tusentalet kronor till för en tekniskt lika (in)kompetent TV från en känd tillverkare. Då finns också en organisation bakom som ordnar med service och support både till butiken och direkt till dig som konsument.

Annars är standardåtgärden som följer:

1. Vaktmästaråterställning – stå strömlös en längre stund
2. Fabriksåterställning

Byta kablar kan du alltid testa, särskilt om omstarten inträffar när du spelar på xboxen eller liknande. Men om den fortsätter starta om av sig själv mitt i TV-tittande när inget annat är anslutet, då är det förmodligen något komponentfel.

Av Laxpudding

Kort svar: "nej" eller "ingen" på allt.

Röntgen kräver inte hög kontrast som i specat kontrastförhållande eller "djup svärta". Röntgen kräver att skärmen är kapabel till den bildstandard som används för röntgenbilderna.

Är inte inne i den branschsvängen, men gissar att man använder DICOM-standard även inom tandläkarbranschen. Det närmaste man komma där är i sammanhanget enklare, men också bättre skärmar än simpel kontorstyp, vilka har "DICOM-emulering", det vill säga de arbetar med rätt EOTF men skärmen är i sig inte medicinsk kvalitetssäkrad.

En VA-panel är per definition dålig för detta eftersom EOTF varierar med vinkeln. Beroende på hur man sitter i förhållande till skärmen kan alltså information döljas eller förstärkas i röntgenbilden på en VA-panel.

Nu är det förvisso tandvård men jag skulle inte vilja få exempelvis en cancerdiagnos ställd via en läkare som sitter på en VA-panel med "...bra kontrast"

En IPS-skärm är bättre än en VA-skärm i sammanhanget. DICOM-emulering i produkterna från exempelvis Benq och Eizo är väl det näst bästa man kan välja om man faktiskt tänkt titta på röntgenbilder.

Av Laxpudding
Skrivet av SellahiR:

Det här tycker jag passar väldigt bra in på min egna tolkning av vad som är problemet. Har LG C2 en CPU som orkar med att interpolera hela vägen, om det nu är det som är proelemet och inte att CPUn anser att scenen inte behöver det.

Ingen konsument-TV gör detta helt felfritt, utan alla kommer att skapa de här felen i någon form. Vissa mer än andra och vissa mindre än andra. LG har varit ungefär likadana i flera år. Sony är de som har minst bekymmer. OEM-märken har värst bekymmer.

Om du hela tiden lägger märke till detta är det i princip omöjligt att "unsee", så du måste finna en lösning. Till exempel att hålla de-judder-inställningen ganska lågt. Mindre flytande som helhet men också inget in-ut-in-igen med omväxlande flyt och ryck.

Av Laxpudding

Trumotion och de-judder-funktionen är inte alltid lösningen utan det kan addera ryck och hack. Typisk i sådana situationer som TS beskriver att rörelsen varierar med hur stort objektet är i bilden. Detta är ett tecken på att bildprocessorn väljer bort eller inte kan/har kraft nog för att interpolera rörelsen i hela bilden samtidigt. Men när rörelsen är tillräckligt stor och viktad som betydande för algoritmen så startar interpoleringen. Rycken blir nu till flyt.

Men också tvärtom, att rörelsen inte längre anses vara viktigt för interpolering, alternativt att bildprocessorn inte hinner eller inte orkar med. Den tidigare flytande rörelsen är nu plötsligt ryckig. Och kanske börjar flyta igen senare.

Detta är ett problem med all interpolering där delar av bilden omväxlande går in och ut ur interpolering, vilket kan vara rätt så distraherande.

Situationen för interpoleringen blir också sämre om man har en källa som från början gör fel, typiskt inte kan repetera 24 eller 25 fps till jämn multipel av panelfrekvens.

Av Laxpudding
Skrivet av EnzoGorlami:

Ska köpa 4k tv och kollade på denna https://www.pricerunner.se/pl/2-3201270979/TV/LG-43NANO766-pr...

Där står bildfrekvens: 60
Uppdateringsfrekvens: 120

Vad skiljer? Är de inte samma sak?

Informationen som står där är mer ett resultat av hur pricerunner en gång i tiden byggde sin databas. Informationen i den databasen dessutom ofta sådana här småfel. Oviktiga fel, men likväl fel som skapar onödig förvirring. En 43-tums LG NANO7-serie har definitivt ingen 120 Hz-panel.

Är du ute efter att spela spel i 120 Hz behöver du sikta uppåt i pris- och kvalitetsklass. För film och reguljärt tittande har frekvenssiffrorna ingen större betydelse.

Av Laxpudding
Skrivet av tormoller2:

Jag vill dock inte tappa bildkvalitet pga
Storleken. Det är det viktiga.

Det gör du inte utan det är något du förväxlar eller misstolkar. En oro du helt kan skjuta åt sidan.

Av Laxpudding

Alla andra är inne på det som krävs: TS måste berätta exakt vilka produkter han försöker få eller hoppas på att fungera. För det finns säkert hundratals kombinationer av möjliga svar.

En docka som kan ge tre bildskärmskontakter ut är nog ett mindre bekymmer. Sedan ska datorn kunna driva tre extra skärmar separat också, vilket inte verkar helt självklart med en del bärbara. Brukar bli att man får speglad bild på två skärmar eller liknande.

På det kommer vilka skärmar man tänkt köra och hur man tänkt köra dem. Att få tre skärmar som kör 1920x1080/60 Hz torde gå, *ifall* den bärbara klarar det. Någon önska om att kombinera 1440p, 4K och högre frekvenser brukar inte fungera eftersom man rätt snabbt slår i taket för vad som kan skickas över en enda DP alt Mode. Om det nu ens finns DP Alt Mode på TS laptop.

På det kruxet med vad de existerande skärmarna kan och vill köra.

Annars på den här typen av frågor är svaret påfallande ofta ett nej. Tre skärmar och laptop hör till undantagen med de fall där man från början valde en välutrustad laptop, till exempel med Thunderbolt och liknande. En random jag-vet-inte-riktigt-vad-jag-har-för-laptop och det brukar dessvärre vara för enkel hårdvara.

Då får man nöja sig med en eller två extra skärmar beroende på vad man vill uppnå.

Av Laxpudding
Skrivet av pax1:

Jag har börjat undersöka tv-marknaden då jag börjar bli sugen på att byta ut min snart 15 år gamla 43 tums Sony. Fick tips om LG OLED och hamnade i den här tråden, har läst igenom och funderar lite på vad som passar bäst. .

Var inne på Benify och såg rabatten på 40% på G2, hamnar på ca 21k för en 65 tum men behöver även ett stativ då jag inte kan hänga på väggen vilket adderar ytterligare 2k, känns lite i mesta laget jämfört med CS som går att få för 16k på tex MediaMarkt.

Det som irriterar lite är att C2 gick att få för samma peng via Benify tidigare som både är lättare och har nyare panel. Någon som har lite koll på hur ofta LGs rabatter brukar dyka upp i Benify? Har tid att vänta men helst inte till nästa Black Friday... Eller finns det någon bättre deal på någon billigare modell för en sådan som mig som använder TVn mest till "vanliga" tv-kanaler och streamar sport ibland?

För dig och din situation kommer CS fungera exakt lika bra som C2. Det divideras om skillnader som är minimala relativt vad du går ifrån. Eller för den delen kan du lika gärna köra på A2 om du ändå inte ska spela spel.

Av Laxpudding
Skrivet av maniac:

Är det någon annan som upplever att "spel läget" ändrar på färgerna till ett kallare spektrum? Vitt blir upplevs nästan som blått på min tv jämfört med till exempel Cinema. Fast det kanske går att justera detta? Har en C2 65" och har en Series X som källa.

Ja, det är det vanliga. Spellägena har ofta fel färgtemperatur, vilket är lätt att ändra i inställningarna till Varm2 eller Varm1.

Av Laxpudding

Det som utmärker bildskärmar är att kvaliteten står still eller sjunker något. Priserna kryper istället nedåt på de paneltyper som får stor spridning. Att produkterna har några år på nacken har därför sällan betydelse för själva kvaliteten. Snarare "risken" att du kan köpa samma skärm för betydligt mindre pengar om ett par år.

Fast just 38 tum 3840x1600 verkar dock vara en nisch som inte har sett någon större prispress eller ändringar. Inte som 34-35-tum 3440x1440-skärmar där priserna mer än halverats på fem år.

Det är en märkbar skillnad i hur man får plats med fönster jämfört med 3440x1440 men det beror förstås på hur man arbetar med skärmen.

Av Laxpudding

Personligen gillar jag Ambilight i spel när jag väl har en Philips hemma för test. I spel är det jag som styr kameran och vad som händer i bilden. Fungerar helt okey ifall det är slötittande när det mer går något som rullar i bakgrunden. I film upplever jag det direkt distraherande. Det dynamiska ljuset påverkar dessutom hur ögat uppfattar färger och ljus i bilden. Till exempel kan mängden extra ljus göra det svårare att uppfatta skuggtoner i bilden.

Något som Philips själva tänker på med den rumsjusteringsfunktion (ljussensor mm) de har har på senaste generationen OLED. När Ambilight används och du har ljussensorn igång kommer EOTF för bilden sikta på en lägre gamma just för att anpassa hur mängden ljus runt bilden påverkar.

Så vattendelare, tja, det behöver inte vara det. Ambilight är i alla fall ingen essentiell funktion. Det är ett extra man kanske gillar. Väldigt mycket i en del fall.

Av Laxpudding
Skrivet av blunden:

Nu stämmer det ju förvisso att de faktiskt är snåla, även om de inte är korkade. Vad jag kan se på specifikationslistan för Mediateks senaste TV-SoC så är ethernet inte inkluderat. Därmed bör valet av krets handla om vad de kan köpa billigt i stora volymer, inte om något behov av nya kretsuppsättningar.

Japp. Tror det är någonstans för 2021 är 200+ miljoner TV-apparater globalt där Samsung och LG står för hälften. Så säg att Samsung ska bygga 50 miljoner TV-apparater och det kostar att addera och ändra på PCB:erna. Har ingen aning om vad det kostar dem med ett gigabit-chip. Men vet att på som chef på den här nivå där dessa beslut fattas, så vinner man inga bonusar och gör inga karriärsprång på att öka kostnaderna. Särskilt som enda motivationen är goodwill mot ett litet gäng PC-fnattar som streamar fultankad film via Kodi men också är lite för bekväma för att arbeta sig runt problemet.