Inlägg

Inlägg som Laxpudding har skrivit i forumet
Av Laxpudding
Skrivet av Lussarn:

Jag skulle inte vara så hård. AI-revolutionen är i sin linda och det kommer gå framåt och bakåt och åt sidan några gånger innan man hittar rätt. Det man sett när dom slänger på machine learning på GTA5 och får det att se verkligt ut är rätt häftigt, så skulle jag vilja göra på spelen när jag spelar. Det här är ett litet steg för att komma närmare den typen av grejer i realtid.

Anser också att nyttan för just detta i praktiken inte är så stor.

Helt annan sak med AI-uppskalning i spel då det i spelen är en del av renderingsprocessen och hur bilden skapas. Där fungerar DLSS etc. väldigt bra, särskilt i kombination med hög upplösning.

Att i efterhand processa en bild som är fångad med kamera och (ofta) sönderkomprimerad distribution fungerar inte. Där är lösningen en hög produktions- och distributionskvalitet från första början ifall man vill uppnå en skarpare och tydligare bild.

Av Laxpudding

Fascinerade hur man hela tiden försöker och inbillar sig att att det går att sminka grisar och polera bajskorvar genom allt mer omfattande algoritmer. Har 20+ år i ryggen av techdemo:s med liknande lösningar. Varje gång är man stolt eftersom det är flera år av utveckling (och säkert nya patent) med hårt jobb från rejäla snillen med matematisk förkärlek till den perfekta bilden.

Och visst – varje gång får jag se demoexempel på hur det faktiskt skärper upp någonting. Och varje gång jag får chansen att själv testa klarar jag av max tio sekunder för det märks så väl att något är där och processar, tuggar och adderar något till bilden som inte hör hemma där. I slutändan blir allt bara ännu ett sälj- och reklamargument om Super Advanced Reality Perfect Intelligent Something Something som ingen minns något om efter ett par år.

Om jag fick en krona varje gång... ....så skulle jag ha en rätt rejäl påse godis vid det här laget.

Av Laxpudding

Skärmdumparna är så gott som alltid alldeles normala. Vanlig åsikt är att "även skärmdumpen är konstigt" men inte för att skärmdumpen egentligen är konstig utan för att man tittar på skärmdumpen med samma skärm som har något form av problem.

Av Laxpudding

Samsung har lyckats bra med att motverka det generella smetandet/långa responstider på deras VA-modeller men verkar istället få andra problem på köpet. Ganska så framträdande halvtonssstrukturer och "scanline"-problematik. Nördgissar att problemen är en bieffekten som kommer från hur Samsung reglerar panelen elektronisk. Det som tar bort de värsta eftersläpen kan var det som orsakar andra problem.

Plus problematiken med VA-paneler och segmenterade pixelstrukturer, något som Samsung däremot verkar ha fått ordning på senaste åren där också.

Som så ofta annars köper man inte en teknik, utan en produkt. Med det skrivet: nu verkar i alla fall majoriteten IPS-baserade skärmar med QHD/1440p-inte ha så stor spridning i avvikelser från en norm. Alla IPS/QHD-spelskärmar verkar vara ungefär lika trygga och kanske ungefär lika tråkiga.

Av Laxpudding

Skärmdumpar säger sällan något. Berättar endast vad som logiskt existerar i bildbufferten och säger inget om vad som händer med bildsignalen eller hur skärmen påverkar. Mest givande är att om skärmen har 1920x1080-upplösning och skärmdumpen är 1280x768 pixlar – då vet man direkt vad felet är.

Såvida inte TS kopplat på något udda sätt, likt DP->DVI-adapter skulle jag säga att det mesta handlar om skärmens bildinställningar som redan antydds i tråden. Spelskärmar kan ha rätt så godtyckliga och ärligt talat rätt så skumma förinställningar avsedda för spel, likt FPS-lägen som mjölkar ut bilden och adderar någon form av konturskärpa.

Det är också vanligt att man själv haft någon märklig och kanske galen bildinställning, kanske i kombination med inställningar för GPU/dator. Har man kört samma uppsättning sedan 2016 har man haft många år och tusentals timmar på sig att befästa en felaktig uppfattning om hur bilden ska se ut. När man sedan stöter på en fullt normal bild tycker man den är konstig.

Av Laxpudding

Skulle inte kalla det @Mikos skriver för fel. I princip är det rätt. Tar man sig tiden att förstå hur sin TV fungerar och vilka inställningar som fungerar tillräckligt bra kommer man ofta tillräckligt långt, särskilt om någon som kan saken förklarar i detalj och extra särskilt ifall man är en bra lyssnare. Fast bara för att Vincent (eller jag) säger ditt och datt är det inte säkert det blir rätt i mottagande ände ändå. Mycket som kan missuppfattas.

Precis som @weenan skriver går det att välja utifrån befintliga inställningar och få bilden tillräckligt rätt på många TV-apparater. Men för att kunna välja rätt krävs det att man redan vet vad hur det ska se ut när det är rätt. Så en del av TV-testandet för mig är att se hur långt jag kommer på att bara välja rätt inställningar i menyerna.

Det tar tid och energi att lära sig på egen hand och fippla med TV:n och testmönster. Hur färger fungerar och hur olika produkter fungerar med färg är ett livslångt lärande. Att då anlita någon för kalibrering blir då istället en kostnad i dess monetära betydelse. Vilket sparar tid och energi som man som person kan ägna åt något man värderar högre än pengarna. Kanske mer tid till att faktiskt se på film eller extra timmar till att förbättra sina golfslag? Alla är så olika.

Kanske är man både och. En del gillar att lära sig något nytt och att då ta hjälp av en yrkesmässig kalibrering för att bekräfta det man lär sig om bild och färg. Därför är också autokalibrering så jäkla meh i sammanhanget. Man betalar för ett papper med fina grafer. Graferna är inte målet med kalibreringen. Graferna är ett viktigt verktyg och en bekräftelse på vägen till rätt bild. För att få rätt bild måste man först förstå bild. Då måste man också kunna mer än att trycka på "Start" i en autocal.

Av Laxpudding
Skrivet av neman82:

Hej! Jag tycker ansiktena på avstånd ser tecknade ut i en fotbolls match. På nära avstånd inga problem. Någon som har liknande problem och kan man få rätt på det?

Vad du ser är en vanligtvis resultat av en dålig källa – det mesta i sportväg sänds via dåliga källor – kombinerat med olika "AI/intelligent" bildprocessning som de flesta TV-tillverkare numera trycker på direkt ur kartong. Brukar vara denna "AI/intelligenta" processning som skapar effekten av att ansikten ser målade ut.

Du behöver i sådana fall bekanta dig med hur TV:n fungerar (ja, de är röriga) med bildinställningarna. Hur du stänger av AI-uppskalningen har jag under punkt 2 här: https://www.sweclockers.com/test/34436-lg-oled-42c2-tv-som-fu...

Funktionen heter "AI Picture Pro". Utöver det kan det vara mer som ställer till problem direkt ur kartong. Bilden blir överlag mindre söndertuggad om du väljer Expert-läget för dagsljus.

Av Laxpudding
Skrivet av SkyGamerZero:

24 eller 27 tum. 1920x1080 och 120hz.

Mer användningsområden, önskemål om kvalitet och egenskaper som är det intressanta att veta. "Prisvärd" kan du endast själv avgöra själv eftersom bara du vet hur du värderar dina pengar. Ifall det bara handlar om 1920x1080 och 120+ Hz med DP så är det lika avancerat som att handla t-shirts på H&M. Och lika omöjligt för någon annan att berätta vilka t-shirts som sitter bra på just dig.

En simpel sökning på prisjakt är så bra som och det finns 208 modeller just nu som matchar kraven där hälften är IPS:

https://classic.prisjakt.nu/kategori.php?m=s484809192&o=produ...

Av Laxpudding
Skrivet av Pilifman:

Förstår inte så mycket av alla ”krångligare” ord tyvärr eftersom jag är rätt ny i tv inställnings världen. (Har bara kört gaming skärmar innan). Har märkt att BT 1886 blir lite för mörkt i extremt mörka scener i filmen Drive på Netflix, alla andra scener i både Drive och andra filmer ser bättre ut med BT 1886 jämfört med 2.2. (Testat i ett mörkt rum). Är det då bättre att köra BT 1886? Tycker ju de ser bäst ut i 99% av filmer/serier och spel. Både BT 1886/2.4 och 2.2 är väl standarden så båda är väl color accurate?

Som jag skrev ovan: Både BT.1886 och 2.2 är i princip lika rätt i fråga om färger, bara att de svarar mot olika situationer, nämligen dina förutsättningar att tillgodogöra dig bilden vilket beror på sådant som rummet och även övriga inställningar.

Men – detta förväxlas ofta – bara för att menyn kallas "BT.1886" eller "2.2" betyder inte att det du ser faktiskt är BT.1886 eller 2.2-gamma så som dess matematiska princip fungerar. Det är alltså vanligt att LG:s TV när du väljer "BT.1886" i menyn får något som faktiskt är fel och klipper nivåer så att bilden blir för mörk. Då behöver man ta till testmönster för att få det rätt.

Ifall inställningarna för hur man ankrar svart står fel, tror det kallas – dåligt översatt – "Skärmljusstyrka" i LG:s svenska menyer, blir det fel oavsett vad. Har en artikel här om principerna bakom att ankra svart och vitt:

https://www.sweclockers.com/artikel/26241-bildguiden-svart-oc...

Detta är för övrigt – med tanke på annan aktuell tråd – just sådant som en kalibrering, utförd av någon som kan sin sak, faktiskt åtgärdar.

Av Laxpudding
Skrivet av MacMacarus:

C835 är nere på drygt 13 000kr och C935 för 14, men det finns inte många jämförelser dom emellan vad jag kan läsa mig till. Ser man i guiden för den här tråden så verkar det ju i princip inte vara någonting?

Swec är ju som det är, en sida byggd för nyheter, så det är lätt att missa informationen på djupet i långa artiklar. Står här hur det skiljer sig på C935 mot C835 (Atmos-soundbar, högre specad ljusstyrka, mer omfattande FALD/fler zoner)

https://www.sweclockers.com/artikel/35135-tv-guiden-2022-23-d...

Av Laxpudding
Skrivet av Vaklan:

Det har säkert avhandlats på forumet tusen ggr… men hur ska man tänka kring ljusinsläpp och oled? Jag har ett avlångt och ganska smalt vardagsrum. Ena långsidan är i stort sett bara fönster. Norrläge men så klart stort ljusinsläpp. Mittemot på andra långväggen kommer tvn sitta. Är jag knäpp om jag tänker att jag ska ha en oled (c2:a) då? Är det mkt bättre att skaffa en LCD? Jag kommer ju så klart behöva gardiner annars kommer jag ju få en massa speglingar, men kanske blir det ändå för ljust för en oled! Alternativet är att tvn står lite snett i rummet som den gamla tvn står nu. Det blir inte några speglingar i skärmen på den som det är nu, men det är ju fortfarande ett ljus rum… men ett ordentligt ljust rum kanske en modern oled (48” LG c2 evo) klarar likt en lcd?

Beror helt på vad som passar situationen. Det du tänker på är nog mer uppblåst av diskussioner än hur verkligheten fungerar. OLED är inte extra krävande för ljusinsläpp, utan tvärtom då det har de reflexfilter som räknas till de mest dämpande filtren.

Vad har du haft för TV innan? Så ofta när detta ämne kommer upp sitter man med en äldre TV som i själva verket har mycket sämre reflexfilter, speglar ännu mer och även saknar ljusstyrkan hos en OLED. Fungerade den gamla TV:n utan avancerade gardinlösning är det troligt att en OLED fungerar ännu bättre i samma rum.

Av Laxpudding
Skrivet av Pilifman:

Kollar på film/serier och spelar i ett rätt mörkt rum så bt1886 borde passa bäst då👍🏻

Förutsatt att svart och vitt är ankrat på rätt nivåer har 2.4/BT.1886-inställningen bäst förutsättningar för djup i bilden i ett mörkt rum med mer modesta ljusnivåer (i fråga om nits/fysiskt ljusstyrka) på panelen.

Det skiljer sig ofta på LG:s OLED så att man kan faktiskt ha för mörk bild med BT.1886-inställningen i och med att nivåerna klipper så att mörkaste grått återges som svart. Jag behöver ofta gå på testmönster för att se till att det blir rätt och ankra svart rätt. Där har 2.2-inställningen generellt varit mindre problematisk.

Av Laxpudding

Färger och färgstandard är inte konstigare än någon annan form av masskommunikation och berättarkonst. Vill man göra sig förstådd behöver man följa vissa regler. Ingen tillfällighet att standarder för färger som är basen för TV-apparater lyder under ITU, ett FN-organ. Det som skapas i Bollywood ska fungera och berättas likadant oavsett om du är Hollywood eller Hässleholm. Det är förstås inte förbjudet att göra på annat sätt, bara man tar konsekvenserna att det du försöker visa med bilden riskerar att missuppfattas eller bli förvanskat när du går din egen väg.

Finns många saker man kan jämföra med för att förstå kalibrering av TV-apparater.

Tonskalor för instrument: Du kan givetvis stämma ditt piano eller din gitarr efter vilken skala du vill. Det är inte förbjudet att göra det på känsla. Men om du vill spela låtar som Creep eller Yesterday kommer musiken inte låta som alla känner Creep eller Yesterday ifall du väljer en annan tonskala eller som det antyds: hittar på något alldeles eget som du tycker känns bra. Framför allt blir det väldigt svårt att samarbeta med andra musiker när alla arbetar efter sin egna interna tonskala.

Syntax i programmeringsspråk: Du kan givetvis hitta på din egen syntax och säkert ändra något utvecklingsverktyg så att det fungerar för det som känns bäst för dig. Då är ditt C inte längre C som resten av världen känner C. Ditt Python är inte längre det Python världen i övrigt känner. Knappast förbjudet. Fast det lär bli väldigt svårt att få sin kod att fungera med omvärlden om du väljer att skriva kod som endast följer din egna interna syntax och det du råkar tycka känns bäst.

Språk och språkregler: Du kan givetvis hitta på ditt eget språk, ändra betydelsen hos orden och välja att tolka orden fritt. Kanske orden genom ditt eget filter till något du tycker fungerar. Inte förbjudet att göra ännu en Ansiktsburk. 하지만 자신의 언어를 선택하고 단어의 의미를 자신의 취향에 맞게 변경하면 외부 세계에서 자신을 이해하기 어려울 것입니다.

Av Laxpudding
Skrivet av Pilifman:

Tycker att 2.2 ser bättre ut för att man ser mer detaljer i mörka områden. Är 2.2 lika ”color accurate” som 2.4/bt1886? Alltså om jag kör på 2.2 kommer jag försämra bildkvaliten? Eller är båda lika bra?

Båda är lika "rätt" men svarar mot olika situationer.

Det handlar om hur man översätter signal till fysiskt ljus, EOTF, Electro-Optical Transfer Function och grundar sig på enkel matematik (potensfunktion) och det som ofta kallas "gamma". Detta för SDR då. HDR är en annan och väldigt annorlunda femma.

2.2-gamma ger mer fysiskt ljus till mörka nyanser. Mörkgrått lyser med fler nits. Detta passar därför i rum med lite blandad belysning. Ögat påverkas av ströljuset och får det svårare att se mörka nyanser. Då är en "lägre gamma" (säg 1.9-läget) mer passande för ÄNNU ljusare rum. Samtidigt blir bilden mer och mer platt och grå för i ett rum som är mörkt och bättre anpassat för filmtittande.

BT.1886 (motsvarar gamma 2.4 på OLED) ger mindre ljus till mörka nyanser vilket är en fördel för tittande i mörkt rum där pupillen öppnar sig och ögat blir bättre på att urskilja nyanser. Men blir då fel i ett ljust rum – eller om man har en väldigt ljusstark bild – eftersom ljuset får pupillen att dra ihop sig och gör det svårare att urskilja nyanserna i skuggtoner.

För att det ska bli rätt måste man också ankra svart och vitt på rätt nivå i bilden. Annars har det ingen betydelse om det kallas "2.2" eller "1.9" eller "BT.1886" i menyerna för det är något helt annat man får.

BT.1886 och 100% OLED Brightness är en rätt dålig kombo. Bara ljuset från TV:n i de ljusare delarna lär dra ihop pupillen och göra det svårt att urskilja de mörka nyanserna i bilden. Är man dessutom i en miljö med ströljus blir det ännu svårare. Då är 2.2-läget bättre.

Är man i ett riktigt ljust rum, då fungerar 1.9-läget till och med kanske ännu bättre. Men då bör man också fundera på ifall en OLED är det rätta valet eftersom man i ett sådant rum ändå inte kan tillgodogöra fördelen med en OLED. Eller så gör man det rätta för bildens skull och anpassar rummet, så att ögat får bättre förutsättningar till bildkvalitet.

Av Laxpudding

AppleTV för film och TV-serier körs lika bra på en 18 Gbps-port. Finns inget mer att ge – annat än möjligtvis spelfunktionerna – på en FRL-port.

Av Laxpudding
Skrivet av Vaklan:

Beror det alltså på att du spelar från en källa som inte kan matcha 24p? För vad jag förstår så ska detta inte vara ett problem om källan man spelar via kan matcha! Kämpar för att sätta mig in i det här😁

Lite snabbt:

Judder är onödigt ryck som orsakas främst av källan pga av 24p->60 Hz. Men också av fel inställningar i TV:n. LG:s TV gör en 24p->60 Hz ifall man har "Biosalong: Av". Alternativet ska vara på. Menyn heter "Cinema Screen" med någon halvmärklig svensk översättning på 2022-modellerna som jag inte kommer ihåg. Det är i alla fall meny-alternativet ovanför TruMotion.

Ifall "Cinema Screen" är utgråad betyder det att man matar någon annan frekvens än 24p i signalen. Då är judder-orsaken redan i källan.

En OLED-modell som gör rätt med 24p – likt LG:s OLED – kommer med sin korta responstid återge bilderna ruta för ruta i 24p som de är filmade. En LCD kommer i varierande grad tillföra en övergångsfas där bildrutorna i ett par till flera millisekunder smetar ihop och mjukar upp övergången. Moderna och toppklassade LCD:er, typiskt 120 Hz-panelerna har kortare övergångsfaser och är därför mer lika en OLED i karaktären. Äldre och enklare modeller smetar mer på alla sätt men blir också mjukare.

Vad du ser ovan situation är det rätta med en LG OLED. Det är så det ska se ut och så det är filmat.

Sedan kan man ha åsikter om det hela.

Även fast man har 24p korrekt hanterat kan man tycka att filmen/TV-serien ändå är hackig av den enkla anledningen att man har en egen godtycklig referenspunkt om "...hur det ska se ut...". Vilket nästan alltid är den gamla TV:ns sätt att hantera övergångar. Kanske en släpig LCD i alla år eller att man haft en någon form interpolering påslagen på sin gamla TV som gör att det upplevs annorlunda.

Finner man att korrekt reproducerad 24p är för ryckigt har man ungefär dessa alternativ:
(1) Lära sig se filmen som den är inspelad med 24p återgivet som 24 fps. Om man har intresset och funderar varför det ser ut som det gör, även fördjupa sig i 100 år av filmhistoria.

(2) Aktivera interpolering i någon form och ta godtycket. Man får en mjukare rörelse men också mer fel i bilden ju mjukare rörelse man skapar. Detta eftersom ingen TV klarar av att interpolera utan att olika fel tillförs till bilden. Hur mycket och hur lite man vill interpolera är helt godtyckligt. En del klarar det inte alls och andra är alldeles lyckligt omedvetna om felen som kommer. Lär man sig se felen kommer man dock inte kunna "unsee" eller "unlearn"

Alternativ (1) och (2) utesluter inte varandra.

Nackdelen med (2) är godtycket. Olika TV-tillverkare har olika algoritmer och lyckas olika bra, plus att man som individ är alldeles olika i hur man registrerar felen som upptsåt. Man kanske vänjer sig på nytt vid en viss typ av interpolering som sin nya referenspunkt om "...hur det ska se ut...". Nästa gång man köper ny TV får man annan typ av interpoleringsalgoritm och annan typ av godtycke. Då måste man kanske ta det här besväret igen.

Av Laxpudding

"Judder" är ett begrepp som normalt syftar på 3:2-repetitionen när man går från 24p till 60 Hz. Upplever man judder så som det betyder, är det en effekt av just att varannan bildruta ligger längre tid i bild – då beror det på att man inte hanterar 24p på rätt sätt. Något är felinställt någonstans, oftast källan, likt att Blu-rayspelaren eller mediaboxen skickar en 60 Hz-signal. Även att man kör en app som inte kan hantera 24p.

Annars innebär den snabba/korta responstiden med en OLED att det inte finns någon övergångsperiod mellan bildrutorna. En LCD smetar i varierande grad ut förändringen. Detta kan innebära att man uppfattar OLED:n som relativt "hackigare" jämte sin gamla LCD. Detta mer korrekt beskrivet är att den gamla LCD:n istället är smetigare och därför kan uppfattas som mjukare i rörelserna, särskilt enklare billiga LCD:er.

OLED:n återger istället rörelsen som den är filmad utan att addera en övergångsfas.

Samma för de andra tillverkarna så länge vi pratar om icke-interpolering. Däremot har de alla olika algoritmer med olika effekt på interpolering, plus att du som individ är olika uppmärksam på olika fenomen från interpoleringen. Man är ofta skolad/insnöad i sin gamla TV som det "normala".

Av Laxpudding
Skrivet av Joakim Ågren:

@Laxpudding Jag hörde mig för en gång i tiden vad det skulle kosta att kalibera min gamla CRT bakprojektor TV på 51", han skulle ha 7000 Kr för jobbet så det blev inget då TV'n knappt var värd det ens en gång lol Var det ett rimligt pris tycker du?

Beror ju på omständigheterna. Om det är lång resa med övernattning så är det i princip två arbetsdagar, eller motsvarande mot vad man kan dra in på samma tid/ansträngning i andra sammanhang.

Av Laxpudding
Skrivet av Vaklan:

Hur får man tag på en sån person om man inte känner sig säker nog att göra det själv med dom manuella reglagen? Eller att man försöker men inte får till det. Är man utlämnad till kunniga polare eller finns det personer som gör detta på plats?

Det finns de som ägnar sig åt kalibrering åt privatpersoner, vilket beror på var man bor. Kostar en hel del att åka åt till någon så det kostar ett par tusenlappar. Media Markt har personal som kalibrerar apparaterna de säljer. Några varuhus har även mer erfaren personal som kalibrera i hemmet. Även en del specialistbutiker. Men de vänder sig mer till kunderna som handlar där.

Av Laxpudding

Autokalibrering är i förlängningen en tjänst där man köper ett papper med mätgrafer. Vem som helst kan trycka på start-knappen för en autokalibrering och få ut en pdf med grafer som säger att allt är bra. Men det är inte samma sak som att förstå bild och kunna förstå när det som ändras blir det rätta eller det bästa för bilden. Bilden kan bli bättre, mer rätt och exakt på ett plan, men också sämre på andra sätt.

Den metod som El-G kör med är Calman Autocal och det leder till en intern LUT-ändring i LG:n. Jag vet av svidande erfarenhet att Calman inte är så bra till att börja med när det gäller att alstra LUT:ar. Det finns heller inget enkelt sätt för slutanvändaren att återställa eller återinföra ändringarna ifall något skulle nollställas.

En person som förstår bild, kan kalibrera och har erfarenhet av produkterna (LG:s OLED är extremt vanliga) kan åstadkomma rätt effekt med de manuella reglagen som alla kommer åt. Då får man (ska få) en lista över ändringarna, vilket också underlättar om man själv vill fördjupa sig i ämnet. Då är det mer personen som utför kalibreringen som är avgörande för hur det i slutändan påverkar bilden.