Inlägg

Inlägg som Laxpudding har skrivit i forumet
Av Laxpudding

Att en modern IPS skulle ha sämre vinklar än en TN-panel från 2010 är inte en helt rimlig förklaring, även om det förstås finns bättre och sämre IPS:er.

Mer troligt att du efter 10+ år med samma skärm förväntar dig en viss bildkaraktär baserat på hur just din skärm beter sig i den just situation du använder den. Detta är nu din interna referenspunkt du jämför allt annat med. Ur den synpunkten (bokstavlig och bildlig synpunkt) är det alltid svårt att finna ersättare eftersom du troligtvis vant dig vid en alldeles godtycklig variation som inte går – eller är mycket svår – att finna exakt replikerad någon annanstans.

TN-skärmar präglas av att de är just så godtyckliga i hur vinklarna varierar. Ingen TN är riktigt den andra lik, särskilt inte för hur TN-panelerna ändrats under åren. En annan TN kan därför bli ännu mer chansning. IPS:er är i alla fall väldigt lika varandra i hur de beter sig i vinkel oavsett om det är 2010 eller 2023.

Så länge du väljer en någorlunda normal och vettig IPS, till exempel någon modell som är testat och bekräftad som just alldeles normal, då vet du att det är så en skärm ska bete sig i vinklar vid normal skrivbordsanvändning. VA och TN är i varierande grad och i varierande karaktär avvikelser från detta.

Av Laxpudding

För en enkel bas-TV från stora märkena, LG, Samsung, Sony, Philips, Panasonic, TCL etc. är kvaliteten ofta lika meh som från OEM/bottenskrap. Men det finns en tydlig fördel över OEM-modellerna: kundtjänst, support och serviceorganisation. Information om produkterna är väl spridd och tillgänglig, ofta på global basis. Man kan om inte annat googla fram svar från miljoner andra andra användare. Inget av detta är självklart om man köper en Unka Bunka-TV som bara säljs via vissa butiker.

Av Laxpudding
Skrivet av Cihanito:

Köpte en ny kabel igår, och jag satte i den nu. I skärminställningarna, under "Input list" ser jag bara "Displayport" nu utan något nummer efter. "Displayport 1.2" och "Displayport 1.4" finns inte med på listan längre. Är det lugnt? Behöver jag göra något, eller är den automatiskt inställd på 1.4?

Poängen är att det ska fungera.

"1.2" eller "1.4" i menyerna är bara ett klumpigt sätt att beskriva vilken metadata som skickas till skärmen, precis som skrivet ovan. Men många får en FOMO-reaktion eftersom man "...vill ju köra senaste versionen".

Av Laxpudding
Skrivet av Bizzro:

Runt 70% på min FOU48 (Gigabytes skärm som använder LG panel). Vet inte vad det motsvarar på CX, har för mig att Gigabyte skärmen inte går lika högt i ljusstyrka som max som LGn kan göra.

Nu vet jag inte hur mycket WoW du spelar. Jag drog igång och raidade Mythic igen i DF så det har blivit en del, har nästan 5-600h sen release. Fick börja flytta runt UI då det började bli problem med inbränningar i December redan (t.ex health bars och static bars/WAs). Men i wow har man iaf den möjligheten, vilket andra spel inte har (som t.ex texten/ikoner i Anno som jag pratade om).

Verkar som datorskärms-varianterna med LG:s OLED inte använder automatisk och cyklisk panel refresh likt TV-apparaterna. Du behöver antagligen köra en refresh hyfsat regelbundet på eget initiativ.

Av Laxpudding
Skrivet av Bizzro:

Beror på spel, min skärm som använder en LG panel har börjar få rätt rejäla inbränning från div UI element i del spel jag spelar (RTS/MMO) på bara ett halvår. Vilken färg det är verkar spela rätt stor roll. Starka blå/gröna/gula nyanser verkar vara värst, jag har t.ex inbrännd symboler/text där polulation/gold etc visas i högra hörnet i anno 1800. Jag skulle nästan gissa att CNN loggan RTING testade med är "best case" iom färgen då röda dioderna verkar klara sig bäst.

Inget som syns vid vanlig användning ännu dock på min skärm, men det synns helt klart när man visar enfärgade bilder och letar efter det. Var full medveten om att det skulle bli en "förbrukningsvara" då jag spelar väldigt få titlar. Och när jag väl sitter där så kan det bli många timmar när man nöter en hel helg. Och jag gissar att 10-15h i ett svep i anno 1800 är betydligt mer skadligt än 15x1h sessioner spridda över tid t.ex

Ett halvår är om du spelar 8 timmar om dagen är ca 1400 timmar. Spelar du 4 timmar om dagen i snitt är det ca 700 timmar. Gränsen för när det blir faktiskt inbränning i värsta exemplet från rtings 2017-test är 3 000 timmar. Verkar vara en slags allmän gräns med just 3 000 timmar för just permanenta skador.

Frågan är därför ifall du ser faktiska inbränningar eller retention? Det finns tre varianter men eftersom allt buntas ihop som "burn in" oavsett så är råder stor global förvirring i ämnet.

1. Kortsiktig retention från temperaturskillnader i panelen: klingar av en par sekunder till flera minuter beroende på hur välkyld panelen är. Blir ljusare avtryck.

Kortsiktig retention drabbar även många LCD:er men då av helt andra orsaker med skikt som joniseras och påverkar kristallernas vridning, ofta i samverkan med panelinversionen.

2. Periodisk retention som uppstår efter dagar och veckor och blir till ojämnheter i panelen. Detta är vad OLED-panelers panel refresh och liknande "tvätt-funktioner" handlar. Problemet och orsaken verkar elektroniskt av sin natur, mer likt problematiken hos LCD:er.

3. Permanent inbränning där slitna subpixlarna börjar tappa ljusstyrka och mättnad mot omgivande pixlar. Lämnar mörka avtryck. Detta är vad rtings test observerar och vad som tycks kräver 3000+ av hårdast möjliga körning för att det ska börja uppstå. Med WOLED verkar det uppstå först och främst på röd subpixel, där min nördgissning är för att röd subpixel är den som måste absorbera mest av den mer energirika våglängderna från den vita OLED:n för att släppa igenom rött ljus.

Ifall en paneltvätt inte tar bort det du ser byter i alla fall LG panelerna inom tre år från inköp på reklamationstiden.

Av Laxpudding

SBTM har man redan i väldigt många TV idag eftersom det är så Dolby Vision fungerar i sitt vanligaste läge. Vilket belyser dumheten med att prata HDMI-versioner. Ska alla TV med Dolby Vision och därmed SBTM – även de från 2015 och 2016 – retroaktivt kallas för "HDMI 2.1b" nu?

För övrigt samma typ diskussion runt första PS3 för ca 15 år sedan när den saknade HDMI 1.3-funktionen att skicka bitström av Dolby True HD/DTS-MA vilket gav enorma diskussioner om att den "...endast är HDMI 1.1" där någon menade att PS3 "...faktisk är HDMI 1.2 eftersom den spelar SACD" Det hela blev än mer snurrigt när PS3 uppdaterades till 3D-funktion som ju är beskrivet i HDMI 1.4. Var liksom ingen ände på diskussionerna om vilken HDMI-version man skulle säga när man pekade på en PS3:a.

Av Laxpudding
Skrivet av SCORPIUS:

" inbränning i praktiken är ett mycket litet problem vid normal användning."

Hur litet?
Jag tänker att många spel har en statisk Hud och att den är på i många timmar.
Samma i skrivbordsmiljö.

Rtings gamla test med 2017-modeller visade att den TV som körde CoD i 10.000 timmar med 200 nits ljusstyrka (snarare än så ljusstark som möjligt) var den TV som passerade testet utan några tydliga permanenta skador. Den som körde FIFA18 på 200 nits hade börjat få synliga skador. Ingen var i närheten så illa tilltygad som den som körde CNN på max ljustyrka. Spel verkar vara det mindre problematiska vilket jag gissar beror på att spel tenderar att vara ljusa överlag så att de element som är väldigt ljusstarka sällan lyser extra starkt som följd av ABL. Slitaget är mer mildare på det som väl slits.

Går att kolla själv: https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test

Modernare modeller har system för att identifiera och dämpa ljuset i statiska element, likt HUD:ar och menyer. Detta finns inte på 2017-modellerna.

Anekdotisk, bara här på forumet om man så vill, är att de som har permanenta skador på sina OLED har det från TV-tittande likt Disney-loggor, TV4-solar och liknande. Dvs man kör TV:n flera timmar om dagen och den bara får rulla på utan att man bryr sig om att ställa in TV:n för den typen av tittande. Och det är främst de äldre modellerna som diskuteras, B6, B7 etc. Vilket dels ligger i sakens natur då det tar tusentals timmar att få en faktisk inbränning. Dels är det talande för att det blivit bättre eftersom de som fick problem med sina B6 och B7 fick problem rätt snabbt och fick panelerna utbytta på 3 års reklamation. Samma historier verkar inte upprepas med modernare modeller som har bättre skyddsmekanismer.

Det ska bli intressant att se hur EU:s energiregler påverkar detta då default-lägen numera måste vara strömsnåla och därför ljussvagare. För att få riktigt hög ljusstyrka måste man nu medvetet kliva in i menyerna och stänga av dess energispar-funktioner.

Detta ämne är inte svartvitt och hänger på hur man som användare är villig att förstå sin produkt. Behöver man en TV som bara kör på för barnens Disney-tittande och som skvalar med Malou och TV4 i vardagsstressen behöver man ingen OLED. Man kommer undan lika bra med en enkel TV för halva priset.

Vill man ha en OLED på skrivbordet verkar max 200 nits SDR vara det säkra alternativet. Det räcker mer än väl för alla hemmakontor i ett typiskt svenskt hem och hur fönstren ser ut. HDR kan man ta till när man spelar. Har man andra behov är man ofta i en situation där en OLED ändå inte riktigt kan göra sitt bästa. Då finns det återigen alternativ som fungerar bättre för mindre pengar.

Av Laxpudding

För den som vill ha koll på Rtings pågående test med 100 olika TV: https://www.rtings.com/tv/tests/longevity-test

Av Laxpudding

QMS, Quick Media Switching – att kunna växla frekvens utan att synka om bilden där det blir en svart skärm, är en funktion som är beskrivnen i HDMI-specen. Likt många andra funktioner används det inte alltid med all hårdvara. Devisen är fortfarande att fråga efter funktion, inte version.

Jag har ännu inte sett någon TV som kan växla frekvens sömfritt, men har å andra sidan heller ingen källa som använder QMS. Det är väl närmast senaste AppleTV 4K som väntas få den funktionen senare.

Nu synkar moderna TV-apparater om på någon sekund till skillnad mot förr när det ofta var 5–10 sekunders väntan och i den del fall uppemot 20 sekunder för att synka om. QMS tar alltså bort den där sekunden med svart skärm, som på sätt och vis bekräftar att frekvensen/signalen ändrats. Så förstår om det inte är prioriterat för TV-tillverkarna, särskilt som QMS-källorna är så få/icke-existerande.

Utöver AppleTV med flera är det närmast på digitalboxarna man kan tänkas behöva detta och där är behovet mindre i Europa där allt kör 25/50 snarare än i nordamerika där det finns behovet av 24 eller 30/60. Plus att digitalboxar är ofta byggda för att vara så billiga som möjligt så att operatörerna kan spara pengar på den utrustning de måste tillhandahålla. Knappast den senaste tekniken där.

Verkar också som att QMS endast fungerar på ändring i frekvens och inte när signalen ändras mer, likt upplösning och HDR/SDR där det fortfarande lär bli svart i någon sekund.

Av Laxpudding
Skrivet av Kampis:

Men kan man lämna det såhär eller kommer det ge någon form av skada till grafikkort eller tv? Har ett alternativ och det är att dra en förlängningssladd från hallen som går på samma säkring som tvn in till datorn men vore skönt att slippa onödiga kablar.

Risen verkar mer vara när du trycker in kabeln med ström igång. Så se till att övriga enheter är urkopplade när du väl ansluter kabeln.

De vanligaste orsakerna till krypströmmar är dålig chassi/PSU i datorn och att man har antenn kopplad till TV:n utan en jordavskiljare.

Av Laxpudding

HDMI har i sig ingen strömförsörjning för adaptrar/omvandlare, likt pinne 20 på Displayport så ström måste gå hela vägen till andra änden – av flera skäl. Den optiska AOC-kabeln har därför en elektrisk förbindelse och måste ha det. Det är vanligtvis TDMS/FRL-data (dvs bilden och ljudet) som går över fiber. Den elektriska förbindelsen måste till för HPD-processen och överföring av EDID från sink till source, samt då strömförsörjningen av den opto-elektriska omvandlingen i sink-änden.

Alternativa fiber-lösningar med typiska patchkablage (brukar kosta 10–20 ggr så mycket som AOC-kabel) har istället separata TX och RX-enheter med sin egen strömförsörjning. Först då har man ingen elektrisk kontakt mellan enheterna vilket kräver alternativa lösningar för att kopiera EDID från sink till TX-enheten. Vanligaste är att man tar TX-enheten till TV:n och kopierar EDID från TV:n så att source får rätt metadata. Men det är överkurs.

Därför en AOC-kabel är så smidig utöver den lägre kostnaden. Krävs inget meck med TX- och RX-enheter och deras strömförsörjning. Den optiska överföringen handlar endast om den känsligaste delen av signalen – bild och ljud. Men i övrigt är en AOC-kabel koppartråd precis som de passiva och traditionella kablarna. Därav stötar från krypströmmar.

Av Laxpudding

Reflexfiltren på QD-OLEDs plockar upp mer av rummets ljusnivå och kastar tillbaka det som en vinröd hinna. Oklart hur mycket som är filtret och hur mycket som är något nödvändigt skikt på själva QD-OLED-panelerna.

Samtidigt, har man så mycket ljus i rummet att svärtan faktiskt börjar te sig som vinröd/lila, då är man i ett rum där ögonen ändå har sämre förutsättningar för att uppleva höga kontrastförhållanden. Därmed börjar en avtagande fördel med QD-OLED över en ljusstark LCD med bra reflexfilter istället.

Av Laxpudding

Dukar med extra long backdrop blir extra dyra eftersom det krävs mycket kraftfullare stag och konstruktion för att bära upp dukens tyngd. Det är nog möjligt som specialbeställning men ofta springer man en gräns för vad tillverkarens maskiner kan ordna. En lösning med något som sitter på väggen snarare än taket är nog ett måste ifall det är så begränsad budget.

Majoriteten projektorer som är inom låg prisklass är byggda för bord-framför-duk-situationen och har som regel rätt korta kastavstånd, kanske 1.3x-1,8x gånger dukens bredd. Då blir det svårt att finna en projektor som kan sitta fem meter bort på andra vägen utan att projicera som minst ≈130–160 tum. Stor duk är kanske önskvärt men blir dyrare i sig självt och ju större duk, desto mer ljus behövs från projektorn, vilket i sin tur kräver mer av projektorn och därmed högre pris. Då kanske man tittar på en ljusstark presentationsprojektor (specad lumen är ofta 2x gånger verklig lumen) och får sämre bildkvalitet.

Lite spontant känns det som det saknas en del på budgeten för att bli bra.

Annars, fundera mer över vilka funktioner rummet ska ha, snarare än att tänka på prylarna. Är idén projektorn eller är idén rummets funktion? Ska det vara vita väggar blir det ännu sämre förutsättningar för en projektor. En stor TV i enkel klass med en rejäl pexiglasskiva på stativfötter man ställer framför som skydd när det ska spelas boll(?) torde vara mycket enklare, fungerar bättre i rummet och kanske klarar sig på budgeten utan att man någonsin behöver tänka på att borra fästen och kablar i taket.

Av Laxpudding

Hade länge återkommande migrän – yrsel, ljuskänslig, illamående, perspektivförändringar (Alice in wonderland-syndrom) som debuterade i sena tonåren och kunde slå ut mig ett par, tre dagar. Sökte hjälp men fick inget vidare napp. För milt och för sällan tyckte man, så hänvisades till recetptfria saker som mildrade men aldrig hindrade.

Blev mycket mildare och ovanligare när jag som 30+ bestämde mig för att sluta sitta still och bli fysiskt aktiv och träna, 3-5 ggr i veckan. Kondition och styrka. Sällan migrän och sällan svårare än att Ipren+sömn hjälper där det kom så sällan att bäst-före-datum ibland hinner passera mellan gångerna. Som bonus försvann mina eksem också. Plus alla andra fördelar som kommer av träning. Visst, stinkiga kläder och mer tvätt, men i sammanhanget ett väldigt stort plus.

Fungerar inte för alla, jag vet. Men det tål att upprepas att bästa medicinen inte alltid finns på Apoteket.

Tyvärr fått tillbaka en del migränliknande huvudvärk som en slags postcovid. Nu går Iprenet åt innan bäst-före-datum och det hjälper bara delvis. Så får se.

Av Laxpudding

8x7-modellerna är de nyaste. 2023-Ersättare är på väg men kommer antagligen först mot sommar/höst och då till sina högsta priser. 807:n är från 2022 men ändå bara knappa halvåret gammal nu.

TV-marknaden skiljer sig från exempelvis bilmarknaden. Idag köper man en 2024-modell när man köper bil. TV-branschen tar lanseringsåret, vilket typiskt då är CES i januari som "sitt år".

Annars, om pengarna finns, så har 9x7-modellerna bättre kylning enligt Philips.

Av Laxpudding

Va, ännu en 500 Hz-tråd! Vet inte om jag orkar skriva allt på nytt. Men några nyckelpunkter jag brukar ta upp:

• Det handlar inte om "...vad ögat kan se" eller om "reaktionsförmåga", utan om koordinationen öga hand. Vad jag kan läsa mig till om forskning på gränssnitt, likt att en virtuell pensel ska upplevas som en riktigt pensel, är att vid 1000 Hz och nära noll latens når man det målet. Jämför med att träffa en tennisboll perfekt med ett racket vilket kräver millisekundprecision. Med 500 Hz är vi nere på 2 ms.

Temporal aliasing är nyckeln. Högre frekvens ger mindre temporal aliasing vilket förbättrar koordinationen. Alla ryck, alla missade frames och annat oundvikligt sker med kortare och kortare avbrott. Så kom ihåg just "temporal aliasing". Inget du kan snacka om på dejt (jag har försökt) men om du kan snacka om temporal aliasing på en dejt och det fungerar, fixa genast dejt nr två!

Eftersläp är sekundärt och sitter på de här nivåerna lika mycket i ögat/hjärnan som i panelen. Jämför med OLED som kör 120 Hz och är nära eftersläpsfritt det kan bli. Ändå ser vi tydliga eftersläp därför att det är för hög temporal aliasing. Vi hinner uppfatta bilderna utspridda över ytan över tiden vilket upplevs som eftersläp, eller persistence. Vi behöver mindre temporal aliasing för att sluta se eftersläp även på eftersläpsfri teknik. Alltså högre frekvens.

• Eftersläpsreducering, BFI, strobing backlight, flimmerlösningar etc. är främst ett hjälpmedel för lägre panelfrekvenser och hur ögat upplever eftersläp som följd av temporal aliasing. Så att det var nödvändigt på 2015-skärmar betyder inte att det automatiskt behövs med nyare skärmar

• Så som LCD:er av den här typen utvecklas vinner de på högre frekvens. Ingen tvivlar på att det blir pannkaksmet att driva en TN-panel från 2013 i 500 Hz. Vad som gäller en gammal skärm du fnyser åt gäller inte automatiskt för nya produkter.

Hrrm, vad mer brukar trådarnas halvtomma glas klaga över. Låt se...
• De här skärmarna är inte till för att köra the Witcher med RTX och Ultra-nivåer, det är för de spel som redan idag klarar 500+ FPS med moderna hårdvara

• Det finns fler spel i denna kategori än CS. Tror att CS är en minoritet mot spel som Valorant. I alla fall när jag googlar.

Ja, det är diminishing returns. Det mesta pekar alltså på ≈1000 Hz.

• Nej, du blir inte automatiskt en bättre spelare med 500 Hz på skärmen, utan det fungerar antagligen som allting annat i livet. Blir du bättre förare om du köper en ny och bättre presterande bil? Eller hjälper nya bilen att lyfta intresset igen så att du självmant väljer att bli en bättre förare?

• Nej, du förlorar ingenting på att köpa en bättre skärm. Eller har du redan från början bestämt dig att du inte ska märka någon skillnad?

Av Laxpudding

Som skrivet tidigare i tråden är denna fläckighet där rött tappas i mitten tyärr rätt vanligt på den generationen av LG:s OLED-paneler. LG – som ofta är piggare på garantibyten än Philips – bytte ut paneler på 2016 och 2017-modeller inom de treåriga reklamationsrätten. Det vill säga att de inträffade rätt tidigt i deras i livscykler.

Verkar också som modeller från den tiden kommit mer eller mindre ur kartong med problemet vilken kan tyda på en svaghet redan vid tillverkningen som sedan förstärks/slit snabbare. Exemplarvariationen på den här generationen är väldigt hög och dåtidens forumdiskussioner runt 2016-2019 vara ofta bandningarna/ojämnheterna över ytan i mörka nyanser. Andra hade nära perfekt jämna nivåer.

För mig ser det mer ut som en defekt i panelen snarare än långsiktig inbränning eftersom inbränningar speglar individens användningsmönster, TV4-solar, disney-loggor, smart-gränssnitt etc. snarare än det är så snarlikt fel på så många av dessa modeller. Samtidigt finns det gott om exempel på 2016- och 2017-modeller med användare som än idag har en problemfri modell.

För hög värmeutveckling är en ganska rimlig förklaring när man tittar på hur felet är distribuerat i bilden. Varma OLED-pixlar sänder ut mer ljus än kalla och över tiden lär det slå ut de som alltid kör som varmast.

Inbränning eller inte – panelen är ju rökt i vilket fall.

Philips driver alltså panelerna extra hårt på ett sätt som gör dem svåra att hålla nivåer under 200 nits även fast man drar väsentliga reglage i botten. Vilket då utvecklar mer värme. Panelljusstyrkereglaget (som heter "Kontrast" på Philips) hade ingen ljusdämpande effekt hos POS90002 mot botten när jag testade, utan vitbalansen började istället skifta mer och mer mot gröngult när reglaget kom ned under 30.

Nyare Philips drivs mot samma princip med skillnad att det är bättre paneler och bättre kylda paneler. Man kan också reglera ljusstyrkan överlag med "Light boost"-reglaget (som heter "Lätt förstärkning" i svenska menyerna ) för att undvika att köra panelen hårdast och hålla en mer jämn nivå.

Av Laxpudding
Skrivet av hollowman71:

Okej av den slutsatsen så verkar det som panelen tagit stryk under åren ?
Men när jag kör länken på tv test så är rött "rött"
Inget konstigt i mitten då.

Troligtvis är det mindre rött – oftast en mörkare och mindre mättad nivå av rött – i mitten i testbilden men det är svårare att se eftersom ljusnivån med rött är lägre, runt 22% av ljusenergin för vitt ljus

När du kör gult blandar du rött och grönt där grönt står för ca 71% av ljusnivån av vitt som med det röda blir att gult är ungefär 93% av vitt. Dels är det mer ljus att se skillnad på så ögonen ser det tydligare. Dels blandas två färger och då blir den här avvikelsen tydligare.

På samma sätt är det svårare att se ojämnheter i den blå testbilden eftersom den utgör ungefär 7% av ljusenergin i vitt.

Av Laxpudding

Uppskalningsteknik som fungerar likt DLSS etc. finns redan sedan flera år i nya TV-apparater. Kom rejält i samband med försökn till 8K. Det är en enorm del av marknadsföringen idag. Tillverkarna tweakar hela tiden algoritmerna och pratar om nya, ännu saftigare körningar med maskinträning för varje år. Det är auto-detektering av genre och så vidare så att sport får en algoritm, nyheter en annan, actionfilmer en tredje etc. LG:s snack om Alpha-processorn är just allt detta.

Och hos allihopa det blir akvarell-effekter och det skapas strukturer där det inte ska finnas strukturer och så vidare. Det ser ut som exemplen länkade ovan fast i varierande grad.

"AI"-processad video ser inte ut som någonting annat än just "AI"-processad bild. Det finns helt klart en distinkt "AI-look".

Orsaken till att detta fungerar i spel därför att spelen är en helt annan typ av situation med andra förutsättningar. På ganska många plan. Ursprungsbilden i ett spel med DLSS till 4K-nivå är från början inte en lågupplöst och sönderkomprimerad video fylld med artefakter, utan de flesta börjar sin DLSS på oklanderlig renderingar i 1080p eller 1440p och skalar därifrån.

Spel är från första början artificiell grafik, mer lik animation och där är vi mycket mer förlåtande för märkligheter. Medan video som får "AI-looken" ofta närmar sig uncanny valley. En uppskalad väggtextur i ett spel är något man rycker på axlarna åt (eftersom det är ett spel), men när nyheterna, dokumentären eller filmen börjar se ut som uppskalade texturer snarare än den faktiska väggen så distraherar det.

Sedan kan jag ju så klart se hur DLSS jobbar i spelen och hur detaljerna liksom växer fram. Men finner inte att det påverkar spelandet eftersom jag i alla fall har en annan fokus och aktivt deltagande (jag styr kameran) när jag spelar. Jämfört med att att se på TV/se på film där man får berättandet taget till sig.

Det är också mycket möjligt att vi är för tidigt i den här processen. Spel och spelgrafik är ändå ett rätt begränsat urval av bildmaterial och – gissar jag – enklare att maskinträna på jämfört med den liiiite mer omfattande verkligheten som fångas av kameror.

Av Laxpudding
Skrivet av Öltorp:

Hoppas LG släpper update för Hdmi 2.1a.

Ska tydligen gå om HDMI 2.1 applicerats korrekt.

Men LG brukar ju köra sånna här saker som "nya features" så kan nog inte räkna med det.

Huh, va?

Vad är det du hoppas på? Ifall det är något problem eller en bugg så är det oftast just en bugg eller miss i konstruktionen. Inte att det är HDMI-versioner som appliceras inkorrekt.