Inlägg

Inlägg som Laxpudding har skrivit i forumet
Av Laxpudding

Skillnaden mellan gamla projektorn och nya är TW7000 hanterar 4K och därmed ställs det högre krav på kablarna. Detta är vanligt när man har använt långa kablar vilka nu är kanske 10+ år gamla och fungerade för de 3–9 Gbps som 1080p kräver. För motsvarande 4K-bild är det typiskt 9–18 Gbps som krävs.

Börja med att kontrollera att du utan inblandning av soundbaren får bild direkt mellan TW7000 och PS5 med båda existerande HDMI-kablarna. Då får du tydligare svar på vad som kan vara fel. Om ingen eller endast en av kablarna i kedjan inte vill fungera är det dags att köpa nya kablar.

Av Laxpudding

Minst tre olika namn:
QLED870
T8A
C745 eller "C74-series" som modellen ursprungligen lanserades som.

T8A är en senare tillkomst och som skrivet endast komplett-kedjorna som sålt dem i norden. Googlar man runt verkar T8A säljas även i tyskland och mycket möjligt att norbbaggarna köpt ett tyskt restlager. Förstås lite halvroade spekulationer från min sida, men vem vet, kanske var Kompletts inköpare först helt omedvetna om att de köpte in ett par containrar C745 med annan klisterlapp på kartongen och försökte kränga dem till 1,5 år gamla intropriser? Men nu inser missen? Eller så försökte de bara så länge det gick.

Förmodligen finns det också en Thomson-modell som matchar C745, eventuellt QG7-serien, som verkar tämligen snarlik på specar. Detta eftersom Thomson är TCL:s varumärke. TCL etablerade sig i Europa genom att köpa franska Thomson. TCL OEM-tillverkar utöver detta dussintals lokala varumärken vilka påfallande ofta är P-serien i olika former. Nu är C745 är lite för "high end" för den marknaden men möjligt att något säljs lokalt ute i Europa där TV:n i praktiken är C745 fast under annat chassi och lokalt varumärke.

Av Laxpudding

Ifall man inte kände till: Komplett, Netonnet och Webhallen är olika varumärken inom samma företag: https://www.netonnet.se/content/customerservice/netonnet-och-...

Av Laxpudding

@baggz143: Tack för det fotot!

Bekräftar tidigare diskussioner (och spekulationer) att TA8-modellen (som bara säljs via Komplett-kedjorna) endast är just C745-modellen och inget annat. Möjligen då skillnad på exempelvis stativets nyans samt då klisterlappen på kartongen.

Av Laxpudding
Skrivet av id_hunter:

LG B3 77" är på kampanj nu för 23 tkr.

Funderar på att byta upp mig från en 10 år gammal Panasonic-LCD (48"). Sitter 3 meter ifrån TV:n i ett hyfsat mörklagt vardagsrum. Uteslutande streaming av serier och film. Budget max 25 tkr.

Blir ju en rejäl uppgradering hur jag än gör men riskerar jag att ångra (storleksmässigt) att jag inte gick på en 85-86" (QLED) t.ex the Frame som också är på kampanj nu istället för 77" (OLED)? Hur hade ni gjort och varför?

The Frame lär vara en förbättring även det, inte minst ljusstyrkan och reflexfilter. Detta blir då mer mot att fortsätta med vad du redan har, dvs en TV för allround varadagsrum.

OLED B3:n tar dig istället till en nivå du inte haft tidigare ifråga om kontrastomfång och distinktion i bilden. Kvällstittande och filmtittande lär bli en helt annan nivå där, även om B3:n också lär vara steget upp i ett ljust vardagsrum, inte minst pga det bättre reflexfiltret.

Så det är upp till vad du prioriterar. The Frame för en tydlig modernisering av vad du har med rimlig prestanda i ett vardagsrum med en hel del ljus. Eller B3 för en helt ny nivå av filmtittande i mysbelysning.

Av Laxpudding
Skrivet av Delerium:

Går skillnaden mellan två massproducerade TV apparater att se med blotta ögat eller är det bara ytterst små skillnader? Så vida det inte är väldigt stora skillnader vilket det är mellan min och min väns kroppar så är väl inte jämförelsen riktigt relevant?

Ställ dem bredvid varandra med identiska inställningar så får du svar om de är exakt lika inom de gränser och toleranser ni själva sätter som tillräckligt små skillnader. Och är det skillnad kan man – med kunskap och färglära – använda den kalibrerade som ett okulärt mål för hur den ditt exemplar borde se ut. Ni har ju faktiskt en möjlighet även om det är opraktiskt.

Om din kompis exemplar har korrigerats för att den exempelvis är för grön från början kommer effekten bli godtycklig på ditt exemplar. Om ditt exemplar går för mycket mot rosa/magenta kommer de inställningarna som används på kompisens exemplar istället göra ditt exemplar ännu mer rosa/magenta.

Du vet ju inte vad som gäller för ditt exemplar innan du jämfört dem bredvid varandra och på vilket sätt de skiljer sig.

Av Laxpudding
Skrivet av Delerium:

Jag köpte en ny okalibrerad G3 65" för ett tag sedan.

Om min kompis har köpt en likadan modell som är kalibrerad i affären, är det då någon vits att lägga in kalibreringen på min TV också eller är dom så pass olika "individer" att det inte blir bra?

Är det verkligen värt att lägga pengar på att få en TV kalibrerad i affären innan köp?

Lite retoriska motfrågor med liknelser från andra områden i livet med snarlika frågeställningar

Kläd-liknelsen:
Om din kompis köper en skräddarsydd kostym, är det då någon vits att ta hans mått och sy om din kostym efter samma mått? Eller är ni så pass olika individer att det inte blir bra?

Är det verkligen värt att lägga pengar på att få en skräddarsydd kostym?

Musik-liknelsen
Ifall du och din kompis både köper likadana gitarrer men ha köper en som är stämd av personalen i affären, är det då någon vits att vrida på stämskruvarna till exakt samma positioner på din gitarr också? Eller är gitarrerna så pass olika individer att det inte blir bra?

Är det verkligen värt att lägga pengar på att få sin gitarr stämd?

---

Poängen med den kalibrering är att få TV:n att återge film och bild så som det är skapat, utan att TV:n hittar på sitt eget godtycke. Har man kunskapen och intresset kan man göra det själv i varierande grad. Saknar man kunskapen men har intresset kan det vara "värt det" eftersom man då får en bekräftelse och dokumentation på att det är rätt.

Saknar man det intresset av att få bilden så som så bilden ska ut, då är det givetvis inte "värt det".

Då förutsatt att butiken i fråga och har ett ärligt och korrekt uppsåt med kalibreringen. En del försöker bara mjölka pengar. En korrekt utförd kalibrering ska ge en rapport och detaljerad beskrivning som kan härledas till din TV, förslagsvis via TV:ns serienummer eftersom – drumroll – exemplaren är individer. Om man endast får ett papper med inställningar eller inget papper eller ingen rapport alls om vad som ändrats, då har man blivit blåst.

Av Laxpudding

Knakande/knäppande kan vara irriterande, särskilt när det är höga och plötsliga knäpp. I grunden är det konstruktionen hos TV som leder till knäppningarna och det finns ingen egentligt fix. Typiskt är att en kall TV expanderar när den blir varm och viceversa när den svalnar efteråt. Utvidgningarna/sammandragningen gör att materialet knäpper och knakar.

Så man har en rad alternativ:

1) Lära sig leva med det. Problemet kanske minskar med tiden

2) Tajma av/på-cykler. Om man lär sig att knäppande är som värst, säg de första 30 minutrarna, starta TV:n tidigare så att den knäppt färdigt när du ska titta.

3) Ifall det är en ny TV pröva att reklamera/utnyttja ångerrätten. Hör av dig till butiken och till support. Meddela ditt missnöje.

4) Ifall det är en äldre TV och ifall situationen är på sak-samma-nivå kan man försöka motverka knäppningarna genom att milt lossa en del chassiskruvar så att det inte är lika mycket spänningar i materialet. Är inte självklart att det hjälper men har hjälpt en del personer när frågan varit uppe tidigare. Skruvar man på en helt ny TV finns det alltid en viss risk att man anses ha brutit mot garanti/åverkan som kan ge problem ifall man verkligen behöver använda sin garanti eller reklamationsrätt.

Av Laxpudding
Skrivet av johannes233:

Bara fallout 4 som låser sig i 15 fps bifogar bild på mina specs med <Uppladdad bildlänk>

Inforutan säger att du kör 3840x2160 i 30 Hz mot en Samsung (TV?) så där har du svaret.

Fallout4 är rätt särpräglad i hur den fungerar och kommer att v-synca rätt hårt. Är inte riktigt som andra spel och kan varierar en del. Till exempel kan det köra 120 FPS mot vissa skärmar men fysiken blir fel, man hoppar inte lika högt och även gränssnittet kan bli märkligt.

Av Laxpudding

Samsung The Wall är i alla fall tidigare varit modulär och monteras i delar vilket har gett en viss skönjbar kant mellan modulerna. Då kan man tapetsera väggen med moduler och det är inte hissen som drar storleksgränen, utan endast miljonerna man har på banken.

Dock oklart om denna är moduler eller om det är en enda modul på 114 tum.

Av Laxpudding

Den normala vägen, så som man alltid kopplat detta, är att köra ljud ut från TV:n till förstärkaren via TV:ns optiska utgång. Har man en modernare förstärkare har man ARC (från ca 2010 och nyare) eller eARC (max ett par-några år gammal) där man kör ljudet som returkanal via HDMI:n man ändå har från förstärkaren.

ARC klarar i grunden samma format som optiskt medan eARC klarar alla moderna och mer komplexa format så länge TV:n också hanterar dem. Förutsätter förstås att förstärkaren hanterar samma format. Sitter man en gammal förstärkare har man inte eARC/ARC men det går också att lösa med rätt pryl. ARC/eARC kräver en HDMI-kabel med Ethernet-koppling vilket man har ifall man köpt en certifierad kabel. Detta är mest ett problem om man sitter med 10+ år gamla kablar.

Samsung AU-serie ska klara eARC på den HDMI som är märkt ARC/eARC på baksidan, ofta port 2. Alltid ett meck att konfigurera eARC/ARC så man får räkna med just fippel innan det fungerar. Optiskt är enklast att testa med för att få det att fungera och man får ut basnivåerna som stereo-nivå och DD5.1.

Av Laxpudding

Tack för återkopplingen – och bekräftelsen! Så många gånger den här frågan dyker upp och trådstartaren aldrig återkommer.

Av Laxpudding
Skrivet av Tinypope:

Samsung 55" LED-TV UE55KU6405

Har en äldre tv som står i förrådet som är i nyskick, vad är ett rimligt pris att sälja den för? Tack på förhand

Tumregeln är hälften vad motsvarande aktuell modell kostar anpassat för hur du vill ha snabb affär/hoppas på mer stålar. Motsvarande aktuell modell idag är modellerna som heter CU7xxx som brukat gå för 6000–9000 kr beroende på realäget.

Av Laxpudding

@suna: En bild säger mer än några dussin ord.

När det är fel och artefakter som delvis är över bilden, samt att de följer en repetitivt struktur pekar det på att felet ligger i grafikkortet och/eller mjukvara relaterad till grafikkortet, likt drivrutiner. Dåliga kablar, glapp etc. tenderar att vara kaos över hela bilden – eller hela bilden svart.

Att det finns en koppling till muspekaren är delvis positivt. Fel på exempelvis grafikminneskretsarna kan ge sådana symptom men då kommer de oavsett vad du gör med musen. Här är det mjukvara, ofta drivrutinerna, men kan också vara annan mjukvara du installerat.

Men dubbelkolla med skärmens egna menyer om de är påverkade på samma sätt när felet uppstår.

Av Laxpudding

Och tumregel nr 2. Skärmen har inga koncept av vad man gör på datorn. Skärmen tar emot en bildsignal och visar den bilden. Det som kan kopplas till aktiviteter på datorn, likt musrörelser, Youtube etc. har sitt svar i datorn.

Här låter det som en så pass enkelt sak att det är en fullt normal skärmsläckare aktiv. Kanske ställd med kort tid.

Av Laxpudding
Skrivet av Pauls711:

Hej, jag har problem med personer som kommer in på mitt Steamkonto och och jag har försökt med att byta lösenord både på Steam, Microsoft och Google. Det kommer upp i Messenger att någon byter lösenord och då är cirkusen igång, de har sålt bilder m.m. men det är småpengar det handlar om men jag vill bara bli av med dom och telefonnumren jag spärrar kommer från Estland och andra östländer.
Mvh Paul

Nu är jag ingen säkerhetsspecialist på långa vägar. Men det jag fetade i ditt inlägg är själva grundproblemet, inte att du har malware och blir "hackad". Det är du som (o)medvetet ger bort dina lösenord och login när du klickar på länkar från random chattprogram som påstår att du är hackad. Då går på den allra enklaste och vanligaste nätfiskebluffen om och om igen. Så sluta med det.

Ergo, när okända personer som utger sig för att vara "Steam support" eller "Microsoft security" via random chattprogram eller random mail påstår att du är hackad, ditt whatever-konto är utsatt för attack, du har ohämtade paket, du har vunnit på lotto eller att ditt bankonto är spärrat och det kommer med en länk du ska klicka på? Då ignorerar du den informationen. Bara radera skiten och klicka för fanken aldrig på länken, eftersom det det är precis just där du om och om igen går ifällan och ger bort de nya lösenorden till skojare och kriminella.

Om du är extra orolig för att någon verkligen har "hackat" dina konton, logga in som du brukar logga in och stäm av där ifall det är något oväntat. Klicka aldrig på länkar på uppmaning av andra, utan hantera alltid dina konton så som du normalt hanterar dina konton. Se till att använda 2FA som skrivet och förstås använd aldrig samma lösenord på flera sajter.

Av Laxpudding
Skrivet av shrghi:

Tv-skärmen blir fantastisk, men TV-innehållet suger.

Året är 2024 och du bestämmer exakt själv vad som ska visas på TV:n. Så vad är det som suger?

Av Laxpudding

Jag vill minnas att föregångaren, The Wall, den du kan köpa i Sverige idag om du vill, är 146 tum, listades för 2,2 miljoner exkl. moms. Modellen kom 2019 (uppdaterades dock varefter) och om det nu finns en lika stor modell för 1,4 miljoner har vi 2/3-delar av priset på 5 år, inflation ej inräknad. Om det är linjär utveckling på priset når vi kanske under miljonen kronor lagom till 2028?

Det går i alla fall åt rätt håll för micro-LED

Av Laxpudding
Skrivet av Christian995:

Obs, detta problem upplever jag endast när jag kollar youtube, spelar spel och stream.

Felet syns på skärmen och då tror man det är skärmen. Men skärmen har inga koncept eller kontext av vad du gör med datorn. Skärmen får en bildsignal och återger den signalen som ljus. Jämför med en högtalare. När vissa låtar hackar eller beter sig oväntat är det rimligen inte högtalarens fel.

Ifall det enbart syns i när du spelar och streamar video är problemet typiskt något med drivrutinen eller i värsta fall grafikkortet. När det är fel på skärmen är det fel hela tiden oavsett. Följande uteslutningsmetod gäller därför:

1A) Är skärmens egna menyer påverkade? Om ja, då är det troligtvis tyvärr något internt fel på skärmen. Tyvärr eftersom det sällan finns någon fix annat än reklamation eller utbyte.

1B) Har bilden samma fel med andra källor? Får de också samma fel pekar det återigen tyvärr på skärmen.

Om svaret är nej på 1A och 1B är det typiskt något med datorn.

Nu är frågan rätt vanlig. Plötsligt är det fel i spel och på youtube medan övriga Windows är normalt. Vilket kan vara något man installerat (medvetet eller omedvetet) men också att man fipplat med drivrutinens inställningar för ljus och färger i video och rendering.

Kan du utesluta att det enbart inträffar på din dator vid spel och streaming brukar den fixen handla om en DDU. I några fall har det löst sig först efter en blåsning av datorn.

Av Laxpudding

@Bjoern_87: Andersson är byggd av Vestel, Toshiba är troligtvis Hisense-byggd och Philipsen lär vara byggd av någondera eller TCL.