Inlägg

Inlägg som Raghor har skrivit i forumet
Av Raghor

Har byggt ett paket baserat på Intel Socket 1155. Deras i3 med HT är riktigt vassa Dual Cores. Hänger med en i5 Quad rätt duktigt.

1997 kr plus ev frakt. Fraktfritt har jag för mig om man är Swecmedlem. Annars passerar de tyvärr 2000 kr en liten liten bit! Men de är iaf under 2100 kr.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/1867651/billig-sb

Av Raghor

AMD är redan dåliga på att få till sina drivrutiner. Så om dom väljer att lägga ner mer tid på att utveckla dom så blir de troligtvis också bättre. Men dom har redan haft 12.5 i beta ett tag nu så varför envisas med 12.6 beta också. Snart bör dom få ut en WHQL version tycker jag! Men de är ju inte upp till mig. Jag har iaf haft tur med mitt HD7950 då jag inte har drabbats av några buggar eller problem rellaterat till grafikkortet.

Av Raghor
Skrivet av Spiritui:

Ok, tack. Men kommer ändå köpa FX-4100, så min fundering kvarstår.

Av vilken anledning/ar tänker du köpa FX-4100 istället för en Phenom II 965?
Om man prompt vill ha en FX-4000 modell så rekar iaf jag endast FX-417!

Av Raghor

Molande ljud?
Jag har samma kort som du, och mitt har något molande ljud. Något liknande ljud har jag förvisso, men de kommer från pumpen till min vattenkylning. Men de är inget jag stör mig på då jag måste anstränga mig för att höra de..

Av Raghor

Tillverkare: ASUS
Modell: HD7950
Klockfrekvens GPU: 1115MHz
Klockfrekvens VRAM: 1562MHz
Spänning GPU: 1,17v
Spänning VRAM: 1,65v
ASIC-kvalitet: -
Kylning: DirectCU II
Temp idle/load: 30/44
Överklockningsmjukvara: ASUS GPU Tweak
GPU-Z: http://www.techpowerup.com/gpuz/agw63/
3DMark11: http://3dmark.com/3dm11/3571062

Har inte pressat grafikkortet till max ännu. Men detta duger gott och väl för min del. Kör kortet oftast i dess fabriksklockade inställningar.
ASIC-kvaliteten får jag tyvärr inte fram!

Av Raghor
Skrivet av Sw4g:

Märkt att ni är off topic men jag var inte me riktigt, vad skrev ni om ?

Som Rogga67 också skrev så kom vi in på SLI med 3st grafikkort på Socket 1155. Därav 3-Way SLI som vi nämde. Men om vi återgår till ämnet så har Xeon processorer bättrre möjligheter för fler grafikkort än Core processorer. De tråkiga är att kretsarna till Xeon inte erbjuder SLI. Men däremot så har Xeon riktigt bra möjligheter för CrossFireX. Ännu bättre på att blanda grafikort. Till exempel ett GeForce eller Radeon i kombo med ett Tesla.

Av Raghor
Skrivet av Saandberg:

Chipset p55, z68 och z77 är inte så olika. Tror att de har löst det delikata problemet Pci E lanes på samma sätt faktiskt
http://techreport.com/r.x/intel-p55/block.gif

Tillverkarna "låser" inte upp fler PCI-E portar de bara utnyttjar de extra som finns att tillgå i chipset
Det som blir nackdelen är att det är en begränsad bandbredd till chipset så om du gör något hårdiskintensivt och spelar samtidigt så kommer det bli jobbigt för den relativt smala bussen att hinna med all data där är dock de mer moderna chipset som sitter på 1155 betydligt bättre än P55.

/S

De är på sätt och vis sant. Även att dom låser upp de eftersom man inte kan använda dom portarna utan brygga. Iaf om man vill nyttja SLI. Nämn ett Socket 1155 moderkort utan NF200 chip som kan köra 3-Way SLI. Jag tror inte du lyckas med de iaf.

Hur som så är vi rätt off-tonic nu!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Raghor
Skrivet av christeribaren:

Jag kanske misstolkades i mitt inlägg, eller så misstolkar jag dig. Vad jag menade men länken till Toms Hardware är att snabbare minnen, ger mycket liten förbättring prestandan och att man i det vardagliga datoranvändandet knappast märker nån skillnad. Man får defenitivt ingen "aha upplevelse" i tex spelandet av att uppgradera.

Jag hittade denna tråden då jag sökte info om minneshastigheter. Har för närvarande 1333 mhz minnen och satt och funderade på om jag skulle köpa snabbare minnen. Men jag avstår från det nu, då prestandavinsten är så liten att det inte ens är i närheten värt pengarna..

/Christer

Alltså, en prestandavinst finns. Men den ligger ändå inom felmarginalen. De gör de otroligt svårt att bevisa om de är en prestandavinst, eller om de bara är en diff som fins där pga processorns minnesbegränsningar. I spel så är de omöjligt med en modern dator baserad på en ny Intelplattform att bevisa en prestandavinst mellan 1066MHz och 2133Mhz minnen!

Av Raghor
Skrivet av christeribaren:

Hej alla. Intressant läsning. Jag har läst en del i tråden, dock ej alla inlägg. Jag vill ändå länka till välkändaToms Harware, som gjort tester i frågan. Snabbare minne ger förståss bättre mätbar prestanda, men den är mycket liten... Intressant läsning i alla fall

http://www.tomshardware.com/reviews/memory-scaling-i7,2325.ht...

Men som andra tester som också visats, och som så många andra också har gjort så ligger dom flesta resultaten inom felmarginalerna. Undantagen är syntetiska testerna. Så du spånar inom samma område som vi redan har motbevisat flera gånger.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Raghor

CPU: Intel Core i5 2500K 4,8Hz
GPU: AMD Radeon HD7950 1115MHz/1562MHz
OS: Windows 7 Professional x64
Test: Performance
3DMark Score: P8616
Graphics Score: 8786
Physics Score: 8159
Combined Score: 8123
ORB: http://3dmark.com/3dm11/3571062

Edit: Uppdaterat resultat.

Av Raghor
Skrivet av Saandberg:

ofta så delar moderkortet upp de 16 banorna på 2 och använder ett extra chip till de sista banorna som sedan ansluts till chipsetet med ljud, nätverk och hårddiskar och alla andra pci-E banor.
Mitt moderkort har 16+4 banor vid CF de sista 4 går via P55 chipset och är avsevärt långsammare än de som är direktkopplade till processorn.

/S

Kommer inte ihåg hur de ser ut på Socket 1156. Men på 1155 ser de (förmodligen) annorlunda ut. Till exempel så delar inte moderkortet PCI-E banorna. Som till exempel Z68 kretsen så har den 8st PCI-E 2.0 portar som vardera arbetar i 1x hastighet. Sedan så har Socket 1155 processorn 1 PCI-E port dedikerad till grafikkort som arbetar i 16x och som i sin tur är PCI-E 2.0 (pga Z68 kretsen). Som jag skrev tidigare så lägger tillverkarna till en extra krets för att låsa upp fler PCI-E portar på moderkortet. Komer ihåg att man även gjorde de på Socket 1156. Och när de gäller grafikkort så blir de en flaskhals när man öppnar upp fler portar som i sin tur skall behandlas av processorn. Går vi in på Ivy Bridge och framför allt Z77 så kommer man runt mycke av problemet tack PCI-E 3.0 som ger högre bandbredd.

http://www.sweclockers.com/image/red/2011/05/12/Z68-Block-Diagra...

Av Raghor
Skrivet av Marcusk:

16 banor PCI express 3.0 med Ivy Bridge är dock mer än tillräckligt för 4 grafikkort, då det motsvarar samma länkhastighet som PCI express 2.0 @ X8 per grafikkort.

De är de nog. Men som ett exempel här Maximus IV Extreme-Z är baserad på Z68, och den har inte PCI-E 3.0. Då fallerar de, även om man skulle använde en Ivy Bridge baserad processor på moderkortet. Då får 3-Way SLI väldigt begränsad prestanda även om man kan köra de. Internt i processorn så får ju till exempel då 3 grafikkort 8x - 4x - 4x länkastighet, även om moderkortet i sig stödjer 16x - 8x - 8x..
Men annars så har du ju rätt. Ett moderkort med Z77, NF200 chip och en Ivy Bridge processor får ut mer prestanda tack vare PCI-E 3.0. Då är 3-Way SLI vesäntligt mer motiverande!

Av Raghor
Skrivet av Rogga67:

ASUS Maximus IV Extreme-Z, Socket-1155 har stöd för PCI-e 16x8x8x i triSLi i allafall, öven mitt ASRock har samma stöd.

Ja, och de beror just på att Maximus IV Extreme-Z har NF200 kretsen som jag skrev i förra inlägget. Och jag är övertygad at samma sak gäller Asrocks moderekort.
Men icke desto mindre. När all info väl skall behandlas i processorn så är de bara 16 banor kvar för alla grafikkort att tillgå. Man kan inte ändra på processorns hårdvara i efterhand.

Av Raghor
Skrivet av Rogga67:

WUT???

Mitt MoBo stödjer i alla fall 3-way SLi, antar att det finns en uppsjö fler på marknaden som gör det..

Föreslår att herrn läser på lite innan han skriver sådant

Nja, han har rätt faktiskt. Du kan köra 3-Way SLI tack vare en brygga. Core i3, i5 och i7 till Socket 1155 har bara 16 banor och 1 PCI-E port till grafikkort. Med hjälp av en brygga, till exempel ett nF200 chip så kan man öppna upp möjligheten till fler grafikkort. Men i slutändan så får 3-Way SLI dela på 16 banor pga processorn.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Raghor

Jisses vilka luddiga svar. Jag kan inte allt om Intels Xeon serie. Jag har en E3-1220 och en i5-2500K. Båda är baserade på Sandy Bridge. Dom största skillnaderna är instruktionsuppsättningen. Xeon är inte lika begränsad med funktioner som till exempel en i3, i5 eller i7. Till exempel så har en Xeon i 1200 serien EEC stöd, modeller som slutar på 5 har en grafikdel med stöd för tyngre program som till exempel AutoCAD eller Adobe CS och flera. Xeon 1200 serien har även 20 PCI-E banor delat på en 16x och en 4x port. Detta ger fler möjligheter att kombinera olika kort över PCI-E. Till exempel ett Quadro/Tesla kort och sedan en SSD hårddisk för PCI-E. Eller varför inte flera olika grafikkort för olika typer av renderingar. De finns mycke mer, men alla desa saker ger ökad funktionalitet, men samtidigt så måste också processorn ha tillgång till fler funktioner som inte behövs på konsumentmodellerna.

Givetvis finns de hur mycke som helst man kan gå igenom, och de bästa är att använda www.google.se och Intels egna hemsida för att få svar.

Av Raghor
Skrivet av Lasse468:

Skulle köpa 2700K om jag ska ha prollen ett par/tre år. Nya snabbare GPUer kommer sätta CPUn som flaskhals istället. Fler och fler spel kommer dra nytta av multitreading om ett par år är jag övertygad om, och om 700:- inte spelar så stor roll för dej skulle jag välja 2700K.
//Lasse

Så har man sagt sedan dom första Quad processorerna kom ut, och ännu så är de inte jättemånga spel som nyttjar de fullt ut. Och stöd för fler än 4 kärnor är ännu mindre. Så om tre år tror jag inte att de är fler spel som stödjer t ex 8 kärnor än vad som stödjer 4 kärnor.

Hur som haver, till TS. Jag hade också kört på 2500K. MEst prisvärt, och HT ger inte mycke idag. Något enstaka spel som nyttjar HT, och de är inte värt de tycker jag.

Av Raghor

Processorn stödjer bara vissa minnesfrekvenser. Sandy Bridge har 1066Mhz och 1333Mhz som standard. Och Ivy Bridge har 1333Mhz och 1600Mhz som standard. Och båda arkitekturer kan inte ändra frekvenserna. Men moderkorten kan överklocka minnena, men processorn i sig påverkas inte. De gör de delvis onödigt, men de finns även fördelar med de.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Raghor
Skrivet av Nivity:

Kan få tag på en 3570K rätt billigt och undrar om någon här sitter med ett P67 moderkort (har ett P8P67 Pro atm) med en Ivy bridge och om det fungerar ok att klocka skiten.

Sitter på en 2500 icke K idag så klockar det dåligt så känns det meningslöst.

Har läst lite smått här o var att det klockar helt värdelöst med icke Z77 mobo med ivy nämligen, och vill se om man kan få reda på något mer konkret.

Ha en go kväll.

Inte många som köpt Ivy Bridge till sina P67 moderkort. Största anledningen är nog att alla nyheter som finns med Ivy Bridge går förlorade pga kretsuppsättning. Ett mer säkert kort för din del är att få tag i en billig 2500K, 2600K eller 2700K och överklocka.

Av Raghor

Kolla på hemsidan för datorns tillverkare, eller så försöker du hitta genom google.

Av Raghor

Grymma saker de där! Härligt å se vanligt folk leka runt med den här typen av hårdvara.