Inlägg

Inlägg som Raghor har skrivit i forumet
Av Raghor
Skrivet av SideWinder86:

Ta det lugnt med attityden lilla gumman... Ingen gillar såna som försöker vara översittare..

Tråkigt att folk ser de så. Skulle nog lagt med en smiley i mitt inlägg då jag inte vart ett dugg sur eller arg. Snarare road och tyckte de vart lite skoj. Så då försökte jag vara lite roligt tillbaka!
Men i vilket fall som så har jag rätt i sak. Men de är ju inge bra att en del tar de negativt.

Av Raghor
Skrivet av FuzzyMcFluffens:

Chassit jag ska köpa är FD Define R3 vilket har USB 3.0 på framsidan så ett par på baksidan och en på framsidan skulle räcka. Använder inte USB 3.0 just nu men det är bäst att vara på säkra sidan.

Använder inte heller SATA 6,0 Gbit/s men det är också bra att vara på säkra sidan.

SLI och Crossfire kommer nog inte att användas.

Edit: Ja det verkar som om i3 2120 bara klarar upp till 1333Mhz. Tur att du nämnde det, skulle annars köpt 1600Mhz!
Edit: Nu ser jag att på Intel sidan så står det att alla processorer är 1066Mhz/1333Mhz. Jag tror att i3 2120 klarar 1600Mhz..

Nej, 1333MHz är max för Sandy Bridge. Moderkorten klarar av snabbare minnen, men processorn hanterar i vilket fall som minnena i 1333MHz. Så de blir ingen ökning i prestanda på att köpa snabbare minne än 1333MHz.
Köper du en SSD disk kommer du vilja ha SATA 6,0 Gbit/s. Men de har redan alla moderkort till Socket 1155.

Eftersom du är rätt osäker på vilka kretsar som gör vad så listar jag dom lite enkelt här.

H61: Den enklaste kretsen. Passar billiga datorer där man inte har så stora krav. Värt att tänka på är att de saknas CrossFire och SLI stöd, samt att de endast fins två minnesplatser. Överklockning saknas

B65 och B75: Enkla kretsar som passar till enkla arbets och speldatorer. Värt att tänka på är att de saknas SLI stöd. Men CrossFire stöd finns. Överklockning saknas. Endast en SATA 6,0 Gbit/s port.

Q67 och Q77: Enkla kretsar som passar till arbetsdatorer. Värt att tänka på är att dessa moderkort har utökade funktioner för säkerhet och virtualisering. Överklockning saknas. Inte så lämpliga för speldatorer.

H67 och H77: Standard kretsarna till Socket 1155. Passar alla sorters datorer och innehåller många funktioner. Värt att tänka på är att överklockning saknas. Stöd för CrossFire och enstaka modeller med SLI stöd. I övrigt finns allt som erbjuds till Socket 1155.

P67: Standard krets till Socket 1155. Passar till alla sorters datorer och inehåller många funktioner. Värt att tänka på är att stöd för processorns inbyggda grafikkort saknas. Fullt stöd för överklockning. I övrigt finns allt som erbjuds till Socket 1155.

Z68 och Z77: Dom kraftfullaste kretsarna till Socket 1155. Här finns allt som kan tänkas till Socket 1155. Inga begränsningar. Värt att tänka på ärfFullt stöd för överklockning. Moderkortstilverkarna själva kan begränsa moderkortens funktioner. Väldigt vanligt att tillverkarna begränsar moderkorten till endast CrossFire stöd. Detta genom att begränsa dom extra PCI-E portarna till 4x hastighet.

De finns självklart mycke mycke mer som skiljer moderkortens kretsar åt. Men de här är de som dom flesta behöver tänka på.
De här kanske inte gör ditt val enklare, men du kanske får en bättrre bild över vilka moderkort du bör titta på.

Av Raghor
Skrivet av FuzzyMcFluffens:

Vet ni om z77 klarar i3 2120? Tänkte på den här: http://www.inet.se/produkt/1902261/asus-p8z77-v-lx

Ja, de gör de. i3 processorerna passar på alla moderkort för sScket 1155. Så du kan faktiskt ta precis vilket du vill.
Men tänk på en sak bara. Eftersom du väljer en i3 så finns de i princip inga överklockningsmöjligheter. Så titta inte så mycke på moderkort som har överklockningsfunktioner om priset är väldigt viktigt.

Av Raghor
Skrivet av Zaraxor:

Ja spelen är ju typ Assassin's Creed - spelen och Call of Duty mw2 och ev. mw3... Tror ni det funkar?

Nja. Funkar gör de nog. Men de kommer inte gå nå bra. Båda processorerna är gamla, klena och dessutom enkelkärninga. Oavsett grafikkort så kommer du nog bli tvingad att spela med inställningarna på lägsta möjliga.

Av Raghor
Skrivet av FuzzyMcFluffens:

Hej! Tänkte köpa en budget spel dator och i3 2120 verkar bra för ett billigt pris!

Men jag vet inte så mycket om de olika chipset'en på moderkort så jag undrar vilket som är bäst fär den här processorn?

Chassit är Fractal Design R3 så jag vill ha ett ATX moderkort.

Blir nog ett Radeon HD7770 Grafikkort, om det hjälper er på nått sätt.

i3-2120 är bra för sitt pris. Bror min kör på en sån, och den funkar riktigt bra i spel.

Vad gäller moderkort så kan detta vara lämplig för en bra peng. Fördelen med detta är att om du byter grafikkort så kan du använda processorns inbyggda medans du väntar på de nya.

http://www.inet.se/produkt/1902060/gigabyte-z68ap-d3

Av Raghor
Skrivet av Bakgrund:

Tills den blir för varm eller instabil? Jösses... Dock är det mycket svårare att överklocka en icke K märkt processor då den inte har upplåst multippel.

Nja, svårt å svårt. Iaf så kan man inte klocka så högt som K modellerna. De går att ställa upp Turbon lite högre än original. En 2300 går att få upp i 3,5GHz så antar att 2320 går till mellan 3,5GHz till 3,7GHz. En 2400 går att öka till 3,8GHz. Samma sak med en Xeon E3-1220. Övriga icke K vet jag inte faktiskt. 2500 jag har nu sitter på H77 moderkort så där kan jag inte ändra på multipeln alls.

Av Raghor
Skrivet av daolo:

Vad är det du anser negativt med 620?

Den verkar ju vara minst lika bra som h60 enligt swecs test:
http://www.sweclockers.com/recension/13538-antec-kuhler-h2o-6...

Förvisso verkar det vara rekommenderat att byta 120mm-fläkten, men det gör jag gärna, har nog en noctua liggandes.

Fläktarna som Antec skickar med. Men du verkar va villig att byta ut dom isf. Och då är de inget fel på de kitet från Antec Men jag vet inte om Noctuas fläktar är lämpliga till en radiator. Högt statiskt tryck är att föredra när luft skall pressas genom flänsarna. Därav swecs tester med Gentle Typhoon fläktar också som är kända att ge högt statiskt tryck till god ljudnivå.
Även om du slänger med en eller två extra fläktar vid köp av vattenkylning så blir de mycke billigare än ny plattform iaf.

Hur som, skall du byta fläktar så kan jag också reka 620 kylaren

Av Raghor
Skrivet av daolo:

Ju mer jag tänkt på det och tittat på priser ju mer i ser jag att du gav ett väldigt klokt råd från början... Har svårt att slita mig från min NH-D14, men det får nog bli ett byte av den istället.

För att vara på den säkra sidan utrymmesmässigt så funderar jag på Kuhler 620, några synpunkter på den?

Den är ungefär som Corsair H40 / H50. Men jag tror du vinner i längden om du lägger ner någon hundring till på vattenpaketet.

Själv har jag denna: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1028685
Jag kylde min förra processor 2500K (sålde den för jag behövde inte överklockningen och en standar 2500 hade jag redan hemma) med den i 4,8GHz med bra temps.

Men är priset lite för mycke så är denna mycke bra för sin peng: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=840403

Av Raghor
Skrivet av daolo:

Det känns snarare som det saknas en mm. Om jag tar bort "bågarna" som fäster fläktarna på kylflänsen så går det kanske, men då kommer grafikkortets oskyddade baksida ligga dikt an mot kylaren. Det känns ju inte helt bra!

De kan ju bli annorlunda om du byter moderkort så att din nuvarande kylare får plats.

Hur som helst. Detta rekar jag iaf: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=991013
Eller detta: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1168004

Eftersom de är en 2500K du är ute efter så hade jag nog valt Z68 moderkortet. Priset är lite bättre på de, samt att om du byter till en Ivy Bridge i framtiden så har du tillgång till PCI-E 3.0 iaf.

Av Raghor
Skrivet av daolo:

Tänkte du på vilken PCI-E-hastighet jag får ut? Ja, idag kör jag på PCI-E#2, då det inte finns plats vid port 1.

Jo, du får ju bara ut 8x hastighet på den porten. Sen att moderkortet kunde hantera ett enstaka grafikkort i en nedre port förvånade mig. Vad jag vet så är de inte alla moderkort som kan göra så.

Så varför inte bara byta kylaren istället för moderkort, processor och minne om du vill köra SLI? Nyhetens behag är alltid gott, men du kommer inte vinna sådär jätte mycke prestanda på uppgraderingen. Risken finns fortfarande kvar att din kylare kommer krocka på ett nytt moderkrot. Dock så hänger de såklart på vilket kort du väljer isf.

Av Raghor

En fråga bara. Kör du grafikkortet i PCI-E porten nere på moderkortet?

Av Raghor
Skrivet av Krawlezt:

Dåså, om du är säker på det så är det lugnt.
Tänkte mest på att den ligger på 1.6 i någon sekudn sen är den på 4.0 i flertal sekunder och går ner igen, det lär inte vara så bra.

De är mycke bättre för processorn än att gå i 4GHz konstant. De finns som sagt anledningar till att man utvecklar strömsparfunktionerna då fördelarna är många. Dom två största är som sagt lägre onödig effektåtgång som i sin tur sliter på processorn i onödan. Dom där sekunderna som han kör i 4GHz är just för at processorn kände av lite jobb, och då nttjar alla kraft direkt.
Tiden då man klockade och lät grejerna gå på för fullt hela tiden är förbi.

Av Raghor
Skrivet av Alexanderchr:

Den största skillnaden är självklart överklockningsmöjligheterna, men det finns också flera småfunktioner på 3570k som inte finns på 3450. 3570K är dessutom högre binnad(bättre kvalité på silikonet).

Själv hade jag utan tvekan kört på en 3570k, men om budgeten är knaper tycker jag att du ska köra på en 2500K. Den är förra generationens 3570K och prestrerar nästan likvärdigt.

Nu hade du lite fel iaf.

De är bara klockfreckvensen, upplåst multipel och grafikdelen som skiljer 3450 och 3570K åt! Däremot är de skillnad mellan 3550 och 3570K. Men dom skillnaderna är att 3550 har stöd för en del säkerhetsdetaljer och virtualiseringstilläg som inte 3450, 3470 och 3570K har.

Källa har du har: http://ark.intel.com/compare/65520,65511

Edit: Stavfel

Av Raghor
Skrivet av ZaInT:

...förutom att den har en inbyggd grafikdel, kanske inte viktigt för alla men för mig var det avgörande.
Däremot är jag ganska sur på mig själv över att jag inte väntade på Z-serien för nu sitter man här med H67 (2500K på ASUS P8H67-M) och en överklockning på 102 MHz (BCLK +3 MHz, skrattretande) och är lite bitter...

Du har nog missat en sak här. Modeller utan K har också inbyggd grafikdel Dock en lite klenare modell. Dom enda modeller som inte har grafikdel är 2380P, 2450P och 2550K.

Av Raghor
Skrivet av LTsm:

Han vill ha 990FX....

Och va hade de med saken å göra?
Han vill ha ett moderkort i m-ATX, och sen om de vart 990FX eller ej vart av mindre betydelse. De vart utbudet som ges bland moderkorten som inte är av belåtelse för TS. Samma för min del som för TS. Därför höll jag med han!

Av Raghor

Jag förstår TS.
Vart ine på att bygga ett litet m-ATX system baserat på AMD. Men avsaknaden av vinklade SATA kontakter gör att samtliga moderkort för AMD går bort.

Av Raghor
Skrivet av orbsaaeri:

Betyder det att Nvidia inspector visar fel när den säger PCI-E 3.0x16 ?

Eftersom du har en Sandy Bridge så ja, NVIDIA Inspector visar fel!

Av Raghor
Skrivet av Kalajfa:

1. Både och.

2. Jag har redan en K och har upptäckt att (med mitt nuvarande mobo) turboboosten går upp till 4,6ghz om jag väljer det. Högre varken vill eller "behöver" jag pga värmeutvecklingen. Därför skippar jag gärna att lägga ut 900:- extra för att få Z77 OM nu turboboosten funkar likadant på ett H77-mobo=)

De är ju så man klockar K modellerna. Altså genom att fritt kunna välja hur högt Turbon skall gå. Och de är de som blir begränsningen med ett H77 moderkort. Turbon kan inte gå högre än processorns multipel, vilket gör att du inte kan öka Turbon till 4,6GHz som du så önskar. Din K processor kommer alltså att fungera som en vanlig modell utan K. Så vill du köra på till exempel 4,6GHz så måste du slänga ut dom där 900 kr extra för att få tillgång till upplåsningen.
Mitt råd till dig är att läsa på lite hur överklockning fungerar på Sandy och Ivy Bridge innan du köper nytt moderkort.

Av Raghor
Skrivet av massali:

Sitter och klurar på vilket moderkort jag ska köpa och känner mig lite lost. Om jag förstått det rätt så finns det följande chipsets H57, H61, H77, P67, B75, Z68, Z77. Vilka klarar överklockning? Vilken ska man köra på om man vill få ut så mycket prestanda som möjligt men samtidigt komma undan billigt?

Man kan överklocka på alla moderkort som har P eller Z framför sig.
Moderkort med B, H och Q kan inte överklocka. Om dom gör de så har tillverkaren öppnat upp för de. Men jag tror inte de funkar så bra då.

Skrivet av massali:

Tack! Börjar närma sig nu, inte så många delar som jag funderar kring längre.

Nu när jag är inne på denna del av forumet där man kan diskutera moderkort. Funderar lite kring följande: Gigabyte GA-P67A-D3-B3. Är det bra? Kan man överklocka? Är det något jag ska tänka på? Känns väldigt prisvärt och fått bra recensioner på Inet: http://www.inet.se/produkt/1902095/gigabyte-p67a-d3-b3

Ja, man kan överklocka på de. Och de är väldigt prisvärt.

Av Raghor
Skrivet av massali:

Vad är FSP?

Tack. Ska kolla in den!

Tack för tipsen. Uppskattas!

Funkar Z77 kretsarna dåligt med 2500K alltså? Varför det? Annars kan jag köpa vilket som helst alltså? Kan man överklocka enkelt med alla? Är det samma prestanda med allihop?

Chassit som jag funderar på kan du se på länken nedan. Egentligen skulle jag kunna tänka mig att köpa det där Fractal Design som alla använder. Denna har jag endast valt för att spara en slant.

http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/148931-antec_one-svar...

Som sagt, jag har inga källor på de. Har inte kolat upp de heller. Men jag har läst lite löst här och där att 2500K, 2550K, 2600K och 2700K inte klockar lika bra på Z77 som dom gör på P67 och Z68.
Vad beträffar prestandan så är de ingen skillnad på om du klockar med ett P67 baserat moderkort eller Z68 baserat moderkort. Skillnaden mellan kretsarna är att Z68 är en blandning av H67 och P67. Integrerad grafik från H67 och överklockningen från P67. I övrigt är de bara minimala skilnader mellan kretsarna.