Inlägg

Inlägg som Mithras har skrivit i forumet
Av Mithras

Låter som att du behöver byta bana och hitta ett jobb som faktiskt känns givande utöver lönen.

Det finns en anledning till att vi fortfarande har folk som är sjuksköterskor, undersköterskor, lärare, etc. fastän de är gravt underbetalda och massivt överarbetade - för att de faktiskt älskar sina jobb och känner att det är givande.

Personligen jobbar som föreläsare vid sidan om vanliga jobbet för att kunna få göra något som också är jätteroligt och givande, utöver att bara dra in pengar.

Dessutom bör du fundera över ifall du behöver ta dig till psykologen innan du hamnar i en ordentlig depression.

Av Mithras
Skrivet av Karaff:

Jag har skruvat med datorer i över 25år och jobbat inom industrin över 20år och väntar fortfarande på ett sakligt argument, jag är inte sämre än att jag kan ändra mig, men då får ni komma med hårda fakta.

Det är en nätsladd och den såg lika dan ut sen IBM PC kom.

Edit: och anledningen till att jag ens bryr mig är för att jag hängt på swec sen blåa tiden och tycker att man ska hjälpa varandra på en community, inte sprida felaktig information. Det räcker att typ 75% av allt man hör på sociala medier är högst tveksamt faktamässigt.

Edit2: har nätsladdar hemma som troligen är äldre än många medlemmar på swec som används fortfarande, alla sorter man fått tag på med vinklade eller andra varianter sparas ju för den gången man bar nytta av annan modell..

Men har du dammsugit datorerna nångång?

Checkmate atheists.

Av Mithras
Skrivet av Ozzed:

Gick ju bra att sänka MSRP på 4080 12GB med $100 när de bytte namn på det till 4070 TI så det finns nog tusenlappar per kort de kan sänka och ändå gå med god vinst. Men de har bestämt sig för att köra Chicken race med kunderna och istället för att lyssna in vad som är ett rimligt pris så sänker de pyttelite i taget. Då får de ju artiklar på sweclockers och sådant varje gång så någon jeppe har väl gjort bedömningen att folk inte köper för att de inte får tillräckligt med publicitet

Förhoppningsvis kan de flesta hålla sig tillräckligt länge för att det ska sänka sig till en "normal" nivå. Men tyvärr är jag rätt pessimistisk för att tänka mig att kunderna vinner detta chicken race. Drömma kan man dock.

Jaja, sjukt glad att det bevisligen går dåligt för Nvidias försäljning.

Av Mithras
Skrivet av Ozzed:

Småfjuttande som vanligt. Kan inte tänka mig att det här får någon att köpa som tidigare tyckte det var för dyrt. För att det ska hända lär det behövas en större sänkning.

Detta börjar bli tjatigt, men vad är det vi har sagt nu gällande Nvidias vinstmarginal? De kan ju inte sänka FÖR mycket, R&D osv.....

Kan tänka mig att denna minskning på en tusenlapp säkerligen minskar deras vinst med typ 85%!!!!!!!!!

kappa.

ps. Ja, jag kommer fortsätta att dra samma dåliga skämt varje gång Nvidia dyker upp.

Av Mithras
Skrivet av HickeHiskelig:

Processorer är väl en av få datorkomponenter som håller sig inom inflationens lagar så att säga. En i5 kostar nästan som de gjorde för 10 år sen, sett i dollar då

en i5 för 10 år sedan är motsvarande en i7 idag, då i7 har blivit i9.

Intel har gjort samma sak som Nvidia, tryckt in ett till segment och behållt namnen för att skapa prisskifte.

En i5 gick för 10 år sedan för 225 USD (3570k), en i5 idag går visserligen på ungefär samma, men går knappast att jämföra med i5or för 10 år sedan pga ovan nämnda anledning. Istället bör du jämföra en 3570k med i7 12700k, som gick på 399 USD.

Jämförelsevis gick toppmodellen för 10 år sedan (i7 3770k) för 332 USD, medan 10 år senare gick toppmodellen (i9 12900k) för 589 USD.

Så över 10 års tid pratar vi egentligen om en närmare fördubbling av priset, om man faktiskt vill justera enligt segment-tillägget i produktkatalogen.

Av Mithras
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Likaså politikern som får en % vid sidan av på något vis.

Kan sätta min vänstra testikel på att det går att hitta familje/vänskapsband mellan de politiker som tog beslutet, och de på TietoEvry (och de andra inblandade leverantörerna) som fick ta den större delen av kakan.

Inget nytt egentligen för de som har följt Stockholms utveckling inom IT de senaste 15 åren.

Av Mithras

Sådärja, 700mkr rakt ner i TietoEvrys ficka

De är nog jättenöjda nu.

Av Mithras
Skrivet av SuperSverker:

Är det ett parti?

Skämt åsido så är det kul att se något genomtänkt från denna regeringen...

Fast har du ens läst artikeln?

Regeringen är för Chat Control 2.0

Av Mithras
Skrivet av RPGWiZaRD:

Tror är för tidigt att säga nånting ännu men de rykten som finns ifall specsen stämmer så beräknas att topp kortet kunde prestera nånstans i trakten 4070 Ti ~ 4080 vilket vore väldigt bra men är aningen skeptisk, för mig hade 4070 prestanda redan varit trevligt. Kommer nog troligtvis byta upp mig i vilket fall som helst då jag sitter med A750 kort just nu som är lite i underkant vad jag behöver men ville testa med ett billigare Intel kort först för att se om det är värt något.

Men högre än 4060 lär väl det nog prestera jag menar A750 i de spel när det funkar optimalt idagsläget är mellan 3060 och 3060 Ti prestanda och A770 är typ mellan 3060 Ti och 3070 prestanda så lite prestandakliv borde man ju förvänta sig.

Vad har du för reflektioner och kommentarer kring A750 i övrigt? Fungerar den relativt väl nu om man bortser från spelprestanda, dvs. inställningar, buggar, krascher etc?

Av Mithras

Måste säga att man nästan skäms lite över hur mycket man vill att Intel ska lyckas med sina Arc-kort för att få fart på konkurrensen.

När fan var senaste gången man "höll" på en av industrins största aktörer som om de vore underdogs?

GO INTEL GO!

Av Mithras
Skrivet av Ozzed:

Jag ber återigen om ursäkt. Blir väl så när man är fattig att man inte tänker rationellt. Har man slut på bröd är det ju bara äta bakelser istället för att gnälla om att brödet är slut

Hahaha, bra att den symboliska liknelsen nådde fram Aktier är den moderna mannens tårtor.

Nej men seriöst nu.

Förhoppningsvis kanske folk fortsätter att inte köpa deras produkter och de blir tvungna att vakna upp till verkligheten lite.

Av Mithras
Skrivet av Ozzed:

Ja. Tänkte inte på det. Sen är det såklart också så att det är en naturlag att marginalen i procent räknat ska gå upp upp upp på varje ny produkt. Annars är man inget riktigt företag. Så med allt det i åtanke så är det ju självklart att det ska bli dyrare för oss. Det är ju meningen att företagen ska ha alla pengar och vi konsumenter är endast ett verktyg för att de ska nå dit.

äh, sluta klaga och köp lite Nvidia-aktier, så kan du få tillbaka pengarna.

Fattiga människor gnäller istället för att bara bli rika. Latmaskar.

Av Mithras
Skrivet av Ozzed:

Ja att sänka priserna på 30-serien finns ju inte på kartan. Då måste de erkänna att priserna varit för höga och så kommer det minska försäljningen av 40-serien. Bättre att manipulera marknaden istället. Det känns liksom hederligare.

Skrivet av SuperSverker:

Ja för man kan ju inte sänka priset på utgående sortiment...

VA? SÄNKA PRISERNA? MEN DET KOSTAR JU FÖR R&D FÖRSTÅR NI INTE DET! KOSTNADEN FÖR TILLVERKNING HAR GÅTT UPP JÄTTEUBERSUPERDUPERMYCKET! HUR SKA STACKARS NVIDIA KLARA SIG OM DE MÅSTE SÄNKA PRISERNA HELA TIDEN?

Kappa.

Av Mithras
Skrivet av Xverminator:

Är det någon som använder piratsidor år 2023 och till vad?

Har inte använt på väldigt länge, men tittar man på vart det är påväg, med HBO Max ska bli "Max" med höjda priser, Amazon Prime ska införa nya "kanaler", Netflix gått i krig med inloggsdelning, streaming går mot allmänt mycket högre priser, fler tjänster med färre innehåll, och en allmän tillbaka gång till hur det såg ut förr i tiden, så börjar det snart bli dags att leta fram den gamla hatten och ögonlappen som ligger långt inne i garderoben och dammar. Tänker inte acceptera att jag måste ha 4 olika tjänster till 2 500 SEK i månaden i slutändan bara för att kunna se 2 serier som kanske eller kanske inte finns kvar på dessa 4 för att de flyttas runt konstant.

Av Mithras

Hahahaha "halva priset livet ut" --> De glömde informera att det var livet ut på streamingtjänsten HBO Max, som hade ca 18 månaders livslängd.

Av Mithras

Sitt fint i båten med 3080Ti, dvs.

Av Mithras

Skärmen jag vill uppgradera till (PG27AQDM) ligger på 15 lökar just nu.

Vill se den klättra under 10-strecket innan jag tänker köpa.

Av Mithras
Skrivet av TotalF:

Hade aldrig trott att jag skulle bli en sån där gubbjävel som inte förstod kidsen och tekniken de använder. Men i den vördnadsaktiga åldern av 46 år så kommer jag dagligen på mig själv med att inte förstå vad den 14-åriga dottern gör på sin mobil.

/get off my lawn

Du förstår dock vad en mobil är och vad en app är. Mer än vad man kan säga om många andra 46-åringar förr i tiden med likvärdig teknik

Av Mithras
Skrivet av sKRUVARN:

Njae, vill man t ex jämföra med pascal, eller då 1070 och titta på att priset har gått från 379 till 599. Så kan vi ju kolla på hur det såg ut 2016 som var året 1070 lanserades, och jämföra med 2022.

För 2016: Bruttomarginal 59%, Nettomarginal 24%
För 2022: Bruttoarginal 57%, Nettomarginal 16%

Även om vi går t ex på Q4 iom att överlager osv har dragit ner året rätt mycket för nvidia och att 4000-serien lanserades ju faktiskt mot slutet av året, så är det 63% respektive 23%. Vi pratar alltså inga drastiska skillnader sett till nvidias totala marginaler. Sen tror jag inte nvidia är direkt nöjda med årets resultat och kommer fortsätta försöka vrida upp nettomarginalen så mycket det går efter att ha sett fler perioder på upp till 30% (både miningboomen med pascal, och den under corona), och det såklart sticker en i ögonen när man säger att priset går upp pga x & y, samtigtit som man pressar upp marginaler, men vinstmarginalsskillanden är absolut för liten från t ex pascal för att använda som arguent för att säga att x & y som anledningar för prisökningen är irrelevanta. Det kan absolut vara en anledning, men det är absolut inte den enda, och inte ens säkert att det är sannoligt att det är den största.

Sen är frågan hur mycket siffrorna säger oss oavsett eftersom vi inte har segmentsiffror, nvidia har förändrats rätt mycket, gamingsegmentet är ju inte ens en majoritet av deras omsättning.Blöder ett segment pengar så kommer det ju dra ner totalen, eller öka om det går bra för ett högmarginlassegment. Vi kan inte säga säkert baserat på dessa siffror hur lönsamheten för GeForce har ändrats, men totalt för nvidia har det inte hänt så mycket drastiskt sen Pascal (vilket var var den serie som dom tog ett kliv på lönsamhet med), förutom då dom två mining-perioderna när det gick som tåget på riktigt. Men liksom bruttomarginalen har ju vart på över 50% sen 2012, och samtidigt som AIB säger att dom har historsikt låga marginaler vid MSRP, så nog har tillverkningskostnaderna gått upp en del.

2022% är the year of the reckoning så vitt mig anbelangar. Deras prisökningar har äntligen kommit tillbaka för att bita dem i röven. Bra så. Förhoppningsvis sjunker det ytterligare.

Sedan har du helt rätt, iom. att vi inte ser några segmentsiffror är det svårt att vara exakt.

Något säger mig dock att deras höga vinstmarginaler har kommit från båda mining-boomerna, inte från datacentrar. För låt oss vara helt ärliga; priserna tog löjliga höjder pga. miningboomerna. Jag sålde för fan en RTX2070 för några hundralappar mer än vad jag köpte den från butik efter vad, 18 månader, till någon miner som tjänade absurda pengar på sin mining.

Simpel utbud och efterfrågan dikterar att det var just mining och GPU-kraft som drev deras vinstmarignaler.

Till slut; AIB säger att de har historiskt låga marginaler pga. Nvidias nya regler kring vad de får och inte får göra, samt hur Nvidia vill själv ta en del av kakan genom att ta en del av vinsten till sig själv och flytta vinstmarginalen från AIB till Nvidia, och dessuom pusha för t.ex. FE. Både GN och Jayz har pratat om detta problem ett antal gånger.

Av Mithras
Skrivet av Dawelio:

Att säga att Nvidias vinstmarginal har ökat drastiskt de senaste åren och därmed är allt annat som sker i världen helt irrelevant skulle jag säga är väl lite att ta i ändå.

Vi köper för det mesta grafikkort från Nvidia och det är en liten del av Nvidias totala omsättning. Den största delen utgörs av deras server del i företaget som går markant mycket mer vinst än vad "gaming" segmentet gör.

Med tanke på hur Kinas syn på Taiwan är, där TSMC är beläget, som tillverkar större delen av världens kretskort, skulle jag säga att det är naivt att säga att nämnt är irrelevant. Skulle vilja hävda motsatsen. Skulle Kina mot förmodan göra verklighet av sina hot, då kan jag nog garantera att priserna vi ser idag kommer vara rena lyxen jämfört med vad dem kommer stiga till.

Bara att titta på vad som hände när WD's lokaler blev översvämmade, priserna på hårddiskar etc sköt i höjden. Priserna under pandemin när fabriker osv fick stänga ner, priserna sköt i höjden.

Satt allt snack om just krig samt säkerhetspolitik i världen skulle jag säga är högst relevant, då det kommer att ha en stor påverkan på i princip det mesta i vårat liv. Historien har redan bevisat detta.

Missförstå nu inte det jag säger, ta gärna in kontexten eftersom den är viktig.

Allt du skrev om är otroligt irrelevant när vi pratar om kostnader för Nvidia som ursäkt för ökade slutkundspriser i dagens läge. Detta blir bevisat i att nettomarginalen ökat 2-3x senaste 13 åren.

Det finns inga ursäkter för ökade kostnader när man uppvisar ökade nettovinstmarginaler.

Sedan kan man självklart hypotisera om vad som kan hända, men det är återigen otroligt irrelevant när vi pratar om vad som har hänt, och hur piserna faktiskt ser ut.

Att låtsas som att det är ökade produktionskostnader som lett till priset mer än dubblat över 10 års tid är inget annat än oärligt och en ren lögn. Du ökar inte din nettovinstmarginal i samma takt som du ökar priset ifall du har ökade produktionskostnader.