Inlägg

Inlägg som sba74 har skrivit i forumet
Av sba74
Skrivet av adfactory:

Aldrig sett anledningen till att välja en Chromecast över en AppleTv, billigare ja... sämre ja

Lite dyrare. En Apple TV kostar nästan 3 ggr så mycket.
En crhromecast kan hänga bakom TV: så är den ur vägen.
En Apple TV är för stor för det utan kräver en yta att ställa den på. Och jag har annat som står i TV bänken.

Sen har vi den där grejen med att Apple TV är just Apple och jag gillar inte Apple produkter.
Ett företag som är så djävla motståndare till att låta folk reparera sina telefoner ska inte stödjas med mina pengar. Plus att jag faktiskt har testat iPhons och den var helt usel. Blåtandsenheten var superkass så det hackade hela tiden när man lyssnade på musik och gränssnittet är fantastiskt inlåst så en lång rad saker går inte att komma åt för att det ska vara enkelt för en noob att använda telefonen.
Datorerna är så överprisade att hälften vore nog.
Sen har vi det där med kompatibiliteten. Det har gått att streama till chromecast från både apple och android telefoner sedan tidernas begynnelse.
Man fan om Apple skulle låta någon strömma till en apple TV från en Android. Det verkade svårt att få till.

Kort sagt. Man kanske inte vill stödja Apple av ideologiska skäl plus att deras produkter generellt är överprisade.
Deras produkter är generellt överprisade och hårt inlåsta och är extremt dåliga på kompatibilitet med andra fabrikat.
Och man kanske inte vill ha en extra låda stående i TV bänken för att man redan har tillräckligt med sådana.

Det skulle inte förvåna mig om det vore omöjligt att koppla en Apple TV mot min TV bara för att den är Android. Ungefär så stor tilltro har jag till Apple.

Av sba74
Skrivet av boogey:

Nej, det är nog inget problem. Ett större problem är ju att inte mycket av den musik jag lyssnar på ens finns att köpa på CD. Och om den fanns och jag lyssnar på ett nytt album varje dag, vilket är en rejäl underdrift, så skulle det kosta mig kanske 3-6000 kr per månad.

Det är kul med fysiskt distributionsmedia, men det är nog större chans att få tag på nysläpp på musik jag lyssnar på på vinyl numera. Det är något av en falsk dikotomi, det går alldeles utmärkt att både ha en musikstreamingtjänst där man lyssnar på låtar från vitt spridda artister under en dag och att dessutom köpa skivor med det man kanske tycker är extra bra.

Ja. Det är ju lite av en issue med streamingtjänsterna att även om det finns väldigt mycket musik där så finns inte allt. Även om Spotify har väldigt mycket så har dom inte allt. Jag har fortfarande mycket rippat som MP3 hemma som inte finns på Spotify. Och försöker man köpa CD skivor idag så är det troligen ännu värre då många artister inte längre släpper sin musik på CD. Utöver det faktum att om man, som du, har massor av nya artister varje månad som man vill lyssna på så skulle det bli väldigt dyrt.

För det stora flertalet så tror jag visserligen att det faktiskt i längden inte skulle vara dyrare med CD skivor än med spotify men det ger ju trots allt en viss förenkling. Dock med begränsningen att artister som man kanske vill lyssna på och stödja inte ännu finns på spotify.
Plus att det enligt de betalningsmodeller som spotify för närvarande har är så att nya artister med mindre förhandlingstyngd har mindre utbetalningar per stream vilket i någon mån diskriminerar nya och därmed mindre artister.

Av sba74
Skrivet av underd0g76:

Vill inte sätta sordi på den glada stämningen, men tyvärr kan ju musiken fortfarande tas från er:

https://en.wikipedia.org/wiki/Disc_rot

Men givetvis gör ni backuper av all er media till hårddisk annars skulle vi ju inte behöva betala avgift till Copyswede. Njut på!

Nu är ju inte Disc Rot något stort problem.
Jag skulle snarare säga att det är på gränsen till ett obefintligt problem.
Jag har aldrig råkat ut för att en CD skiva blivit oläslig pga det.
Det ytterst lilla fåtal skivor som blivit oläsliga för mig har blivit det pga att någon lagt dom någonstans eller man tappat dom så att dom blivit repiga men även det har endast förstört typ en enda låt på den skivan och jag tror att det kanske har hänt 1 gång.

Inte ens dom skivor som jag bränt själv för att göra samlingsskivor själv (vilket jag gjorde en del för många år sedan) har råkat ut för det mer än kanske något fåtal som legat i bilen och därmed utsatts för omväxlande 20 minus och 50 plus samt varierande luftfuktighet.

Av sba74
Skrivet av Mörksuggan:

Förstår ej varför Netflix och Disney+ både har för hela familjen. Men om nu ena ungen i familjen flyttar hemifrån, samtidigt som farsan eller morsan jobbar mycket borta och därmed kan ej titta hemma, ska då dessa bli drabbade för att deras fking IP-adress inte stämmer överens med hemma? Och hur funkar det om hela familjen är på husvagnssemester. Ska Netflix och Disney+ blocka en för varje gång ens mobil/ laptop/ desktop/ smart-tv använder familjens konto någonstans utanför hemmet?

Jag kan förstå om dom inte vill att man ska dela mellan olika familjer eller vänner etc. Men om jag betalar för Disney+ medans morsan betalar för Netflix, och vi är inom samma familj, ska dom då spåra våra IP-adresser så vi "uppför oss" på samma ställe eller hur funkar denna blockering av icke familje snyltare?

Det är ju egentligen inte familjen. För åtminstone Netflix så är abonnemanget för ett hushåll. (vilket vanligtvis är en familj)
Du kan då ha flera profiler på kontot så att alla kan ha sin lista över sådant dom vill se.
Om du är ute på resa så fungerar det utmärkt.
Gränsen ligger i att enheten måste ansluta till din IP adress hemma inom 30 dagar annars slutar det fungera. Så under förutsättning att du inte är ute på resa längre än 30 dagar så är det inget problem.
Om du ska resa under en längre tid så får du som huvuanvändare gå in och ställa om så att den enhet du har med dig är din huvudenhet. Då slutar de enheter som står kvar hemma fungera tills du kommer hem igen.

Om du vill lägga till personer utanför hushållet så går det mot en liten extrakostnad. Dvs det går utmärkt att ha ett abonnemang hemma som du delar med en barn som flyttat hemifrån mot en extra avgift som är lägre än att skaffa ett separat abonnemang.

Av sba74
Skrivet av Frux:

Netflix och många andra streamingappar är förvånansvärt usla på att hjälpa en hitta någon ny serie tycker jag.

I UI möts man av hundratals thumbnails som ger minimal eller noll hint om vad det är för typ av serie, och inne på infosidan står det EN ynka generisk mening med typ vilka som är skådespelare.

De enda serier jag "hittat" är de jag hört talas om på forum osv, och gör man inte det så tja då hör man aldrig talas om dem. ^^

Ja. Och dessutom är det så i Netflix fall att om du klickar på den för att läsa vad som står och vilka skådespelare som är med så börjar den automatiskt spela och det går absolut inte att ställa in så att den inte gör det- Åtminstone inte på TV:n.
Och då hamnar den i fortsätt titta oavsett om du bedömer att det är skräp eller bra om du inte är tillräckligt snabb att backa ur.
Netflix gör en del som är riktigt bra i sitt GUI men mycket är så djävla dåligt att man funderar ibland över om dom faktiskt vill djävlas med folk.

Av sba74

Det är absolut lättare att ha fysiska möten än att ha online. Det håller jag med om. Dels för att på videomöten så har man alltid en sviss fördröjning vilket gör att det är svårare att undvika att folk pratar i munnen på varandra. Dels så är det så att det är lättare att samarbeta med någon som man faktiskt träffat fysiskt pga att man ändå bygger något slags relation.

I mitt arbete är det dock inte möjligt att ha alla möten fysiskt. Merparten av alla möten som jag har är onlinemöten pga att vi sitter utspridda med kontor från Malmö upp till Luleå i Sverige samt ett antal kontor i baltländerna samt i Norge, Finland och Danmark plus att vi har leverantörer och utvecklare som sitter i en rad andra länder.

Och jag kan se en del fördelar med onlinemöten. Många av de möten som jag är med på så är inte jag nödvändig hela tiden. Det brukar vara så att jag behöver vara närvarande under delar av mötet eller att det kan vara information som är bra om jag har hört.
Det betyder att jag inte behöver vara aktivt deltagande hela tiden. Då kan jag logga in i mötet och göra något annat samtidigt som jag lyssnar under den delen där jag inte behöver vara aktiv och sedan kliver jag in på dom delar där jag behöver vara aktiv. Så det gör att jag kan vara mer effektiv i mitt arbete.
Sen leder det väl i en del fall till nackdelen att det blir lättare att bjuda in väldigt många till möten vilket leder till att man tar med en massa som inte alls kanske hade behövt närvara. Men möten där jag inte ser något syfte till att jag är med brukar jag försöka avslå för det mesta.

Vad gäller kamerans vara eller inte vara så visst anser jag att det är trevligt att kunna ha en bild på den eller de jag har möte med. Men ofta så har man ändå presentationer och annat som man visar under en stor del av tiden på mötena vilket betyder att man i alla fall inte ser bildern från kamerorna då Teams automatiskt lägger upp presentationen över större delen av skärmen och bara visar små bilder på de som har kameran på.

Sen har det ju som sagt också fördelen att man kan ta mötet både från jobbet eller hemifrån vilket jag anser är en stor fördel. Och det går även om det är något informationsmöte där jag vet att jag inte behöver prata så kan jag gå in på mötet från mobilen och lyssna när jag sitter på pendeltåget om jag skulle behöva.

Så för min del så anser jag att det ger mig en större frihet i mitt jobb och det är inget som förändrats jättemycket med pandemin utan det var så redan innan pga att vi redan innan pandemin satt utspridda geografiskt.

Av sba74

Min erfarenhet är att du inte kan ersätta mobilen med en smart klocka.
Jag har kunnat konstatera att det saknas en mängd appar och möjligheter för att det ska vara vettigt.
Dels kan man inte kolla tider för bussar, tunnelbana, pendeltåg osv på klockan.
Dels går det inte att använda bankID.
Det går att läsa meddelanden på klockan men att skriva dom är ett helvete pga den lilla skärmen.
Ta emot samtal och ringa går utmärkt. Framför allt om man har headset. Men här kommer då också nästa stora nackdel.
Min samsungklocka klarar sig 3 dagar utan laddning om jag bara använder de grundläggande på den och låter den vara kopplad till telefonen. Då plockar den data och annat via blåtanden.
Lämnar jag telefonen och slår på mobilnätet i den så drar den drastiskt mycket mer ström. Såpass att batteritiden går ned till under en dag. Och det utan att jag ringer ett enda samtal eller skickar ett enda SMS.
Bara det faktum att den håller sig uppkopplad på mobilnätet gör att batteriet dräneras väldigt fort.

Så nej. Du kan inte lämna telefonen hemma och bara köra klockan förutsatt att du inte har laddare med dig och använder klockan sparsamt. Annars blir batteritiden ett problem.

Av sba74
Skrivet av SAFA:

Runt 30 MB/s är vad jag får ut med överföring mot USB2-diskar och motsvarande. Så får man inte ut i närheten av det mot en iPhone så är det inte USB2 som är flaskhalsen. Hade nog inte blivit märkbar skillnad med USB3 på den telefonen.

Ja. USB klarar ju en bandbredd på 480 Mbit/s. Det motsvarar i runda slängar. 60 Mbyte/s.
Om man inte har kretsar i telefonen som klarar av mer än det så spelar det ingen roll om man har USB2, USB3 eller något ännu snabbare.
Det är ju den långsammaste länken i kedjan som begränsar.
Och det är få telefoner som har så snabb lagring att dom klarar av att maxa ur en USB2 ens. Dom allra nyaste modellerna kan göra det men det är inga stora skillnader man får för en mobiltelefon har inte direkt en högpresterande SSD inbyggd.
Sen kan man tycka vad man vill om att Apple är så sena på bollen att gå över till USB-C men det misstänker jag är för att licensieringen av chipen i lightning är en inkomstkälla som dom vill mjölka till max.
Att säga att man gör det för att USB-C numera är en standard för laddning är bara dumheter.
Det har varit en standard på alla telefoner i över 5 år och om man är så sen på bollen så är men inte i framkant av tekniken. Man är i bakkant och försöker sträva bakåt enligt mig.
Apple är på inget sätt intresserade av att ge nytta till sina kunder. Dom är bara intresserade av att mjölka sina kunder så mycket som möjligt.

Visst. De processorer dom tagit fram till datorer och telefoner är bra men det är nog det enda dom åstadkommit de senaste 10 åren skulle jag säga. I allt annat så har dom bara följt med strömmen.

Av sba74
Skrivet av Hatesunday:

Fel här är korrekt fakta !

USB Type-C med USB 2.0
5 V
0,5 A
Max 2,5 W

USB Type-C Current 2.1
5 V
1,5 A
3 A
Max 7,5 W
Max 15 W

USB Type-C (SPR) med USB PD 3.1
Ställbar upp till 20 V
Ställbar upp till 5 A
Max 100 W

USB Type-C (EPR) med USB PD 3.1
Ställbar upp till 48 V
Ställbar upp till 5 A
Max 240 W

Apple Säger ju själva att iphone kan ladda med upp till 18 watt.
Menar du att du har bättre koll än Apple på hur snabbt deras telefoner kan ladda?

Av sba74
Skrivet av Aka_The_Barf:

Klarar inte 3.0 mer laddnings kapacitet också?

Vilken laddningskapacitet man får har inte med om det är USB2 eller USB3 att göra.
Det beror på vilken version och variant av USB PD man har.
USB PD1 klarar upp till 100W i version 5.
Senare varianter klarar ännu högre laddningseffekt.
De absolut senaste klara upp till 400W men dom finns nog inte kommersiellt tillgängliga ännu.

Av sba74
Skrivet av seville57:

För att jag har en hemmabio receiver (eARC) å kör Dolby Atmos (5.2.2). Kör med Nördic certiferade Ultra High Speed HDMI kablar.

Nja. eARC har ingen betydelse annat än för din TV och din receiver. eARC är ju till för att exempelvis en TV skall kunna skicka tillbaka ljudet ner till receivern även om den fått bildsignalen därifrån. Du ska ju inte skicka något ljud till en chromecast för den har ju ingen högtalaren. Den skickar bara ut ljud via HDMI så den behöver ju ingen som helst form av eARC.
Och vad gäller ultra high speed kablar så har det ju bara betydelse om det material som du tittar på är av extremt hög kvalitet.
Dvs så länge som du inte tittar på material som kräver mer bandbredd än 4K@60 så räcker ju bandbredden till redan i HDMI 2.0.
Streamingtjänsterna skickar inte ut 4K med hög framerate och dessutom komprimerar dom sönder det så vansinningt att man nästan blir ledsen när man tittar på det.
Men även om du tittar på film från UHD bluray så är dom visserligen 4K men dom är 23,97 eller 30 FPS så du använder ju aldrig mer än halva bandbredden i HDMI porten ens i det scenariot.

Det spelar ju ingen som helst roll vad du har för version på portar och kablar om den dataström du skall skicka i kabeln och porten är långt under vad specen säger.

Av sba74
Skrivet av seville57:

Får hoppas att dom har HDMI 2.1 (dags att skrota HDMI 2.0) å som på 4K Apple TV (angtalingen lös medföljande HDMI kabel eller köp en egen bättre HDMI kabel). Har en 4K Google TV, som sällan används.

Jag fattar inte vad man skulle behöva mer än HDMI 2.0 på en chromecast eller google TV.
Tittar man på Netflix eller HBO eller liknande så är det inte HDMI kabeln som begränsar kvaliteten. och HDMI 2.0 stödjer 4K@60 vilket är mer än vad strömningstjänsterna hanterar bortsett från att det är så tokkomprimerat att du skulle klara dig med vilken skitkabel som helst utan att se någon skillnad.

Dvs jag har extremt svårt att se vad som skulle bli bättre av att man gjorde en chromecast dyrare genom en dyrare HDMI port som den i alla fall inte kan tillgodogöra sig.

Av sba74
Skrivet av dagas:

Men, men, men SVERIGE! Volvo är svenskt är och förblir för alltid 100% svenskt. Made in Schweden!!!

Så tänker nog de flesta lite äldre åtminstone. Min styvfar har bara kört Volvo och saab och tycker allt annat är osvenskt men tyvärr är det som du säger nog mycket som skickas till Kina numera.

Själv har jag inga kameror eller internet i min Opel från 2014. Bra det. Speciellt efter man hörde att Nissan samlar allt möjligt till och med sex.

Så tänker nog många misstänker jag och bortser från det faktum att volvo har delvis kinesiskt ägande och innehåller en del kinesisk teknik.
Det är ju på nivån att vissa Svenska myndigheter avråder sina anställda från att föra samtal om sekretessbelagd information i volvobilar eftersom det potentiellt sett kan avlyssnas.

Av sba74
Skrivet av nobbens:

En sak till jag upptäckte i manualen - så här står det:
Koppla ur laddaren när den inte används för att spara energi. Laddaren har ingen strömbrytare,
så du måste koppla ur laddaren från eluttaget när den inte används för att undvika att slösa
med ström.

Är det verkligen sant? Jag trodde inte att laddaren drog någon ström så länge mobilen inte var kopplad till den men tydligen inte så. Det kan väl ändå inte vara några större mängder att tala om så man skulle spara energi om jag fortsätter som jag alltid gjort sen sent 90-tal och aldrig drar ur laddaren ur vägguttaget?

Jag omtalade detta över lunchen idag och då kom det spridda skurar om att det var brandrisk om man inte kopplar bort laddaren medan någon just menade att den alltid är igång med någon slags mikroström och en tredje sa bestämt att den var helt strömlös så länge den inte hade en strömförbrukare kopplad till sig. Hur förhåller det sig egentligen?

Krångligt det där att hålla på och dra ur laddaren från vägguttaget. Funderar på att ha den i en förlängningssladd där jag monterar en 230V:s strömbrytare, eller är det för ambitiöst och overkill?

En laddare drar lite ström även när den inte används ja. Men det är försumbara strömmar som den drar. Det är frågan om mW den drar. Dvs det är inget som du på något sätt märker på elräkningen även om du skulle ha 10 laddare anslutna konstant.
Så en hel laddare är inget som helt problem och har ingen märkbar betydelse för elförbrukningen i stort. Det är frågan om några kronor om året typ.
Däremot finns det såklart en brandrisk med all elektronik som är inkopplad i uttaget. Om det blir fel i laddaren så kan den teoretiskt orsaka kortslutning och överhetta och därmed vara en brandrisk på samma sätt som alla andra saker dom man har inkopplat. Du har samma risker med en TV, förstärkare, soundbar, smarthub, datorer, kylskåp, frys, tvättmaskin, diskmaskin, mikro, ugn mm som du alltid har inkopplat.
Dvs risken är inte större med en laddare än med något annat du har inkopplat men rent generellt så är det väl såklart så att fler inkopplade saker gör att den sammanlagda risken ökar så ur det perspektivet så kan det vara bra att koppla ur de saker som är lätta att koppla ur när man inte använder dem. Men i praktiken är det ingen som gör det med någon av sin elektronik och risken är ohyggligt liten.

Av sba74
Skrivet av nobbens:

Måste man verkligen stänga av snabbladdning om man bara laddar med en 5W:s laddare? Sköts inte det automatiskt, dvs laddaren med så låg effekt kan helt enkelt inte ladda snabbt? Krångligt om man ska behöva gå in i inställningarna varje gång man skiftar laddare.

Jo, jag förstår nu sammanhanget med de 85%. Det var heller inte förinställt på 85% på min nya lur utan på 100%.

På min gamla Samsung A10 där finns inte den här inställningsmöjligheten utan där var det så att säga fabriksinställt så och det är det jag farit efter. Antagligen har folk klagat och ville ha möjligheten att ladda fullt och kunden har ju alltid rätt Nåja nu har även jag ställt in på 85% och skall för det mesta ladda långsamt på natten men jag tror och hoppas på att snabbladdningsalternativet ändå kan stå på av den anledning jag angav. Borde ju vara så....

Ja, se ovan svar till jnsson. Jo jag tror också att de fortfarande till viss del har kvar någon slags inbyggd gräns. Vad tror du förresten om alternativet snabbladdning, det borde väl kunna stå på jämt utan att det skall inverka menligt på något sätt när man slow-laddar?

Om du använder en laddare som inte stödjer snabbladdning så gör inställningen i telefonen för snabbladdning någonting.
Enkelt uttryckt. Snabbladdning sker genom att telefonen och laddaren (om båda stödjer det) förhandlar om vilken spänning de båda kan hantera vilket i sin tur påverkar laddningseffekten. Anledningen är att man kan inte trycka hur mycket ström som helst genom en USB kabel utan måste öka effekten genom att höja spänningen och hur mycket den höjs förhandlas mellan telefon och laddare för att säkerställa att laddaren inte ger högre spänning än telefonen tål.
När du stänger av snabbladdning i telefonen så kommer den att säga till laddaren att den inte stödjer snabbladdning (alternativt inte svara på frågor om hur hög spänning den tål). Då kommer laddaren att ligga kvar på 5V spänning för laddning likadant som en långsamladdare.

Har du en laddare som inte stödjer snabbladdning så kan den inte höja spänningen vilket betyder att inställningen på telefonen är verkningslös.

Med andra ord.
Om du har en laddare utan snabbladdning som du laddar med vanligtvis så kan du låta alternativet för snabbladdning vara på i telefonen.
Då har du möjligheten om du skulle behöva toppa upp telefonen snabbt att bara koppla den till en laddare som stödjer snabbladdning och ladda batteriet fort utan att behöva ställa om något i telefonen.

Av sba74
Skrivet av nobbens:

Jo visst är det så. Så 100% på indikatorn är egentligen 85% - för jag har då aldrig inaktiverat "Skydda Batteriet".
https://se.moyens.net/android/topp-satt-att-fixa-samsung-gala...
He he sidan ger instruktioner hur man kopplar bort spärren (för den som har råd) + en del annat smått o gott

Nja. På både min telefon och surfplatta så är det inte aktiverat som standard.
Jag har ett val att skydda batteriet och då avbryter den laddningen vid 85% och det står också 85% på laddningsindikatorn.

Som standard så laddar den till 100%.
Tillverkarna är väldigt dåliga på att lämna säkerhetsmarginaler för batteriet i telefonerna. Till viss del för att man förväntar sig ändå inte så lång livslängd då folk har en tendens att byta ut dom efter bara 2-3 år. Till viss del för att lång batteritid är ett försäljningsargument samtidigt som telefonen ska vara så lätt och tunn som möjligt.
Det leder till att dom har en klar tendens att pressa batteriet rätt hårt.

så jag skulle säga att den inte är aktiverad som standard. Att det sedan finns möjligheter att låta telefonen pressa batteriet till absolut max för att dom lämnat någon form av säkerhetsmarginal är en annan sak.

Till skillnad från elbilar där batterierna är dyra och man förväntar sig en betydligt längre livslängd där än på en mobiltelefon.

Av sba74
Skrivet av nobbens:

Har precis köpt en Samsung Galaxy A23 5G - 64 GB 4GB och till den en 25 watts laddare. Har inte fått laddaren än så jag har hunnit börja tänka på hur stor skillnad det är att ladda med fullt kräm eller att ta det lite lugnt över natten med min gamla laddare på 5W som följde med till min A10:a som nu får bli min reservlur. Jag menar, pallar min nya telefon att snabbladdas varje gång med min nya laddare och att batteriet ändå får en livslängd som det på min gamla telefon har haft som faktiskt nu efter 4 - 5 år fortfarande är i riktigt gott skick? Kanske jag ändå har bäst i att fortsätta ladda med min gamla laddare och bara snabbladda i nödfall för att också få min nya A23:a att räcka lika länge som A10:an gjort?

Rent generellt så blir batteriet varmare av snabbladdning och slits därför lite fortare om du snabbladdar. Dvs om du vill maximera livslängden på batteriet så ska du låta bli snabbladdning.
Exakt hur stor skillnaden är är svårt att veta men att det är en nackdel att snabbladda är välkänt och en begränsning i batterikemin.
Eftersom du har en samsung så kan jag också tipsa om att det finns en laddningsbegränsning inbyggd i telefonen i de flesta samsungs modeller som stoppar laddningen vid 85% laddning vilket ytterligare minskar slitaget eftersom just laddning till helt fullt sliter lite extra.
Du kan fortfarande använda en laddare som stödjer snabbladdning. Det finns en inställning i telefonen där du kan välja att köra eller inte köra snabbladdning oavsett om laddaren stödjer det.

Av sba74

Jag har inget problem som sådant med helt fristående såsom airpods som sådant.
Dock finns det ett problem.
De flesta av dessa (bland annat airpods) är av en typ där det inte är någon gummiplupp som tätar i örat.
Det gör att ljudet från dessa blir så erbarmligt dåligt att de inte duger till något annat än möjligen samtal eller en ljudbok.
Musik är uteslutet eftersom i stort sett allt under midbas försvinner pga att dom inte tätar.
Jag har provat flera varianter med samma resultat.

Nu har ju alla olika krav på ljudkvalitet men personligen så använder jag ofta lurar till musik och då är det uteslutet att köpa pods för över 1000 kr som inte tätar i örat och därmed låter skit.

Ett par bra som har gummipluppar som tätar i örat funkar säkerligen men då finns det ju faktiskt alternativ med in ear där man får stå ut med sladden som för min del funkar mycket bättre och dessutom så slipper jag ha all elektronik i örat utan det istället hänger på sladden som gör över nacken vilket är mycket bekvämare.

så jag känner inget som helst intresse för att köpa airpods eller liknande när det finns med betydligt bättre prestanda för mindre än halva priset. Sladden mellan är för mig inget problem eftersom jag alltid använder båda lurarna när jag lyssnar i alla fall och det ger dessutom en extra säkerhet mot att tappa dom.

Av sba74
Skrivet av Neon:

Hej,

Vårt hem har de senaste åren gått igenom en plast städning, d.v.s vi har efterhand ersatt plastredskap med ex trä eller stål. När det gäller skärbrädor har vi numera 3 skärbrädor i bambo från IKEA som fungerar utmärkt, vi har dock aldrig funderat nämnvärt på vad för livsmedel de används till.

Enligt experterna finns det en risk med att använda en bräda till både kyckling och ex sallad(som inte hättas upp). Lösningen är att ha en bräda till varje typ av livsmedel ex fisk, fågel, fläsk\ox, sallad\bröd. Men räcker detta? Enligt tester är det vanligt att bakterier sätter sig djupt i skärbrädor och det spelar ingen roll om det är trä eller plast. Fördelen med plast är att man oftast kan köra dem i diskmaskinen på 70 grader vilket ska göra dem helt rena men nackdelen är såklart att de är gjorda av plast(ej organiskt).

Lösningen skulle kunna vara att köra fisk\fågel\fläskt\ox på plastbräda som får gå i diskmaskinen medan resterande rengörs med vanligt diskmedel och varmt vatten.

Sen kan man dock fråga sig, räcker det verkligen inte med att tvätta med varmt vatten och diskmedel? Hur gjorde man förr? Blev man oftare sjuk på grund av detta? Det är uppenbart att det finns kvar mer bakterier i en bräda som inte går i diskmaskinen men frågan är om det har någon betydelse?

https://www.ikea.com/se/sv/images/products/aptitlig-skaerbraeda-bambu__0896405_pe609820_s5.jpg?f=xll
https://www.ikea.com/se/sv/images/products/sysselsaetta-skaerbraeda__0896491_pe647179_s5.jpg?f=xl

Just nu är jag inne på 1 st APTILIG till sallad och bröd samt 2 st SYSSELSÄTTA där en bräda används till fågel och fisk och den andra till fläsk och ox.

EDIT : Det kan såklart finnas en fråga om mjukhet på skärbrädan, ju hårdare ju mindre spår som bakterier kan sätta sig i men ju mer slits kniven. Bambo är egentligen aningen för hårt sägs det till vanliga köksknivar.

Rent generellt så brukar man på restauranger ha ollika skärbrädor. en för grönsaker, en för fågel, en för kött och en för fisk.
Det för att mimimera risken att man kontaminerar maten med bakterier.
Utöver det så finns det inte speciellt stora vinster med att köra skärbrädan i diskmaskinen förutom att du slipper manuell disk.
Vatten och diskmedel har den egenskapen att det förstör cellmembranen på bakterierna så att dom dör. Det är bevisat i studier att det inte har någon betydelse alls huruvida du har bakteriedödande medel (av typ diclosan)i diskmedlet eller om det bara är "vanligt diskmedel".

Dvs så länge som du diskar skärbrädan ordentligt så är risken oerhört liten att du skall bli sjuk av att du tidigare har skurit exempelvis kyckling på den.
Dels så dör minst 99% av alla bakterier av en vanlig disk med diskmedel. Förutsatt då att du inte slarvar.
Dels så krävs det en viss mängd bakterier för att man ska bli sjuk.
Du blir inte sjuk av att få i dig 1 salmonellabakterie. Inte heller 1000. Det krävs ett relativt stort antal.

Så under förutsättning att du diskar skärbrädorna ordentligt åtminstone mellan att du skiftar typer av livsmedel så spelar det egentligen ingen som helst roll om du kör med plast eller trä.
Att köra i diskmaskinen har den största fördelen att det minimerar manuell diskning. Visst är det något effektivare än manuell disk men det är marginellt.

Av sba74
Skrivet av Yatagarasu:

Eller så förbjuder man begränsning av datamängd på mobila abonnemang oavsett vilket tjänst som används, och istället öppnar upp för abonnemang med olika hastigheter – precis som vanligt bredband.

Det är för mig helt sinnessjukt att det fortfarande är en grej med begränsad mängd surf på det mobila nätverket år 2023. Det kanske inte är gångbart på EU-nivå, men i Sverige vore det fullt rimligt då vårt nätverk är såpass utbyggt.

Det kan jag hålla med om. Man borde ha abonmemang med olika hastigheter istället som dom har i exempelvis finland. Där köper du ett abonmenang med en hastighet på datakopplingen.

Anledningen för operatörerna att ha surfpotten är ju att trafiken kostar pengar i form av att om många gör slut på mycket data samtidigt så blir det problem med tillgången till bandbredd i nätet. Och då borde det vara bättre att man faktiskt begränsar bandbredden istället.