Mjukvara

software.jpg

TP-Link EAP245 kan administreras på flera sätt. Först och främst kan du ansluta till accesspunkten via dess IP-adess och få upp ett webbaserat gränssnitt. Du får tillgång till nästan samma inställningar som genom väg 2 – en dedikerad kontrollmjukvara.

Genom att använda en dedikerad mjukvara, EAP Controller, som installeras på datorn får du möjlighet att administrera inte bara en men även flera EAP-accesspunkter på en gång. Det är väldigt smidigt då du inte längre behöver gå till varje accesspunkt separat och göra inställningar. Du får även lite mer statistik via den extra mjukvaran.

Webbaserad administration

local_software_1.jpeg
local_software_2.jpeg
local_software_3.jpeg
local_software_4.jpeg
local_software_5.jpeg
local_software_6.jpeg
local_software_7.jpeg
local_software_8.jpeg
local_software_9.jpeg

TP-Link verkar inte vara speciellt intresserade av att berätta om denna väg att administrera sin accesspunkt. I dokumentationen nämns endast EAP Controller och faktum är att jag inte ens insåg att detta var möjligt förrän precis innan jag skickade in detta test för korrekturläsning.

Det går alltså bra att administrera din accesspunkt direkt via en webbläsare, något som är positivt eftersom EAP Controller endast finns för Windows. Den största skillnaden mot EAP Controller är att du inte kan sätta upp en Hotspot Portal samt att du får mindre statistik jämfört med EAP Controller.

EAP Controller

controller_software_pc.jpeg

Av någon anledning har inte TP-Link släppt mjukvaran för något annat operativsystem än Windows. Det är en väldigt irriterande detalj när man som jag oftast jobbar på en Mac. Som tur var har jag även Windows-maskin, men 2017 så känns det som ett företag borde klara av att åtminstone ha en lösning för Mac-användare.

install1.PNG
install2.PNG
install3.PNG

Vid första installationen ställer du in ett SSID som kommer användas direkt i mjukvaran och som skickas över till ansluta accesspunkter. Detta kan självklart ändras senare och det går att även lägga till ännu fler SSID om intresset finns. Direkt när mjukvaran är installerad dyker alla accesspunkter som är anslutna till nätverket upp som "Pending", det vill säga att de ännu inte hanteras av mjukvaran. Genom att adoptera accesspunkten ges det full tillgång till den och dess statistik.

4_software_ap.PNG
5_software_ap2.PNG
6_software_ap3.PNG
QoS.PNG
wirelesscontroll.PNG

Med tanke på att denna accesspunkt riktar sig till lite mer avancerade användare och miljöer är det inte konstigt att det finns mycket som går att ställa in. Jag har inte tagit skärmdumpar på allt men ni bör få en bra bild av vad TP-Link EAP245 klarar av.

Det finns till exempel stöd för "Airtime Fairness" som ser till att nätverket inte saktas ned av enheter som använder sig av långsammare versioner av 802.11, till exempel 802.11b eller g. Det finns även stöd för Band steering, bandstyrning, som ser till att styra över klienter till 5 GHz-bandet om det är bättre anslutning där.

Det finns stöd för MAC-filtrering där du kan skapa grupper av MAC-adresser och sen skapa regler för dessa. Det går dessutom skapa scheman som kan associeras till ett SSID eller en accesspunkt. Däremot har jag inte hittat ett sätt att kombinera dessa. Min tanke var nämligen att skapa en grupp för mina barns Ipad-enheter och sen sätta ett schema endast för dessa.

Lösningen var dock ganska enkel. Jag satte upp ett specifikt "barn"-nätverk med eget SSID. Sen bestämde jag att de endast kunde logga in på detta genom att blockera deras MAC-adresser på de andra nätverken. Sist men inte minst kunde jag sen sätta ett schema för tillgång till "deras" nätverk så att det slutade fungera när det var dags för läggdags.

tplink_config_ap6.PNG
tplink_config_ap5.PNG
tplink_config_ap4.PNG
tplink_config_ap3.PNG
tplink_config_ap2.PNG
tplink_config_ap.PNG

Förutom mer generella inställningar för de olika nätverken kan du också göra inställningar på respektive ansluten accesspunkt. Det går till exempel ställa in lastbalansering mellan banden så att du ser till att ett eller båda banden inte blir överbelastade. Självklart går det även att ställa in vilka SSID som ska vara aktiva på accesspunkten och vilka band som ska vara aktiva.

För varje SSID kan du även ställa in SSID Isolation-läge. Det gör så att enheter ansluta till det SSID:t inte kommer åt något annat än internet och inte heller kan se andra enheter ansluta till nätverket.