Prestandatester

För att ge några jämförbara siffror körs ett par syntetiska tester. Dessa är mer repeterbara än vanliga spel och används för att ge en fingervisning om datorns prestanda.

MSI1050TiGamingX - ValleySynthetic.jpg

Först ut är ett gäng tester för generell beräkningsprestanda i processordelen.

CPU-Z Bench

Först ut är CPU-Z bench. Det är ett snabbt all-round-test som utvärderar flera individuella instruktioner och laster. Resultatet visas i en relativ poängsumma som kan jämföras med andra system.

Jag plockar in värden från nätet, i detta fallet CPU-Z:s databas. Om dessa värden inkluderar överklockade resultat eller bara är processorer i standardutförande är oklart och således bör värden tas med en nypa salt. Om inte annat kan du som läsare köra ett test av CPU-Z på ditt eget system och jämföra mina resultat med dina egna.

Till synes presterar systemet bra även om det inte är några toppnivåer vi pratar om. Då testet är förhållandevis kort är risken liten för överhettning. Detta test placerar dagens testsystem strax under den populära processorn Intel Core-i7 8700K.

Geekbench 4

Testsviten Geekbench är precis som CPU-Z ett test som kan ge en fingervisning om en processors generella prestanda. Testet är längre och här kan det begränsade effektuttaget påverka resultatet mer än för CPU-Z när turbofrekvenserna inte kan bibehållas.

Med två extra processorkärnor får Hades Canyon-maskinen rejält med pisk i det flertrådade testet, men då båda modellerna är baserade på samma tillverkningsnod om 14 nm och samma underliggande arkitektur uppnås föga förvånande ungefär samma enkeltrådade prestanda.

Under sista halvan av testet gick fläkthastigheten för processorn upp rejält, vilket även gällde temperaturen. Högsta flertrådade arbetsfrekvens jag såg under testet var 4,1 Ghz, enkeltrådat skymtade 4,4 GHz men låg främst huvudsakligen runt 4,3 GHz.

Geekbenchs databas innehåller massor med resultat för den som vill jämföra mitt resultat med andra processormodeller.

Cinebench R15

Maxon släppte nyligen en ny version av sin syntetiska testmjukvara Cinebench 20, där en av nyheterna är att testet är längre än den tidigare versionen Cinebench 15. Det innebär att turbofrekvenser och energibudget nu påverkar i större utsträckning än tidigare. I testet med en ensam tråd kan kärnan generellt sett kliva upp i en hög turbofrekvens under längre tid och motsatsen när samtliga trådar får arbeta.

Jag passar på och köra både det äldre och det nyare testet men då jag saknar jämförelsedata för Cinebench 20 återfinns det i nästa stycke där jag testar prestandan när även grafikkortet värmer upp systemet.

I Cinebench R15 placerar sig testsystemet en bit under Intel Core i7-8700K vilket även matchar prestandaskillnaden som visas i CPU-Z.

Kombinerade tester

Just systemet jag testar idag är beroende av val av grafikprocessor och således vill jag inte belysa rå grafikprestanda då detta varierar kraftigt efter valet slutanvändaren gör. Jag inkluderar ett gäng tester från 3DMark för den som är intresserad. Min korta analys är att prestandan med Asus RTX 2070 Dual OC inte blir nämnvärt begränsad av processorn.

En spekulant bör kunna ta med sig att valt grafikkort kommer kunna sträcka på benen rejält och processorns prestanda lägger sig runt en AMD Ryzen 5 2600 eller strax under en Intel Core i7-8700K. Om någon av dessa duger för dina behov kommer denna NUC-enhet inte vara en besvikelse.

För den som är ute efter mer kraft är detta system däremot inte lika lämpat då dagens testexemplar lägger sig precis på gränsen mellan att överhetta och få sträcka på benen genom turbofrekvensen. Just den utlovade maxfrekvensen om 4,5 GHz har bara skymtats mellan varven och det är 4,4 GHz eller lägre som gäller under någon som helst form av last som varar längre än en del av en sekund.