Slutsats och sammanfattning

Efter ha kört med Intel NUC 9 Extreme Kit NUC9i7QNX som min primära maskin senaste veckan har jag fortfarande rätt blandade intryck. Det är en väldigt liten och elegant maskin, men med döskallar på sidopanelerna blir det svårt att se denna lilla enhet i vardagsrummet. En plats där jag annars tror den hade gjort sig riktigt bra. Fläktarnas ljudnivåer är helt rätt inställda men coilwhine förstör ljudbilden rejält.

Att montera maskinen görs på en handvändning och proceduren är väldigt genomtänkt. Att kunna plocka bort tre av panelerna med endast två skruvar är uppskattat. Vidare tror jag att maskinen är väl lämpad om den ska flyttas runt på en del då eventuell USB-mottagare går att gömma internt i den tillgängliga USB-anslutningen.

BXNUC9i7QNX_A_23.jpg

Antenner för trådlös kommunikation är dock monterade fenomenalt dåligt i maskinen och undertecknad noterade kraftiga fall i överföringshastighet. Vi pratar från 100 Mbps trådlös nedladdning till 0,5 Mbps bara genom att vända maskinen ett tiotal grader. Då sitter jag ungefär fem meter ifrån min accesspunkt. Detta hade varit schysst om det gick att montera egna antenner på något sätt men kontakten på det interna beräkningskortet är inte av samma typ som de som normalt monteras baktill i moderkorts I/O-plåtar.

Den maskin jag närmast jämfört med är den tidigare NUC jag testat och min privata maskin i snarlik formfaktor (3,9 liter) med vanligt Mini-ITX-moderkort. Just dagens NUC är smidigare att montera komponenter i och är lättare att komma igång med, men priset är markant högre än de två andra maskinerna jag har erfarenhet från.

Just priset är något som jag tror får många att fundera både en och två gånger innan ett eventuellt köp. Det finns chassialternativ för den som är äventyrlig som dessutom tar fullstora komponenter i snarlik formfaktor. Dubbelt så stort chassi men samma prestanda för en markant lägre prislapp kan ofta prioriteras över storleken. Jag är lite undrande vem denna maskinen faktiskt är till för.

BXNUC9i7QNX_A_51.jpg

Spontant tänker jag mig att denna NUC hade lämpat sig väl för företag som vill ha mycket prestanda i litet format, men då döskallen pryder chassit tycker Intel uppenbarligen att den hör hemma i en datorspelande användares hem.

Jag tycker det är riktigt spännande med en ny formfaktor och hoppas verkligen att det kommer fler varianter av datorer som använder instickskort. Jag är dock inte helt övertygad av denna första generation. Designen känns inte så polerad som jag hade hoppats på och det kostar onekligen extra att ligga i framkant.

Således kniper inte Intel någon utmärkelse denna gång men jag hoppas verkligen på att det kommer fler maskiner i samma anda. För den som verkligen känner att detta är rätt grej och pengarna bränner ett hål i fickan bjuds här på gott om prestanda i ett litet paket.

Fördelar

  • Lätt att installera komponenter

  • Godkänd ljudnivå på fläktarna

  • Låg volym och hög prestanda

Tänkvärt

  • Kräver montering och komplettering av komponenter och OS

  • Oklar uppgraderingsväg med beräkningsmodulen

Nackdelar

  • Priset

  • Dålig Wifi-täckning

  • Töntig döskalle på sidopanelen

Pris vid publicering: 11 990 kronor (barebone), 19 000 kronor (testsystemet)