Insida

Dagens testenhet är i grund och botten en "barebone"-enhet vilket innebär att en slutanvändare måste komplettera med egna komponenter. Det är av stor vikt att installation av dessa går smidigt och smärtlöst till. Intel har lyckats med uppgiften då endast två skruvar måste lossas på för att maskinens innandöme ska blottläggas.

BXNUC9i7QNX_A_10.jpg
BXNUC9i7QNX_A_11.jpg
BXNUC9i7QNX_A_12.jpg

Extra trevligt är att skruvarna är utrustade med låsbrickor och sitter fast i panelen när toppanelen har lossats från chassit.

BXNUC9i7QNX_A_21.jpg
BXNUC9i7QNX_A_52.jpg

Systemet kyls som tidigare nämnt av två fläktar monterade i toppen. Dessa ansluts till övriga systemet genom "pogo-pinnar", ett par fjäderbelastade stavar som trycker an mot en kontakt i chassit. Således behöver användaren inte fundera på att ansluta fläktarna i systemet. Fläktarna går att ersätta om de ger missljud eller går sönder.

BXNUC9i7QNX_A_16.jpg
BXNUC9i7QNX_A_45.jpg
BXNUC9i7QNX_A_20.jpg

Innandömet består av en beräkningsmodul (eng. Compute module) som är monterad i en PCI Express-plats på ett anslutningskretskort. Detta kretskort innehåller en switch för PCI Express, lite strömförsörjning för eventuellt instickskort, en fullstor X16-anslutning och en X4-anslutning. Den sistnämnda går som vanligt att användas till exempel med nätverkskort eller lagringsenheter över PCI Express.

Under den svarta kylflänsen gömmer sig en M.2-anslutning för en lagringsenhet.

BXNUC9i7QNX_A_23.jpg
BXNUC9i7QNX_A_28.jpg
BXNUC9i7QNX_A_27.jpg
BXNUC9i7QNX_A_32.jpg
BXNUC9i7QNX_A_31.jpg

Beräkningsmodulen är ett litet paket som påminner om ett grafikkort. Kylning av processorn sköts genom en radialfläkt som blåser genom en liten kopparkylfläns ansluten till processorn via en ångkammare (eng. Vapour chamber).

BXNUC9i7QNX_A_26.jpg

Notera att modulen inte behöver plockas ur systemet för att komponenter såsom primärminne eller lagringsenheter ska kunna monteras. Det går med fördel att montera komponenter utan att plocka ur beräkningsmodulen. Kontakterna som ansluter beräkningsmodulen till chassit har en begränsad livslängd för ommontering varför undertecknad skulle rekommendera att låta modulen vara orörd om det inte är absolut nödvändigt att plocka ut den.

BXNUC9i7QNX_A_36.jpg

Utöver primärminne, processor och lagringsenheter har beräkningsmodulen även ett trådlöst nätverkskort monterat på en LGA-M.2-modul på baksidan. Wifi 6 är det som gäller vilket tillkommer i form av nätverkskortet Intel AX200. Givetvis finns även Bluetooth 5 representerat. Antennerna är monterade i chassit och ansluts av två små antennkablar.

BXNUC9i7QNX_A_18.jpg
BXNUC9i7QNX_A_44.jpg

Chassit är sammankopplat med modulen med inte mindre än fyra kablar utöver ström- och antennkablar. Det gömmer sig även en intern USB-kontakt i chassit för den som vill gömma undan en mottagare till kringutrustning, eller varför inte en nyckel för mjukvara eller kryptering.