Överklockning och resultat

Problematiken med att överklocka en liten kompakt enhet som denna är begränsningen i kylförmåga och att både GPU och CPU samsas om den termiska budgeten.

Det går dock att modifiera vilken maximal turbofrekvens respektive enhet kan ha, däremot kan man inte göra detta på båda enheter samtidigt då temperaturen slår i taket.

Testpilot Hades Canyon NUC OC-CPUZ.PNG
Testpilot Hades Canyon NUC OC-XTU.PNG

För CPU-överklockning är det inte svårare än att gå in i Intels Extreme Tuning Utility (XTU) och vrida upp turbo-multipeln och/eller maximalt effektuttag.

Jag sätter turbomultipel på samtliga kärnor till 43 och turboeffektuttaget sätts till drygt 30% högre än stock-inställningarna. Detta leder dock snabbt till att 100 °C uppnås och frekvenserna sänks vid längre laster. Jag kör ett par prestandatester, för att visa vinningen.

Det finns vissa prestandaförbättringar att hämta om man väljer att ta till överklockning. Framförallt är det korta laster som får ett lyft, 19% i CPU-Z mot 4% i Geekbench 4 vid enkeltrådad last. Då temperaturerna är svåra att hålla i schack väljer jag att inte göra en djupdykning i ämnet.

Testpilot Hades Canyon NUC Wattman.PNG

För den som vill överklocka grafikdelen så finns den möjligheten med, då får man använda sig av Radeon WattMan.