Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Dessvärre har jag inte tillgång till tillräckligt tillförlitlig mätutrustning så temperaturmätningarna får helt enkelt förlita sig de interna värden jag får från enheten.

Ljudnivåer

Enheten jag har tittat på idag har allt mot sig. Relativt högt effektuttag på mycket liten volym, svårt att få in stora fläktar och begränsat med ventilationshål. Jag måste dock säga att Intel har lyckats mycket bra med fläktkurvan. Vid vanligt kontorsarbete, surf, videotittande och andra lätta laster är maskinen ljudlös.

När man väl drar igång spel, tunga laster, uppdatering av operativsystemet eller liknande så låter datorn helt klart. Ljudet som uppstår påminner om en laptop, tonen är inte dov, men inte vinande utan rätt behaglig. Jag kan inte påstå att maskinen är tyst dock men det är inget störande ljud utan mer en bekräftelse att maskinen har prestandan och presterar där du som användare vill nyttja den.

Temperatur

Temperaturen mäts upp under flera olika laster:

  • Vila där systemet får ligga inaktivt på operativsystemets skrivbord.

  • Belastning där jag endast belastar CPU genom CPU-Z bench.

  • Belastning där jag endast belastar GPU genom MSI Kombustor.

  • Kombinationslast där jag belastar både CPU och GPU samtidigt.

Den blå stapeln i diagrammet ovan är temperaturen på grafikdelen.

i7-8809G har en TJ Max, det vill säga en temperatur där frekvenserna sänks för att undvika potentiell skada på processorn, på 100 °C. Det som är imponerande är att under kontinuerlig bibehållen last så klarar både CPU och GPU sträcka på benen rejält. Processorn pendlar mellan 3,8–3,9 GHz och grafikdelen klarar av att ligga på maximala 1 190 MHz i princip alla laster.

Effektmätning

Effekten mäts med hjälp av en effektmätare i vägguttaget. Endast dator och inga skärmar mäts. Min effektmätare har dålig i precision vid lägre laster, således bör värden i vila tas med en nypa salt.

i7-8809G har en målförbrukning på 100 W men detta omfattar inte övriga komponenter så som moderkort, styrkretsar, internminne samt lagring.