SweClockers prestandaindex

Att få en snabb överblick över hur ett grafikkort presterar bland alla diagram är inte alltid helt lätt, och därför bistår vi med SweClockers prestandaindex – kort och gott ett snitt för alla speltesterna. Samtliga titlar vägs in för resultatet, och Nvidias Geforce RTX 2070 Super i referensutförande står till tjänst som index 100.

Till skillnad från vissa tidigare versioner av SweClockers prestandaindex är detta nu inte längre uppdelat enligt grafikgränssnitt. Vi har valt ut det mest lämpliga gränssnittet för samtliga speltitlar är därför respektive index en blandning mellan DirectX 11, DirectX 12 och Vulkan – allt detta för att ge en så enkel och tydlig bild som möjligt över modellernas generella grafikprestanda.

Observera att SweClockers prestandaindex är ett "medelvärde av medelvärden", alltså en mycket förenklad bild av verkligheten. Även om tabellerna är bra för att snabba jämförelser är resultatet beroende av bland annat drivrutiner och vilka speltitlar som används. Läs hela artikeln för att få den kompletta bilden.

SweClockers prestandaindex hösten 2020

Tabellerna nedan representerar ett snitt av tolv olika spel – Battlefield V, Control, Metro Exodus, The Division 2, Ghost Recon Breakpoint, Total War: Three Kingdoms, Resident Evil 3, F1 2020, Gears 5, Call of Duty: Modern Warfare samt Red Dead Redemption 2. För information om grafikgränssnitt och inställningar hänvisar vi till de individuella speltesterna.

Med alla spel samlade i ett index kan vi kika närmare på den genomsnittliga prestandan för de olika korten vid upplösningen 1080p. Inte helt oväntat är det Geforce RTX 3080 som står ohotad på toppen, om än med något lägre prestandamarginaler till resten av fältet än vad många kanske väntat sig. Detta är dock inget konstigt, då upplösningen helt enkelt är för låg för att ta full nytta av hårdvaran.

Nvidias nya kort presterar vid denna upplösning i snitt 24 procent bättre än det förra flaggskeppet Geforce RTX 2080 Ti. Ställt mot Geforce RTX 2080 Super och Geforce RTX 2080 FE ligger prestandavinsten på 42 respektive 48 procent. Närmaste AMD-kort är Radeon VII, vilket besegras av Geforce RTX 3080 med 69 procent högre prestanda.

Vid steget över till 2 560 × 1 440 pixlar ser vi som väntat ett rejält hopp upp i tabellen för Geforce RTX 3080. När kortet får tillgång till fler pixlar att tugga presterar det nu i snitt 30 procent bättre än Geforce RTX 2080 Ti. Vidare överträffar det Geforce RTX 2080 Super med 52 procent högre prestanda medan Geforce RTX 2080 FE besegras med 59 procent bättre snitt.

Slutligen når vi vår högsta testade upplösning vid 3 840 × 2 160 pixlar och det är här Geforce RTX 3080 verkligen kommer till sin rätt som världens för tillfället snabbaste grafikkort för spel. Modellen lämnar resten av fältet bakom sig och presterar här 36 procent bättre än det forna, och betydligt dyrare, flaggskeppet Geforce RTX 2080 Ti.

Vidare är Nvidias nykomling i snitt 70 procent snabbare än Geforce RTX 2080 FE samt 61 procent snabbare än förra årets Geforce RTX 2080 Super. Ställt mot Radeon VII och Geforce RTX 2070 Super är Geforce RTX 3080 hela 87 procent snabbare.