Test: Rendering med Blender

Medan vårt fokus ligger nästan uteslutande på spel i denna recension tänkte vi att det kunde vara kul att lyfta in ett test med vikt mot produktivitet också. På menyn står 3D-mjukvaran Blender, vilket vanligtvis figurerar friskt i redaktionens tester av processorer då det dels är populärt bland hobbyskapare men också för att det skalar mycket bra med många kärnor och trådar.

En intressant aspekt av Blender är att själva renderingsprocessen med god fördel kan köras på grafikkortet. Mjukvaran har stöd för rendering via gränssnitten OpenCL och Nvidia CUDA, och har därtill i sina senaste versioner fått stöd för Nvidia Optix – något som innebär att renderingen kan köras på RT-kärnorna hos modeller som har dessa på plats i kretsen.

För att lättare kunna göra prestandajämförelser har The Blender Foundation bakom mjukvaran släppt Blender Benchmark, vilket kör igenom renderingsprocessen på sex olika scener av varierande komplexitet, däribland "bmw27" som används i redaktionens processorsvit.

Tyvärr vill den senaste versionen av mjukvaran av någon outgrundlig anledning inte leka fint över OpenCL med AMD:s grafikkort, där denna spottar ut felmeddelanden och vägrar sparka igång renderingen. Av den anledningen fokuserar vi uteslutande på Nvidia-korten med CUDA och Optix.

Vi börjar med att kika på prestandaskillnaderna mellan att köra Blender på CUDA-kärnorna mot Optix, där vi i det senare fallet kör arbetslasten på RT-kärnorna. Som synes renderas scenen dubbelt så snabbt när RT-kärnorna utnyttjas på de båda korten, vilket innebär att det finns goda prestandavinster med att använda Optix i Blender om grafikkortet har stöd för det.

När vi lyfter in resten av grafikkortsuppställningen talar siffrorna sitt klara språk för Geforce RTX 3080. Sett till den sammanlagda tiden det tar att rendera alla scener halveras denna med det nya kortet ställt mot förra årets Geforce RTX 2080 Super. Nykomlingen skalar också av nästan tre minuter på den totala renderingstiden ställt mot det föregående flaggskeppet Geforce RTX 2080 Ti.

För att ge lite perspektiv till prestandan vid rendering på RT-kärnorna hos Geforce RTX 3080 passar vi på att slänga in resultatet från Core i9-10900K-processorn som sitter i testriggen. Denna tar drygt 34 minuter på sig att rendera samtliga scener medan RTX 3080 gör samma jobb på drygt 4 minuter.