Dell Ultrasharp U4919DW – ultrabred 49‑tummare med IPS-panel

Formatet 32:9 är som två 16:9-skärmar i ett om du så vill. Med 5 120 × 1 440-pixlars IPS-panel, hög kvalitet och inbyggd KVM-växel passar Dell U4919DW dig som har mycket på bordet.

6. Sammanfattning

Dell Ultrasharp U4919DW är typisk för en produkt som gör vad den förväntas göra och den gör det bra. Vare sig mer eller mindre. Den 49 tum stora IPS-panelen håller en hög kvalitet på alla punkter och ger skärmen finesser som uniformitetskompensation. Alltså en jämnare ljusnivå över hela ytan.

Skärmen är inte helt färgkorrekt som den kommer "ur lådan" men kan med god möjlighet profileras till korrekta nivåer med mäturustning. Detta gör att Dell U4919DW kan ta sig an uppgifter för video och foto inom sRGB och Rec.709-färgrymd. Förstås inte vara helt kritiskt precis för täcka upp för dig som kan ta betalt för exakt rätt färg, men en god bit på vägen.

dell_u4919dw_den_e_bre.jpg

Nyckelordet är allround och för allroundbruk är U4919DW precis det vi väntar oss av en bra IPS-panel. Eller två om man så vill då PBP-funktionen och KVM-växeln gör att skärmen kan fungera som två separata 27-tums kantlösa 2 560 × 1 440-skärmar. KVM-växeln underlättar för dig som har flera datorer du vill ansluta till skärmen. Detta matchas också med funktioner som låter dig programmera tre av knapparna till vettiga snabbfunktioner. Vi hade dock gärna sett fler knappar och framför allt lite mer tillgängliga knappar.

U4919DW_LeftFacing_1280x1280.png

Kritiken mot skärmen handlar inte om direkta nackdelar utan om det som kan vara svagheter eller problem för vissa. Det matta reflexfiltret är mycket effektiv på att dämpa just reflexer men har också en synlig struktur som en del kan finna störande. Andra föredrar denna matta ”spräcklighet” framför högblanka reflexer. Störs du av matta reflexfilter är U4919DW inte rätt skärm för dig.

U4919DW_LeftFacing_1280x1280.png

Vi hade mer än gärna sett adaptiv synkronisering i skärmen, för det hade gjort den till en bättre allround-skärm med extra allt för dig som också vill spela spel när du jobbat klart. 60 Hz och 5 120 × 1 440 pixlar är fortfarande rätt krävande och du behöver kräm från grafikkortet för att får runt spel stadigt över 60 FPS. Okej, inte en kritisk fråga men det hade heller inte skadat.

Allt som allt gör U4019DW precis vad den ska och den gör det med kvalitet. Du får en skärm, som kan fungera som två om det behövs, som ansluter via fyra olika anslutningar inklusive USB Type-C. Panelens kvalitet är hög och det fungerar som vi väntat oss. Detta är en bra skärm.

Dell Ultrasharp U4919DW är en bred och fullt funktionell allroundskärm

Fördelar

  • IPS-panel med hög kvalitet

  • Fyra fullt kapabla anslutningar

  • Smidig KVM-växel

Nackdelar

  • Matt och synligt reflexfilter kan störa

Cirkapris vid testtillfälle: 13 000 kr