Dell Ultrasharp U4919DW – ultrabred 49‑tummare med IPS-panel

Formatet 32:9 är som två 16:9-skärmar i ett om du så vill. Med 5 120 × 1 440-pixlars IPS-panel, hög kvalitet och inbyggd KVM-växel passar Dell U4919DW dig som har mycket på bordet.

5. Färgåtergivning

Dell U4919DW följer väntad Rec.709-färgrymd och vare sig tar bort eller adderar. I vårt fall var testexemplaret lite av en vandringspokal och alla papper fanns inte kvar i kartongen. Dell brukar skicka med papper på fabrikskalibrering och som vi konstaterat i många tester, inte bara Dells, är fabrikskalibrerade skärmar sällan så värst kalibrerade till att börja med.

De papper som följer med ger för lite information och har oftast alldeles för inkompletta mätningar. Mätgraferna säger egentligen inte mycket utan lämnar öppet för en hel del variationer. Vilket det just är mellan exemplaren. Inte minst uppenbart när två skärmar står på skrivbordet och inte visar exakt samma färg. Ett problem du undviker med en skärm som U4919DW.

dell_u4919dw_matning_standard.png
dell_u4919dw_matning_custom.png

Standard-läget hos U4919DW är just detta med en blåare vitbalans. Knappast perfekt, inte alls kalibrerat, men verkligen heller inte besvärligt. Särskilt som skärmen inte ger andra problem runt hur färger och nyanser återges. Det är en bra och väl kontrollerad IPS-panel utan problem med posterisering och liknande.

Custom color-läget vinner och förlorar

För lite mer kontroll över just vitbalansen går vi på Custom Color-läget och där finns en del reglage. De flesta har dock för grov effekt för att kunna finjustera det vi vill finjustera. Men vi når med gain-reglaget och ett par steg mot en önskad vitbalans.

Dock förändras ljuset något i skärmen av detta och vi följer inte längre en typisk 2.2-tonkurva utan får en något mörkare nyansering motsvarande gamma 2,35. Något reglage för att ljusa upp tonkurvan finns inte. Custom Color-läget stänger tyvärr av uniformitetskompensationen med effekten att vi får mörkare hörn.

dell_u4919dw_matning_CC_standard.png
dell_u4919dw_matning_CC_custom.png

För mer exakt kontroll kompletteras U4919DW allra helst med någon form av profilering via ICC-färgprofil och mätutrustning. Förutsättningarna för att få skärmen tillräckligt bra inom Rec.709 och sRGB finns i alla fall där. Därför kan U4919DW fungera för tillförlitlig redigering av foto och video. Allting som ska finnas i bilden finns där när vi letar efter informationen.