Dell Ultrasharp U4919DW – ultrabred 49‑tummare med IPS-panel

Formatet 32:9 är som två 16:9-skärmar i ett om du så vill. Med 5 120 × 1 440-pixlars IPS-panel, hög kvalitet och inbyggd KVM-växel passar Dell U4919DW dig som har mycket på bordet.

4. Panel och eftersläp

Panelen hos U4919DW är en IPS-panel med 5 120 × 1 440 pixlar med 10-bitars adressering. Detta motsvara som nämnt exakt samma sak som två 27-tums 2 560 × 1 440 pixlar. Pixeltätheten är 109 tum. Skärmen är milt krökt med en R3800-radie. Detta gör varken till eller ifrån. Hjärnan ser U4919DW som plan efter en stunds användning.

Panelen håller en hög kvalitet och är, så långt vi kan avgöra med testbilder, också utan fel i sin återgivning. Inga dolda kompromisser så långt vi ser. Så länge du är medveten om vad skärmen kan göra och vilka behov den förväntas svara mot kommer det vara en pålitlig arbetsskärm.

dell_u4919dw_reflex_hand.jpg

Matt och strukturbelagt reflexfilter som plockar bort omgivningen.

Dell använder ett helmatt reflexfilter på U4919DW där vi också har en synlig struktur över ytan. Strukturen är typisk för just den här typen av matta ”hard coating”-filter (3H) och riskerar att synas som en grynig eller spräcklig hinna när skärmen lyser på.

Detta är på gott och ont då det är ett väldigt effektivt reflexfilter som med lätthet suddar ut rummet och omgivningen. Det negativa är att du som inte gillar matta filter med synlig yta kommer verkligen inte att uppskatta den här skärmen.

dell_u4919dw_reflex_hard_coating.jpg

Vi riktar en mobillampa direkt mot skärmen vilket synliggör den spräckliga strukturen.

dell_u4919dw_reflex_blank.jpg

Samma mobillampa i en högblank skärm. Som också är lite smutsig.

Spel är inga problem med rätt inställning

Nu är U4919DW ingen spelskärm i någon egentlig mening med 60 Hz-panel och vad som är en typisk IPS-på-60 Hz-nivå i fråga om eftersläp. Detta är alltså egentligen inte värre än något annat där ute som körs i 60 Hz. Dell har i alla fall bemödat sig med en overdrive-funktion med Normal och Fast-läge. I sammanhanget betyder den funktionen noll och inget.

Latensen är låg med en god bit under 10 ms över Displayport. För HDMI kan vi med Leo Bodnar Input Lag-tester se hur skärmen är i toppen, mitten och botten där den rapporterar cirka 3, 12 och 20 ms. Alltså typiska resultat för en 60 Hz-skärm med 16,67 ms lång uppdateringscykel.

dell_u4919dw_respons.jpg

Vill du så kan du och det är självklart möjligt att spela på skärmen bara du sitter med ett tillräckligt kraftfullt grafikkort. AMD Radeon VII med en Intel Core i7-4770 höll sig på 70 FPS i snitt, med minimum på 62 FPS i Normal med prestandamätning från Far Cry 5. Ställd till High-nivå blev snittet 67 FPS, minimum 58 FPS. Endast något lägre med Ultra-nivå och 64 FPS i snitt med 55 FPS som lägst.

Klarar du av att kompromissa något med renderingskvaliteten går det att rendera nyare titlar över gränsen om 60 FPS. Men visst hade det varit trevligt med lite extra hjälp från en adaptiv synkronisering som höll grafiken flytande när du tillfälligt dippar under 60 FPS.

Hög kvalitet på panelen

49-tumspanelen håller i vilket fall som helst en utmärkt kvalitetsnivå och ger uniform bild sånär som att hörnen tappar en del synlig ljusstyrka. Detta har Dell tänkt på för det finns en uniformitetskompensation, Uniformity Compensation, i Display-menyn. Denna funktion dämpar och jämnar ut ljusstyrkan så att mitten bättre matchar hörn och kanter.

Detta gav en dämpning med cirka 20 procent ljusstyrka i mitten och förbättrar för dig som behöver mer kontroll över hur skärmen reproducerar ljus över ytan. Dock fungerar inte Uniformity Compensation ihop med Custom Color-läget. Är du ute efter en mer färgkorrekt och samtidigt uniform bild är det profilering av skärmen som gäller. Se mer i nästan avsnitt.

dell_u4919dw_vinkel.jpg

Skärmen sedd från sidan där den bortre kanten är cirka 2 meter bort. Ändå behålls vitbalans och ljusstyrka i hög grad. Fotot överdriver skillnaden något.

Även skärmens betraktningsvinklarna imponerar. Det blir mer blått och mörkare mot sidan vilket man inte helt kommer ifrån, men nivån är samtidigt sällande störande. När detta skrivs är skärmen långt åt sidan så att bortre kortsidan är cirka två meter bort och hela skärmen till vänster om min sittposition. Ändå är inte bortre halvan av skärmen fullt funktionell i fråga om ljus och vitbalans. Mörkare och blåare men i övrigt är bilden intakt.

Regleringen av lysdioderna är flimmerfri. Panelkontrasten är 1 200:1 och bra för en IPS-panel. Ljusstyrkan följer specifikationen och är som följer

Brightness-reglaget

Faktisk ljusstyrka

100

355 nits

82

300 nits

75 (förval)

275 nits

51

200 nits

27

120 nits

14

80 nits

0

32 nits

Med andra ord ett ganska bra omfång för även mörka miljöer. 300+ nits är mer än vad som behövs för ett kontor och användning i dagsljus. På bilden ovanför står skärmen på ljusstyrkeläget 51 vilket motsvarar cirka 200 nits. Då är skärmen behagligt i klang med omgivningens ljus.