Överklockning

Överklockning av grafikkort är normalt ganska rakt på sak, med tydliga frekvensreglage och inställningar för spänningar. Med Geforce GTX 680 och funktionen Turbo Boost ändrar dock Nvidia på spelreglerna, och gör det hela lite klurigare.

Där grafikkort normalt har en standardfrekvens har Geforce GTX 680 även ett turbospann, och överklockningen modifierar samtliga parametrar. Förutom det finns även ett reglage för kontroll av maximala strömförbrukningen, vilket kan ändras från normalläget 100 procent upp till 132 procent. Det sistnämnda styr i korthet hur ofta och när kortet kliver upp i turboläget.

oc.gif

Efter pillande på samtliga parameterar i betamärkta mjukvarorna EVGA Precision samt MSI Afterburner landar standardfrekvensen på 1 156 MHz vid spänningen 1,1 volt innan problem uppstår, 150 MHz och 0,1 volt över grundnivån. Den nominella turbofrekvensen blir därmed 1 209 MHz, med en maximal turbonivå på 1 275 MHz.

En annan med GTX 680 viktig parameter är minnesfrekvensen. Med "bara" 256-bitars buss krävs höga frekvenser för att minnet inte ska agera flaskhals, vilket turligt nog inte är några problem. GDDR5-kapslarna från Hynix hänger med hela vägen upp till 7 100 MHz innan prestandan går åt fel håll, 1 100 MHz över originalnivån.

abclocks.png

Sist men absolut inte minst, med taket för strömförbrukning uppdraget till toppläget 132 procent är det inga problem för Geforce GTX 680 att hålla den maximala turbofrekvensen hela tiden. Det innebär en praktisk ökning på 271 MHz över grundfrekvensen, 219 MHz över nominella turbofrekvensen samt 151 MHz över standardlägets maximala turbofrekvens.