Prestanda: Överklockning

Komplexa frekvensinställningar i all ära, den stor frågan är givetvis hur mycket överklockningen påverkar prestanda och strömförbrukning. Som referens finns Radeon HD 7970, dels i standardfrekvens och dels överklockat till 1 180 MHz GPU samt 6 400 MHz minne vid 1,25 volt.

De ökade klockfrekvenserna har god effekt, och överklockade Geforce GTX 680 presterar i runda slängar 15-20 procent bättre jämfört med standardnivåerna. Då grafikprocessorn endast överklockades med cirka 13 procent är det tydligt att även höjningarna för minnet spelar stor roll.

Det går dock inte att undgå en jämförelse med Radeon HD 7970 i överklockat läge. Referensmodellen av AMD:s flaggskepp överklockar över 30 procent på grafikprocessorn, vilket räcker för att närma sig GTX 680 i flera tester. Enligt uppgift har Nvidia dock höga förväntningar på partnertillverkarna, och menar att specialdesignade kretskort med mycket större möjligheter för överklockning bör bli verklighet.

Den skyhöga överklockningen för Radeon HD 7970 kommer dock till ett pris, närmare bestämt energiförbrukning uppåt 500 W för SweClockers testrigg. För Geforce GTX 680 ser det betydligt ljusare ut, med ett värde på förhållandevis blygsamma 392 watt vid höjda frekvenser. Det är endast 8 watt mer än Radeon HD 7970 i standardläget.