Inlägg

Inlägg som Veni har skrivit i forumet
Av Veni

Detta var på en CAT S60 som kör Android 6.0.

Absolut kan det vara så. Dom krypterade som jag har är Android 4.4.x samt 6.0. Den okrypterade är Android 8.0. Så jag har själv ingen Android 9 att prova mot, d.v.s. alla mina är FDE eller inget alls.

Kika i dmesg i terminalen ifall den avslöjar något specifikt i ditt fall. Se också om Du kan hitta en log mapp som TWRP skriver till. Kan troligtvis vara en RamDisk monterad mot /tmp eller hela vägen mot /var/log. Kanske finns något där som avslöjar. En annan grej, som dock kan ta längre tid, är att kika in i källkoden för just din version utav TWRP, att där kika på vilka metoder den kör för dekrypteringen.

Om det är filbaserad kryptering så är jag lost i detta fall då jag inte har sådant i dagsläget. Frågan blir om där finns färdiga verktyg som kan dekryptera FBE filer som är raderade.

Du får slå gänget på Oxygen-Forensic en signal och fråga efter en kopia utav https://www.oxygen-forensic.com/en/products/oxygen-forensic-d... .

Av Veni
Skrivet av 4ndas:

Tangenbortdet lyser vid start sen dör den också efter 2sek. Saken är att jag kan köra i flera timmar, att den blir varm sedan stänger av datorn och sätter på igen, då blir det samma sak så tror inte det har något med uppvärmning att göra.

Man kan även se "värms upp" som att komponenten initierar sig bättre när den startas om via en varmstart.

Tänk inte på kallstart/varmstart/"värmas upp" som direkt relaterat till temperatur. Det är mer ett talesätt .

Kallstart == Helt avstängd, sedan start.
Varmstart == omstart utan att bryta strömmen.
"Värmas upp" == Komponenten kommer igång men måste först stabiliseras innan den kan ingå i en "produktionsgrupp". Vissa komponenter kan vara kinka om strömmen inte korrekt och ren vid start, oftast då vid en kallstart, eftersom allt strömmen rusar som mest vid kallstart.

Av Veni
Skrivet av FX9:

Agree to disagree då

Jag anser att flertalet olika sladdar inte har nån fördel gentemot att ha 1 som täcker alla behov.

240 watt argumentet är inte realistiskt däremot då redan idag finns det bärbara med flera strömsladdar, men jag förstår tanken.

Och att argumentera för att en standard i sladdar är dåligt eftersom dom skulle kunna göra nått annat beslut på EU nivå låter lite snett.

Min laptop som detta skrivs på laddas via USB-C kontakt. Visst, jag har själv inte använt större tegelstenar än 180 watt till laptop. Men framtiden utvecklas.

Jag säger inte emot dig gällande fördelen med att ha en sladd som täcker många behov.

Det jag är emot är att det skall på union-nivå lagstiftas om en sådan grej. Jag är för konsumentens eget val eftersom det styr marknaden och hjälper dessutom till att driva marknaden när det är fritt att komma på nya idéer som konsumenterna kan ta del av.

Föreställ dig när där i framtiden kommer en bättre lösning än USB-C. Skall den bättre lösningen bannlysas inom EU?

Av Veni
Skrivet av FX9:

Fast marknaden har ju inte lyckats styra upp mot en enda standard, så det har ju inte fungerat.

Det är det som är grejen, varför måste man ha en enda standard? Varför inte låta folk själv välja bland olika standardiserade format? Jag menar, skall någon snart bestämma att min dator får inte lov att dra mer än 240 watt p.g.a. kontakten?

Av Veni
Skrivet av rebornguldfisk:

Ja kortet behöver lite kärlek men det är lite det roliga i projektet Men det ser definitivt ut att kunna vara en sån kylare! Heter de nåt särskilt kylarna som har den infästningen?

Jag kan vara helt off eftersom hakarna matchar inte det som är på din bild. Har en 478 hemma men den är ifrån HP(en xw5000) och där är det klassiska med fyra skruvhål.

Där ser det ut så här:

https://i.ebayimg.com/images/g/PYIAAOSwZUJh5d60/s-l1600.jpg

Mitt tips är att ta reda på exakt modell som ditt moderkort är och kolla på Google via bilder.

Av Veni

Jepp, inte den klassiska "vanliga". Verkar låsas fast med "hake" mekanism i gröna respektive svarta fattningarna till vänster respektive höger.

Notis vid sidan om: Om Du skall fortsätta med detta moderkort så kanske Du får byta ut ett antal utav elektrolytkondensatorerna som syns på bild då dom har jäst.

EDIT:
Misstänker att det är något i denna stil:

https://i.ebayimg.com/images/g/3ysAAOSwRsZZ1L3C/s-l500.jpg

Av Veni

Standarder är bra men jag tycker inte att det är unionsfråga att bestämma vilken typ av laddningsport en telefon skall ha. Låt köparna(läs marknaden) själv bestämma över detta genom konsumentens val utav produkter vilket i sin tur styr marknaden.

Vad blir nästa grej, skall EU bestämma vilken maxeffekt min dator får lov att ha innan den klassas som olaglig?

Av Veni

Knepigt. Blinkar Caps Locks, Num Lock och Scroll Lock till på tangentbordet vid den första uppstarten?

För rent krasst så låter det som att en pryl inte initierar sig korrekt vid kallstart men har sedan inte problem vid en varmstart. Spontant så kan prylar hänga sig när dom får elektrisk energi där energin är för lite, för mycket eller smutsig. Eller så kan en komponent lägga av vilket kräver att den "värms upp" ett kort ögonblick och därefter kommer igång vid en varmstart.

Möjlighet att prova med en annan nätdel?

Prova att nollställa BIOS till fabriksinställningar(skriv först ner dagens inställningar om dom är förändrade) och sedan prova på nytt?

Kasst CR2032 batteri?

Av Veni
Skrivet av anon167218:

Det kommandot körs när du matar in ditt lösen innan du kommer in i twrp så det är samma sak fast snabbare än att skriva in på datorn.

Helt rätt. Den gör exakt samma sak.

Nu är jag klar med labbandet.
adb pull /dev/block/dm-0 ./dekrypterad-data.img fungerade för mig. Blev en fil på 23.5 GiB i mitt fall.

Inga konstigheter att kika i den med Linux Reader.

Inga konstigheter heller att hitta min raderade fil i din med hjälp av HxD. Det var en textfil med loggar fram till idag(kollade innan i den innan jag raderade den). Dock så hittade jag bara ett fragment utav filen och det var det som precis var nästan i början utav filen.

Alltså har den Android jag kör tydligen en förmåga att skriva saker relativt fort till filsystemet efter det enda jag gjorde efter att ha raderat filen var att stänga av telefonen och starta TWRP i recovery läge.

Det känns som att Du behöver utreda varför det i ditt fall inte skapas en blockenhet som är den okrypterade versionen, trots att Du kan se dina nuvarande filer i TWRP.

I annat fall så får Du dra hem blockenheten i krypterat läge som Du redan har gjort, och hitta en programvara som körs på en PC som begriper sig på krypteringsformatet. Kanske köra TWRP i en Android x86 VM. Men känns som att det borde inte gå bättre där än på den riktiga fysiska Android enheten.

Jag hade satsat på det första alternativet eftersom om TWRP klarar av att läsa den efter att Du slagit in lösenordet är det betydligt enklare att hitta var den monterar den okrypterade varianten än att prova den sistnämnda varianten.

Av Veni

Då har jag provat lite men blev inte helt färdig då det börjar bli morgon och strax dags att sticka ut och telefonen kan då inte vara recovery läge.

Jag behöver inte ens ange adb shell twrp decrypt ditt-lösen-ord. Blockenheten dm-0 skapas direkt efter att TWRP uppmanat mig att ange lösenordet för /data för jag startar telefonen i recovery läge.

Sedan så fungerar naturligtvis adb pull /dev/block/dm-0 ./dekrypterad-data.img men jag var tvungen att avbryta vid 12 GiB p.g.a. tidsbrist. När jag gick in i den delvis nerladdade img fil med HxD så ser jag mitt eget programs inställningar som ligger i en liten databas fil.

Skall titta på det närmare på kvällen/imorgon, men problemet verkar vara att Du inte får dm blockenheten i TWRP, och då förstår jag inte heller hur Du kan se innehållet i /data eftersom den borde inte finnas eftersom TWRP borde inte ha montera sökvägen /data mot blockenheten dm-x.

Kommer då även att prova skapa en fil med lite unik data, radera filen, dra hem dm-0 och söka i den med HxD om innehållet i filen och filnamnet fortfarande finns kvar i filsystemet.

Av Veni

Låter som om det dessvärre stämmer .

Skall ändå klona mina telefoner denna vecka så skall efter kloningen testa detta specifikt på CAT S60 telefonen då den har kryptering som TWRP begriper sig på.

Återkommer.

Av Veni

Har Du en lysdiod på CapsLock knappen?
Om ja, tänds/släcks den när Du trycker på knappen?

Av Veni
Skrivet av anon167218:

/data är krypterad i vanliga fall, men efter att dekryptera i twrp kommer jag åt, kan mounta och läsa där i.
Fast vänta nu - /sdcard för dig är bara en länk till /data som ligger på partitionen sda18? Antagligen /data/media/0 specifikt, men drar du över en image av sda18 så borde det vara samma som om du letar upp /sdcard under /dev/block/nästa sökväg/sdcard?

Länk är det inte i mitt fall utan en äkta monteringspunkt som kör filsystemet ext4 med tanke på vad som syns ifrån mount. En monteringspunkt ger tillgång till hela det underliggande filsystemet, inklusive alla sektorer/block som finns där, d.v.s. om där finns "raderade" filer där så finns dom tillgängliga via monteringspunkten.

Enligt min mount så härstammar både /sdcard och /data ifrån /dev/block/sda18, d.v.s. dom är identiska. Troligtvis för bakåtkompatibilitet.

Skrivet av anon167218:

Jag behöver en avbildning av en dekrypterad version av /data/media för att eventuellt kunna rädda/återskapa borttagen data, men hittills har ingen mount point gett mig något annat än sedvanliga krypterade varianten. Befintlig data är bara att dra över via mtp, men det är en annan sak.

Man hade behövt se din mount för att ge dig ett specifikt tips, för i mitt fall så ser jag det som att:

adb pull /sdcard ./dekrypterad-data.img

hade gett mig en avbild utav den okrypterade varianten utav partitionen.

Och där i så finns även "raderad" data. Sedan hade man kunnat leka fritt med det hela i verktyg avsedda för syftet på en PC.

Av Veni
Skrivet av YamahaDGX630:

Tror ärligt talat du som konsument förlorar mer på att undvika bra produkter, än vad företaget tjänar på att ha åtkomst till din information.

Dessutom har Roborock skriftligen informerat att all inspelad information som roboten tar in, enbart behandlas lokalt, och ingen information skickas över huvud taget

Den fråga man ställer sig är: varför kan dom inte ha funktionerna lokalt istället? Varför måste den upp till molnet för att få tillgång till alla funktioner?

Jag skulle t.ex. inte acceptera att ha en bil som måste ha uppkoppling till molnet för att få tillgång till alla funktioner. Eller en drönare som måste vara uppkopplad till molnet för att få tillgång till alla funktioner.

Av Veni

Förresten, vad är det för filer Du specifikt vill rädda?
Om det är egna bilder/filmer så borde Du kunna klona /sdcard(i alla fall så är det så den heter hos mig):

drwxrwxr-x 2 media_rw media_rw 4096 May 18 2020 Alarms drwxrwxr-x 4 media_rw media_rw 4096 May 18 2020 Android drwxrwxr-x 5 media_rw media_rw 4096 Oct 10 2021 DCIM drwxrwxr-x 3 media_rw media_rw 4096 May 25 16:06 Download drwxrwxr-x 2 media_rw media_rw 4096 May 18 2020 Movies drwxrwxr-x 2 media_rw media_rw 4096 May 18 2020 Music drwxrwxr-x 2 media_rw media_rw 4096 May 18 2020 Notifications drwxrwxr-x 2 media_rw media_rw 4096 May 18 2020 Pictures drwxrwxr-x 2 media_rw media_rw 4096 May 18 2020 Playlists drwxrwxr-x 2 media_rw media_rw 4096 May 18 2020 Podcasts drwxrwxr-x 2 media_rw media_rw 4096 May 18 2020 Ringtones drwxrwxrwx 2 media_rw media_rw 4096 May 18 2020 TWRP drwxrwxr-x 3 media_rw media_rw 4096 May 18 2020 backups drwxrwxr-x 3 media_rw media_rw 4096 May 18 2020 dianxin /sdcard # mount rootfs on / type rootfs (rw,seclabel,size=1667248k,nr_inodes=416812) tmpfs on /dev type tmpfs (rw,seclabel,nosuid,relatime,size=1816724k,nr_inodes=454181,mode=755) devpts on /dev/pts type devpts (rw,seclabel,relatime,mode=600) proc on /proc type proc (rw,relatime,gid=3009,hidepid=2) sysfs on /sys type sysfs (rw,seclabel,relatime) selinuxfs on /sys/fs/selinux type selinuxfs (rw,relatime) none on /acct type cgroup (rw,relatime,cpuacct) tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,seclabel,relatime,size=1816724k,nr_inodes=454181) pstore on /sys/fs/pstore type pstore (rw,seclabel,relatime) adb on /dev/usb-ffs/adb type functionfs (rw,relatime) adb on /dev/usb-ffs/adb type functionfs (rw,relatime) /dev/block/sda18 on /data type ext4 (rw,seclabel,relatime,data=ordered) /dev/block/sda18 on /sdcard type ext4 (rw,seclabel,relatime,data=ordered) /dev/block/sda15 on /cache type ext4 (rw,seclabel,relatime,data=ordered) /sdcard #

Eftersom sdcard är den dekrypterade versionen utav partitionen så innehåller den även data som har "raderats".

Naturligtvis enbart så länge som Du kan läsa /sdcard.

En grej jag har missat:
Kan Du i TWRP(recovery) komma åt den krypterade volymen?

På min CAT S60 så har TWRP inga problem(den frågar efter lösenordet), men tar jag en Samsung S7 med kryptering så begriper i alla fall inte den TWRP som jag kör sig på krypteringen medan den har naturligtvis inga problem på en Samsung S7 utan kryptering.

Av Veni
Skrivet av Baxtex:

Exakt, därav denna tråden. 🙂

Då får man leta efter dammsugare som fungerar fristående och kan ställas in via det lokala nätverket alternativt nås via t.ex. VPN utanför man behöver göra något med den utanför den egna bostaden.

Mina dammsugare är helt utan WiFi, kameror och blåtand. Men dom är samtidigt utav den generationen som kör NiMh batterier och utvecklades utav Electrolux. Det enda problem dom har är att dom inte kan ligga på laddning 24/7/365 och klarar inte av hörnor(vet inte om dagens är bättre med hörn idag).

Läsa produktblad och slänga in dom i ett eget VLAN utan Internet om produktbladen inte nämner krav på uppkoppling mot Internet. Fungerar den sedan inte utan Internet när man väl fått hem produkten så får man kontakt leverantören eftersom produkten inte fungerar och då får man börja hävda garantiärende och i slutändan be leverantören ta hem produkten kostnadsfritt med full ersättning.

Av Veni
Skrivet av peckapecan:

Finns ju hur mycket yta som helst på ett moderkort för att kunna ha betydligt större och kraftigare cpuer

Samma som med alla elektriska hjärnor, ju större hjärna desto längre tid tar det för signalerna att nå fram till sitt mål. Vill man ha låg latens så måste signalvägen vara kort. Därav blir det praktiskt effektivare med fler transistorer men på en begränsad yta.

Bara kolla på råttor, ekorrar, kråkfåglar eller t.o.m. katter. Där snackar vi låg latens och således så får vi tecken på hög(relativt) intelligens eftersom beräkningarna hos dom slutförs fortare p.g.a. den korta sträckan.

Annars får dom börja bygga processorer som använder ljus för överföring.

Av Veni

1. Vad fick Du för svar ifrån adb shell twrp decrypt ditt-lösen-ord? Var det bara tomt?
2. Efter att Du kört nr 1, vad får Du ut ur ls -l /dev/block/

Av Veni
Skrivet av Baxtex:

Jo men det är ju inte säkert att det fungerar ändå, förutsätter att många av dessa produkter "ringer hem" rätt ofta.

Hitta något intressant här:

https://www.reddit.com/r/RobotVacuums/comments/ixi05t/how_muc...
https://github.com/Hypfer/Valetudo
https://valetudo.cloud/
https://dontvacuum.me/robotinfo/

Självklart går det att roota och köra egen firmware till och med. Denna mjukvaran "simulerar" molnet som dammsugaren förväntas anropa men det är egentligen lokalt. Verkar varit enkelt att installera via OTA på äldre modeller men nya kräver lite lödning för att få det att fungera.

https://www.youtube.com/watch?v=sn1tia80nT4&list=PL9PoaNtZCJR...

Om produkten inte fungerar utan att ringa hem så lär inga filter fungera i praktiken eftersom då upphör produkten att fungera. Det enda man kan då göra är att hålla den ute ur sitt eget ordinarie VLAN och låta det VLAN som dammsugaren ligger på enbart få Internet. Det enda man tjänar då är att dammsugaren kan inte snoka på det ordinarie VLAN:et eller smitta av sig med grejer om dammsugarens moln skulle bli hackat och dammsugarna nyttjats som nätverksinfiltratörer.

Men, tänk dig att kunna ta del av affärshemligheter hemma hos personer som snackar t.ex. i telefon/Skype/Teams m.m. Och då tänker jag inte att dammsugaren behöver dammsuga just då, det räcker att den står stilla i dockningsstationen om man skulle kunna lyckas med ett sådant hack.

Av Veni

Kan dom inte skapa sockel LGA 4096 och låta den leva i ett antal år så man slipper byta moderkort nästan lika ofta som CPU? 4096 möjliga ben borde kunna räcka ett tag, oavsett om processorn som sätts i där behöver dom eller ej.

Om man får tillgång till fler minneskanaler eller PCI-e banor så blir det upp till moderkortet att avgöra om det kan nyttjas, men alla har kanske inte dom behoven utan vill bara byta CPU för själva hastigheten, instruktioner eller något annat som är internt i CPU:n.