Inlägg

Inlägg som ddelin har skrivit i forumet
Av ddelin

Barsebäck 1 & 2 ~ 1200MW
Ringhals 1 & 2 ~ 1600MW
Oskarsham 1 & 2 ~ 1100MW

Elförsörjningen hade inte behövt vara ett problem, dock har vissa politiska falanger sedan 80-talet jobbat stenhårt för att motarbeta ha denna baskraft som är ryggraden i elsystemet.
Men dom polska kolgruve arbetarna har ju iallafall säkrat jobbet ett bra tag framöver, och det är ju bra. För dom.

Av ddelin
Skrivet av wounds:

Tsmc har större kapacitet än Intel och Samsung tillsammans. Det finns outnyttjade resurser.

Vad är din källa på det ?
Enligt https://www.extremetech.com/computing/313343-rumor-tsmc-wont-build-new-capacity-for-intel-views-orders-as-temporary är Samsung ensam större än TSMC. Med mängden fabriker Intel har skulle jag inte bli förvånad om dom har mer kapacitet än båda, men det verkar inte finnas så mycket siffror.

Av ddelin

Om 40CU stämmer lär nog inte en 192-bitars buss vara någon begränsning, Navi 21 korten verkar ju gå rätt bra med bara 256-bitars, och dom har ju avsevärt fler CUs. Troligen har man väl även skurit ner Infinity cache till 96MB, men då detta knappast kommer marknadsföras som ett 4K kort klarar man sig nog.

Då återstår frågan om pris och tillgänglighet då...
Hoppas man ger fan i att lansera innan det finns tillräcklig kapacitet, även om kretsen är hälften så stor som Navi 21 är ju marknaden för mellanklass kort mycket större än high-end, så det kan ju bli samma visa igen.

Av ddelin

Det skall bli spännande att se om priserna någonsin går ner till förväntad nivå, även när det blir bra tillgång. En risk med att många köper till överpriser är ju att hela leverantörskedjan vet att man kan ta ut höga priser och ändå få sålt.
Skulle fortfarande vilja har ett 6800 referens, dels p.g.a. priset och dels p.g.a. att det verkar vara det enda 2-slots kortet som finns, men det är väl risk att det inte kommer att bli köpbart igen, iallafall inte i Sverige.

Av ddelin

Trevligt att DDR5 har ECC som standard, det hade jag helt missat.
Det tyder ju lite på att det kanske inte är så oviktigt iallafall, lite som Torvalds säger.

Av ddelin

Hade en filserver för ett tag sedan som fick tyst minneskorruption, började upptäcka konstiga fel i filer, och efter lite analyserande bara i sådana som jag visste att det skrivits i. Tog mig en stund att räkna ut att det var minnes fel då jag utöver nån enstaka hängning inte sett några andra konstigheter med maskinen, och inga antydningar i loggar.
Detta är rätt otrevligt då det nästan är omöjligt att kunna veta exakt vilka filer som påverkats, och dessutom när. Att man hade backuper hjälpte ju liksom inte då även dom såklart var korrupta då det förmodligen pågått under en längre tid.

Det vara sista filservern utan ECC för min del, passade även på att gå över till ZFS (Truenas) i samma veva, så nu borde risken vara betydligt lägre för fel, och blir det några lär jag förhoppningsvis se det.

När det gäller AMDs AM4 plattform stödjer dom ju officiellt ECC på Pro varianterna av CPUerna, så risken för att man skulle få nån dummy implementation som rapporterar att ECC är på fast det inte funkar tror jag inte på, även med icke Pro varianterna av Ryzen. Stödet finns ju uppenbarligen både i kislet, och i firmware, och enligt AMD finns det inget tekniskt som begränsar användningen i vanliga Ryzen proppar.

Av ddelin
Skrivet av dlq84:

Jag förstår inte alls vad AMD och Nvidia vinner på detta. Vad tjänar de på att inte ha produkter på hyllorna att sälja?

AMD tjänar på att använda sin begränsade kapacitet till mer lönsamma produkter, sen hade dom ju tjänat ännu mer om dom hade haft kapacitet att tillverka allt, men det kan dom inte styra över hos TSMC.
Nvidia lär inte tjäna något på det, men troligen har man väl problem hos Samsung så man inte får tillräckligt med fungerande kretsar, tror inte Samsung har problemet att kunderna slåss om deras kapacitet som TSMC, det måste vara andra orsaker.

Av ddelin

Måste vara djävligt tröttsamt att lägga massor med timmar på att testa produkter och stressa för att hinna med att publicera, och sen går inte en enda av dom att köpa i praktiken.
Ett tag kändes det som slutet på 2020 var det bästa man varit med om på evigheter när det gällde nya produkter, och sen blev det bara skit.

Av ddelin
Skrivet av nihilist71:

Och där är det igen, att HUB skulle vara AMD fanboys, jag är inte övertygad, möjligen är dom lite väl förtjusta i MSI men gällande AMD vs intel eller AMD vs nvidia har jag ännu ej sett något övertygande argument för att dom är "AMD fanboys".

Vill minnas att dom till och med gjort en video där dom gick igenom alla sina AMD GPU recensioner och summeringen var att dom hade ett (1) positivt omdöme vilket var 5700XT, d.v.s. helt i linje med andra rececenter. Detta känns lite som en vandringssägen som folk upprepar utan att ens ha tittat på materialet.
MSI var dom ju svartlistade av för ett tag sen efter att ha sågat nått moderkort. MSI designade väl sedan om det så det blev riktigt bra, och efter det har HU ofta rekommenderat det. Tycker det är bra att MSI tog åt sig av kritiken, men att svartlista så fort man inte får positiva omdömen är ju gangstermetoder.

Av ddelin
Skrivet av Calisthenics:

VP of PR skickar mail direkt till HW unboxed. Nu pudlar de. Kommer nog bli kul end of year diskussion för den VPn..

Nästa gång skulle han kanske delegerat det här till någon under.

Kan se det utvecklings samtalet framför mig.

Lädervästen: Vad skulle du säga är det du lyckats bäst med under 2020 ?
PR miffot: Jo, jag skickade ett mail som halva internet har läst, vilken succe!
Lädervästen: Grymt, antar att vi fick massa bra PR ?
PR miffot: Ehhh.... Ja du vet, all PR är bra PR som man brukar säga.

Av ddelin
Skrivet av Lussarn:

Jag håller med Nvidia i sak då hardware unboxed är fruktansvärt kassa på att testa next gen features och när dom gör det får AMD typ samma prestanda som Nvidia, kanske inte riktigt så verkligheten ser ut. Däremot är ju tilltaget riktigt onödigt. Det är ju inte någon hemlighet för folk som följer hårdvara hur det egentligen ligger till. Hardware unboxed testar raster prestanda, och bara raster prestanda. Tror dom flesta känner till detta nu... Man får gå någon annanstans för RT, encoders och uppskallning helt enkelt, om man nu är intresserad av sånt.

Fast nu var det ju precis det dom inte gjorde, dom avdelar en del testning till RTX, mängden i förhållande till hur intresserade läsarna är av det, d.v.s. rätt lite. DLSS 2 har dom ju promotat en del, och är ju även citerade på Nvidias marketing slides. Sedan släppte dom ju som utlovat en video med bara RTX och DLSS benchmarks idag.
Är du säker på att du faktiskt har tittat på deras tester ?

Av ddelin
Skrivet av cyklonen:

Det låter mycket märkligt. Knappast pga vad som finns i korten, utan snarare nån brist i mjukvaran som inte (ännu) uppdaterats för 3000-seriens kort.

Ett 3090 ska vara bättre än ett RTX Titan på allt.

Det är ingen brist, det är segmentering m.h.a. olika drivers där konsument korten är medvetet är kripplade. Skulle Nvidia släppa ett 3000 kort med riktiga Titan drivers skulle det säkerligen vara betydligt snabbare än dom gamla.
Syns tydligt i benchmarks där 3000 korten förlorar i applikationer som använder mycket högprecisions flyttal, men är snabbare i dom som inte använder det. Samma om du jämför konsument och Quadro.

Av ddelin
Skrivet av Pettson88:

Det är väl ändå nVidia själva som avgör sin produktsegmentering och inte förståsigpåare? Kallar de något ett Titan-kort är det ett Titan-kort. Sen att det inte är likvärdigt Titan-kort från tidigare generationer bör givetvis tydligt belysas, men det förändrar inte hur de valt att segmentera sina produkter.

Dom kan så klart kalla sina grejor vad dom vill, men om jag hade varit en kund som hade ett Titan ur 2000 serien och "uppgraderade" till ett 3090 med resultatet att jag fick sämre prestanda hade jag nog ifrågasatt namngivningen.
Såg något Catia test för ett tag sedan där Titan RTX var nästan dubbelt så snabbt som ett 3090, och det är kanske inte vad man förväntar sig.

Av ddelin
Skrivet av cyklonen:

3090 ÄR Titan för 3000-serien. När ska folk fatta detta...?
Och förra generationen hette Geforce Titan, så det är ingen skillnad där heller.

Du verkar gått på Nvidias marknadsknep där dom försöker få folk att tro att du idag får Titan kort för $1500 istället för som brukligt $3000.
Dom som behöver Titan finesserna (drivarna) i ett 3000 kort måste idag köpa ett Quadro kort, vilket är ytterligare en bra bit upp i pris.

Av ddelin
Skrivet av Pettson88:

Jo, det är det.
"GeForce RTX™ 3090 är en stor och stark GPU med prestanda i TITAN-klassen."

Ett Titan kort har andra drivers än Geforce korten som bl.a ger väsentligt bättre FP64 prestanda.
Att ett 3090 är rejält snabbt gör det inte till ett Titan kort, även om det har "Titan class performace"

Av ddelin
Skrivet av moonblase:

Han sa ju själv dels att han var blacklistad för att få ett 3090 då det inte var ett "gaming-kort", Nvidia inte gillar hans senaste överklockningsvideor med flytande kväve och att han antagligen satt sig på blacklisten genom denna video. så han är redo att han ev. inte får kort i framtiden. Men han vet också att han kan få fram kort genom andra håll.

Annars var det en bra video, han var relativt objektiv men blandade in en del känslor men det måste man ju för att få spridning på nätet. Känns läskigt att nvidia anser att "gamers" bara är intresserade av raytracing och spelen som har stöd för det, även om det bara är ett femtital spel.

Om nu 3090 hade varit ett "Titan" kort, vilket det inte är, tycker jag det hade varit OK av Nvidia att stänga ute gaming fokuserade kanaler, och istället fokusera på dom som är lite mer pro/workstation inriktade. Men 3090 är ju som sagt maknadsfört som ett Geforce kort, så då är det lite konstigt att dom som fick 3080 inte skulle få det.

Av ddelin
Skrivet av CubaCola:

Om vi säger såhär, Nvidia behöver varken Jay2Cents, Hardware Unboxed eller Linus Tech Tips.

De kan lika gärna gå till några youtubers som är lite mindre, och fråga om de vill ha exklusiv förhandstitt på RTX 4080, och dessa youtubers i sin tur kommer då få växande kanaler, större inkomster och kanske göra så som Nvidia säger.

Kanske inte, men folk som vant sig vid kvalitativa recensioner från välkända källor kommer knappast börja kolla på nån liten pajas kanal som man dessutom mer eller mindre vet att dom är helt styrda av tillverkaren.
Den som lever få se, men jag tror detta är ett mega PR fiasko för Nvidia.

Av ddelin
Skrivet av ClintBeastwood:

Såg att Jayztwocents har laddat upp ett klipp också. Har inte sett det själv än men han är nog inte positiv med tanke på namnet.

Han gick väl inte på som Linus, men frågan är om hans 3 miljoner subs kommer rädda honom, eller om det är tomt i postlådan vid nästa hårdvaru släpp.
Han får väl hoppas att det är tillräckligt många tubers som gaddar ihop sig så Nvidia fattar att dom gör sig till ett större åtlöje ju längre dom försöker driva detta.

Av ddelin
Skrivet av filbunke:

Det är ju inte svårt att förstå att nvidia vill att recensenter fokuserar mer på RTX/DLSS när det testar AMD-korten, utan det så är det ju inte ett avstånd mellan AMDs och nvidias kort.

Att Nvidia skulle lägga sig i hur man recencerar konkurrenters produkter är ju om möjligt ännu dummare än att försöka påverka recencionerna av sina egna produkter.

Av ddelin

Undrar vad som är mest tragiskt med det här, företaget Nvidias maffiafasoner, eller Nvidia riddarna som desperat försöker försvara beteendet.