Inlägg

Inlägg som ddelin har skrivit i forumet
Av ddelin

Tror inte det kommer finnas så stort intresse av GPU mining efter Ethereum skiftat över till POS, skulle all den hash kraften läggas på andra coins blir dom ju olönsamma p.g.a. den enorma ökningen i svårighetesgrad som skulle ske.
Skulle vara intressant att se en siffra på hur stor procent av GPUer som minar Ethereum jämfört med alla små skitcoins, då hade man ju kunnat få en idé om hur POS övergången kommer påverka.

Jag tror det kan bli fyndläge på begagnade GPUer runt årskiftet. Eller jag kanske bara hoppas...

Av ddelin
Skrivet av KingCobra:

Att spela datorspel är ingen mänsklig rättighet utan lyxkonsumtion på hög nivå.
Det är verkligen kul, men det gör det inte mer "rätt" än att mina krypto.

Amen

Av ddelin
Skrivet av medbor:

Slutförvar är väl i princip löst om man bara kör senaste generationerna och använder upp det så man kortar ner halveringstiden till mycket kortare perioder?

Det är ju en lösning framöver, men jag förstår ärligt talat inte varför man hetsar på så mycket med att slutförvara överhuvudtaget. Dels kan man lagra lättvattenreaktor bränsle i vattenpooler precis som idag under obegränsad tid, och blir det fullt där flyttar man till torrförvar ovan mark som redan andra länder praktiserar. Torrförvar lär hålla minst 100 år, och då har man gott om tid på sig att antingen få fram nya reaktor teknologier, eller forska fram nått stabilt slutförvar.
Själv tycker jag det är vansinne att ens tänka på att gräva ner så enormt mycket användbar energi i marken i 100000 år istället för att återanvända, även om det är några år kvar tills det kan göras i kommersiell skala.

Av ddelin

Intressant rapport från Vattenfall angående co2 utsläpp under hela livscykeln för olika typer av elproduktion.
https://energyplaza.vattenfall.se/blogg/karnkraft-gronast-over-en-hel-livslangd

5 gånger högre utsläpp för vindkraft jämfört med kärnkraft, och även vattenkraft ligger nästan dubbelt så högt, och det utan att man räknat med kostnader och miljöpåverkan från nätutbyggnader och lagring av el som behövs i takt med att variabla energikällor ökar.

Av ddelin
Skrivet av newtoninja:

Yep. Tumbleweed. Hade den några veckor sedan ville den inte reboota korrekt efter en massiv uppdatering.
Jag som tyckte att Archlinux hade många paket att uppdatera men TW springer cirklar kring Arch

Intressant. I mitt fall har nog Tumbleweed varit det mest problemfria sen jag började köra Linux för en så där 20 år sedan. Var rätt skeptisk till hela konceptet med rullande distribution till att börja med, men det kom helt klart på skam.

Av ddelin

Bowmore standard 12 årig plus en Santa Damiana robusto. Livet är bra nu.

Av ddelin
Skrivet av newtoninja:

Opensuse är annars underskattad. Inte den med rolling release (extremt buggig) dock.
Nästan ingen bloat och stabil.

Är det Tumbleweed du du tycker är "extremt buggig" ?
Bytte till den på min desktop (från Leap) för knappt 2 år sedan, och jag har haft i princip noll problem. Enda nackdelen är väl att det är väldigt många paket som behöver uppdateras relativt frekvent, men det är ju lite grejen men en rullande distribution.

Av ddelin

Är det inte bättre vi får en tillverkare som ligger i framkant när det gäller kretstillverkning ? Intel är ju lite gårdagens nyheter om man vill ha det bästa, och nöjer man sig med det näst bästa det har vi ju redan Global Foundries som har tillverkning i Tyskland.

Av ddelin
Skrivet av KalBumling:

Ingen smutskastning behövs. Dom använder ett klenare system än i princip alla andra recensenter (3950X medans andra kör CML/Zen 3) vilket medför att Nvidia i vissa titlar prestera betydligt sämre än man gjort med mer system/cpu prestanda tillgängligt.

Det var ju HWUB själva som bara för några dagar sen gick ut med en stor artikel om ämnet att Nvidia har högre overhead i många moderna titlar. Intressant att man då fortsätter att testa med ett system som ger AMD en fördel i vissa situationer!

Det är väl å andra sidan bra att inte alla testare kör med exakt samma system, det gör ju det lättare att hitta resultat som är relevanta för enskilda. Jag råkar sitta på just en 3950X som jag inte har några planer på att byta på åratal, så HUBs resultat är ju väldigt relevanta för mig då det är dom siffrorna jag kan räkna med att få.
Om jag sen skall ha en ny CPU om 3 år kommer jag så klart försöka hitta resultat för just den CPUn, att det skulle bli andra resultat med en CPU jag aldrig kommer äga är helt ointressant för mig även om jag förstår teorin bakom att alltid testa med det snabbaste för att undvika flaskhalsar.

Av ddelin

Sålde ett av mina två 5700XT kort förra veckan för 7200 kr, har ju varit schysst om man kunde knipa ett 6700XT för mellan 5 & 6000, även om det är ockerpriser för mellanklass kort så känns det ändå som jag fått ett bättre kort, och lite extra pengar i mellan.
Bara den där lilla detaljen att få tag i ett kort kvar då...

Av ddelin

Jag tror förbuds hetsen mot krypto kommer p.g.a. dom grundläggande anledningarna till att Bitcoin togs fram.

1. Kryptografiskt garantera transaktioner utan någon mellanhand. Bankmaffian är ju traditionellt denna mellanhand, och detta är en stor risk för dom, särskilt med Defi applikationer på frammarsch där man ex. kommer kunna ta lån eller handla aktier. Då är det inte mycket kvar för bankerna att tjäna pengar på.

2. Att inte kunna tunna ut värdet genom att trycka upp godtycklig mängd nya "pengar". Detta gör ju politiker rejält skitnödiga då man kunnat använda detta för att rätta till skulder man dragit på sig genom dålig ekonomisk politik.

Av ddelin
Skrivet av SleepstreameR:

Synd att de är på tok för dyra. Skulle aldrig få för mig att betala 9k för ett grafikkort.

Normalt inte jag heller, men jag sålde nyss ett av mina två 5700xt för 7200 kr, och då kan jag tänka mig att lägga 1800 i mellan för att få ett betydligt bättre kort. Tyvärr är XFX korten för långa för att passa i NR200P, så jag får vänta på något annat. Kanske försöka knipa ett 6700XT referens om ninja reflexerna är tillräckligt snabba.

Av ddelin

Voodoo 1 utan tvekan, såg det första gången på en mässa och hakan var en bit ner när man så GLQuake demot.
Har nog aldrig varit med om ett sånt "Shut up and take my money" ögonblick, jag slog till direkt. I slutet på månaden fick jag mitt postgiro kuvert (ja det var länge sedan) i retur med beskedet täckning saknas, första och enda gången det skett. Känslan av att förklara för mamma att man var tvungen att låna till hyran p.g.a. man köpte ett för dåtiden dyrt grafikkort minns jag än idag.

Av ddelin
Skrivet av Casgar:

Jag vet inte hur de som svarat på enkäten tänker, men personligen så gillar jag tanken att ha solfångare på taket som förser hushåll och fastigheter med varmvatten under sommaren och delar av våren och hösten.

Ja, detta är ju vettigare än elproducerande solpaneler då energin som produceras under dagen kan lagras under flera dagar i relativt billiga isolerade tankar. Varmvatten finns ju behov av året runt. Nackdelen är väl att tankarna tar en del plats som kanske inte alltid finns.

Av ddelin

8 papp för ett 5700xt är fan helt sjukt, skall nog lägga upp ett av mina två kort. Får man dom pengarna är det ju inte så långt till ett överprisat 6800(XT), och dom dyker ju faktiskt upp ibland.

Av ddelin
Skrivet av anon324648:

Tycker TSMC kan öppna fabrik i Sverige! Vi bjuder på tallskog och falukorv. Inga jordbävningar, inga politiska risker. Bara en och annan fackförening att tjafsa med!

Kretstillverkning kräver stabil försörjning av el, öppnar vi en stor tillverkning i Sverige kommer vi aldrig kunna dammsuga mer. Tänk vad dammigt det kommer bli.

Av ddelin
Skrivet av xc:

Det är väl snarare så att dom får sälja ännu mera kort, om det går massor med gaming kort till miners nu och inga till gamers så bör det ju vara gyllene tider för nvidia att kunna sälja mining kort till miners och gaming kort till gamers som just nu inte kan köpa kort ens, om dom nu kunde tillverka kort i den takten att det finns kort till båda grupper.

Det är ju just tillverknings kapaciteten som är problemet, hade man haft tillräcklig kapacitet hade ju allt detta varit ett icke-problem.

Av ddelin

Tycker det är lite lustigt att Nvidia har påbörjat ett korståg mot miners, samtidigt som dom sålt/säljer kretsar direkt till miners.
Och som sagts tidigare i tråden har dom stora grävarna troligen resurser och kunskap för att kringgå detta, det är väl hemma miners med ett kort som kommer drabbas mest, men dom är ju inte orsaken till bristen på kort.
Att man skall lansera dedikerade mining kort hjälper ju föga då dom konkurrerar med samma tillverkningskapacitet som dom andra korten, och dessutom vill miners kunna sälja sina kort om något år vilket inte kommer gå nått vidare med sådana kort.

Av ddelin

Låter rätt udda med så mycket defekter, om det nu är sant.
Skulle tro att jag byggt ett 40-tal maskiner senaste 20 åren, och den enda del som aldrig gått sönder i någon av dom har varit just CPUn.

Av ddelin

Mitt i all diskussion om Gen4:s vara eller inte vara så verkar ryssarna tagit ett steg närmare.
https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Construction-licence-issued-for-Russias-BREST-reac

Skall bli intessant att se om dom får till en stängd bränslecykel utan att transportera runt massa avfall utanför anläggningen.