Inlägg

Inlägg som ddelin har skrivit i forumet
Av ddelin
Skrivet av CubaCola:

För att göra aktieägarna glada.

Då blir dom arga nästa kvartals rapport istället.
Att inte sälja något brukar inte vara någon bra strategi i längden, hade nog varit bättre att vara ärliga med hur och varför det ser ut som det gör.

Av ddelin
Skrivet av Streamdog:

Asså.. de här priserna (och tillgängligheten) är ju ett skämt! Var inne på att bygga en AMD dator med ett RX 6800XT men nu är det så dyrt att till och med RTX 3080 känns billigt i jämförelse.
Börjar nästan fundera på att avvakta nåt år till RTX 4000-serien eller RX 7000-serien släpps.
Då kanske även Ryzen 6000 dyker upp och har DDR5.

Tråkig höst att vara gamer när man varken kan få tag i delar eller få hyfsade komponenter till humana priser.

Problemet är väl att det kommer vara ännu dyrare nästa generation. Är konsumenterna villiga att betala 9000 för ett kort idag kanske dom betalar 11000 om nått år eller två, det är ju så man resonerar i ett vinstdrivande företag, man mjölkar tills det inte går längre.
Så länge inte folk röstar med plånboken kommer prisinflationen att fortsätta.

Av ddelin
Skrivet av the squonk:

PÅ Twitter, finns en tråd om det på Reddit, kommer inte ihåg vem det var men skulle inte förvåna mig om det var Frank Azor som antagligen letar nytt jobb nu

Det tror jag ärligt talat inte på.
Det fanns däremot ett rykte från nån random person i HardOCP:s forum som hävdade att det skulle finnas 5-6 ggr. så många kretsar till partnertillverkarna. Detta spred sig sen som en löpeld med copy-paste och har sedan säkert blivit 7-8 eller 8-9 gånger så många när det passerat tillräckligt många personer.

Av ddelin
Skrivet av the squonk:

Denna AIB launch var ännu sämre än referenskorten som det ändå fanns några få, och AMD samt Youtubers som sa att volymen skulle vara 7-8 gånger större. Verkar ha varit rent bullshit.

Var säger AMD att det skall vara 7-8 gånger fler ?
Youtubers som basunerar ut rykten som fakta, och som blir värre för varje person det passerar är ju inte mycket att lita på.

Av ddelin
Skrivet av KingCobra:

Grejen är väl den otroligt stora bristen på chipp? PS5, Xbox, Nvidia, AMD har ju alla extrema problem med att få fram produkter. Lägg då till alla Scalpers och bottprogram som fullkomligt exploderat i antal i år och sopar rent så vanliga kunder i stort sett alltid hamnar i kö.

Att AMD nu inte har några produkter är nog helt enkelt så enkelt att de kan inte tillverka några på grund av komponentbrist. Att de säkert blivit lovade leveranser till sin produktion i tid, gör ju att de kan tro att de inte har problem.
AMD, Nvidia, Sony och Microsoft är nog själva vansinniga på detta och jag tror nog huvuden kommer rulla.

Det är troligt att man har kapacitetsbrist och då prioriterar det man tjänar mest på (CPUer) eller där man blir pungsparkad om man inte uppfyller avtal (Sony & Microsoft). Finns ju liksom ingen anledning att inte leverera GPUer om man kan, svårt att tjäna pengar på en sån strategi.
Frågan är varför man lanserar en produkt som man borde veta att man prioriterar ner, volymen av CPUer eller Xboxar tycker man dom borde haft bra uppfattning om sen ett tag tillbaka. En officiell förklaring från AMD kanske hade varit på sin plats.

Av ddelin
Skrivet av kabex:

Var det inte någon som hävde ur sig att det vid release skulle finnas 5-7 gånger fler kort än Nvidia hittills har skeppat?

Tror ryktet var att det skulle finns 5-7 ggr. mer kort än referens. D.v.s. Inet ensamma borde få in 500-700 kort (dom hade 100 referens). Vi kan konstatera att rykten är just bara rykten.

Av ddelin
Skrivet av Quenya:

Shit, och för en månad sen tänkte jag att Nvidia satte ribban bra jäkla lågt för AMD. Synd att AMD visar sig superkassa på höjdhopp.

Ribban ligger på 20cm och ändå blir det rivning...

Av ddelin
Skrivet av Aeig:

Tror ni det blir lika tufft imorgon att få tag i ett kort eller kommer de högre priserna avskräcka?

Mvh

Är vi ens säkra på att det finns några kort imorgon ? Kanske bara specarna som släpps ?
Känns som NDA:t varit stenhårt från AMD, så det är svårt att veta.

Av ddelin

Tycker denna var lite intressant, framförallt att jämföra strömförbrukningen mellan 6800XT/3080/3090 . Är ju rejält stor skillnad i en del av testerna. Känns som AMD har lite luft upp till 300W TBP, gissar på att 6900XT kommer nyttja det utrymmet.

Av ddelin
Skrivet av krigelkorren:

En möjlighet för AMD där vore ev. att skippa sin proprietära Linux-driver helt, så att kraften kan läggas helhjärtat på Open Source utvecklingen istället, då fördelarna och framgångarna jag sett där de senaste åren är helt fantastiska!

Har för mig att OpenGL delen av Pro drivern inte går att göra open source, och det är en del CAD program och liknande som är cerifierade mot den implementationen. Sen verkar ju Mesa OpenGL vara snabbare i nästan alla tester, så det är kanske inte så mycket att gråta över för oss andra.
Lite mer konstigt då att man utvecklar flera Vulkan implementationer parallellt, lite slöseri med resurser kan tyckas.

Av ddelin
Skrivet av stoffe_83:

Aha jag använder Ubuntu men har anmält intresse för ett 6800XT här på forumet. Men om den affären inte går i hamn så skulle ett 5700XT fungera precis lika bra i Ubuntu Linux? Jag virtualiserar sällan även om det händer.

Skulle nog läsa på ordentligt ang. dom nya patcharna innan jag skulle våga lita på 5700XT för passthrough. Har testat det i virtuell maskin för ett par månader sen, och det var rätt kass då jag inte kunde boota om min windows VM utan att starta om hårdvaran. Inte för att det var så ofta jag behövde göra det, men ändå irriterande då jag körde en bunt andra VM:ar på samma hårdvara.

Med tanke på att patcharna är sprillans nya lär det väl dröja ett tag innan dom dyker upp i Ubuntu, har inte läst på om detaljerna själv, bara hörde vad Wendell sa i videon.

Av ddelin
Skrivet av perost:

Varför ska en vanlig Linux-användare behöva göra det? Vissa av oss föredrar att faktiskt använda Linux och inte behöva slösa tid på att pilla med drivrutiner.

Skall man ligga i framkant med AMD grafikkort på Linux är en rullande distribution som Arch eller Tumbleweed att föredra, brukar inte ta lång tid innan dom rullat in uppdateringar så man slipper "Pro" drivrutinerna och dess installation, även om man då inte kan köra samma dag hårdvaran släpps.
Började köra Tumbleweed för knappt 2 år sedan och det har varit smidigt att hela tiden ha nya grejor, men inte så bleeding edge att det är instabilt. Aldrig behövt installera någon drivrutin för någonting där.

Sedan kräver ju även Windows att man laddar ner och installerar drivare om man vill ha det senaste, även om det kanske är ett snäpp enklare fortfarande.

Av ddelin
Skrivet av stoffe_83:

Vad är det där PCI-reset för något? Jag har planer på att köpa ett nytt grafikkort till min Linux/Windowsburk men vet inte riktigt hur jag ska göra om jag ska våga satsa på ett 5700 XT eller köpa något av AMDs kommande mellanklasskort. Behöver jag oroa mig för PCI-reset eller PCI-issue som någon oxå kallade det för när det gäller 5000-serien?

Fungerande PCI-reset eller egentligen FLR (Function level reset) är normalt bara intressant om du använder kortet i en virtuell maskin med PCI passthrough, om inte detta funkar ordentligt kan man inte boota om VM:en utan att starta om hela maskinen. har aldrig sett något problem utanför det scenariot, andra får gärna fylla på om ni känner till något.

I videon som tråden handlar om nämner Wendell även att man verkar ha fixat detta för 5xxx, Vega och Polaris för bara några dagar sedan m.h.a. kernel workarounds, men på 6000 korten verkar ju detta vara åtgärdat i hårdvaran vilket är bra, och på tiden.

Av ddelin
Skrivet av Hoffmaister:

Vilka partners släpper korten? Finns det nån lista med bilder å specs nånstans eller är det på dagen som man får se det i paniken när man ska köpa har sett nåt från sapphire på nån engelsk sida

Ryktas väl att dom AMD trogna tillverkarna får störst tilldelning, vilket verkar logiskt.
Sapphire, XFX & Powercolor borde vara med på den listan.
Finns bl.a lite billder på Sapphire här https://videocardz.com/newz/sapphire-unveils-radeon-rx-6800-xt-nitro-and-pulse-graphics-cards

Av ddelin
Skrivet av Feeku:

Tack, så 100% mer FPS i Windows med samma inställningar. Förväntade mig en mindre skillnad med tanke på rubriksättningen

Reverse cherry picking alltså ?
Civ 5 & 6 har alltid varit mycket långsammare, troligen p.g.a. DirectX till Opengl översättningen som verkar rätt kass, dock spelar ju framerate i ett sånt spel inte så stor roll.
Kanske skall testa Windows versionen genom Steam/Proton istället, jag tror det hade presterat bättre än native, kanske skulle försöka sig på en jämförelse nån dag.

Av ddelin
Skrivet av hg:

Yes jag fick tag på ett RX 6800XT via AMD:s shop för 680€ inkl. moms (Finland 24%) för någon timme sen.

De få som såldes av återförsäljare här i onsdags hade en prislapp på 750 - 770€ så någonstans är det ett ganska stort prispåslag.

Då undrar man ju om AMD säljer sina kort med förlust i sin egen affär, min gissning är nej.
Vi har ju både korttillverkare, distributörer och återförsäljare som kan försöka tjäna en hacka på brist situationen, jag undrar om inte alla dom leden passar på att bre på lite när dom har chansen.

Av ddelin

Trevligt att se. Med tanke på hur mycket som funkar i Steam/Proton idag är det faktiskt sällan jag behöver växla över till Windows maskinen. Med PCI-reset eländet fixat är det nog dags att göra en virtuell Windows installation igen så man slipper ha två burkar.

Har haft väldigt bra upplevelse med RX480 & 5700XT i Linux, men då väntade jag iofs en eller två kernel releaser innan jag köpte hårdvaran för att vara på den säkra sidan, men nu känns det som man skulle våga dra till direkt. Om det funnits nått att köpa då.
Verkligen plug-and-play känsla på senare år, eller "It just works" som skinnvästen hade sagt.

Av ddelin
Skrivet av stoffe_83:

Kommer det några mellanklasskort i 6000 serien, någon som vet?

Navi 22 korten, typ 6700 o.s.v. ryktas väl komma tidigt nästa år vad jag läst.

Av ddelin
Skrivet av Olle P:

Största skillnaden är nog att SC genomgående använder inställningen "Ultra" medan HU använder "High". (Har inte kollat de övriga, men misstänker att de också kör "Ultra".)
Borde påverka mer än valet av CPU.

Hoppade precis lite snabbt igenom deras 6800 review och alla benchmarks utom Hitman 2 verkar köras på Ultra eller Highest. Men på genomsnitts summeringen står det High Quality. Frågan är vad man menar med det. Borde ju vara svårt att få ett genomsnitt på något annat än det man kört dom individuella benchmarken med.

Av ddelin
Skrivet av KingCobra:

https://www.tradera.com/item/341372/430540046/powercolor-rade... vilken stolle!
"Köp nu 15000:-" hahaha
Sorry om det inte är tillåtet att länka sådana här heelt galna försök att lura av folk pengar.

Vadå stolle ? Det är ju gratis frakt!