Inlägg

Inlägg som ddelin har skrivit i forumet
Av ddelin

Video med lite test av referenskylarens ljudnivå.

Av ddelin
Skrivet av superapan:

Själv sitter man i möte kl 15.00, så då får man garanterat inget kort. Så tråkigt.

Du får ta med laptopen på mötet. Plus nån smart bortförklaring till varför du hammrar som en besatt på F5 tangenten i flera minunter i sträck.

Av ddelin

Lite trist att inte recensioner släpps åtminstone en dag innan alla hamrar F5 för att dammsuga upp korten. Hade ju som nämns tidigare i tråden varit intressant att se hur stock kylaren låter/presterar, om den är bra nog, eller om man skall sikta in sig på en 3:e parts modell.
Blir väl till att vänta till januari, eller när man nu kan få tag på ett kort utan uppjackat pris.

Av ddelin
Skrivet av CubaCola:

Tror inte Nvidia sätter prisrerna hos återförsäljare.
De säljer väl sina chips till 3:e partstillverkare, som i sin tur sätter sin prislapp.

Självklart, men dom höjer så klart priserna på sina chip om det inte finns konkurrens.
Det funkar så länge konsumenterna fortsätter köpa. Och konsumenter med mer pengar än hjärna verkar det inte råda någon brist på, så Nvidia gör bara det börsnoterade företag skall göra.

Av ddelin
Skrivet av FattarNiInte:

Jag är långt(väldigt långt) ifrån att vara en expert.
Det gamla sättet att komma åt grafikminnet var anpassat för 32 bitars system
En 32 bitars adressrymd kan adresssera 4 GB minne.
Denna adressrymd skulle delas mellan grafikkortet och ram, därav kompromissen att ett program(dvs drivrutinen) endast kunde komma åt 256MB åt gången av grafikminnet..
Nu är kompromissen borttagen.
(jag är långt(väldigt långt) ifrån expert så rätta mig gärna)

Tror du är rätt ute, med en större adressrymd behöver du inte flytta runt ett 256MB fönster för att kommat åt ex. 16GB videominne, vilket ökar prestandan. Typ som att slippa EMS i msdos för dom som kommer ihåg...

Ett grundkrav för att detta skall funka är att man har ett 64-bitars O/S vilket jag tror är anledningen till att man inte lanserar på bred front, folk som köper maskiner med Ryzen 5xxx & 5xx chipset kommer garanterat att ha ett 64-bitars O/S, medans en del andra har gamla 32-bitars installationer där det inte funkar.
Tror det kommer spridas till äldre hårdvara vad det lider.

Av ddelin
Skrivet av firstofmay:

Tycker isåfall att det är värre att referenskorten har massa silverfärgade detaljer, kommer inte passa i alla byggen. Hoppas verkligen att det kommer helsvarta modeller för gillar annars utseendet starkt.

https://videocardz.com/newz/a-black-radeon-rx-6800-xt-graphics-card-has-been-spotted

Av ddelin

Tackar, ingen overlay vad jag kan se, men den loggar ju max värden som man kan kolla på i efterhand.

Av ddelin

Mäta minnes temperatur på 5700XT

Vad finns det för vettiga verktyg för att se minnestemp på 5700 kort ? Kan inte hitta att Wattman visar det.

Skulle vilja ha något med overlay stöd så man kan se medan man lastar kortet, det som Hardware Unboxed använder ser trevligt ut, men jag vet inte vad dom använder. https://youtu.be/rz47WqRDDK4?t=647

Av ddelin

Hänger inte riktigt med på resonemanget att det är tillverkarens fel att det scalpas genom låg tillgång, och att man därför skall bygga upp ett lager som täcker hela initiala efterfrågan första dagarna.

I AMDs fall skulle dom ju säkert behöva ha en miljon processorer istället för ett par 100K för att fylla behovet, detta skulle ju bara leda till att ALLA får vänta på att lagret byggs upp, och AMD skulle stå med ett gigantiskt lager värt en förmögenhet som i slutändan konsumenterna skulle få betala med högre priser. Fattar inte hur nån skulle tjäna på det.

Det viktiga är att man upprätthåller ett konstant inflöde av nya varor, då kan dom som vill ha längre e-penis beställa tidigt och bli skinnade, och vi andra vet att det räcker att vänta några veckor eller nån månad för att kunna köpa till "rätt" pris.

Av ddelin

Att Asus som gjort några av dom sämsta AMD korten historien får lite halvdan tilldelning skulle inte förvåna mig, men mer relevant är att Sverige/Norden inte är någon prioriterad marknad, därav får vi alltid sämre tillgång, oavsett tillverkare.
Skulle jag själv få gissa så tror jag AMD kommer ha 10 gånger fler kort än Nvidia globalt på lanseringsdagen baserat på deras överlägsna tillverkningsprocess vilket kommer ge dom ett rejält övertag i leverans kapacitet.

Av ddelin

Behöver som tur är ingen ny CPU i närtid, men det tog ju som förväntat slut.
Undrar hur stor tilldelning Sverige har egentligen, enligt Overclockers UK var det väldigt bra tillgång på 5900X och nedåt https://www.overclockers.co.uk/forums/posts/34169310

Sen verkar dom ju vara slut även där iallafall, men om man skall tro posten verkar det ju vara mer på gång in iallafall.

Av ddelin
Skrivet av medbor:

Historiskt sett har ju inte AMD gjort som du säger, men såklart kan det ändras nu. Jag tror snarare att SAM är ett exempel likt freesync som blir öppet och standard senare. Eller jag hoppas det i alla fall.

Det är redan en öppen standard, SAM är väl bara något marketing namn för att kunna adressera större minnesrymder. Har funnits i Linux i ett gäng år, och nu har det kommit även till Windows.

https://www.phoronix.com/forums/forum/linux-graphics-x-org-drivers/open-source-amd-linux/1215570-linux-support-expectations-for-the-amd-radeon-rx-6000-series/page4#post1215694

Av ddelin
Skrivet av Aka_The_Barf:

RT är framtiden varesig man vill eller ej. Men det kommer dröja ett tag innan spel enbart kör på det. Det kommer få åka på ryggen av rasteserings tekniken ett bra tag framöver.

Kan vara så, men det finns ju också alternativ till hårdvaru assisterad RT som inte verkar ge samma prestanda förlust. Tycker demona på Unreal Engine 5 är intressanta, dom kör med "mjukvaru RT" och det ser i mina ögon rätt bra ut.
https://www.youtube.com/watch?v=qC5KtatMcUw&t=434s&ab_channel=UnrealEngine

LIte mer text om det finns här:
https://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2020-unreal-engine-5-playstation-5-tech-demo-analysis

Av ddelin
Skrivet av Woaini:

Stämmer verkligen detta?
"Radeon RX 6800-grafikkort säljstartas den 18 november år 2021. Dessa följs upp av prestandakortet Radeon RX 6900 XT den 8 december, med partnermodeller i släptåg."

Nej, tror man blandat ihop det med datumet då det finns god tillgång på Nvidias 3000 kort.

Av ddelin

Jag hoppas det kommer info om Navi 22 den 28:e också, hade varit intressant att se hur en 40CU Navi 2 med förmodat hög klockfrekvens står sig mot ett 5700XT.
Själv är jag inte speciellt intresserad av raytracing och sånt, utan i princip bara raster prestanda. Borde ju inte vara omöjligt att största Navi 22 kretsen är >30% snabbare än ett 5700XT och då har man ju rätt solid 1440p prestanda, till ett förmodat lägre pris än något av Navi 21 korten.

Av ddelin
Skrivet av Chrisj:

PS4 och Xbox One har typ tillsammans sålt 170 miljoner enheter, tror inte behovet av några hundra miljoner uppfylls det närmaste året.

Nej, jag kill gissar på ett par hundra miljoner under dom kanske 4-5 år innan det släpps nytt.
En Xbox SOC är på 360mm2, och jag antar att PS5 är liknande. Slår man ut 200 miljoner linjärt över 5 år landar man på 3,3 miljoner chip i månaden, räknar man på en hyfsad yield med 125 chip per wafer är det knappt 27000 wafers i månaden, troligen säljs det mer i början så den siffran är nog låg.
Vad jag läst ligger TSMC:s kapacitet på 140000 7nm wafers / mån, och då skall alla andra produkter AMD tillverkar in där, plus det som Qualcomm och andra stora kunder förbrukar.
Tror fortfarande det blir svårt för Nvidia innan dom andra flyttar ut till nya noder. Att TSMC och Nvidia inte verkar vara bästa vänner hjälper väl inte heller.

Av ddelin
Skrivet av Calisthenics:

Visste väl det. Kommer säkert en refresh på TSMC 7nm snabbare än ögat.

Ampere på Samsung vara bara en stopgap. Därför de pressade ut dem innan AMD med höga rabatter. De sköt sig själva i foten med fel foundry, så var tvungna att release Ampere designen illa-kvickt. Första halvan 2021 kommer nog den "riktiga" Ampere launchen, som Ampere utvecklarna hade i åtanke.

Det beror väl på om AMD låter Nvidia få någon kapacitet hos TSMC, d.v.s. att AMD flyttar till en mer avancerad nod.
I och med att hela Zen 3 lineupen Ryzen/TR/Epyc som förmodat kommer sälja som smör ligger kvar på samma 7nm nod som tidigare, och några hundra miljoner Xbox/PS5 som använder samma process skall tillverkas undrar jag om det blir något över till Nvidia.

Av ddelin
Skrivet av Stefflo:

Snacka om att öppna dörren och även slå ut väggen för AMD så de bara kan börja sno åt sig av kakan. Lägger nu bara AMD på rätt pris så lär de sno åt sig marknadsandelar som bara den.

Gissar att många kommer avboka sina 30-kort och istället beställa AMD:s så fort de dyker upp i butik om nu tillgången finns som de sagt.

Ja, det lär vara febril aktivitet hos AMDs marknads avdelning nu, om korten är konkurrens kraftiga prestanda mässigt så har ju AMD möjlighet att prisa in dom så Nvidia får svårt att svara.
Även om det finns fler faktorer än tillgång på GPU kretsar tror jag AMD har ett klart övertag här med en mogen process, även 500mm2 kretsar borde ha bra yield, så förhoppningsvis är väl tillgången hyfsad.
Själv har jag inget akut behov av ett nytt kort, så jag väntar nog vid sidlinjen ett tag tills det värsta har lagt sig.

Av ddelin
Skrivet av wargreymon:

För att alla vill gå billigt på cirkus men det finns inte tillräckligt med platser?

Eller att man glömde säga att cirkusen skulle hållas i en friggebod, och alla som kom dit fick inte plats.

Av ddelin
Skrivet av filbunke:

På sommaren är väl alla ute och sparkar boll?

På 80-talet innan man köpt sin första C64, då var man ute och sparkade boll på sommaren.