Inlägg

Inlägg som ddelin har skrivit i forumet
Av ddelin

Lite synd att det ryktas att mellanklass korten med Navi 32 kommer dröja en bit in på nästa år. Hade AMD lanserat dom nu hade det ju varit en straffspark i öppet mål. Nvidia verkar ju ha en hel del 3000 kort att bli av med, så dom är väl inte så sugna på att lansera mellanklass 4000 kort ännu.

Av ddelin
Skrivet av ipac:

Vem/vad var Mr Z egentligen?

Zoltán Kelemen som var med och grundade Triad. Många knäckta spel från den mannen...
Mr. Z skrev ju också den populära turboladdaren Turbo 250 som man använde en del.

Av ddelin
Skrivet av qramian:

Oj vilka minnen som väcks...

Fick ingen dator av någon utan började dela ut tidningar som 12 åring för att kunna köpa en C64.

Det stora spelet för mig var Red Storm Rising. Tredje världskriget efter Tom Clancys bok med fokus på ubåtarna. Återskapat i Cold Waters idag. Men på den tiden var det på tre kassetter, ett spel tog i snitt en helg då han skulle ladda tio varv på band 2, 20 varv på band 3 beroende på vad som hände....

Gjorde egna scoreboards tom för det spelet, bröt av med Pirates ibland eller något annat som Sid Meier satte sitt namn på...

Känner igen det där även om jag var 10 när det hände.
RSR var vekligen ett riktigt imponerande spel på en C64, lånade det först av en polare på kassett då jag inte hade någon floppy, och det var ju ett lidande även om spelet var bra. Efter jag ett par år senare fick råd att köpa en 1541-II köpte jag även RSR på diskett och en ny värld öppnade sig.
Har fortfarande kvar spelet med fungerande floppy även om jag mest kört det på min Ultimate 64, tangentbords överlägget är ju nästan ett måste för att kunna lira.

Av ddelin
Skrivet av sesese:

Tycker de även ska samarbeta så X86 kommer in i bilar och telefoner framöver.

Varför skulle en bil eller telefontillverkare vilja ersätta ARM med något så ineffektivt och dyrt som x86 ?
Enda jag kan se som kan konkurrera framöver är RISC-V, men det kommer ta ett gäng år innan det (förjoppningsvis) händer.

Av ddelin
Skrivet av NaturMackan:

Det mest intressanta för mig är APU-varianterna i 7000-serien, dvs, dom som har riktigt bra integrerad grafik. AMD har ju en chans att göra någonting riktigt bra här, dvs använda RDNA3 och klubba på med en totalwatt på 200W, där man kan konfigurera GPU-delen till att dra låt säga 100W.

Men det förblir nog en dröm. APU:erna lanseras alltid vid ett senare datum, dom har en gammal generation (eller generationer) grafik, och görs inte så kraftfulla som dom kunde vara. Jag gissar på en 7700G med en lågt speccad RDN2 som visas upp under CES 2023, och som släppts sommaren 2023.

Ja det är synd att man alltid laggar med APUerna. Faktum är ju att AMD har kompetenta CPUer med 65W TDP, om man sedan skulle klämma dit en RDNA3 på 100W är man fortfarande under dom 170W som AM5 är specad för.

Av ddelin
Skrivet av Thomas:

Om DirectStorage äntligen får fart så lär det väl spela rätt stor roll för gamers?
Det är väl relativt stora sekventiella läsningar där?

Även el-chepo NVME diskar med PCI-e 4 klarar ju 5GB/s sekvensiell läs idag, tar bara ett par sekunder att fylla datorns internminne, och mer än så är ju svårt att nyttja.
Tror som vanligt folk mest är heta på PCI-e 5 för 5 är en högre siffra än 4. Gränssnittet är ju dubbelt så snabbt, men att man skulle se några stora praktiska skillnader på en konsumentdator tror jag inte. Lär väl å andra sidan inte dröja länge innan vi har riktiga benchmarks som visar hur det skiljer i verklig användning.

Av ddelin

Känns som ett icke problem för den kundgruppen den här plattformen riktar sig till.
Vem bryr sig om en disk i en konsumentdator har 4 eller 7 GB/s vid sekvensiell användning ? Kommer väl som vanligt att komma massa QLC skitdiskar som ståtar med PCI-e 5 stöd och massa GB/s, men när det gäller random IOPS, 4k, endurance o.s.v. så är det samma skräp som innan oavsett hur hög teoretisk bandbredd man har. Har man enterprise diskar kan det ju vara mer vettigt, men det tror jag inte många konsumenter är intresserade av att betala för.

Kommer troligen välja AM5 ändå när jag bygger nytt, men inte av anledningen att köra PCI-e 5 diskar, utan snarare att man har förhoppning om att plattformen skall bli långlivad likt AM4.

Av ddelin
Av ddelin

1. EMMC kontakt, samma som Odroid:arna
2. Håll ner strömförbukningen, PI4 går lite väl varm.

Av ddelin
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Rimligt hade vara att lägga klagomålet på de som kör onödiga laster vid datorn.

Du menar dom som kör dataspel ?

Av ddelin
Skrivet av Xverminator:

Det här var aningen oväntat, det här gör ju att Windows inte längre kommer vara den självklara plattformen för spel framöver.

Det här kommer nog bli ett lyft för Linux framöver för den breda massan.

Fast AMD har ju haft drivare som är helt open source, både kernel och userspace delar i rätt många år nu, så har man velat spela så har ju det funkat en längre tid.
När RX6xxx korten släpptes var det ju till och med dag 1 support om jag inte minns fel.

I vilket fall som helst kul att Nvidia gör något för att förenkla för sina Linux användare.

Av ddelin

Om du inte redan hittat något kanske detta är av intresse:

* Asrock FM2A88X-ITX+ moderkort med 6 sata portar + en esata. https://www.asrock.com/mb/amd/fm2a88x-itx+/
* AMD 5600K CPU 4 cores och inbyggd grafik + standard kylare
* 8GB minne (2x4)

Komplett i originalkartong med tillbehör.

Pris 700 kr

Om intresse finns kan jag sälja med ett extra mini-pcie 2-portas sata kort för totalt 8 interna portar. Detta får man då montera istället för WIFI kortet.

Pris 100 kr

Kan PM:a bild om det är av intresse.

Av ddelin
Skrivet av Sveklockarn:

Saknar sannolikt betydelse för utpriset då kislet till GPUn inte lär kosta många kronor ändå.

Kör du en wafer kalkylator med 500mm2 kretsar och 90% yield får man ut c:a 100 funktionella kretsar på en 300mm wafer. Då TSCM tar en bit över $9000 för en 7nm wafer är man ju inte så långt ifrån 1000 kr för en krets, så helt obetydligt är det inte.

Av ddelin
Skrivet av Darc:

Jag önskar bara att Linux inte hade en mappstruktur från helvetet..

Har man kört Linux/Unix ett tag inser man att det är ganska genomtänkt och extremt flexibelt.

Av ddelin

9/10, måste betyda att jag är gammal.
Bommade första frågan som var den enda jag chansade på.

Av ddelin

Ser intressant ut för typ NAS, brandvägg och liknande. Synd att det bara är en 4x PCI slot dock, många snabbare nätkort och diskkontrollrar är 8x.
Hade gärna sett att dom inbyggda nätinterfacen var 2.5Gb också, särskilt med tanke på ovan.

Edit: Enligt SWEC artikeln är nätinterface 2.5Gb, och PCI slotten är fysiskt 8x. Kollar man hos tillverkaren är det 1Gb interface, och står inget mer än att det är 4 PCI banor.
Dock ser det ju ut som slotten kan ta 8x kort om man tittar på bilden, då är det ju möjligt att stoppa i 10Gb kort eller nån SAS/sata kontroller med en hyfsad mängd portar.

Av ddelin

Kört Linux som primär desktop i minst 15 år, har bara kvar en Windows maskin för ett fåtal spel, men med tanke på hur snabbt Proton utvecklats senaste tiden börjar jag undra om inte Windows 10 blir den sista versionen jag installerar (3.0 var den första).

Av ddelin
Skrivet av ThomasLidstrom:

Varför inte gå till GF och starta upp produktion av 580X?
Duger fortfarande till 1080

Undrar om det blir billigare, GF 12nm är ju betydligt billigare, men en RX580 är mer än dubbla ytan. GDDR5 lär ju inte vara billigt heller om det nu ens tillverkas i volym längre.
Även PCB och övriga komponenter borde kosta mer på RX580 då det drar betydligt mer effekt. Ovanpå det har jag för mig GF var utsålt för flera år framöver, så det är väl inte ens teoretiskt möjligt.

Tur man inte spelar så mycket längre, mitt RX5700XT var ju med facit i hand ett riktigt klipp som kommer få hänga med länge.

Av ddelin

Man får gratulera!
Som för flera tidigare skribenter lade C64:an grunden för min yrkeskarriär.

Började faktiskt med att dela en VIC20 med en klasskompis som vi kånkade mellan oss och lärde oss basic på. Med 3.5kB basic minne tog det inte lång tid innan vi vuxit ur den maskinen. Fick till slut 1986 råd med en egen C64C och bandstation för 1995 kr som jag mestadels spelade på, men även en del programmering. Då man var 10 år var man ju inte direkt expert på engelska, minns att jag satt med föräldrarnas lexikon och bläddrade febrilt för att översätta.
Lyckades efter ytterligare 2 år få råd att köpa en diskettstation vilket ju var fantastiskt om man jämför med slöa band som skulle spolas.
Ytterligare ett par år senare gjorde jag "misstaget" att följa med en klasskompis hem som hade köpt en Amiga 1000, så då började det sparas igen. Sålde min C64 för 3500 kr vilket var nästan samma jag betalat ny minus alla disketter. Köpte sen en Amiga 500, men den blev jag aldrig lika fäst vid och använde den bara som spelmaskin.

När jag för ett par år sedan var nere i soprummet där vi har en behållare för elektronikskrot ser jag att nån hjärtlös människa slängt en C64C och en 1541-II drive + lite disketter och några joystickar som jag baxade upp, och den funkade klockrent. Var ju grym nostalgi att att kicka igång några gamla spel, och poke 53280,0 mindes man ju som det var igår.
Fick senare också tag på en gratis C128 + 1571 drive som en gammal kompis köpte när han bodde i USA, konverterade den nyligen till PAL.

Är ju också rätt fantastiskt hur mycket ny både hård och mjukvara till C64 som fortfarande släpps, och tidningen ZZAP! 64 har börjat ges ut igen.

Av ddelin
Skrivet av xGreenRed:

Det handlar inte om antalet kärnor/trådar/whatever utan om grunderna som RISC-V står för. RISC står för något med reduced instruction set, och bidrar till att processorerna har ett reducerat antal instruktioner. Till mina syften lämpar det sig inte bra, medan för andra så kan det handla om att tekniken (kanske) blir billigare att producera.

Självklart kan det bli bättre, men inte lika effektivt som x86.

På vilket sätt skulle ett reducerat (RISC) instruktionsset göra en CPU mindre bra ?