Inlägg

Inlägg som MultiMan har skrivit i forumet
Av MultiMan

Jag hade personligen inte bjudit på en annons där produkten är så skitig då det indikerar möjligt annat slarv, så du får nog lättare bud om du lägger ner 10 minuter på att göra rent den.

Du får inte ha egna villkor utanför Tradera-betalningen som säger att du ska skicka när köparen betalt till Tradera (gäller alla metoder utom Swish för privatsäljare, men även det är på väg att ändras om det inte redan är gjort), inte när du får pengarna på kontot.

5 års uppehåll och relativt dyr elektronik lär öka risken för att Tradera håller på pengarna innan kunden godkänt varan.

För din och kundens skull bör du erbjuda frakt genom Tradera, särskilt med Schenker som ger kraftiga rabatter och bra föräkring den vägen. Jag hade inte skickat en sådan dator via PN för 69kr då de inte tillåter tillräckligt stora mått på paket i den prisklassen för att packa, i min mening, säkert. Därför kör jag fortfarande Schenker som inte har de begräsningarna (och använder inte PN alls). Senast jag kollade får du bara ersättning för skadad vara per kilo med PN (går att köpa till mer, men kostar extra) medan Schenker ger upp till 5000 kr som standard.

De flesta smarta köpare bjuder sista sekunden eller använder robot som lägger bud ännu närmare avslut, så att ingen annan ska hinna bjuda över. Eftersom du startar med så högt utgångspris så blir det garanterat så, om du får den såld dvs.

Jag säljer numera inga dyrare datorer, telefoner, plattor eller annan sådan elektronik via Tradera längre då jag dels inte vill riskera att Tradera håller på pengarna, dels tycker det är för dyra avgifter. Senaste åren har jag sålt sådant via forum (såsom SweC eller Swedroid) eller FB Marketplace där vi möts öga mot öga.

Glöm inte heller att Tradera enligt nya direktiv rapporterar all försäljning över €2000 eller 30+ försäljningstillfällen till Skatteverket. Når du då över 50 000 per år totalt för personligt lösöre eller köper in varor enbart för att sälja och tjäna pengar (då gäller från första kronan), så blir det att börja skatta på vinsten. Andra kanaler som jag nämnt har ingen verifiering på att varan verkligen sålts och rapporterar än så länge inget (vad jag vet).

På Tradera sedan 2003.

Av MultiMan
Skrivet av Dinkefing:

Sa inte Jonas i slutet av sommaren att han skulle vara borta ett halvår? Jag börjar undra om han slutat på riktigt nu.

Av MultiMan

Det kanske inte är sandfilter utan fyllt med någon variant av kalksten (brunnskalk) för att höja pH och den behöver definitivt bytas regelbundet, ibland flera gånger per år. Det är ju en lösning, men det finns säkert andra.

Av MultiMan

Jag skulle egentligen kunna skriva väldigt mycket, men den viktigaste faktorn till att jag började tappa intresset för Sweclockers är deras oförmåga under många år att behålla duktig personal. Alldeles för många kompetenta och karismatiska (på rätt sätt) medarbetare har lämnat efter både korta och långa sejourer på sidan. Jag skulle kunna göra en rätt lång lista på förlusterna men det leder inte till mycket såhär i efterhand och inget jag kunnat påverka ens när jag var betydligt mer aktiv.

Av MultiMan

Jag använder ECC och skulle inte vilja köra något annat i sådana tillämpningar, men som allt annat måste man väga pris mot hur viktigt det är man ska lagra.

Av MultiMan
Skrivet av Dr.Mabuse:

Har förstått att Klarna blöder pengar och misstänker att Proshop inte vill riskera att stå utan pengar om eller när Klarna faller.
För övrig finner jag det en smula roande att man kan lägga ner så mycket energi på att ifrågasätta andras villkor.

Jag är snarast tacksam över att mina medkonsumenter lägger energi på att uppmärksamma när företag beter sig onormalt, och försöker reda ut vad det gäller.

Av MultiMan
Skrivet av DavidtheDoom:

Klarna har ju knappast någon monopolställning när Qliro, Svea, Resurs mfl finns och har duglig webbintegration.
Däremot håller jag med om att förfarandet är väldigt märkligt och det är oklart vad Klarna tycker om Proshops agerande. Hade varit intressant att höra.

Var skrev jag att Klarna hade monopolställning? Läs mer noggrant. Stor skillnad på "nära monopolställning" och "monopolställning". Konkurrenterna du nämner har bara begränsade samarbeten, medan Klarna finns överallt, även i många utländska butiker.

Av MultiMan

Om Klarna godkänt krediten så ska butiken acceptera det, allt annat blir väldigt märkligt och bryter troligen mot avtalet med Klarna, som flera redan diskuterat. Hela idén med Klarna och liknande fakturatjänster är ju att butiken säljer skulden mot en kostnad och slipper hantera resten, mer än att få pengar och skicka produkten.

Med tanke på det extrema kaos som varit med Klarna sedan krismötet med huvudägaren Sequoia förra våren, så reserverar jag mig för nya, mer restriktiva avtal, där Klarna försöker utnyttja sin nära monopolställning för att försämra villkoren mot butikerna.

Av MultiMan

95% Paypal, resten tillfälligt Klarna-kort.

Av MultiMan
Skrivet av SuperSverker:

Den kostar 16200kr hos Telia. Är det fortfarande värt det?
Jag kan absolut tänka mig att betala 1.2% mer för en produkt för att inte stödja den typen av företag, företagskultur och konkurrensmetoder som Amazon står för.

Ja, lyx och överflöd beskriver mig som student på studielån, men ändå verkar det gå runt ganska bra att bara undvika företag jag har svårt för etiskt...

Det är ingen skillnad på en gurka och en iPhone Pro Max 256GB tycker du?

Det är helt upp till dig att handla vart du vill, men kom inte och gnäll när vi har ett företag att handla hemelektronik ifrån om 10 år för resten är körda i botten

Det är inte särskilt längesedan (några månader typ) som Amazon i två olika omgångar sålde nya iPhone 12 Pro Max för under 9000 kr. Det gjorde många glada som tycker Apple blivit väl dyrt men ändå gillar iOS och behöver den stora skärmen. Nu fick de mer pengar över till den dyra maten, tack vare Amazon.

Av MultiMan
Skrivet av eXpose:

Själv handlar jag mycket från Bygghemma! Innerdörrar osv osv. Aldrig haft problem. En dörr hade en liten reva i sig när den kom. Två dagar senare hade jag ett nytt dörrblad hemma, levererad i carporten. Även deras butik Badshop har fungerat bra födda gånger.

Det beror nog på vem du får prata med på kundtjänsten gissar jag.

https://www.byggahus.se/svartalistan/

Det finns många som haft problem med Bygghemma och den företagsgrupp de tillhör. Företaget har även struntat i att följa ARN:s beslut ett antal gånger senaste åren, det gör inget seriöst företag.

Av MultiMan

Jag köper bara i metall och trä och de brukar hålla, länge. Min släde är i galvad plåt med stålkanter och rundrörshandtag. Köptes på Konsum för 20 år sedan för 600kr. Felfri ännu. Handskyffeln är 7-8 år, en Karlstad Redskap med någon extra hård alu-legering och träskaft. Även den är hel efter många år. Den enda plastskyffel jag har använder jag att skotta ovansidan på bilen, men då är man ju försiktig.

Plast kommer aldrig hålla om man tar i för kung och fosterland.

Fiskar har bra proffsprodukter fortfarande om man vet vad man ska köpa, men håller med om att konsumentsidan verkar har blivit mest kinaskit.

Senaste Fiskarsköpen är en proffsspade helt i metall och trä, väldigt stabil, tål allt, samt en kratta med rostfritt blad och aluminiumskaft, också den mycket stabil. Köps på den lokala järnhandeln, men räfsan fick de beställa, men kostade ändå under 400kr.

Av MultiMan

Nej, en kompressor är inte orsaken till den långtgående korrosionen på trådskaparens kort.

Även utan vattenavskiljare som de flesta kompressorinstallationer har så skulle bara vattnet dunsta bort efter max en minut utan att det ens hade synts efteråt. Jag blåser ut mina datorer regelbundet med kompressor både med och utan vattenavskiljare och har aldrig ens sett en vattendroppe komma ut, än mindre fått någon kvarvarande vätska på kretskorten. Och då talar vi om allt från stora V-block med 300L tank, till små handburna saker på 8L.

Man måste alltså köra en kompressor utan vattenavskiljare och blåsa närmast oavbrutet för att eventuellt vatten på kortet inte skulle kunna dunsta innan det blir någon korrosion.

Jag tror också kortet antingen har utsatts för vätska vid ett eller flera tillfällen (alltså större mängder som spill från läsk osv) eller använts i mycket fuktiga utrymmen med stora temperaturväxlingar.

Av MultiMan

Är ju standard på de flesta UPS, men inte alla. Jag har några gamla UPS med Schuko.

Man köper lämpliga kablar eller gör själv. Jag har byggt om några grenuttag för att rymma en massa väggvårtor. Funkar utmärkt. Finns även billiga och enkla övergångar med enbart en Schuko-hona i en andra änden. Köpte mina för ett antal år sedan från Dustin.

T ex https://www.dustin.se/product/5011180941/stromkabel

Av MultiMan

Jag fick nydragen fiber i öppet stadsnät för några månader sedan. Valde av olika anledningar Telia i ett år. 100Mb max upp, oavsett hur hög download man väljer, dvs 100/100, 250/100, 500/100 osv.

Av MultiMan

Elektriska fält påverkar absolut mänsklig vävnad, men allt beror på styrka, typ och frekvens.

https://www.optune.se/ har t ex förlängt livet på tidigare obotliga glioblastom-patienter (värsta formen av hjärncancer med sämst prognos). En del har blivit botade helt. Ett exempel som jag följt är Richard Watson som skapade D'ni-språket i Myst-världen. Han är fortfarande friskförklarad efter att ha fått glioblastom 7 år sedan. När han började med Optune var det experimentell behandling, men senast jag läste om det är det många som får behandlingen idag. De elektriska växelfälten påverkar celldelningen hos cancern som därmed inte kan växa till.

Av MultiMan

Jag hade personligen inte chansat med ett begagnat nätaggregat där man inte vet tidigare användning eller vad det råkat ut för, dessutom med fel kablar, när grafikkorten kostar så mycket. Inte värt risken. Både livslängd och stabilitet på ansluten utrustning kan påverkas negativt om strömförsörjningen inte är stabil.

Av MultiMan
Skrivet av DavidtheDoom:

Elgiganten har väl aldrig haft fri frakt på stora objekt?
https://www.elgiganten.se/kundtjanst/leverans/frakt-och-lever...

Stora grejer som inte går till ombud debiteras ju frakt för "hemleverans". Däremot har jag nog fått gratis grejer på småsaker till ombud tidigare men nu verkar det vara 39kr som är minimum. Även Netonnet slutade ju med fri frakt för inte så länge sen.

Jag köpte frysbox både 2021 och 2022 med gratis leverans till dörren. Inga direkta småsaker.

Av MultiMan

Jag använder FB dagligen till bl a att kontrollera den lokala gruppen om den by dit jag flyttat och inte kan mycket om. Pensionärerna där älskar att visa bilder och berätta om hur allt startade en gång för längesedan. Det är både roligt, trevligt och bidrar till att stärka gemenskapen. Bara en pytteliten del av FB som betyder väldigt mycket för de som bor på samma ort, eller flyttat och följer ändå för att minnas sina rötter.

Av MultiMan
Skrivet av TheFlyingFin:

Alltså, är jag ensam om att faktiskt använda facebook? När det kommer till bilkretsar så känns det som om 99% av alla forum är döda, men på Facebook är dessa gemenskaper levande och det delas frisk med information och kunskap i respektive grupper där.

Nej, du är inte ensam. FB används mycket och till stor nytta, bl a på det sätt du nämner. Som så mycket annat så blir det vad man gör det till. Själv låter jag bli att göra det till en megafon för mitt privatliv, men för de som vill det, varsågod. Är ju bara att begränsa vilka som kan se innehållet och se till att man använder tvåstegsverifiering.