Inlägg

Inlägg som MultiMan har skrivit i forumet
Av MultiMan

Ser ut som trasig disk, enligt andras förslag.

Av MultiMan

Hur kommer du runt problemet med att många (sk dimbara) LED-lampor fortfarande inte fungerar tillsammans med fasta dimmers du betalat dyrt för en elektriker att montera i väggen? Det är ett stort problem fortfarande. Bara att läsa på t ex Byggahus.

Med Trådfri eller Hue får du betydligt (iaf med IKEA) billigare lösningar där man alltid vet att dimmerfunktionen är hundraprocentig eftersom den är inbyggd i lampan. Du har aldrig problemet med att just den glödlampan/spotsen som elektrikern provade ut tillsammans med Plejd-dimmern (t ex) inte finns längre och de nya du får tag i flimrar? Går en Trådfrilampa sönder (inte hänt mig än trots 40+ lampor sedan 2016) så är det bara att köpa en ny Trådfri-lampa och det fungerar direkt eftersom funktionen är inbyggd i lampan.

Vill du ha rörelsesensor för lampan i trappan så du inte snubblar när du behöver gå upp och kissa på natten, köper du bara en för 99 kr och parar ihop med valfria lampor. Inga elektriker, inga nya kablar, inga fler kostnader.

Skrivet av nu1mlock:

Andra skillnader kan vara responstid, minsta ljusstyrkan m.m. Mina Hue-lampor kan dimmas mycket mer än Trådfri-lamporna. Trådfri gör ingen skillnad mellan 1-10% i ljusstyrka (1-10 har samma ljusstyrka), medan Hue utan problem klarar ner till 1%. Hur dimmas även mjukt och fint när man tänder och släcker, vilket inte Trådfri gör.

Alla mina Trådfrilampor dimmas mjukt och fint både upp och ner vid av- och påsättning. Det har de gjort hela tiden, både med hubb gen 1 och gen 2 (Dirigera). Du måste ha något fel i ditt system.

Av MultiMan
Skrivet av Gigante:

Är de?
Trådfri?
Jag körde Trådfri i hela huset och hade non-stop problem... lampor inte sätts på eller stängs av eller tappar inställningar eller inte går att synka med remoten.. och nu slutligen gateway'en som bara dog.
Har gått över till Philips och vilken skillnad! Allt har funkat perfekt!!

Kört Trådfri i hela huset sedan 2016, ett system som byggts på efterhand. Varit 2 kortare perioder då uppdateringar gjorde att man tvingades starta om hubben för att den skulle fungera normalt igen. Precis i början när de lanserades och sedan för 1 år sedan ungefär då IKEA fick för sig att bygga om mjukvaran och fick problem med frånkopplingar av enheter. Jag har aldrig på dessa år behövt para om mer än enstaka enheter och aldrig behövt nollställa hubben.

Har både originalhubben och Dirigera för närvarande (olika funktionssätt, därför vill jag testköra först), rörelsesensorer, knappar från alla generationer, likaså med de 40+ lampor jag har. Har även Stormvind filterfläkt med Hepa+kolfilter samt partikelmätare i sovrummet. Inget har gått sönder sedan 2016 men en lampa vägrar lägga in ny firmware så troligen är minnet i den kass. Första generationens 1000 lumenslampa. Den enda enhet jag är missnöjd med är den allra första runda minidimmern utan knappar. Den förlitade sig på en g-sensor inuti och var notoriskt opålitlig. Den finns inte heller kvar i sortimentet sedan många år. Väldigt liten och cool design/idé men usel i praktiken.

Jag har installerat Trådfri till flera andra som har haft ungefär samma erfarenhet. Om det varit problem har det räckt att starta om hubben eller så har batterierna i någon enhet varit slut.

Trådfri är mycket billigare än Hue, men fungerar ändå i princip alltid som det ska, det är min erfarenhet och därför ett enkelt val.

Det är väl tur att det finns konkurrerande system så alla kan bli nöjda.

Gällande batterier så kör jag också Ladda sedan 3-4 generationer. Första varianterna som tillverkades i Kina var sådär bra, men sedan de bytte till motsvarande Panasonic Eneloop (först i helvitt hölje (även bruna för fjärrkontroller) och nu någon grågrön variant) så är det toppklass förutom möjligen 900mAh AAA som jag haft flera som dött, t o m döda direkt ur kartongen. 750 verkar stabilare och det kan ju vara så att 900 var för hårt lindade internt för att få plats och hade lättare för att kortsluta inuti. Inga andra i den serien har dött än förutom just 900 AAA. 1900 mAh AA är utmärkta och märker inte mycket skillnad i praktiken till 2450 i de applikationer jag använder.

Som med mycket annat på IKEA så är det dock tråkigt med alla prishöjningar som i flera fall har varit 100% , t o m mer ibland. Ladda 2450 är ju kraftigt prishöjt som ett exempel. Plastlådorna samla är där de lyckats med att höja med mer än 100%, inte dåligt! Ex 5L låda med lock kostade 19 kr förra året, nu 39.

Av MultiMan
Skrivet av slipbit:

@Sunix grattis till dig! Du tillhör de få som lyckas vinna mot bankens prognoser. Annars hade de ju inte tillåtit dig att binda på 1,7 i 10 år :). För oss alla andra så kommer vi få hålla ut tills vi får en lågkonjunktur. 2024/2025 kommer bli riktigt intressanta år. Först då ser man om den reporäntan har fått ned inflationen. Annars höjer Riksbanken tills ekonomin kraschar och då är det fortfarande de som har pengar/cashflow som klarar sig.

Jag undrar egentligen hur få eller många det är som gjort liknande val. Jag tecknade också 2021 fast för 5 år och 1,68% i november. Jag följer alltid politik både hemma och utomlands och gjorde det valet baserat på världsutvecklingen trots att banken rådde annorlunda. Senaste 10 årens bundna avtal har varit överlag bra för mig, och nu senaste, riktigt bra.

Det gjorde att jag också tecknade elavtal på 35 öre/3 år dagen innan Ryssland angrep Ukraina, men då hade jag bevakat marknaden dagligen i flera månader eftersom jag var säker på att angreppet skulle ske, men inte exakt när. När man förbrukar relativt mycket har även det valet rätt stor betydelse.

Att vara påläst och informerad (menar då inte att följa DN eller ens bara Sverige) är iaf en bra början till att fatta kloka beslut.

Av MultiMan

Varför är 939 så dyrt egentligen? Jag har ju massa gammalt liggande men har svårt att hinna med att leta runt och sälja av det. Sista 939 jag hade/har var Asus A8N32-SLI Deluxe men minns inte vilken CPU eller kylare jag hade på det. Får väl försöka titta, men har redan lovat fixa med gamla Eizo-skärmar och tiden räcker helt enkelt inte till.

Edit: Det är bara 939 X2 4200+ och 3800+ jag har, samt ett Asus A8R-MVP moderkort (AMD/ULi-kretsar). Tornkylare jag använde var Arctic Freezer.

Edit 2: Här var ju en bra mycket billigare än du hittat: https://www.ebay.com/itm/394691129047?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=...

Av MultiMan

Jag har redan berättat om svårigheterna att löda bort saker runt CPU-matningen på moderkort då det finns många lager koppar där för att kyla och klara strömmarna som krävs. Direkt olämpligt första objekt att lära sig på.

Menar du att du värmt 30 sekunder oavbrutet så kommer det sluta illa. Inte många komponenter klarar den värmen utan att skadas eller gå sönder. Har nog aldrig värmt längre än 5-6 sekunder på någonting kretskortsrelaterat. Det normala är 2-3 s. Räcker inte det måste man byta angreppssätt, såsom annan spets, lödstation eller förbättra handlaget genom att öva på andra, okänsliga saker.

Exempel på lödtålighet på en MOSFET enligt tillverkaren (bara ett exempel, men en liten vägledning):

Dvs vid handlödning är det säkert med max 350C under mindre än 3 sekunder. Och det klarar denna transistor bara en gång.

Av MultiMan

Förseningsavgift är olaglig enligt relativt ny dom, men som är överklagad av "älskade" Svea. Dock väljer många bolag att redan nu acceptera kunder som ifrågasätter förseningsavgiften efter som det är tveksamt om högsta domstolen tar upp ärendet och än mindre att Svea skulle kunna vinna.

Så jag tycker du ska hänvisa till aktuell dom https://www.konsumentverket.se/aktuellt/nyheter-och-pressmedd... och be att avgiften stryks.

Tråd på Lånforum som är rätt haj på sådana frågor.

Av MultiMan

Hög kvalitet på recensionen som vanligt när du är i farten Jonas och framförallt blir jag sugen på att bygga något när jag läser genomgången, det var inte direkt igår det hände senast!

Av MultiMan

Varierande prisbild.

Av MultiMan

Hos oss så grävdes fibern fram till en extern dosa på ytterväggen och sedan en patchkabel längs fasaden in i dosan på insidan, så där kan man greja runt bäst man vill. Vad är egentligen standardförfarandet?

Av MultiMan
Skrivet av Mansonite:

Jag skulle aldrig ingå något avtal med Qliro. Risken för att de aktivt lurar dig och hittar på avgifter/saker är väldigt stor.
Tänk på att deras egna betalningslösning på Qliros hemsida tar upp till en vecka innan pengarna faktiskt dras.

Jag betalade fakturan där den 8e, men Qliro drog inte pengarna förens den 16e, och då hade fakturan redan skickats till inkasso.
Fakturor skickas till inkasso *samma dag* som sista betaldagen.

Att jag hade screenshot på meddelandet på Qliros hemsida som tydligt sa att det var betalat och klart spelade ingen roll. Man får inte heller någon bekräftelse på mailen eller så.

Efter att ha googlat så verkar jag inte vara ensam med den typen av upplevelse.

Jag har använt Qliro så länge de funnits och det är bra länge, måste vara 15 år nu, kanske mer. Aldrig fått några extra avgifter förutom de som avtalats om från början och då pratar vi många hundratals betalningar över åren. Numera använder jag mest Klarna, men det beror mest på att fler butiker använder Klarna och att deras app och betalningssystem är mycket smidigare.

Edit: Och jag har använt alla deras olika tjänster, inklusive 12 månader räntefritt/avgiftsfritt flera gånger (som körs på CDON för närvarande, 0 kr i extra avgifter, precis som Telia Finance t ex) samt de helt vanliga fakturaköpen.

Av MultiMan

Är hela boetten trasig så är det nog ny klocka som gäller. Är inte Pro gjord av titan också? Det lär inte underlätta kostnaden för reservdelar.

Hur gick det till egentligen? Bara nyfiken då jag har GT2 själv.

Av MultiMan

Hittade i gömmorna:

Av MultiMan

1985 servade jag (och hade visningar av) bl a Apple Macintosh, Apple /// och //e, men det hade börjat redan 1978 med en Apple ][. Flög till Stockholm på kurser anordnade av dåtida Apple-importören, Gylling Systemelektronik. Fick en presentation av Lisa innan den släpptes på marknaden (bör ha varit 1983) av en av de mest färgstarka nördar jag träffat. Han berättade anekdoter under visningen om hur han backat med stor amerikanare på Essingeleden så fort bilen klarade innan motorn sprängdes. Många original på den tiden som nappat på den nya tekniken.

Man börjar bli gammal, men kul har det varit!

Av MultiMan

"Transferiatet" behöver mer pengar.

Av MultiMan

Defekta kondensatorer orsakar massiva störningar (rippel) i strömmatningen till särskilt CPU i detta fallet men kan påverka mycket annat också. Som tidigare sagt är det ingen mening att köra några felsökningar så länge detta inte är fixat.

Samma sak kan hända om man har ett gammalt nätaggregat med liknande fel. Tämligen vanligt med budgetnätagg från samma tid. Även om regleringen på moderkortet är hel så kan den bli överbelastad av skräpet från nätaggregatet. Med defekt moderkort blir problemet dubbelt.

Det är för övrigt en anledning till att man kokar kondensatorerna i förtid på moderkortet, att ett defekt nätagg ripplar långt över specifikationerna och det orsakar varmgång på moderkortet.

Av MultiMan

Tänk i det sammanhanget på att en "vanlig" multimeter som mäter kapacitans inte är särskilt användbar, utan man behöver en ESR-mätare som mäter serieresistansen vid runt 100kHz. Ofta mäter dessa torrkokta kondensatorer i strömförsörjningar rätt nära sitt mikrofarad-värde, men är ändå totalslut med flera ohm i ESR.

Av MultiMan

Det brukar vara rejält med koppar i kortet vid strömmatningen (syns också på bilden) som leder bort värmen, så helst ska man ha en rejäl lödpenna för att det ska funka. Runt 60-80W lödstation och med spetsar som är tjocka och inte svalnar så fort.

Tänk på att du bör ha låg-ESR kondensatorer som tål hög rippelström, det är vad som brukar sitta i matningen runt CPU.

Avlödningen är det svåra, löda dit nya lätt. Själv köpte jag en Ersa avlödningsstation på runt 100W med ihåliga spetsar och vakuumpump samt fotpedal för aktivering, begagnad för 500kr (med det är längesedan nu). Där behöver man bara hålla några sekunder, trycka på pedalen och allt lödtenn sugs bort nästan magiskt.

I brist på sådant behöver du antingen ha mekanisk lödsug eller lödfläta, för att få bort tennet ur hålen till komponenterna. Det kan fungera utan genom att vicka kondensatorn fram och tillbaka samtidigt som man värmer, men om man inte är van är risken märkbar att man skadar kortet antingen genom att dra sönder kopparen i hålet som sammanbinder mönsterkortets olika lager, eller överhettar så att kopparen lossnar.

Av MultiMan

King Edward är min favorit och har varit så ända sedan barnsben. Provar regelbundet nya sorter men återvänder alltid till kungen. Passar till alla sorters potatisrätter, men är ändå allra godast kokt precis lagom, med skal, får stå 30-40 minuter, skalas och ätes med smör. Oslagbart gott.

Några har nämnt Asterix och den tillhör absolut en av de bästa sorterna när jag vill ha alternativ.

Tyvärr har affärerna och odlarna försökt lura på en riktiga hemskheter ibland, såsom Sava. Helt oätbar enligt mig. Vill minnas att Folva inte är långt efter.

Edit: Efter att ha läst lite listor så tror jag att både Herta och Balmoral fallit mig i smaken.

Av MultiMan

Ärlighet varar längst.