Inlägg

Inlägg som MultiMan har skrivit i forumet
Av MultiMan

Tradera tar sig rätten numera att hålla inne säljarens pengar godtyckligt, men särskilt om det är dyrare elektronikprodukter man ska sälja. Därför säljer jag aldrig sådant längre via Tradera. Har ingen lust att behöva vänta 14 dagar på att någon godtycklig köpare ska tycka en vara är ok eller inte, utan att jag kan påverka någonting. Senaste jag sålde en sådan produkt var det en nyare iPad Air, men valde en helt annan kanal än Tradera.

Sådana regler och andra förändringar samt DAC7 där Tradera rapporterar alla transaktioner till farbror staten gör att jag efter mer än 20 år och 5 i säljarbetyg valt att hoppa av helt och hållet. Vägrar bli en del i en sådan utveckling.

Av MultiMan
Skrivet av m4gnify:

Jag tycker inte Matsmart är så pengasmart. Vad jag kan se så är de flesta saker inte jättebilligt. Det enda som är billigt är det som dom har på erbjudande just nu typ. Resten ligger ofta lika högt eller högre än vanliga matbutiker. Räknar man in frakten också så tror jag inte att man sparar så mycket på att handla på Matsmart. Deras grej är väl mer att få bort matsvinnet.

Du orkade tydligen inte läsa allt jag skrev, så antagligen läser du inte detta heller.

Av MultiMan

Jag gjorde ett inlägg i annat forum som ger några tips om hur man kan göra för att äta någorlunda hälsosamt men ändå billigt. Dessa varor är bara delar av en hel kost, men en bra indikation på hur mycket man kan spara mot normalpriser. Bland det viktigaste är att aldrig slänga något. T ex allt köpebröd köps skivat och fryses in direkt, sedan tar man bara fram en skiva i taget = noll svinn. Alltid äta upp resterna dagen efter även om det inte är exakt vad man är sugen på. Osv.
Det krävs egentligen frysbox för att genomföra maximala besparingar eftersom erbjudande bara kommer ibland, så det gäller att handla ordentligt då, vakuumpacka/frysa in det som är känsligt, även nötter och sådant som håller väldigt mycket längre i frysen.

https://www.byggahus.se/forum/threads/18-saett-att-fa-pengarn...

Sökte på Matsmart i tråden och fick ingen träff. Om någon inte råkar veta vad det är så började de för runt 10 år sedan med att sälja varor med kort datum och var riktigt billiga. Idag är de inte alls lika billiga längre och säljer massa saker till fullt pris och långa datum. Dock, om man håller koll (nyhetsbrev) så kommer det relativt regelbundet kampanjer som är riktigt prisvärda. Jan-feb i år har t ex varit bra.

Köpt t ex

Knorr Snack Pot, vanlig och Big för 1 kr styck
Finskpackad norsk rökt lax i konserv för 15 kr (full datum 2026)
Loka olika sorter 50 cl, 3,50 kr
Friggs Järn+C, D+K+Kalcium brustabletter för 1-3 kr röret
Ferrer Rocher mörk choklad med hasselnötter 3*90gr för 8 kr
Turkiska vinbladsdolmar 400gr 9 kr
Alex & Phil barnmat av olika sorter tetra recart 200gr, inklusive gröt (suberb till frukost för alla, havre/hirs/äpple/ceylonkanel) 3,50 - 5,50 kr.
Heinz Tomatsoppa burk 3 kr
Knorr buljonger, olika sorter 8-10 pack 1 kr
Cashewnötter eko 1kg 59 kr
Mandel 1 kg 59 kr
Valnötter 700 gr 59 kr
Katrinplommon, kända märken 200-500gr 9-30 kr
Wisby julöl 6,25 kr
Stockholm festivalöl 4,80 kr
Vitpeppar hel 60gr 3 kr
Gojibär eko 50gr 9 kr
Friggs majs- och riskakakor 5-8 kr
Starbucks Frappuchino 7 kr
D'Or kaffekapslar Nespresso 20 st 10 kr resp. 10 st specialsorter 10 kr
Fontana Naan-bröd 2*130gr 12-pack låda 41 kr
Urtekram eko torkade äppelringar 12,50 kr
Bruschette Oregano påse (gott till tomatsoppa t ex) 7 kr
Del Monte aprikoshalvor 400gr 10 kr
D'Aucy olika grönsakskonserver t ex Rataouille 5-10 kr
Currysåser, majonäs, senap, ketchup, remoulade mm för allt mellan nästan gratis 1 kr till kanske 75% rabatt om man köper vid rätt tillfälle. Matsmart manipulerar tyvärr sina priser frekvent numera, så man måste ha koll.

+ massor mer som jag inte kommer ihåg nu.

Massor av olika sorters energidrycker, läsk och choklad ibland mycket billigt, men tar inte upp alla här. Dricker inte sådant själv utom i undantagsfall såsom Australiensiska Bundaberg för 6,50 flaskan. Lemon/lime, Persika, Passionsfrukt.

Edit: De hade också t ex torkade röda linser i storkökspack för bara 59 kr, tror det var minst 2,5kg. Sådant dyker upp relativt regelbundet. Köpte 15 kg tonfiskfilé på det sättet för under 50 kr kilot. Platta vakuumpaket utan vätska på vardera 3 kg, öppnade, portionerande och frös in. Äter fortfarande av den 1 år senare. Inga problem vid rätt emballering.

Av MultiMan

Som @jnsson säger, fullmakt är det naturliga om man behöver kunna sköta någon annans affärer. Jag använder det, fungerar utmärkt med full tillgång till bankkonton och e-fakturor t ex, via mitt BankID. Beror möjligen även på vilken bank man har.

Av MultiMan

The Outer Worlds: Spacer's Choice Edition gratis idag. Fantastiskt om ni frågar mig.

Fick ju Deathloop gratis via Amazon Prime tidigare i månaden, så riktigt bra månad.

Av MultiMan

Har Inet byggt datorn ska du inte mecka själv under garantitiden. De kan neka att hjälpa dig om du själv börja greja. Kontakta Inet och upprätta en reklamation med så tydlig felbeskrivning som du kan ge.

Av MultiMan

Poängen är att du vill inte ha vänster hand på en strömförande gammal ojordad lampa (själva lampan eller i ojordat uttag) med internt trasig kabel som gjort höljet strömförande (inte jordad, säkringen går inte), och höger hand på datorlådan i metall, där datorn är inkopplad i ett jordat uttag. Då är risken avsevärd att du inte överlever, särskilt om du har handsvett.

Jordfelsbrytare sänker den risken till "bara" en j*vla smäll på max 30mA istället för 10A under en betydligt längre stund innan säkringen förhoppningsvis löser ut. Hur stor strömgenomgången verkligen blir varierar från person till person och andra, yttre omständigheter som färgen på datorlådan t ex.

Av MultiMan
Skrivet av Irregular Programming:

Vad är det som gör det dåligt att ha i samma rum?

Känns väl som det borde vara ganska vanligt?

Knappast vanligt och direkt förbjudet då de jordade uttagen innebär en mycket lågresistiv koppling direkt till jord (och alla jordade apparaters hölje som är anslutna till dem).

Får du ström i dig från en ojordad apparat i samma rum och har handen på en jordad apparats ledande hölje så får du maximal strömgenomgång genom de jordade uttagens anslutningar, istället för den isolerade miljö (plastmatta på golvet osv) som var tanken i de rum där man godkände ojordat förr (men var krav i kök med diskbänk i metall osv). Att man ändå hade vattenelement i metall i sådana rum var en kompromiss där man ansåg att färgen var en isolerande barriär.

Så nej, hittar du jordade uttag i samma som som ojordade är det ingen auktoriserad elinstallatör som gjort det och det är som sagt förbjudet och potentiellt livsfarligt.

Av MultiMan
Skrivet av ronnylov:

När det gäller besiktning var det lättare förr när det alltid var samma månad varje år, man kunde se på registreringsnumret när det skulle bli. I och för sig verkar det vara så gällande registeravgiften men jag menar det är omöjligt att ha koll på allt om man inte är den typen som vill hålla på och logga in, ringa och krångla hela tiden. Jag använder ingen kalender utan betslar bara de räkningar jag får i lådan, alternativt betalar direkt i samband med ett köp.

Autogiro gillar jag inte, då kan det dras pengar ftån kontot utan att jag ser det. E-falkura ser jag heller inte, då måste jsg antingen logga in och aktivt titta på banken eller kolla min epost, vilket jag inte orkar då det kommer 30 mail om dagen med reklam och skit. Jag vill ha det på papper i lådan. Det funkade jättebra i 30 år från att jag flyttade hemifrån som ung. Appar undviker jag.

Verkar som man förväntas ha allting i sin mobil. Jag vill inte ha det så. Jag tar hellre en och annan påminnelseavgift om jag själv glömt något men när det är uppenbart att räkningen aldrig nått fram så klagar jag. Men jag gillar inte när de gör förändringar utan att informera kunden. Plötsligt sluta skicka ut räkningen som de alltid skickat förut.

Men ni som ringer runt när ni vet att något ska betalas - skickar de ut en pappersfaktura när ni har ringt? Eller hur får ni själva fakturan?

Med den inställningen blir det mycket svårt att fungera normalt i Sverige idag. Jag förstår inte varför du inte vill använda de vanliga tjänster som finns via banken. De allra flesta har en bank och antagligen även du själv också. Det är mycket mindre arbete att använda Kivra + e-faktura/autogiro än att hitta vägar runt det.

Du framstår som en Don Quijote för mig, utan några bra argument till varför samhället ska göra som du vill och inte tvärtom.

Jag är rätt gammal själv nu och får alla registerhållningsavgifter enkelt via e-faktura. Ett inlogg i månaden räcker egentligen och alla fakturor är betalda med några få klick. Det är mycket enklare och smidigare samt med bättre överblick än det vi hade förr.

Kivra fungerar också mycket bra numera och förenklar.

Av MultiMan

Exakt vilken UPS har du köpt?

Jag förstår inte din beskrivning, förklara mer exakt eller rita med en bild hur allt är kopplat och ingående delar, med bilder om det är lättare. Från vägguttag till dator.

Av MultiMan

Ska det fungera under full last med skärm så behöver du minst ett på 1000VA. Eftersom effektfaktorn inte är 1/1 ens på de modernaste nätaggregaten så kan även det vara ett gränsfall och 1500VA ger dig bättre marginaler. Hur stora batteribank du vill betala för handlar om syftet med inköpet, att bara hinna stänga ner kontrollerat eller köra en längre stund. Dyrare UPS har så att man kan ansluta extra batteribanker, men det kostar såklart betydligt mer.

Jag kör Eaton sedan minst 15 år och är nöjd fortfarande, så kvaliteten var iaf då mycket bra. Bytt batterier två gånger, annars inga fel eller problem. APC är väl störst men inte alltid bäst, iaf om man ser till pris/prestanda, men det måste man kolla när man ska handla eftersom det är högst variabelt.

Av MultiMan

Vad blir nästa kampanj? Skapa nya inlägg i samarbete med Vimla? AI-sök i forumet med Microsoft? Citeringar kommer till er tack vare Asus?

Av MultiMan

Brum brukar väl tyda på bristande filtrering, oftast utslitna kondensatorer om det uppstått pga ålder. Rör går varmt och kondensatorer, särskilt elektrolyter, avskyr värme.

Vad är det för rörförstärkare?

Av MultiMan

Jag släppte Skydrive som det hette från början, när de la ner Microsoft Mobile och min Lumia 920 pensionerades. Bytte först till Apple/iCloud och sedan runt 7 år använder och betalar jag enbart för Google (2 TB/99kr i detta nu). Uppdaterad W10 fortsätter tjata om OneDrive men huvuddatorn med LTSC-W10 säger inte ett knyst. Skönt.

Av MultiMan

Jag har alltid både telefonnummer och mailadress i paketapparna så det finns backup om en av dem krånglar när säljarna beställer frakt. T o m två av var, finns ingen begränsning i de appar jag har.

Ergo: Paketappar är mycket bra och fångar upp leveranserna utan att man behöver fundera på det.

Av MultiMan

Det räcker att läsa på lånforum.se 10 minuter så ser du snabbt att det är ett vanligt sätt för olika svårt skuldsatta att köpa saker på avbetalning och sedan sälja direkt för att överleva nästa månad.

Jag har sålt både plattor och telefoner som inte varit helt slutbetalda när jag köpt något nytt istället. Aldrig varit ett problem för någon inblandad.

Av MultiMan

Hade valt Telia utan att tveka. Bäst peering, automatiskt publik IP utan kostnad, snabb hjälp om något i näten går sönder och allmänt pålitligt företag fortfarande även om kundtjänsten är sämre än för 5 år sedan. Att det är öppen fiber låter också bra.

Banhofs marknadsföring om att värna integriteten ser jag inte som något annat än FUD för att locka till sig snöflingekunder. Aldrig haft några problem med Telia trots 30 år med olika fildelningstjänster, utan VPN.

Alla företag i Sverige lyder under samma lagar.

Edit: Angående priser så ringde jag förra veckan för att kolla nya priser och fick utan problem rejäla rabatter som gjorde fibern lika billig som billigaste alternativet. Fibern plus att jag har Telia-abb på telefonen (billigaste 15GB) ger mig också gratis mobilt bredband på 30GB till plattan, utan extra kostnad, så det är andra fördelar (och som Telia gillar eftersom de låser in kunderna, men man väljer ju själv).

Av MultiMan

Köpte 4st Tuya dörrsensorer för 360kr totalt (med Klarna). Tog ungefär 10 dagar sedan låg de i brevlådan, via EarlyBird i Sverige. Inga fuskgrejer, funkar prefekt och bra kvalitet.

Det var mitt första köp på Temu men kommer inte bli det sista.

Appen är spärrad från alla behörigheter då den inte används. Väldigt påträngande. Beställningen gjorde jag via datorn, som nästan allt jag köper via nätet.

Av MultiMan

@kaput TS har testat med tre olika läsare. Väldigt osannolikt att 3 st går sönder på samma sätt.

Av MultiMan

Det låter som att ingen av DVD-skivorna är pressade/ej brännbara, dvs de som håller nästan hur länge som helst, utan enbart brända som trådskaparen har. Om man inte köpt bästa kvaliteten när det fanns (dyrt) och bränt på bra brännare så slutar de att bli läsbara efter ett antal år. Det är det troligaste scenariot efter att ha läst tråden.

Läsbarheten på brända skivor är också alltid lägre, oavsett hur bra kvalitet man köpt.

Bästa sortens skivor och brännare (finns inte längre att köpa vad jag vet) genererade skivor som håller i 20 år eller mer, jag har hundratals som fortfarande läser utan problem, men det hör mer till undantagen och skivorna var Plextors eget märke, tillverkade av Taiyo Yuden i Japan, eller TY direkt under eget märke. Särskilt Plextors egna kostade minst 2-3 ggr andra skivor om man inte lyckades fynda från konkurslager eller så (jag hittade ett stort parti från nerlagda danska IT-Butikken till superpris, men det är lääängesen).

Edit: Dessutom tål inte brännbara skivor ljus särskilt bra, så har de inte förvarats mörkt kortas livslängden ytterligare.