Inlägg

Inlägg som bubbelbabbel har skrivit i forumet
Av bubbelbabbel
Skrivet av Maximo:

Inte i det här sammanhanget. Det är ungefär som när WHO går ut med att traditionell kinesisk medicin kan hjälpa mot covid.

Skrivet av Honk:

Men infon som Nature har tagit del av kan vara uppblåst propaganda. Det är ju inte så att de själva har testat chippet eller att något lab i ett fritt demokratiskt land har fått ett chip ett utvärdera. Så inlägget är korrekt.

Visst är det bra att vara källkritisk, men om inte ens Nature ses som pålitlig kan det vara värt att justera omdömet något. Det är förmodligen världens mest prestigefyllda vetenskapliga tidskrift. Det som publiceras genomgår peer-review av extremt kompetenta forskare inom respektive område.

WHO å andra sidan är en organisation som drivs av medlemsländerna och har därmed en politisk agenda.

Av bubbelbabbel
Skrivet av Maximo:

Litar inte en sekund på "kinesiska forskare" (och ännu mindre på Toms hardware )men konceptet är intressant. Stora teleskop använder analog optisk blidbehandling just på grund av att beräkningskraften i microchips inte är där ännu.

Inte på Nature heller?

Av bubbelbabbel
Skrivet av Mizccc:

Ja denhär biten verkar folk totalt ignorera. Att alla våra politikers vanor också spåras och sparas och således enkelt kan användas för utpressning av illvilliga oligarker.

Att rika människor vill ha makt över politiken är liksom ingenting nytt, det är någonting som pågår och har pågått i hela människans historia.

Men folk har blivit för bekväma och tar demokrati och frihet för givet. Någonting som människor har dött i miljontals för att skapa åt oss.

En naiv fråga: är rädslan här att Microsoft som organisation ska använda datan för utpressning? Eller någon anställd på Microsoft? Jag menar inte att vara spydig, jag är mer nyfiken på vilket konkret scenario man är rädd för.

Microsoft har en omsättning på cirka två biljoner. Brott mot GDPR kan leda till bötesbelopp på upp till 4% av globala omsättningen, dvs runt 80 miljarder. Borde inte rädslan vara större för att mindre aktörer har starkare incitament att använda individdata i utpressningssyfte?

Av bubbelbabbel
Skrivet av nickhe:

Mycket av det försvinner nu även pg att vi går med i Nato, därför många av våra myndigheter kollar och preppar sig för 365

Känner inte till ngn lagstiftning nog relaterat till det här som har ngn killing till Nato. Några exempel?

Av bubbelbabbel
Skrivet av nickhe:

Absolut, inte alla kommuner som vill hoppa på det tåget direkt. Men det finns kommuner som har pengar kvar i sin budget och för nästa år budget som helt klart och intresserade och kommer köra på, stora som små. Sedan är kravet på 300 licenser där pg hur mycket resurser copilot kräver samt att lätta trycket, det kommer släppa med tiden

Senaste imorse snackade jag med en kommun som ville köra på 1 november och redan hade en lista min 300 användare som kommer få licens

Kan förstå att de minsta kommunerna kan ha svårt att hugga en tillräckligt stor användarbas. För medelstora kommuner borde det inte vara svårt. Alla förvaltningar och verksamheter som kommunalt drivna skolor (se exvis DN idag) och arbetsledande individer i exempelvis omsorg kommer att lunna arbeta mycket mer effektivt. Effektiviseringen per individ som använder verktyget effektivt överstiger vida kostnaden. Behöver med andra ord inte nödvändigtvis ha 300 superanvändare.

Tror dock att det kan finnas osäkerheter kring dataflöden, datalagring och juridiska frågor kopplade till det som gör det knepigt från offentlig verksamhet.

Av bubbelbabbel
Skrivet av Clowncar:

Tack för input! Finns det fler tips som går att dra fram förutom att hänvisa till konkurrenternas räntor. Det är nog vårt bästa vapen att hota med att byta bank men vill inte dra den direkt.

Det är en konkurrensutsatt marknad. Även om du inte behöver spela det kortet direkt behöver er bankmänniska förstå att ni är beredda att inte bara öppna lånet hos en annan bank, utan att ni då eventuellt behöver flytta allt er bankengagemang dit.

Bankens syfte är att göra vinst på er. Er uppgift är att se till att ni får bästa möjliga villkor. Ni har inga andra vapen än att ta ert pick och pack annorstädes. Med det sagt, den diskussionen kan skötas på ett civiliserat sätt, men det är inte förrän ni är tydliga med att ni har andra erbjudanden som det tar fart i förhandlingen. Ni behöver ju inte nödvändigtvis säga exakt vilken ränta ni har blivit erbjudna.
"Som du säkert förstår har vi tittat också hos andra banker. Det du har erbjudit ligger tyvärr alltför högt. Hur bra erbjudande kan du ge oss?"
"Får jag fråga vad ni har för erbjudande nu?"
"Vi har ett väsentligt bättre erbjudande från en bank och har fler trådar ute. Hur kan vi hjälpa dig att ge oss ett bättre erbjudande?"

Av bubbelbabbel
Skrivet av Sarg:

Jag jobbar kommunalt, så nej, det är inte småpotatis.

Kan dessutom inte föreställa mig att mer än 10 av dessa minimum 300 licenser faktiskt skulle komma till nytta sett till hela organisationen. Och däri ligger problemet. En hel del arbetsplatser har användning av långt färre än utsatt miniminivån.

Ett räkneexempel:
MS 365 Copilot är prissatt till $30 per användare och månad. Krävs 300 licenser. Ungefär 100 000 SEK per månad.

Kalmar har cirka 5 500 kommunalanställda, motsvarande 7,5% av invånarantalet. Oklart hur många som jobbar som tjänstemän/har administrativa uppgifter, men det skulle räcka att 5,5% av de kommunalanställda faller inom den kategorin för att nå upp till 300 licenser.
Så, hur mycket effektivitetsförbättring krävs för att motivera en utgift på 100k/månad? Cirka 1,5 heltidstjänster, motsvarande 240 timmar, det vill säga att det sparar in en timme per användare. Eller annorlunda uttryckt, mindre än 1% effektivitetsförbättring per användare. Efter att ha använt Copilot ett tag kan jag säga att jag ligger på mångdubbelt det.

Förstår att det kan se annorlunda ut i små kommuner och organisationer.

Av bubbelbabbel
Skrivet av Olof_von_Knorring:

Troligen sant idag men man får nog vara tämligen naiv om man inte förstår att det här bara är månader bort. Kan säkert även då finnas möjlighet för chefer att köpa versioner utan övervakning men givetvis kommer det vara i företagens intresse att i tysthet även kunna använda systemet för diskret övervakning.

I USA finns redan idag övervakningsprogram som håller koll på allt från aktiva fönster till dina ögonrörelser. Många företag drar bort 5 min från din lön om deras "algoritmer" inte detekterar något arbete utför de minuterna.

Givetvis är Sverige inget föregångsland för övervaknings-program men det som uppfinns i USA hittar förr eller senare hit. Mer eller mindre.

"Tycker vi det finns anledning att misstänka att du missköter dig? Det blir 2 månader med AI-övervakning. Du har väl inget att dölja, du jobbar väl dina timmar?"

Om det här är tankar som snurrar runt kanske man ska fundera över vilken typ av företag man jobbar för?

Av bubbelbabbel
Skrivet av Aleshi:

Det roliga är att ASFiNAG som är avsändare säger att de inte kan svara på några frågor. Utan att jag ska vända mig till Tirol Mag. Innsbruck. Inga kontaktuppgifter eller någonting. Det enda jag har är "Tirol Mag. Innsbruck" och en uppmaning att inte kontakta ASFiNAG.
En googling på "Tirol Mag. Innsbruck" ger en endaste träff. En Ebok av "Bote für Tirol: Amtsblatt der Behörden, Ämter und Gerichte Tirols." från 1815. Och då grundar sig träffen enbart i att google inte kan tolka sidindelningen korrekt.

<Uppladdad bildlänk>

Det är alltså den myndigheten jag ska kontakta. Gött.
Googlar man på ASFiNAG så är de tydligen fruktansvärda att ha att göra med.
Man förstår ju varför Kafka skrev som han skrev. Inte en slump att han kom därifrån.

Den där googlingen kvalificerar sig som en av de sämre jag sett på senare år. Första träffen går till rätt förvaltning.

Av bubbelbabbel
Skrivet av Mrbond:

Kul! Några timmar per vecka är ju ärligt talat enormt. GPT är ju ett särskilt bra stöd på engelska; tycker dock alltjämt att den haltar lite på svenska. Har du jobbat på svenska eller engelska? Det är svindlande att tänka på vart vi kommer att befinna oss om fem år.

Jag jobbar på engelska och jag antar att det ökar värdet av Copilot på två sätt:
1) Copilot är nog bättre på engelska än på andra språk. I princip inga språkliga misstag från Copilots sida. Allt material är på engelska och utöver intern jargong ligger den nära 100% i att fånga vad som sägs i möten samt förstås i att läsa dokument (den är kopplad till Sharepoint så min Copilot har tillgång till allt material som jag har tillgång till)
2) Copilot hjälper till att höja mina texter. Även om jag är vass på engelska så är det inte mitt modersmål. Att slippa bry hjärnan med att leta efter den perfekta formuleringen när jag skriver material för extern publicering gör att jag kan lägga mer tid på andra saker.

Håller med om att framtiden är svindlande. Jag kan fortfarande förundras över hur fantastiskt det är att kunna översätta text med google translate (till och med bilder - wow!). Men det här, det är något annat.

Av bubbelbabbel

Jag har pilottestat (heh) Copilot i knappt två månader.

Än så länge har vi inte implementerat just funktionen att bevaka möten, men det är nog den jag ser fram emot mest i Teams. Skulle gissa att jag i en tredjedel av mina möten bara bevakar diskussioner. Redan i nuläget promptar jag "transcript" att leta efter "action points" och att summera mötet.

En gigantisk fördel med Copilot är att den är integrerad i alla Office-verktyg - skapa en powerpoint av ett transcript från Teams eller från ett worddokument. Analysera data i excel och gör ett worddokument med slutsatserna för produkt A. Skriv ett mail med en inbjudan till de som borde vara med på det här mötet utifrån inklistrad agenda.

Inget är perfekt, men redan nu hjälper Copilot mig att spara några timmar per vecka. Imponerad!

Av bubbelbabbel
Skrivet av Falcon:

Need advice...eller bara en konfirmation.
Investerade 100 lakan i Microsoft för 8 veckor sedan...(i och med köpet av Activision tänkte jag eller inte...)

Ser jag rätt i värdehöjningen? Sälj? YAS!?
Helt sinnes...miljonär...

Don't quit your day job. Du ser i syne.

Av bubbelbabbel
Skrivet av Gender Bender:

Med tanke på att de per skalle får hundratals miljoner utbetalt i form av lön och aktier varje år så räcker det nog med att sänka deras löner till rimliga nivåer för att undvika prishöjningar. Men miljöförstörande privatjets och lyxjakter betalas ju inte av sig självt, så vad ska man göra liksom? 🤷‍♂️

Anta att de skulle gå från cirka $50mn var till 0. Multiplicera med fem. En besparing på $250mn årligen.

Drygt 200 miljoner prenumeranter på Netflix. Att nolla fem toppchefer skulle med andra ord ge en besparing på cirka en krona per månad. Något säger mig att prishöjningen som diskuteras är mer än en krona.

Av bubbelbabbel
Skrivet av Dinkefing:

Varför skulle de användas som kostnad och vilja dra ner vinst?

För att vinsten i ett bolag beskattas. Nivån beror på bolagsform, men ett aktiebolag beskattas med cirka 20 procent. Dessutom beskattas vinstuttag i ett ab och det är i många fall en gynnsam bolagsform.

Om de köper in fem grafikkort för 100k inkl moms och sedan säljer dem för 90k ”svart” så gör de först 10k ren vinst på att de får tillbaka momsen (deras verkliga inköpspris är 80k).
Desssutom blir 80k en kostnad för företaget så deras vinst minskar. Räkna med att det blir ytterligare 16k mindre som försvinner i skatt. Så den ”verkliga” kostnaden för att köpa korten blir 80-16=64k. Om de säljs för 90k börjar det plötsligt bli värt det.

Dessutom beskattas vinstuttag i ett ab så det skulle kosta ännu mer (=lägre inköpspris) att få pengarna i handen.

Är något för bra för att vara sant är det oftast antingen olagligt och/eller inte sant.

Av bubbelbabbel

Finns många sätt som det kan vara rent finansiella bedrägerier. Exempelvis momsbedrägeri. Om de köps via ett företag kan de få tillbaka momsen och då köpa med 20% ”rabatt”. 22k ger då ett inköpspris på 17,6k. Låg förtjänst om de säljer dem för 19, men kan också användas som kostnad i företaget och dra ner eventuell vinst.

Av bubbelbabbel
Skrivet av mar3ld:

Är du osäker? Du skrev kanske.

Men om det var det du menade så, ja. Jag vill absolut att de som VILL köra ska få göra det (så länge de har ett giltigt körkort och sånt, underförstått). Men inte vill jag väl beröva någon att sitta bakom en AI-styrd ratt om denne hellre vill det. Valfrihet inom bilkörning gillar jag.

Jag försökte hjälpa till att tolka. Som du kan se var det inte jag som skrev inlägget. Däremot läste jag ditt och reagerade i enlighet med det jag skrev.

Av bubbelbabbel
Skrivet av kentlarson:

Nu har jag kört ett par dagar och installerat alla program jag behöver. Fasen, det är flera dagars jobb att komma dit där jag är nu. För att inte förlora allt jag gjort vid ett eventuellt haveri använde jag CloneZilla för att skapa en disk image backup på hela hårddisken. Känner mig rätt nöjd med min nya laptop och Windows-installationen. Det som återstår är väl att konvertera några bash shell scripts, till powershell. Vi får väl se om jag har behov av dom först.

Efter återställning av Edge kom det med något jag inte bett om och det är Copilot. Jag har låtit det ligga kvar.

Allt går snabbt och fint. Tidigare var det ju så att Windows blev slött allteftersom tiden gick. Är detta fortfarande ett problem och är det i så fall något man kan göra åt det? (annat än att installera om då)

Har du verkligen fått copilot? Det ska ju inte rullas ut förrän 1 november https://www.forbes.com/sites/moorinsights/2023/09/27/microsof...

Av bubbelbabbel
Skrivet av mar3ld:

Jag förstår inte kopplingen:

Jag: "Jag tycker om att köra bil."
Du: "Folk behöver sluta tänka svartvitt."

Jag förstår inte och du får gärna försöka förklara med andra ord.

Jag har väl inte sagt att jag är emot förändring. Jag har däremot sagt att jag kommer att kämpa för att få fortsätta göra det som jag tycker om att göra. Vad är det för fel med den inställningen?

Kanske det där med att du skulle kämpa för att andra människor också ska köra (och därigenom beröva dem smidigheten i att titta på TikTok samtidigt som de cruisar fram i en Ai-styrd bil)?

Av bubbelbabbel
Skrivet av Sando:

Jag håller med.

I ett par omgångar har jag bett våra jurister använda ChatGPT för att bygga upp dokumentmallar. Ibland rena översättningar, ibland dokument från grunden och ibland ändringar i befintliga dokument.

Hittills har resultatet nästan alltid varit det, att de skulle ha gjort jobbet bättre och smidigare utan AI. ChatGPT (i alla fall 3.5) har inte sån förståelse för detaljer som behövs. Den vet ju inte varför ett visst ord används, och små ändringar kan ha stor betydelse. Laghänvisningar skrivs fel eller byts helt ut. Termer saknar kontinuitet och interna hänvisningar lämnas antingen helt bort, eller så blir de fel.

Dessutom saknar den helt förståelse för hur andra parter uppfattar texten.

ChatGPT och andra nuvarande AI:n (om nån har positiva erfarenheter av nån annan AI för motsvarande så tar jag gärna emot tips) är lovande, men de är långt ifrån att vara färdiga, användbara verktyg som man bara kan sätta i handen på en person som inte är väldigt medveten om bristerna.

Jag har använt MS Copilot på mitt jobb (omvärldsbevakning, skriva white papers, sammanställa information, skapa PPT-presentationer, analysera data, sitta i massvis av möten). Utifrån det jag använt hittills ser jag att det kan spara mig enormt mycket tid när jag och organisationen anpassat processer och arbetssätt. Förutom det uppenbara (gör en PPT av ett word-dokument och vice versa, analysera data i excel, scanna inkorgen och ge förslag på utkast till mailen) kommer jag att kunna skippa möten och låta Copilot bevaka dem åt mig. Efteråt ber jag om en sammanfattning av mötet och kan fråga om specifika frågor har diskuterats.
För mig kommer det här att spara tiotals timmar i arbete varje månad.

Vad som kommer att göras med den tiden? Skapa mer värde och/eller besparingar. Det är en fråga för ledningen, men jag inbillar mig att alla med jobb som liknar mina kommer att påverkas rejält inom de närmsta åren.

Av bubbelbabbel
Skrivet av Keneay:

Kappvändare såklart, hade AMD/Intel varit bäst hade de slagits för kung och fosterland för att få fram sin åsikt att minsann detta är det absolut bästa och allt annat är inte ens värt att vila ögonen på.

Är inte kontentan av det du skriver att de är objektiva? I sammanhanget framstår "kappvändare" som motsats till "fanboy".