Inlägg

Inlägg som bubbelbabbel har skrivit i forumet
Av bubbelbabbel
Skrivet av friArsenik:

Det var ett rykte om att högt uppsatta direktörerna som styr" Unity bolag" sålde precis sina aktier innan de gick ut med informationen om prishöjningarna.

När aktier sjönk köpte de på sig aktier tillbaka (antar jag)

Och nu går de ut med information om att de ser över dem kontroversiella prishöjningar.
Alltså så att aktier återkommer till priset innan raset.

Ja.... De kan verkligen göra pengar...

…”rykte om”… …”jag antar”…

Det finns strikta regler om hur ”högt uppsatta direktörer” inom börsnoterade bolag får handla med aktier. Det är inget som görs i en handvändning och insiderhandel granskas strikt. Det är inte Uffes Skrot & Skräp det handlar om.

Av bubbelbabbel
Skrivet av Bobiri:

Tack för denna artikeln.

Sitter i en jobbig sits känner jag. Vi väntar barn och behöver större, så oavsett så behöver vi flytta.

De har ju sänkt föreningens lån från 15k/kvm till 12k/kvm. Så förutsättningarna för oss som köper är redan bättre än allt som såldes från 2018 och framåt.

9/18 av bostäderna är bokade. Alla 5or och 4or är tagna. 2or och 3or säljer ej lika fort.

Fan alltså, jag är kluven.

Ny artikel i DN idag

"Ett halvår efter att han och hans fru skrivit på kontraktet kom ett nytt besked från föreningen: den månatliga avgiften ökar med drygt 40 procent till strax över 6 200 kronor. Det innebär att lägenheten i en handvändning blir 22 000 kronor dyrare per år."

"– Det är en väldigt stor höjning och gör att mitt lånelöfte inte längre gäller. Jag kommer inte kunna flytta in i bostaden, hur jag än gör, säger hon."

Av bubbelbabbel
Skrivet av glemmy:

En släkting ska sälja en äldre bil, 10 år och 20.000 mil (värd troligen under 100k).
Vill inte annonsera privat. Det gäller Göteborgsområdet.

Finns det någon som har erfarenhet dessa firmor som ordnar allt?
Det verkar finnas hur många som helst efter en snabb googling

bilado
bilenia
hejdabil
fordonskoparna
bilbolaget
kamux
lecab
cardrop
riddermark

Sålde min bil via Cardrop i Stockholm för länge sedan (2018 någon gång). De har förmodligen/förhoppningsvis bättrat sig sedan dess; min erfarenhet var inte positiv. De var svåra att få kontakt med, långsamma i sin hantering och i slutet hamnade jag i en dispyt med dem om oklarheter i deras kontrakt (de gav med sig efter att jag behövt lägga lite för mycket tid på att förklara vad som faktiskt stod i kontraktet).

Av bubbelbabbel

Vi inser att rättsläget inte är helt klarlagt men känner oss trygga i att våra riktlinjer leder till att användningen av Copilot är i enlighet med lagstiftningen. Eftersom våra betala de kunder har uttryckt en oro för detta försäkrar vi dem att de går utan ekonomisk skada om vår bedömning är felaktig.

Av bubbelbabbel
Skrivet av pine-orange:

Det har inte hänt något så det spelar ingen roll om det går upp eller ner. Det enda som spelar roll är faktiska resultat och att de har tillräckligt mycket kassa att komma till den punkten.

Edit:
De hade väl någon presentation nyligen där de gjorde reklam för partnerns lösning?

Vad rör den sig på? Ena dagen upp 10% utan några väsentliga nyheter. Nästa dag ner 10% utan några väsentliga nyheter.

Edit: Cereno.

Av bubbelbabbel
Skrivet av Bobiri:

Så kan man tänka. Eller så kan man vända på det, att man köper nyproduktion när de som bygger behöver räkna med 4-5% i ränta och göra det så attraktivt som möjligt för köparna för att de ska få sålt.

Bostaden jag kikar på är sista etappen i ett område. De flesta husen som byggdes hade en kostnadskalkyl som gjordes med räntor på 1,% + 1,0% i påslag. När de sedan stod klara 2022 så gick deras avgifter upp med 20-30%.

Det som sker med huset jag kikar på är att de först sänkt lån/kvm från 15000 till 12000. För det andra har de räknat med en ränta på 4,3%. För det tredje har de sänkt priserna på bostäderna med cirka 5-8% jämfört med den första kalkylen från 2022.

Nu är ju frågan - om räntorna går ner till 2027 och framåt så är föreningen i ett väldigt bra läge jämfört med andra nyproduktioner som stod klara 2022-2023. Och då bör även värdet på bostaden stabilisera sig eller kanske t.o.m. öka.

Det finns föreningar som har cirka 4000kr/kvm i lån som behöver belåna dig upp till 7000kr/kvm pga enorma renoveringar. Allt är inte svart och vitt.

Från DN idag:
"Nu vill allt fler köpare hoppa av sina kontrakt på nybyggda bostäder. Ökningen är hela 65 procent i år, enligt SBAB och Booli. Försäljningen av nyproduktion har störtdykt, och nu hotar avstannade byggen och konkurser i bostadsbranschen, spår SBAB."

Av bubbelbabbel
Skrivet av Bobiri:

Vad tror vi räntorna ligger på 2027/2028? Ner eller upp jämfört med idag?

Sitter och tittar på nyproduktion idag och de har räknat med 4.3% i kalkylen. De räknar med att vara klara 2027 och erbjuder att betala all extra ränta över 3.5% som föreningen har i 18 månader efter att huset står klart vilket landar på 2028.

Vad tror vi? Föreningen belånas till 12000kr/kvm.

Att förbinda sig att köpa något som är klart om fyra år var en bra deal när priserna steg. Jag skulle personligen dra mig för det. Signalerna är att det ökade ränteläget ännu inte fått fullt genomslag på bostadspriserna. Visserligen har nyproduktion sina fördelar, men om det landar i en väsentligt högre kostnad jämfört med befintligt bestånd vid inflyttning det riktigt segt.

Av bubbelbabbel
Skrivet av Stan Carley:

Så här lågt har dom inte legat sen januari verkligen bra köptillfälle får man hoppas

Än så länge har de inte hunnit ligga så här lågt sedan i januari. Det finns ju väldigt goda skäl till raset i år. Med det sagt, jag har också gått in med en liten position där. Ser det dock som extremt hög risk.

Av bubbelbabbel
Skrivet av anon315148:

Nu har jag överfört min data och tagit bort från datorn då jag inte vill ha något på mina enheter. Ska bara uppdatera min fysiska backup och ta reda på vilken backup-molntjänst jag vill använda.

Två frågor.

Noterar att bilder laddas långsamt eller det kanske inte är långsamt egentligen, men jag jämför kanske "felaktigt" med hur bilder aldrig laddas när de låg på datorn? Såklart inget behöver laddas när det ligger lokalt på samma enhet... Spelar min bredbandshastighet roll trots att den inte är ansluten till Internet?

Finns det en app för att nå mina filer via telefonen eller behöver jag gå via webbläsaren när jag vill nå mina filer i telefonen? Synology Photos hanterar väl bara bilder och videor men tänkte om man vill komma åt dokument etc.

Jag har för mig att Synology Photo Station indexerar bilderna och att det tar en _jäkla tid_ för den att göra sitt jobb. Jag har börjat på det ett par gånger men alltid gett upp.

Av bubbelbabbel
Skrivet av xxargs:

Eller så sätter man upp 'ssh' med förinlagda open-SSH nycklar (publika nyckeln) - det tar sig förbi även glömda password på användarkontona inklusive admin och root-kontona (dvs. man kan komma åt root-kontot med open-SSH nycklar fast den inte är inloggningsbar alls med password - 'root' brukar ha '!' som hashmarkör vilket gör att det finns ingen existerande hash för password som fungerar oavsett provade password i oändlig tid.)

- Inloggning med SSH-nycklar tittar inte ens i filen /etc/shadow där passwords-hasharna ligger utan tycker att nyckeln som ligger under /home/användaren/.ssh i filen 'authorized_keys' räcker gott nog för att anse dig som giltig användaren - man kan lägga många olika nycklar för olika användare/datorer i samma 'authorized_keys' för ett visst kontor - så man behöver inte dela med sin egna nyckel (den är din - verkligen din och inget som skall delas till andra) om det är fler andra som behöver tillgång till kontot - utan de får skapa sina egna nycklar och dela med sin publika nyckel-del och den som har tillgång till kontot lägger sedan in dessa i authorized_keys.

Att man använder openssh-nycklar är närmast standard om man skall kunna fjärradministrera med olika automatiska script för tex backupper etc. då att hela tiden behöver svara på inloggning som inte kan matas in av scriptet själv blir annars blir en issue.

Slutligen, i en NAS brukar 'ssh' vara bland det första som startas (om det är aktiverat) efter nätverket är uppstartat och innan diskar monteras, och vid stopp bland det sista som stoppas igen. Det är avsiktligt att via 'ssh' skall man ha en chans att reda ut trassel om NAS:en inte startar som tänkt. dvs. när allt trasslar på GUI-sidan eller inte går att logga in för att dess http-server inte svarar - så fungerar nästan alltid 'ssh' fortfarande.

Tack för inlägget. Det här låter som något som skulle kunna vara användbart. Har du någon bra guide för nybörjare?

Av bubbelbabbel
Skrivet av Miljon3:

Yes två bilder med samma upplösning i samma filformat kommer alltid vara lika stora. (Med en liten liten variation)

I raw. Inte i jpg (eller andra komprimeringsagoritmer).

Av bubbelbabbel
Skrivet av Mangee75:

Om en medicin är på recept i Sverige, så får man inte ta in den även om det är receptfritt utomlands. Har själv åkt på den och fick böter.

Skulle precis skriva det. Dessutom är kodein narkotikaklassat. Återigen, risken att åka fast är nog liten, men onödig.

Av bubbelbabbel

Tänkte att jag skulle slå till på en 4 TB NVMe, men jag har inte hängt med i utvecklingen och det är för mig lite av en djungel. Någon som har köptips? Jag söker en stabil variant som klarar sustained läsning och skrivning. Behöver inte vara absolut snabbaste, hellre stabilt än supersnabbt om jag behöver välja. Har idag en Samsung 970 Evo Plus och den har tjänat mig väl.

Har ett Asus TUF Gamign Z690 Plus D4 om det spelar någon roll

Av bubbelbabbel
Skrivet av Swedish Berserk:

Hur kan man tycka att detta är bra som konsument? Snart har vi bara ett par mega företag som kontrollerar allt. På kort sikt kan det säkert verka bra men på längre sikt kommer dom garanterat börja missbruka sin position.

Konkurrenslagstiftningen är hårdare mot företag som har en dominerande ställning, så i princip kan Microsofts handlingsutrymme begränsas i och med förvärvet.

Sverige
EU
US

Marknaden verkade inte överväldigad av beskedet - åtminstone inte vad det gäller Microsoft, aktiekursen var i princip oförändrad efter beskedet.

Av bubbelbabbel
Skrivet av Aktsu:

Hur likvid bör man ligga nu? Försöker bättra mig och inte sitta med så höga belopp på nollräntekonto så håller på att se över var alla pengar ligger nu men den stora frågan är väl hur mycket pengar bör man lägga likvida på sparkontot. Rent generellt har min inställning tidigare varit att jag bara lägger pengar jag inte ser att jag någonsin kommer använda på börsen, allt annat är på konto. Men det är inte direkt någon vinnande strategi, nu har vi dessutom boende fixat och vi lär inte vilja köpa dyrare än så vilket gör att vi kan ha längre horisont på stor del av pengarna.

Funderar på att iaf hålla “några hundra tusen” på sparkonto som buffert ifall vi får infall att köpa saker eller liknande. Vi har väl aldrig behövt bufferten för att “klara oss” oavsett ifall vi varit mellan jobb eller sjukskrivna utan den används mest när vi köper något dyrare/renoverar osv så den summan bör räcka ifall något händer. Sen lägga resten i indexfonder och sedan använda månadssparandet till indexfonderna så länge vi inte använt något av bufferten från sparkontot.

Som andra redan skrivit är ju nollräntekonto inte det enda alternativet.
En faktor som driver mig är inflödet. Med en relativt hög inkomst är behovet av ”ett par hundra tusen” betydligt lägre än om det bara ramlar in 15 k netto varje månad.

Av bubbelbabbel
Skrivet av medbor:

Borde inte vara problem, bara att lägga på sängen (ta bort kuddar och täcken) för att montera foten

65” och uppåt blir nog för stort på en person, men 55” borde gå bra

Jag monterade min LG 55 (cs) själv utan några problem. Jag är dock lång. Kanske blir lite svårt om du är kort.

Av bubbelbabbel

Tack för analysen. Även om det hade funnits tillräckligt med information att göra en indirekt jämförelse mellan de två studierna så hade det ändå varit äpplen och päron. PULSAR var en randomiserad prospektiv studie medan CS1 är en post-hoc fallstudie (en extrem Form ab cherry picking). Frågan är om det var någon enda patient i PULSAR som förbättrades på den parametern? Det var iaf patienter som förbättrades i NYHA-klass.

En kanske mer intressant fråga är om någon patient i placeboarmen förbättrades på samma sätt som i den här fallstudien. Om svaret på den fråga är ”nej” så ökar sannolikheten att CS1 kan visa effekt vid slutanalysen av studien. Och det är nog ändå det de får hoppas på (och i ärlighetens namn skulle en positiv readout motivera nuvarande värdering).

De kommer inte att kunna hävda superiority mot konkurrenten med sitt studieprogram. För det krävs en head-to-head-studie.

Av bubbelbabbel
Skrivet av Swedishchef_90:

Jasså, vilka bolag med kollektivavtal ger 0% lönerevisioner till sina anställda?

Jag har varit lönesättande chef på statlig myndighet och vi hade enstaka situationer med 0 i påslag för enskilda individer. Det som krlvdes var (som tidigare skrivits) en handlingsplan.

Av bubbelbabbel
Skrivet av Michaelscott:

Dagens PM: https://mfn.se/cis/a/cereno-scientific/cereno-scientific-rapp...

"Resultaten av fallstudien, utvärderad under en 12-veckors behandlingsperiod med CS1, visar att patientens genomsnittliga lungartär tryck minskade från 33 mmHg vid baslinjen till 23 mmHg i slutet av perioden. Hjärtminutvolymen ökade från 4,7 l/min vid baslinjen till 5,6 l/min. Höger kammares (HK) slagvolym (SV) ökade också vid behandling med CS1 över tiden, tillsammans med SV-index och HK-effektivitet. Dessa förändringar åtföljdes av minskningar i HK-strokearbete och totalt lungmotstånd. Patienten behövde inga förändringar av sin PAH-medicin under studien och hennes status förbättrades från NYHA/WHO funktionsklass II till funktionsklass I i slutet av behandlingsperioden. Det fanns inga biverkningar relaterade till lungartär sensorimplantation eller själva mätenheten och inga allvarliga biverkningar rapporterades för CS1.

Sotartecept hade noll påverkan på hjärtminutvolym (cardiac output) i sin PULSAR studie.

http://www.bilddump.se/bilder/20230626222025-217.208.47.150.jpg

Det är möjligt att sotartecept inte hade någon påverkan på det effektmåttet, men bilden du lagt in visar baseline. Att det är liknande värden över grupperna visar bara att studien är välrandomiserad.

Av bubbelbabbel
Skrivet av Rupenbritz:

Fast vi pratar ju om icke Ti versionen.

Oops. Såklart.
Även två non-Ti-kort var uppe i morse men borttagna nu. Har för mig att åtminstone ett av dem låg på 329 CHF.