Inlägg

Inlägg som bubbelbabbel har skrivit i forumet
Av bubbelbabbel
Skrivet av slipbit:

Bara fortsätta.

Håller med. Nu är inte direkt rätt läge att riskkorrigera.
Det som håller mig borta från det stora raset är en diversifierad portfölj med en majoritet av innehav i utländska marknader. Börjar dock bli lite sugen på att vikta högre i svenska marknaden nu.

Av bubbelbabbel
Skrivet av Dinkefing:

Det där sista fattar jag inte. För att täcka förlusterna så måste de betala till fonderna?

Jag har för mig att bankerna solidariskt betalar in till en central fond (tänk "bankkonto" snarare än "investeringsfond"), alltså även de banker som inte är på fallrepet.

Av bubbelbabbel
Skrivet av Shrudder:

Som jag förstått det så vill man förhindra en bankpanik efter bankrusningen hos SVB förra veckan. Antar att de såg att den här banken var nästa "mål" och då har de nu gått in och stängt ner den och garanterat alla insättare att de kommer att få ut sina pengar (utöver de $250,000 som deras insättningsgaranti är i normala fall och även andra banker än dessa). Med den garantin så förhindrar man att det blir fler bankrusningar från folk, företag, osv som vill ligga ett steg före och tar ut "för säkerhets skull". Tänk dig toalettpapperskrisen i början av pandemin som bara existerade för att man trodde att det skulle ta slut toapapper och folk köpte på sig mer än vad marknaden var anpassad för, i princip samma sak här.

Jo, det där är uppenbart.
Det jag inte ser är artikelns koppling mellan SVB och den här banken

Citat:

Där Signature Bank har var tungt exponerade mot kryptomarknaden var Silicon Valley Bank inriktade på startup-bolag inom tech-sektorn, en bransch som får anses är nära anknuten krypto.

Av bubbelbabbel

Jag ser inte riktigt kopplingen mellan SVB och den här. Den förra riktade sig mot startups, den senare mot krypto.
Är verkligen krypto en stor del av startup inom tech?

Av bubbelbabbel
Skrivet av DavidtheDoom:

Valutarisken är primärt kopplat till skatt. Valutor existerar till bla för att staten ska kunna ha något att kräva in. Skulle staten kräva att vi betalar in skatt i fårhudar så hade priset på fårhudar varit betydande högre än vad de är om det inte skulle vara så.

Till stort kan jag hålla med tanken:
Diversifiera sparande i valutor så har man alla fler baser täckta. Däremot tycker jag personligen att det låter väldigt rimligt att ha en övervikt mot SEK (om sparande har boende i Sverige eller planerar konsumera i SEK). Det behöver dock inte gå överbord. Det är bättre i Sverige än många andra länder. Men hade Sverige fått en despot som Turkiet eller blivit invaderade som Ukraina så är situationen snabbt föränderlig. Samma sak gäller investering i USD om USD skulle bli kärnvapenbombat och gå i konkurs.

Nog är det väl så att en globalfond också innehåller en riskspridning ur valutaperspektivet? De underliggande tillgångarna är ju listade i respektive valuta.

Av bubbelbabbel

Räntan styr ju även företagens investeringar. Knepigt i Sverige där en stor andel har rörlig ränta (i ett internationellt perspektiv) och hög belåning. Relativt små justeringar i räntan skapar stora problem för en del av hushållen. Regeringarna de senaste fem åren har ju varit tydliga med att den höga belåningen kan leda till problem och nu är vi där. Dessutom sjunker SEK som en sten, inflationen är bortom kontroll och att använda ränteverktyget får som konstaterat stora konsekvenser. Det här ser inte ljust ut.

Av bubbelbabbel
Skrivet av mirre55:

Fast har priserna gått upp? De artiklar du läser idag om detta är från Mäklarstatistik, de dribblar med siffror för att få till ett för mäklarna så gynnsamt resultat som möjligt. Valueguard får ju inte längre publicera sin kvalitetsjusterade bostadsprisstatistik offentligt av Konkurrensverket.

Lars Wilderäng skriver om situationen gällande statistik här: https://cornucopia.se/2023/02/ras-for-rantorna-i-usa-blandat-...

Jag blir alltid förvånad och förfärad över hur okritiskt media rapporterar slutsatserna från Mäklarstatistik och dessutom låter de stora mäklarhusen kommentera. Mindre förvånad blir jag över att dessa aktörer oftast säger att det finns en uppgång runt hörnet...

Av bubbelbabbel
Skrivet av dagas:

Tack. Jag hade bra koll på det när det gäller fonder så föredrar välja fonder själv och undersöka. När det gäller lån har jag inte satt mig in i det lika mycket.

Som tur är maxade vi inte lånen vi kunde ta utan köpte billigt hus så som du säger för det inte så mycket skillnad.

Googla på ränteskillnadsersättning och mata in dina uppgifter för att se hur mycket det skulle kosta att lösa lånet i förtid. Då har du i alla fall siffran om din nuvarande bank inte erbjuder schyssta villkor på det större lånet.

Av bubbelbabbel
Skrivet av SwedZi:

30.000kr i månaden? Ja, då förstår jag att man nästan ser det som gratis här i Sverige, men 1500kr i månaden för de flesta barnfamiljer är ändå pengar så att säga.

Japp, 30 k per månad. Det är lite som sjukvård, det är ju inte _helt_ gratis i Sverige, men här betalar jag motsvarande 10k per månad för två vuxna och ett barn. Och då har jag en självrisk på 25k innan jag får något alls från försäkringen. I Sverige är det frikort från ett par tiden har jag för mig.

Men, men. Schweiz är ett fantastiskt land att leva i. Och jag har haft turen att få ett jobb som betalar bra

Av bubbelbabbel
Skrivet av SwedZi:

Förklara gärna på vilket sätt vi slipper att betala förskoleavgifter? Vi betalar drygt 1500kr/mån för förskola.

Ok, fair point. Här kostar det 2600 CHF. Cirka 30 000 kronor.

Av bubbelbabbel
Skrivet av glemmy:

@bubbelbabbel: grattis till en fet lön
Det måste väl ändå vara i 90e percentilen också för Schweiz?

Tack! Det är ungefär tio gånger högre än vad jag trodde att jag någonsin skulle ha i lön
Det är en bra lön i Schweiz också, men det är nog en bra bit ifrån 90e percentilen. Skulle jag behöva gissa är det kanske runt 75e.

Skrivet av wille61:

300k i Schweiz måste ju nästan resultera i mer efter alla omkostnader med tanke på att du slipper alla sosseri-påslag?

(Jämfört med Sverige)

Nja, kanske. I de 300k ligger också sociala avgifter. Dessutom slipper ni ju betala sjukvårdsförsäkring, förskoleavgifter och annat. Men visst, skulle gissa att netto (efter sjukvård etc) ligger någonstans mellan 150-180k med dagens gynnsamma växelkurs.

Av bubbelbabbel

Klar med årets lönerevision. Jobbar på huvudkontoret på ett multinatonellt Fortune 500-företag i Schweiz.

Det är svårt att jämföra bruttolöner mellan länder (exempelvis ingår sociala avgifter i top-line på min lön), men grundlönen ökade med 2,2% (bonusar ligger normalt på cirka 30-35% av grundlönen).
Total förväntad ersättning på osannolika 296 000/månad (varav cirka 30% försvinner i sociala avgifter och skatter).

Som tidigare konstaterats i tråden är levnadsomkostnader höga i Schweiz, så det är inte riktigt samma sak som att dra in 300 lök i månaden i Sverige. Men ändå tjusigt betalt

Av bubbelbabbel
Skrivet av DennisOlof:

@fish nja.

Det primära backuplösning jag använder för offline backup är mekaniska 2.5 tums hårddiskar i kabinett som ansluts mot USB3. Det är det mest praktiska och en relativt säker lagringslösning där data och information inte kommer försvinna. Visst finns det lite risk i att man kan tappa disken och den skadas men det är ganska osannolikt eftersom disken används sällan. Utöver det har jag min data online antingen i datorn eller via NAS system. Den viktiga datainformationen kopierar jag över till extern lagring då och då, ofta blir det någon gång i månaden eller varannan månad.

Det jag syftade på med optisk media är att mycket viktig data också kan vara lämpligt att spara på optisk media. Det blir ytterligare en säkerhet OM något skulle hända med dom 2.5 tums hårddiskar jag använder för backup. Sedan kan saker hände med optisk media också och därför är det enkelt att bränna nya kopior då informationen på hårddiskarna redan är sorterat och anpassad för att brännas ut på optisk skiva. Skivorna håller inte för evigt och man bör gör nya kopior. Än så länge finns optisk media kvar och jag tror inte det kommer försvinna inom någon nära framtid.

Det är ganska lite data jag har på optisk skiva (tror jag har max 100st varav bara 20st har kritisk och viktig information på sig). Men det är en trygghet i att ha detta, åtminstone borde den informationen finnas kvar om det händer något. Vill man inte använda optiskt media är det inte lika viktigt numera. Men det skadar inte om man säger så.

En bra kombination är mekanisk 2.5 tums hårddisk tillsammans med USB minnen, SD-kort och liknande. Där ska informationen vara mer säker och klara sig längre. Resten har man online eller offline i någon kombination som passar det behov man har. Det finns program man kan använda och annat som gör det lättare att ta backup, och att man får påminnelse osv. Mycket information finns på nätet.

Jag tycker Synology verkar vara ett bättre val än Qnap.

Jag har svårt att förstå varför du blandar in USB-minnen och SD-kort. I min värld är det relativt opålitliga media jämfört med en mekanisk HDD.
Jag har också haft blandad erfarenhet med optiskt media, men har å andra sidan inte använt det det senaste decenniet.

Av bubbelbabbel
Skrivet av medbor:

Känns som ett väldigt negativt sätt att se på världen och sina kollegor. Gissar att det har att göra med arbetsplats och sina närmaste där. Jag hade unnat mitt team löneutveckling utan att tänka på påverkan på mig. Med rätt argument från din chef uppåt finns det oftast lite till att skjuta till

När jag var lönesättande chef hade jag en pott att fördela i lönerevisionen. Om person A ligger 15% högre än övriga och de övriga skulle ha likvärdig kompetens och prestation kan jag lova att person A inte hade fått många korvöre i löneökning. Så ur det perspektivet vore det bättre för person A att knipa käft.

Av bubbelbabbel
Skrivet av m4gnify:

Det enda aktieägarna "säger" är väl "tjäna så mycket pengar som möjligt" eller "ha så bra resultat som möjligt".

Kort svar: nej.

Längre svar: det kan vara avvägningar mellan exempelvis att å ena sidan driva tillväxt ("top-line") eller förbättra vinstmarginalen. Det kan låta som samma sak, men det är det inte.

Sedan kan det finnas ESG-aspekter också, men det är en annan fråga.

Av bubbelbabbel
Skrivet av m4gnify:

Påstår inte att jag vet vad alla positioner osv inom företag heter, men jag menar inte "chefen just över arbetarna", utan mer då höga cheferna.

Poängen vi försökte få fram var att det är ägarna och inte cheferna som sätter målen. Ägarna är aktieägarna. Cheferna gör bara vad de är tillsagda att göra (och det gäller även de "höga cheferna").

Av bubbelbabbel
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag håller inte alls med. Om du inte med chefer syftar på ägare.
Det är tufft för alla, chefer som behöver säga upp folk har det knappast det inte bättre. Ofta utomlands får chefer även lägre lön och de själva sedan blir uppsagda efter att personalstyrkan är mindre.

+1
Ägarna sätter kraven på företagsledningen, cheferna har att leverera på de målen (inkl lönsamhet, omsättning etc).
Neddragningar sker över flera branscher nu, även de utanför tech (exempelvis läkemedel som vanligtvis ses som en trygg/defensiv bransch). Det blir några tuffa år framöver.

Av bubbelbabbel
Skrivet av KurtEgon:

TL:DR för en idiot?

Usel avkastning på japanska börsen under 30 år.

Av bubbelbabbel
Skrivet av stefaneriksson123:

Hej!
Tack för ditt svar. Tyvärr är detta alldeles för avancerat för mig. Det enda jag ärligt kan göra är att försöka efterlikna detta så mycket jag kan. Men att det ska vara näst intill 100% safe som du skriver är overkill känner jag.

Jag är i liknande situation som du och brukar fastna precis här. Någon som är tusen gånger bättre än vad jag är ger ett perfekt svar som jag inte förstår hälften av. Jag har gett mig in på linux och rclone och allt möjligt, men i ärlighetens s namn förstår jag inte grunderna och om ett kommatecken blir fel tar det tre timmar att felsöka.

Nu kör jag backup mot externa diskar och kör dessutom upp dessa krypterat (container-kryptering) mot molnet genom att mounta google drive i Windows. Gör säkert att konfigurera genom synology men blir dkr knepigt för mig.

Av bubbelbabbel
Skrivet av svalle:

ordlig.se nr 390, 5/6

⬜⬜⬜⬜🟨
⬜⬜🟨⬜🟨
🟩🟨🟩⬜⬜
🟩⬜🟩🟩⬜
🟩🟩🟩🟩🟩

Känns som om du borde ha försprång eller?