Inlägg

Inlägg som MarcusW har skrivit i forumet
Av MarcusW
Skrivet av MBY:

Saken är den att det inte finns någon entydig, allenarådande definition av rasism. Men man brukar skilja på biologisk och kulturell rasism. Båda är moraliska uppfattningar, dvs bygger på en tanke om moral där raser kan graderas. Den "biologiska" typen är ungefär "det finns raser biologiskt och en del raser har biologisk överhöghet över andra". Den kulturella är ungefär samma sak, men den att människor kan delas in på basis av moral direkt. Alltså, 1) det finns systematiska skillnader (biologiska, kulturella, intellektuella, etc) och dessa skillnader kan graderas efter "bra" och "dåligt". Detta tänket är baserat på Scala Naturae, en sedan länge död princip.

Eftersom den typ av rasism som går ut på att 1) det finns entydiga raser biologiskt, 2) det finns skillnader mellan dessa raser, 3) en del raser står högre än andra och 4) vi måste göra något för att bevara rasskillnaderna är tämligen ovanlig rent uttalat så är det inte meningsfullt att använda dessa specifika kriterier för att tala om rasism. Tvärt om, det är rasister som vill ha denna typ av nästan omöjlig-att-hitta-förutom-på-vitmakt-forum-rasism som demarkationslinje och därför kunna säga "jag är inte rasist, men".

Ja, visst. Om förutsättningen för att vara rasist är alla dessa fyra premisser uttalade, ja då är det väldigt få rasister inom SD, här på forumet och ute i samhället. Men detta är ett true scotsman-argument. Vi kan inte ha en så stringent och smal definition av rasism bara för att folk ska kunna bortförklara sina rasistiska uttalanden och idéer. Riktig rasism är inte någon sorts stringent pappersrasism, utan den mer spontana uppfattningen att människor kan graderas. Papperslösa flyktingar är lite mindre värda än infödda svenskar. Inte mycket, men lite. Och detta "lite" är ändå så påtagligt att man måste skriva en massa inlägg på diverse fora och uppröra sig över saker. Saker som ofta är rena skenproblem.

Tack för det utförliga svaret! Jag ställer mig lite tveksam till att biologisk rasism skulle vara riktigt så utdöd som du säger (i världen alltså, i Sverige stämmer det kanske) men i brist på någon ordentlig statistik accepterar jag det. Jag är inte helt med på vad du menar med "spontana uppfattningen", menar du att "riktig rasist" är någon med fördomar mot andra grupper av människor, snarare än någon uttänkt åsikt? Det med papperslös flykting, är inte åsikten att svenskar är mer värda än icke-svenskar snarare nationalistisk? (eller kanske etnocentrisk? eller är det snarare en sub-del av rasism?) Det måste väl fortfarande vara "gradering" med avseende på etnisk bakgrund för att kunna klassas som rasism?

Denna bit förstår jag inte riktigt:

Citat:

Men detta är ett true scotsman-argument. Vi kan inte ha en så stringent och smal definition av rasism bara för att folk ska kunna bortförklara sina rasistiska uttalanden och idéer.

Menar du att man bör justera definitionen för rasism för att kunna kalla fler åsikter för rasistiska? Om ett uttalande faller utanför definitionen för rasism är det ju självklart inte rasism. Om det nu är starkt främlingsfientligt kan man väl säkerligen bemöta det så, rasism är väl inte ett annat ord för "dåligt"? Jag tror jag missförstår dig, men jag har svårt att tolka det på annat sätt.

Citat:

"Riktig rasism" är naturligtvis den rasism som faktiskt finns i samhället. Visst, vi har heilande nazister också, men det är inte där demarkationslinjen bör gå. Rasism lyser ofta igenom i retorik och tendens i inlägg. Ett klassiskt exempel är när ett s.k. "concern-troll" bara "bekymrat" frågar eller påstår att det ju finns raser. Det liksom då lyser om frågan av vilja att det faktiskt finns det och att människor entydigt kan sorteras. I själva verket är raser ett meningslöst begrepp utanför en mycket specifik kontext.

Det där förvirrar verkligen mig. Man definierar rasism efter den rasism som finns i samhället? Eller menar du att eftersom biologisk rasism i stort sett inte existerar här, kör vi på kulturell rasism?

Av MarcusW
Skrivet av Huzzbutt:

korrekta definitionen är inkorrekt

Du får nog motivera med mer än "den är filologisk" om jag ska köpa det där tyvärr. Att ordets definition saknar mening är väl bara ännu en anledning att inte använda ordet. Hur ska folk förstå vad du menar om du använder ett ord vars definition är "inkorrekt"? Ska jag då läsa "vad du menar" istället för vad du faktiskt skriver?

EDIT:
Läste "filologisk" fel

Av MarcusW
Skrivet av Huzzbutt:

Rasbegreppet i rasism är främst filologiskt. De genetiska skillnaderna vi idag kan utläsa har inget med vad rasism och ras i sitt sammanhang beskriver, kultur är nästintill irrelevant för begreppet. Ska vi använda en ursprunglig definition av rasism och ras så går den på tvärs med vad vi idag vet och antingen låter vi historien kidnappa ordet eller så förändrar vi sammanhang och innebörd till dagens villkor.

Men det finns ju fortfarande en hel del människor som är rasister enligt den "korrekta" definitionen. Jag ser ingen anledning till att ändra vad ordet betyder, då det finns ord som beskriver nuläget bättre. Jag tror att det är bra att vi har lite hälsosam rädsla för rasism, något som lär försvinna om begreppet vattnas ur för mycket.

Citat:

Ordet används visserligen som skällsord men det betyder inte att all användning av det ska tolkas som just skällsord. Kan ett parti tex SD inte förankra sina ideér i ekonomiska sammanhang eller en övergripande neutral ideologi så är det rimligt att beskriva det oförklarade som rasism, precis som att det är rimligt att beskriva det omotiverade hos socialdemokraterna som socialdemokrati eller hos kristdemokraterna: kristdemokrati.

Varför inte istället använda ett ord som faktiskt passar från början istället, typ xenofobi eller främlingsfientlighet? (jag tror även det leder till en mer konstruktiv debatt, SD:are jag har diskuterat med har hållt med om att SD är främlingsfientligt) Rasism tycker jag bättre beskriver SvP.

Aja. Jag tänkte inte direkt lägga mig i debatten. Jag var främst intresserad av att se vad det fanns för motiveringar att använda ordet rasism där det verkar avvika från den korrekta definitionen. (skriver "verkar" för att det inte verkar ha en helt tydlig definition)

Av MarcusW
Skrivet av MBY:

Då antar vi att du har förkrossande belägg för "hur det är". Eller sitter du bara med "sunt förnuft"?

Poängen är också att det var ett olämpligt uttalande oavsett hur det "egentligen är". Uttalandet saknar nämligen vettig tolkning utan är precis som detta ständiga "jag säger bara som det är" är en tendentiös, retorisk fråga till publiken. Lejonparten av rasistiska uttalanden har just denna ambivalens, där det alltid rent tekniskt går att hävda i efterhand att "det var minsann inte rasistiskt utan bara en faktauppgift" och det är därför rasism är så "sneaky" - det handlar inte om folk som skriker "Sieg Heil" och spöar upp invandrare. Den formen av rasism är helt trivial och ingenting man kan gömma sig bakom. Den är dock guld värd för de som hela tiden vill att gränsen för rasism ska hamna just där. Lejonparten av faktisk rasism döljer sig hela tiden inom den balansgång där man tendentiöst kan komma med utsagor eller retoriska frågor och sedan försvara frågan som i sak orasistisk, när det i själva verket snarast är kontexten av frågan som avgör.

Men rasism är väl rasism oavsett om det är sant eller inte, så att man bara uttrycker "fakta" ändrar väl inget?

Är det bara jag som tycker diskussioner som denna är svåra att följa när rasism godtyckligt blandas ihop med främlingsfientlighet? Finns det någon poäng i att utöka rasism till att även inkludera "främlingsfientlighet" förutom att man kan använda det som ett skällsord även mot SD? Eller säger de flesta helt enkelt "rasism" men menar "kulturrasism"? Eller har jag missat något uppenbart i definitionen? (det händer) Jag brukar gå efter denna:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Rasism

Inte för att jag brukar vara så jättepetig, men att vattna ur begreppet rasism genom att använda det som ett skällsord känns som en dålig idé.

Av MarcusW
Skrivet av hapone:

Sweclockers är den mest rasistiska platsen på internet jag besöker idag (eller, har slutat besöka av just den anledningen).

Jag är glad att jag knappt hänger här längre. Hur fan gick det här till? Hur fan blev det så jävla rasistiskt? Det har alltid varit högervridet, och det har jag kunnat leva med även om jag inte håller med. Men det här är ju sjukt. Varannan jävla tråd slutar ju i en diskussion om SD.
Hur fan kan ni gå runt och hata på det här sättet? Hur fan sover ni om nätterna?

Diskussionsunderlag finns säkert. Eller, flame war-underlag snarare, vilket tycks räcka nuförtiden. Lås tråden om ni vill, jag skiter i vilket. Jag har ändå ingen respekt för er längre.

Tackar för mina 11 år här.
Jag kanske återvänder en dag, om ni kan växa upp.

Att förolämpa alla swecare för några fås uttalanden känns som en passande respons när man talar om rasism.

Av MarcusW
Skrivet av phz:

Anekdotbattle: det har jag . Och med 64-bitars. Och med Debian.

Samma här. Dock körde jag en 32-bitars build av firefox.

Av MarcusW
Skrivet av Ilja:

Jag tvivlar inte ett dugg på din personliga upplevelse. Ditt specialanpassade arbetsflöde passar säkerligen bäst för just dig. Jag säger att det inte är generellt mer effektivt att arbeta i Linux än i Windows och att den som vill ägna sin tid till specialanpassning av sitt OS kan i praktiken lika gärna göra det i Windows som i Linux.

Jag har inte påstått att det generellt är mer effektivt att arbeta i Linux än i Windows. Jag påstod att jag upplevde det som att det är lättare att anpassa sitt system om man kör Linux än om man kör Windows. Visst går det att anpassa båda, det säger jag inte emot. Jag kan inte påstå att jag vill ägna min tid till specialanpassning, så det får gärna vara så enkelt som möjligt.

Av MarcusW

Tror paket heter "nvidia-current".

Av MarcusW
Skrivet av Ilja:

Om du nu får tid över till något annat än specialanpassning av ditt OS.
Dessutom har en normalanvändare i praktiken samma möjligheter att anpassa Windows eller Mac OS som Linux efter egna behov.

Jag upplever personligen att det ofta är mycket enklare att göra större justeringar i Linux. Vill jag ha ett helt nytt DE kan jag bara kryssa i det i pakethanteraren och installera. Visst tar det en stund att ladda ned och installera alla paket men jag behöver ju knappast göra något aktivt under tiden.

Av MarcusW
Skrivet av Friterad:

Det var precis det jag gjorde, jag snackar om allt detta, det som är Linux nackdelar eller delvis nackdelar.
Vilka grafikdrivrutiner som inte finns är dom som jag gärna skulle vilja ha till min ena dator bredvid mig som kör integrerad AMD grafik.
Den stora bärbara hemma kör också på AMD-grafik som det inte finns drivrutiner till.
Min speldator testade jag Linux Mint på en gång (över ett halvårsedan nu) som kör på ett Nvidia kort, fanns inga drivrutiner där inte.
Ni är dom enda jag sett som påstår att det finns lika bra och många drivrutiner till Linux som till Windows,
alla andra på alla forum och sajter, och från många Linux-användare som jag sett/stött på säger motsatsen.
Visst funkar väl Linux om du kör på vissa komponenter som det finns bra stöd för, men det finns oändligt många olika
och en stor del fungerar inte så bra alls.

´
Vad var det för grafikkort?

Av MarcusW
Skrivet av Harblax:

Så du menar att det lönar sig att anpassa operativsystemet istället för att lägga den tiden på att arbeta i program såsom Photoshop eller Logic pro? Förklara

Jag vet inte hur mycket det lönar sig att sitta i Photoshop eller Logic pro, så jag har ingen aning.

Av MarcusW
Skrivet av Harblax:

Ja, men varför skulle jag vilja slösa tid på att anpassa operativsystemet när jag istället kan skapa musik, spela spel eller redigera film?

Ett operativsystem som du har anpassat efter dina egna behov lär du väl arbeta mer effektivt i?

Av MarcusW

Detta kanske:
http://radu.cotescu.com/vsftpd-and-symbolic-links/
(sökte på "vsftp follow symlink")

Av MarcusW
Skrivet av Crippa90:

Fusk är alltså fusk? Jo, jag tror nog alla kan hålla med dig där.

Diskussionen ligger snarare i om doping ska vara fusk eller inte.

TS skrev att han inte tyckte att doping var mer fusk än träning. Det är det självklart eftersom träning är tillåtet. Han skrev även att han tycker att Armstrong förtjänade medaljerna. Det hade jag hållit med om om doping var tillåtet, men nu fuskade han och då bör han enligt mig bli diskad.

Sen om reglerna bör ändras eller ej lägger jag mig inte i, är inte tillräckligt insatt.

Av MarcusW
Skrivet av Ilja:

Lance Armstrong var dopad hela tiden. Vem hade kunnat tro det? En liten del av mig önskar att han kunde ha sagt att han inte skäms ett dugg och att han förtjänar medaljerna; för det gör han enligt mig. Att han inte bara drog världens sämsta rövarhistoria! Tillräckligt många hade säkert köpt det.

Jag tycker att dopning inte är mer fusk än att träna. Vissa har förutsättningarna, andra utsätter sig för extrem träning och några kan tänka sig att utsätta sin kropp för en mängd skumma preparat.

Missförstå mig inte. Jag påstår inte att dopning är ofarligt och jag förespråkar inte dopning. Jag undrar bara om en ska låta dopning komma i vägen för fantastisk idrottsprestation. Innerst inne misstänker vi alla att någon som Usain Bolt är lite för bra för att vara "naturlig". Vi blir lika imponerade för det.

Min åsikt är att doping är fusk så länge det inte är tillåtet.

Av MarcusW
Skrivet av Poddarn:

En linje går genom punkten (3,5) och har lutningen a/3

Bestäm a så att linjen även går genom

a) punkten (5,a) A=15
b) Punkten på y-axeln där y = -4a

Men jag kan inte lista ute b, skulle behöva lite hjälp?

Du bör göra på ungefär samma sätt på b-uppgiften. Sätt upp linjens ekvation med y = -4a och x = 0, så bör du kunna lösa ut det.

Av MarcusW
Skrivet av Kilroy:

Voff?
Acronym Definition
VOFF Vereniging Onderzoek Flora en Fauna (Netherlands)
VOFF Valence Orbital Force Field

Eller syftar du på något annat?

EDIT: Och vad är det jag ska kolla efter?

Han menar nog detta:
http://www.vof.se/forum/

Av MarcusW
Skrivet av Dannepanne:

Klimatbluffen tror jag är en konspiration.

Utveckla gärna! Precis vad tror du är del av denna konspiration? Varför tror du det?

Av MarcusW
Skrivet av lolight:

lol jo det är den.

Citat:

A scientific theory is "a well-substantiated explanation of some aspect of the natural world, based on a body of facts that have been repeatedly confirmed through observation and experiment."

http://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_theory

Av MarcusW

Jag verkar få både SMS och brev hem från er med reklam. Jag minns inte att jag skrivit upp mig på någon lista, och mitt mobilnummer har jag vad jag minns bara fyllt i för att få SMS-avi. Jag hittar heller inga inställningar om det på mitt konto hos er. Något som gått fel på er sida?