Inlägg

Inlägg som MarcusW har skrivit i forumet
Av MarcusW

Brukar köra 1:1 men med hela bönor, tycker det blir ganska lagom. Starkt, men inte för starkt.

Av MarcusW

Jag har nästan bara blivit erbjuden provanställningar när jag har bytt jobb. (ett undantag bara, tackade dock nej av andra skäl) Eftersom det också alltid har gått över till 3 månaders uppsägningstid efter provanställningen är det ändå lite skönt att kunna dra fort om det visar sig tidigt att jag inte trivs. Har aldrig varit särskilt nervös över att jag skulle bli uppsagd under provanställning. Rekrytering är dyrt och det är svårt att få tag i duktiga utvecklare.

Av MarcusW
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Bara betala i detta fall. Speciellt om blippning fungerade för alla förutom dig och du inte på något sätt pratade med busschauffören. Som knappast inte hade haft rätt att låta dig åka ändå.. Om maskinen var trasig för alla så kunde ingen blippa och fler borde fått problem.

Skrivet av Yorg:

Gissar att det inte spelar någon roll även om man konstaterar att TS försökt blippa vid en maskin, funkar inte det har man förmodligen en skyldighet att betala sin resa på annat sätt?

Precis som om parkeringsautomaten närmast är trasig, då måste man leta upp någon annan.

Framdörrarna är stängda på SL-bussar nu pga Covid - ingen kan blippa. Man måste köpa biljett innan och så har det varit ett tag nu, även sist de höll framdörrarna stängda.

Av MarcusW

När framdörrarna är stängda pga covid måste du köpa biljett på annat vis innan du stiger på bussen. Det går ju oftast i praktiken att bara köpa en mobilbiljett lite snabbt när du väl stigit på och insett att det inte går att blippa.

Av MarcusW

M1 Max (jobbdator):
Chrome: 251±9.2

5600X (gamingdator):
Chrome: 199±2.8

Av MarcusW
Skrivet av griid:

Med tanke på att danska regeringen och den svenska äger ~40% så kommer de skjuta in mer pengar än vid vanliga bolag. Tror inte det kommer konka på ett bra tag.
Dock är det ingen aktie jag skulle rekommendera att köpa. Ser ingen lönsamhet de närmsta åren.

Det är bara att titta på Telia som gått kräftgång sedan lansering.
Bolag där staten är inblandad ska man hålla sig borta ifrån enligt mina erfarenheter.

Viktigt att komma ihåg att du som investerare fortfarande kan förlora det mesta, eller alla, dina investerade pengar även om bolaget inte går i konkurs. Kolla t ex utspädningen i "Norwegian Air Shuttle". Minus 99.9% på tre år trots att bolaget inte gick i konkurs. Jag tror man får räkna med att om staten räddar ett bolag så kommer de rädda bolaget, inte investerarna.

Av MarcusW
Skrivet av Stornärke:

Hur är det rysk roulette när risken att få covid och dö av det för mig är ca 0.0001% aka 1/1000000? Dettta är siffror från "QCovid risk calculator", ett verktyg framtaget av University of Oxford.
Hysterisk är vad du är.

Kalkylatorn visar hur stor risk du har att få och dö av covid "over a 90-day period". Inte din totala risk över hela denna pandemin. Du har gissningsvis en högre, men fortfarande låg siffra, under kategorin "Risk of dying from COVID-19 following a positive test result" vilket är risken att du dör givet att du får bekräftat covid.

Av MarcusW
Skrivet av pv2b:

Konfirmeringsbias! Man hör något som låter rimligt vid en första anblick och stämmer överens med sin världsuppfattning, då väljer man att tro på det.

Om man inte tänker en vända till så låter det ju ändå rätt oroväckande om man bara hör att det är fler vaccinerade än ovaccinerade som dör.

Det kan också vara så att, om man själv finns i en social omgivning där de flesta är ovaccinerade, att det då är lätt att extrapolera sin egna sociala krets på hela samhället. Om man t.ex. tror att det bara är 20% som är vaccinerade, och att 80% av de som avlider är vaccinerade, ja, då är det rimligt att dra slutsatsen att vaccinet är jättefarligt. I så fall är det själva antagandena det är fel på, inte resoneringen.

D.v.s. konfirmeringsbias, eller att man sitter med felaktiga data.

Människor är allmänt dåliga på att tänka (mig själv inberäknat, ska jag förtydliga), och drar gärna förhastade slutsatser, det är därför vi uppfinner formella sätt för resonemang och matematik och vetenskap och sånt. Det är i skarpt läge naturligt att dra en snabb slutsats för att undvika fara, för om man inte agerar snabbt så dör man. D.v.s. ser man en arg björn som rusar i din riktning så är det rimligt att anta att björnen jagar efter dig, även om det kanske finns någon anledning till situationen i fråga. Springer man inte så blir man uppäten.

Jättebra att du tar upp konfirmeringsbias. Jag tror det är otroligt viktigt att vi alla kommer ihåg att ingen av oss är immun mot det. Oavsett hur smarta vi är och hur mycket vi utbildar oss kommer det där alltid göra det svårare för oss att lära oss saker som strider mot det vi redan tror. Att vara ödmjuk inför sin okunskap tror jag kan ge väldigt mycket, och att vara öppen för att ha fel snarare än att hela tiden försöka motbevisa de som tycker annorlunda.

Av MarcusW
Skrivet av MatteN:

https://i.postimg.cc/0QHWW1tf/antal-avlidna-per-vecka.jpg
Enligt det diagrammet (den röda rutan) verkar fler vaccinerade än ovaccinerade ha dött

Ungefär 85% av den vuxna svenska befolkningen är fullvaccinerade. Så om vi tar ett räkneexempel. Om vi har 85000 vaccinerade och 15000 ovaccinerade. Och sedan dör 0.2% av de fullvaccinerade och 1% av de ovaccinerade. Då dör 170 fullvaccinerade människor och 150 ovaccinerade människor. Så trots att dödligheten i detta exempel är mycket lägre för de fullvaccinerade så dör fler, för att det är fler av dem i samhället totalt. Hoppas scenariot hjälper!

Av MarcusW
Skrivet av Åsa-Nisse:

Det stämmer inte, genomgången sjukdom ger klart bättre skydd än enbart vaccineringar gör och i princip samma skydd som genomgången sjukdom + vaccineringar. CDC (USA) har äntligen erkänt just detta i en färsk rapport.

Och har du varit sjuk i covid så rekommenderas att vänta minimum 3 månader på nästa vaccinering, helst ännu längre.

https://www.youtube.com/watch?v=25-iJKPA1CA

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7104e1.htm#contribAf...

Vill bara pastea in sammanfattningen från CDC-artikeln du länkade till:

Citat:

Summary
What is already known about this topic?

Data are limited regarding the risks for SARS-CoV-2 infection and hospitalization after COVID-19 vaccination and previous infection.

What is added by this report?

During May–November 2021, case and hospitalization rates were highest among persons who were unvaccinated without a previous diagnosis. Before Delta became the predominant variant in June, case rates were higher among persons who survived a previous infection than persons who were vaccinated alone. By early October, persons who survived a previous infection had lower case rates than persons who were vaccinated alone.

What are the implications for public health practice?

Although the epidemiology of COVID-19 might change as new variants emerge, vaccination remains the safest strategy for averting future SARS-CoV-2 infections, hospitalizations, long-term sequelae, and death. Primary vaccination, additional doses, and booster doses are recommended for all eligible persons. Additional future recommendations for vaccine doses might be warranted as the virus and immunity levels change.

Ser inte riktigt att det skulle styrka påståendet att en genomgången infektion ger bättre skydd? Bara att antal fall först var lägre för vaccinerade jmf med de som har haft sjukdomen, och sedan efter delta vände det? Missar jag någon del där de pratar om dödsfall/intensivvård/långtidssymptom osv? Särskilt påståendet "klart bättre skydd" får du nog visa hur du fick fram.

Av MarcusW
Skrivet av ronnylov:

Men det är väl redan klarlagt vaccinet för covid-19 inte hindrar spridning nämnvärt utan det mera handlar att skydda sig mot sjukdom?

Oavsett pandemin så är vaccination frivilligt enligt grundlagen och ingen har rätt att hindra någon att ta ett eget beslut, oavsett beslut.

Kan du hänvisa till en källa? Jag såg att någon skrev något om att vaccinerade och ovaccinerade har lika stor risk att själva bli smittade men jag har inte sett något om att risken att smitta vidare skulle vara densamma? När jag googlar får jag helt motsatt budskap, även om risken att smitta vidare såklart är högre för vaccinerade än vad man hade hoppats på.

Av MarcusW

Jag tänker att du kan följa rekommendationer rakt av. Om du rekommenderas en fjärde dos, ta den. Om du är orolig eller osäker kan du väl prata med en läkare. Jag är frisk och ung men har precis tagit den tredje dosen. Kommer helt enkelt fortsätta göra som jag blir rekommenderad. Jag är ingen folkhälsoexpert och kommer inte bli det hur mycket jag än läser på internet. Lika bra att lyssna på de som faktiskt är experter. Om jag skulle få covid skulle det säkerligen bli hyfsat milt - men det känns självklart för mig att ta ett harmlöst vaccin för att minska riskerna så mycket som möjligt.

Sen verkar det vara väl belagt att vaccin minskar risken att du smittar vidare om du väl blir sjuk, även om effekten där är mycket lägre än vad iaf jag hade hoppats på - speciellt nu med omnikron. Den främsta "solidariska" anledningen att ta vaccinet för mig är att inte behöva ta upp en sjukhussäng eller en IVA-plats i onödan. Både att någon annan kanske hade behövt den vården/platsen, men också för att det skulle kännas tråkigt att stå för en sådan kostnad för andra skattebetalare.

Funderar även på att börja vaccinera mig mot influensa varje säsong, det suger att få influensa.

Av MarcusW

Jag fick en M1 Max som jobbdator precis (jobbar som utvecklare). Hatade min quadcore 2017 Macbook Pro, och min hexacore 2018 Macbook Pro - alltid långsamma och varma. Nya datorn är magisk. Allt är snabbt, den låter inget, skärmen är fantastisk, batteritiden är jättebra. Det verkar vara en del krångel med libraries osv som kräver nyare versioner än vad vi kör för att klara av arm, så det kommer nog vara en del migreringsjobb framöver.

Av MarcusW

Den första datorn jag byggde själv hade en Core2Duo E6300. Stock 1,86Ghz, fick upp den till nästan det dubbla med en noctuakylare. Det var riktigt trevligt. Minns också att om jag körde stock kunde jag sänka spänningen så mycket att jag kunde kyla den helt passivt utan problem.

Av MarcusW
Skrivet av kelthar:

Är inte det lite synonymt med att det skall finnas unikt innehåll. T.ex endast en blå armor med gröna sträck på. Och sedan använda NFT som teknik för äganderätten.

Det hade varit okej för mig.

Jag vet inte vad mer som de kan användas till än. Vad det är som är för jävligt med dem. Kanske det att du öppnar för marknader i spelen, men det finns det väl redan?

Frågan är väl främst vad det bidrar med att bestämma äganderätten genom NFT, istället för att spelbolaget bara lagrar det i sin databas. Att armorn är unik måste ju ändå bestämmas av spelet (annars kan man ju bara släppa samma armor till flera tokens, hjälper ju inte att en token är unik). Jag ska väl inte påstå att jag är emot NFT:er, förstår bara inte riktigt vad för nytta de skulle kunna göra i spel.

Av MarcusW
Skrivet av Ronnyponny:

I USA fungerar det så att du tar ett lån av banken, staten köper sedan obligationerna med noll pengar från sitt konto och säljer det sedan vidare till bankerna för att de ska kunna låna ut mer pengar alltså så skapas pengar ifrån tomma intet.

Att pengar skapas när en bank ger ut ett lån är inget kontroversiellt såklart, det tror jag de flesta vet. Men den där formuleringen låter lite märklig. Pengar skapas när en bank ger ut ett lån oavsett om centralbanken köper något eller inte. Jag kan förstå att det låter lite vansinnigt, men det har ju fungerat väldigt bra väldigt länge också. En valuta ska framförallt vara likvid och förutsägbar (du ska enkelt kunna byta den mot t ex mat) - att den tappar värde över lång tid är inget problem, då poängen inte är att den ska bevara värde över tid. Över längre tid sparar man i aktier, obligationer, fastighet, osv. Hur mycket mat man får för 1000 svenska kronor har nog hållit sig rätt mycket mer stabilt än hur mycket mat man får för en bitcoin de senaste åren, så personligen vill jag nog fortsätta använda svenska kronor framöver.

Jag tror det finns en risk att man får en väldigt vinklad bild av hur penningmarknaden, och finansmarknaderna generellt, fungerar om man mest lyssnar på folk som propagerar för krypto. Finans är en väldigt spännande värld där det finns mycket att lära sig och utforska, så det kan vara värt att lyssna lite på mer traditionella synsätt också.

Denna video tycker jag ger en ganska bra bild av hur QE funkar, om du vill ha en lite mer saklig genomgång:
https://www.youtube.com/watch?v=K3lP3BhvnSo&ab_channel=BenFel...

Här är en jättebra och lättläst artikel av Bank of England som går in på lite mer detalj om QE och om hur pengar "skapas" i en ekonomi:
https://www.bankofengland.co.uk/-/media/boe/files/quarterly-b...

Jag är inte nödvändigtvis negativt inställd till krypto, men många av problemen med fiat som ofta målas upp tycker jag inte riktigt verkar vara riktiga problem.

Av MarcusW

Jag hade kört på DDR4. Personligen tycker jag det är bättre att köpa något prisvärt idag för att då ha lite pengar över till en prisvärd upggradering inom några år. Att spendera extra pengar för "future proofing" t ex tror jag lätt kan bli dyrare utan att bygget håller särskilt mycket längre.

Av MarcusW

Jag hade kontaktat företagen, berättat vad som hänt, och fråga hur de vill lösa det. Alla kan göra misstag, tycker det är rimligt att peka ut det även om misstaget är till din fördel.

Av MarcusW
Skrivet av bardbard:

Hur är svårighetsgraden på detta?
Är hobbyknackare sedan många år och tycker det är kul att bara koda diverse grejjer men har alltid svårt att hitta projekt.
Tänkte då att detta kanske kan vara kul för att få små "projekt" att slänga ihop.
Men ingen idé om man måste vara senior kodare för att ha en chans att klara av dem.

De första uppgifterna är i princip helt triviala, i stil med "läs in en lista siffror från en textfil, hitta den största siffran". Sedan blir det lita regex, lite enklare datastrukturer, och sen efter ett tag blir det för tidskrävande för mig iallafall. Förra året gjorde jag 10 av uppgifterna.

Av MarcusW

Jag kommer nog köra Kotlin. Uppgifterna blir rätt svåra efter ett tag, så kör helst ett språk jag är bekväm med. Ska jag försöka med något nytt språk kommer jag säkert ge upp rätt snabbt.