Inlägg

Inlägg som lumpa har skrivit i forumet
Av lumpa

Lekte vidare igår kväll. Istället för att bråka med single core boost så ccx-klockade jag för en bättre all core boost. Default har min all core legat på ca 4.0GHz (eller strax under) i Cinebench R20.

Har inga planer på att tokpressa och villa hålla temperaturer nere så jag kör på 1.25V vcore. Då kommer jag upp i nedan.
CCD0.CCX0 4.3GHz
CCD0.CCX1 4.3
CCD1.CCX0 4.1
CCD1.CCX1 4.1

Verkar onekligen som att CCD1 är sämre än CCD0. Det kanske är den som håller tillbaka min all-core boost i default.

Hur som helst så har jag nu ungefär samma single-core boost som innan, ca 6% bättre prestanda i multi-core och strömförbrukningen har inte skenat iväg. inga stabilitetsproblem upptäckta än, har kört 1h OCCT (linpack +occt)

Av lumpa

@tellus82: Tack för alla tips. Jag kör iaf Ryzen balanced med nyaste chipset drivaren. Har satt, global C-states etc enligt dina tidigare rekommendationer. För att inte temperaturen ska vara flaskhalsen så har jag kört alla fläktarna på max i datorn. Men det ger ändå ca 60grader vid singlecore-körning i Cinebench R15. Funderar nu om jag måste montera om kylaren, för Noctua-NH-D15 borde ju vara mkt bättre än original som rimligtvis borde kunna räcka för 4.6GHz boost. Det tråkiga är att det inte går att jämföra temperaturer så lätt. Förut så kunde man lättare se och jämföra med andra, nu är allt så dynamiskt.

Det jag inte gjort är att testa höja vcore. Ska ge det en chans nu. Dock misstänker jag att min multicore blir sämre då.

Av lumpa

Nu när man är ledig så började jag och testa min 3900X, Noctua NH-D15, Asus X570-E (nyaste BIOS) och G.Skill 2x8GB 3600MHz Trident Z 16-15-15-35.

Tycker min single-core prestanda och boost är låg.
Om jag kör CineBench R15 så får jag endast 203cb. Jämför jag med Sweclockers test (när XT-familjen testades) så ligger 3900X på 213cb.

Kollar jag hur min boostar så verkar den oftast ligga kring 4.3GHz. Den hoppar ju friskt mellan kärnorna så det är svårt att se. Men kollar man HWinfo så har den tydligen varit upp och vänt i 4566MHz. Men i snitt känns det som att det saknas ca 5% klockcykler och lika många Cinebench-poäng.

Kollar jag temperaturen i Ryzen master så verkar den inte gå över 65grader.

Vad är det som begränsar mitt system?

Av lumpa

Jag har byggt ihop alla mina datorer sedan 25 år tillbaka. Det börjar vara ett antal då man bytt relativt ofta och haft det som sitt stora intresse. Kan väl lugnt säga att min 3900X + Asus X570-E som köptes förra sommaren är den mest struliga jag någonsin haft. Det är först nu efter 11 bioversioner och ett år senare som datorn känns stabil.

För mig är det uppenbart att AMD låtit oss agera betatestare. De har hetsat ut nya AGESA-versioner som sedan Asus med fler snabbt fått implementera utan att hinna testa. Fort och fel... Till exempel så vägrade datorn boota efter en uppdatering om man hade ett PCIE-ljudkort installerat.

Man kan alltid hävda att det går att lösa med att ställa om spänningar, timings etc i bios. Visst, om man hade kört överklockat kan jag acceptera den handpåläggningen, men i standardutförande så ska det vara uttestat och fungera.

Om någon frågar mig så kommer jag aldrig att rekommendera att köpa AMD. Risken att det strular är alldeles för hög och den tiden det tar att felsöka äter snabbt upp glädjen av en hög poäng i Cinebench.

Av lumpa

Jag är hoppfull med bios 2203.

Nu cirka 1år efter att jag köpte min 3900X och Asus X570-E så börjar datorn faktiskt kännas stabil. Efter 2203 så har jag inte haft cold-boot problem en enda gång! Det krävdes bara 12 bios-versioner!

Eventuellt så kanske vågar jag ge mig på att aktivera hibernation igen som tidigare orsakat krasch. Men man ska nog inte förvänta sig för mycket...

Av lumpa

Konstigt, jag har haft samma sympton. Varit förkyld och hängig sedan början/mitten på mars. Har funderat flera gånger om jag har Covid-19 med tror inte riktigt på det heller.

Vi har dock haft en kanin i huset (sedan ett år tillbaka). Nu har vi sedan en vecka lånat ut den till en bekant och nu är jag nästan helt frisk. Misstänker att jag framkallat en allergi samtidigt som jag fått influensa vilket blev för mycket för mitt immunförsvar. Men det som talar emot det är att allergi ska ge mer rinnande snor och ofta även kli i ögonen. Det har inte jag haft.

Av lumpa

@muSashi: Är du verkligen säker på det du skriver? Finns rätten att häva köpet efter 2-3 veckor i konsumentköplagen eller hittar du bara på?

Av lumpa

Jag har sedan många år tillbaka kört Sonos Connect med spotify. Testat Tidal vid ett par olika tillfällen men inte tyckt att det bidragit med någon märkbar skillnad. Dock har jag alltid på något vis varit missnöjd med ljudet men inte riktigt kunnat hitta dess orsak.

Nu i våras när Sonos aviserade att de skulle upphöra med supporten för Connect så installerade jag Roopiee på en raspberry pie och kopplade in den via USB till min Oppo 105 som agerar försteg.
Installerade Roon och startade upp ett Tidal Hifi abonnemang. Jösses vilken skillnad det blev jämfört med Sonos och Spotify. Helt klart bättre ljud! Musiken känns fylligare och jag märker även skillnad på basen. Då ska jag också tillägga att jag inte har stöd för MQA. Har svårt att förstå att det faktiskt blev ett sådant lyft.

Det är mycket som ändrats på en och samma gång. Men min slutsats är att Sonos inte gör allt rätt eftersom att jag tidigare inte upplevt någon skillnad mellan Spotify och Tidal. Misstänker också att Tidal låter bättre än Spotify men att det ger ingen skillnad om man har någon svagare länk i kedjan.

Av lumpa

@anon298854: jag har också g.skill trident 3600MHz 2x8GB. Tror inte mina heter Neo, men de är iaf samsung b-die. De fungerar inte stabilt ens i 2400MHz med inställningarna som bios ger default.

Av lumpa

Jag har bråkat sjukt mkt med att få min 3900x stabil. Har även haft cold boot problem. Lösningen för mig var att sätta command rate till 2T. Testa det!

Av lumpa

Jag har bråkat mycket med mitt Ryzen-system för att få det stabilt. För mig har det varit minnena som bråkat. Först bytte jag till ett minneskit med samaung b-die, då började den att fungera hyffsat. Men först efter det att jag ställt command rate till 2T så går den stabilt. Av någon anledning så fick jag testa massa olika komfigurationer innan bios faktiskt satte 2T (trots att jag valde det). Mitt tips är att prova att ställa ner det, verifiera med cpuid att det också blir det!

Av lumpa

Tydligen så har windows efter någon av de senaste uppdateringarna börjat indexera och skriver dit en indexfil. Det är därför din checksumma blir fel. Det ska gå att stänga av indexering.

Av lumpa

Jag gjorde ett lokalt windows-konto på en av datorerna. Då fick jag installera Minecraft på nytt för den användaren. Vid installationen fick jag möjligheten att välja MS-konto. Så nu fungerar det. Tack för all hjälp.

Av lumpa

Minecraft - Login från valfritt MS-konto?

Har sedan tidigare Minecraft windows10-edition installerat på en dator här hemma. Försökte nu installera det på ytterligare en dator så att två barn kan köra samtidigt.

Spelet är kopplat till mitt microsoftkonto så jag skapade helt enkelt ett till konto och köpte en till spelnyckel och aktiverade den på det andra kontot.

Problemet är att jag inte får välja MS-konto när jag startar spelet. Den försöker automatiskt på mitt primära konto och vill således kasta ut den spelaren som redan är inne.

Hur gör jag?

Av lumpa

Jag löste det. Var tvungen att slå på 144Hz-läget i skärmens setup. Därefter så fungerar det att köra 144Hz med två DP-kablar!

Av lumpa

980ti och 4k, 144Hz via DP?

Har sedan länge ett MSI 980ti gaming 6G. Köpte en ny skärm, en Acer xv273kp som stödjer 4k 144Hz.

När jag kör den via displayport så kan jag bara välja 60Hz. Provade då att köra dubbla displayports med förhoppningen att det ska öka bandbredden. Men då tror nvidias kontrollpanel att det är två skärmar. Frågan är om det är möjligt att köra dual DP med mitt grafikkort? Kanske det är så att jag behöver konfigurera något för att det ska fungera?

Av lumpa

Körde Bios update i gårkväll på mitt X570-E och den fastnar också i uppstarten. Jag har också ett Esscence Stx. Man kanske skulle ha sett den här tråden innan man satte igång...

Av lumpa

En fundering. Vågar man installera Samsung 970-drivrutin nu när det kommit ny AGESA? Det kunde ju tidigare skapa problem...

Av lumpa

@Tapperswe: Dauntless såg förvisso också kul ut. Men jag syftade på det andra spelet som liknade typ battlefield eller call of duty? Är lite rimrostig i spelvärlden, har knappt rört ett spel de senaste åren.

Av lumpa

Vilket är fps-spelet som körs i slutet av klippet? Såg skoj ut...