Inlägg

Inlägg som joalin har skrivit i forumet
Av joalin
Skrivet av mpat:

Nu var det ju inte det här som blev trådens lösning, men eftersom jag blev intresserad... Är det en vanlig antennkabel du använder mellan rummen?

Hej, jo jag var ju lite ute och cyklade där, men eftersom du frågar, så. Vi bor i ett comhemhus, där comhem än så länge iallafall levererar bredband och tv. Koaxen mellan är alltså via uttagen med 3 hål i väggen, och den gängade kontakten för bredband. Jag köpte en omvandlare från RF till bnc i varje ände också. Plus en splitter vid inkommande så att jag kunde skicka signalen vidare till routern med. Sedan kör jag ett mesh med Google wifi, och eftersom jag hade lite dålig signal till en ap så provade jag med 2 extendrar lite för att leka med ytterligare en pryl. Funkar otroligt bra. Nu kör jag ju med den billiga varianten så får bara ut 100 Mbit/s men i den änden av lägenheten räcker det för vanlig surf. Tror du kan använda vilken koax som helst. Vad jag förstått är det tydligen samma protokoll som home plug men mediat koax är mycket stabilare än elkablar.

Av joalin

Jajemen. Finns Moca-adaptrar som gör om mellan koax och ethernet. https://www.amazon.se/nobrands-f%C3%B6rl%C3%A4ngare-ethernet-....
Finns dyrare med Gigabit också men för tv funkar det fint med 100 Mbit/s.
Från Amazons tyska sida kan man tex beställa från Actiontec. Se recension här tex :
https://youtu.be/rhCaZqxVAJE
Själv kör jag med de billiga no name för att slippa dra ny rj45 mellan rummen i en stor lägenhet, och använder istället befintlig koax som backhaul mellan accesspunkter, men du kan omvandla åt båda hållen. Om det är en helt analog signal så vete tusan däremot men det är ju bara att lämna tillbaka om det inte funkar.

Av joalin

Jag tror det går, men du måste som jag förstått det iallafall ha en sådan managerad VLAN-switch i varje ände, alltså både efter routern, och i tv-bänken för att där separera VLANen igen.

Av joalin

Precis, den nuvarande kabeln från port 4 funkar endast till tv-boxen, och sedan får du ha en separat kabel för internet till övriga burkar. Om du inte vill börja köra med VLAN-switchar i ändarna vilket man får göra om man bara har plats för en kabel. Tyvärr är det bara Telias router som klarar att skicka TV-trafiken routad, och det går inte via din Asus, men skönt att slippa en låda till iallafall.

Av joalin

När du kör via port 4 på din asus, och aktiverat för Telia IPTV på den så har den inte längre en koppling mot internet. Det är ett separat sub-nät där bara IPTV går. Du måste alltså koppla via nån av de andr aportarna för att få tillgång till internet. Eftersom du har patchpanel är det ju enklast att patcha upp en port till mot tvbänken, och koppla tvn till den.

Av joalin

Kanske ett långskott beroende på hur din router fungerar men det kan ju vara värt att prova att stänga av antingen 2,4 eller 5 GHz i routern. Kanske hoppar ultran in på 5g och audion på 2,4g? Vissa routrar blandar ju näten medan andra har olika ssid. Kolla även vad din mobil kör på.

Av joalin

Klonar du bilden så är det ju inte streaming som cc är tänkt utan då måste din dator transcoda sändningen och det hinner den troligen inte med i bra kvalitet. Streama själva länken i stället.

Av joalin

Aktivera gästnätverket annars. Det kör alltid på 2,4

Av joalin

Om man inte behöver se tv live utan bara playtjänsterna från respektive kanal så är det gamla Kodi-addonet Retrospect tillbaka. Uppdaterar sig själv också. Använder det varje dag. Otroligt smidigt och gratis. Också lagligt.

Av joalin

Så är det med alla prylar för home automation. Enklaste lösningen är annars att aktivera guestwifi i routern eftersom det så gott som alltid kör på 2,4.

Av joalin

@Phat^Trance: Ja det tror jag absolut. Men frågan är hur du ska få ut TV utan att ta det via Intenon. Det är ju bara att prova.

Av joalin

Eftersom ni ska ha tjänster från olika leverantörer (även om Halebop ägs av Telia) så krävs ju en bredbandsswitch som just delar upp tjänsterna. Blir lite svårt för en router att göra detta. Summa summarum, ni behöver Intenon. Troligen har ni väl idag allt från samma. Ska du bara ha bredband så duger säkert routern. TV behöver du alltså säkert plocka ut från GUL LAN2.

Av joalin

Du kan göra det du vill om du har en patchpanel vid inkommande fiber och dubbla uttag i rummen. Inte annars . Då kan du patcha först från skåpet till routern i vardagsrummet. Sedan från routern och tillbaka till skåpet. Sedan en switch i skåpet och från den ut till alla rum, tex datorns rum.

Av joalin
Skrivet av MacAllan:

Misstänkte det var så du menade, men jag kan inte förklara varför vissa får detta, har som sagt själv inte upplevt detta.

För vissa verkar det fungera bra men ofta blir det problem eftersom respektive mobil etc inte vet om att det finns en bättre ap tillgänglig så länge det är en pinne kvar så att säga. Har själv kört på det sättet för länge sedan och fruns och barnens iPhones ville aldrig byta utan de fick slå av och på wifi med tvång om de bytte rum snabbt. Mina Android bytte enklare. Mesh is the shit!

Av joalin

Sätter man disken i en dator underlättar det om den kör Linux. Det går att boota en windowsburk med en dvd med Linux. Det brukar gå att läsa det mesta då om den inte krypterat filerna vill säga.
Om ni fortfarande kan titta på filmerna så kan ni ta med maskinen till en fotofirma som kan spela över allt via ett capture card. Dom brukar vara väldigt duktiga. Eller köpa ett själv.

Av joalin

Instämmer med er föregående talare. Har jobbat med dessa saker tidigare och oftast satte man då tex tele i udda uttag och bredband i jämna, eller tvärtom. Ingen skillnad på kablage alltså. I de fall det inte var tv via routern kunde man göra samma med tv-portarna.

Av joalin

En kontakt för tele är sk rj11 och den passar i mitten på rj45 så är det vanlig catkabel mellan så funkar det hur bra som helst.

Av joalin

Ytterligare en bra idé med att ha dubbla uttag och dubbla kablar är att man då även kan patcha tillbaka till panelen om man av någon anledning tex vill ha routern med wifi etc i ett specifikt rum, men att övriga uttag ska hänga efter routern. Rent nätverksmässigt är ju routern i exemplet då före alla uttag men fysiskt på en annan plats. Kan vara bra om man tex vill ha uttag för tv efter routern men ej har plats i mediaskåp etc.

Av joalin

Eftersom du har en villa med comhems uttag så skulle det fungera jättebra med något som är vanligt i USA. Ethernet över koax. Lite som homeplug men över kabeltv. Finns att köpa på Amazon tex. Kallas moca också. Kommer strax lite länkar. Min favorit på Youtube testade en sån extender häromdagen.
https://youtu.be/hcCEV2m2chs

Kollade på tyska Amazon och de levererar en lite äldre version som maxar på 100 Mbit/s för runt 600 paret.
Bewinner IP Extender via Coaxial Cable, 1Pair IP HD Network Coaxial Transmission Extender, Coaxial Cable Connector Q9, Plug and Play, EOC Converter, Max. 2000 meters https://www.amazon.de/dp/B07R7LVXWJ/ref=cm_sw_r_em_apa_i_dKhT...

Av joalin

Det brukar säljas airties på tradera för under en tusing paret. Frågan är dock hur bra det går mellan två våningar.