Inlägg

Inlägg som joalin har skrivit i forumet
Av joalin

Åtminstone jag förstår inte vitsen, och ser bara nackdelar. Oftast vill man ju göra tvärtom, och skilja på respektive hushålls lan. Vill du kunna nå alla hushåll från en central punkt också? Skall hushållen separeras eller nå varandra? Känns som det behöver klargöras mer. Hur ska säkerheten lösas?

Av joalin

Så det är någon typ av uthyrningsverksamhet eller liknande, och du vill erbjuda en uppkoppling som du distribuerar ut till gäster?

Av joalin

Instämmer med att det bästa är att dra nätverkskabel vidare till en bättre plats än hallen för placering av router. Det löser du ju enkelt själv. Det finns tunna eller platta kablar som är hyfsat lätta att dölja eller fixa med kanaler. Är det riktig fiber du talar om, alltså FTTH så krävs ju även mediaomvandlare etc men även det går bra att förlänga och flytta in.

Av joalin

Kanske kan du uppdatera med bilder på inkommande fiber? Det bör, om du har tillgång till fiberuttaget, kunna ansluta en längre s.k villapatch, en förlängning av fibern alltså. Jag har gjort det själv, och dom är numera billiga, böjbara och väldigt smidiga att gömma längs med väggen då tjockleken mer påminner om kabeln till en mobilladdare. Verkar detta intressant?
Fördelen med fiber är även att du inte behöver tänka på längder eller störningar, frost , fukt etc. Du kan alltså på detta sättet flytta mediaomvandlaren till en bättre plats. Jag dolde tex min patchkabel i hörnet där jag drog den från golvet och upp längs med hörnet med en tjock sträng fog. Efter målning syns den inte. Ingen kanal behövdes.

Av joalin

If you're not interested in super crisp picture quality, just connect the Arris box to an internet port. Telia is changing to unicast streaming instead of the multicast used before. Much easier.

Av joalin

Japp, oftast får du unicast numera, alltså ren streaming och behöver inga speciella inställningar.

Av joalin
Skrivet av Rouge of Darkness:

behöver inte göra.

om du köper kanaler som är specifikt designade för takmontering så brukar det följa med ett gäng i varje kanal iaf på de märkena jag inhandlat men de är modell dyrare också troligen.

kommer inte ihåg vad det är för märke på dem men är köpta på ahlsell.

Hans kanaler sitter redan fastsatta i taket men absolut, annars så, håller med.

Av joalin

Kom på ett tips till. Det går ju som tipset jag skrev ovan gå att klippa korta bitar, och göra som Rouges tips med göra små clips. Sedan är det bara att fylla i med långa lockbitar efteråt. Ingen ser ändå skarvarna i taket om du skär noga.

Av joalin

Utan att vara TS så tror jag det beror på att det är väldigt svårt att hålla dom så spända när allt hänger ner i huvet på en samtidigt som man ska få på locket. Det är alltså inte medvetet. Kan driva en filbunke till vansinne antagligen. Jag tror också på smältlim eller superlim, och att försöka fästa dom allt eftersom med lim till det håller. Eller kanske skära av centimeterkorta lockbitar som man kan sätta precis under där man limmat tills kabeln sitter fast, och sedan snabbt få dit hela locket innan allt rasar ner. Behövs nog att man är 2...

Av joalin

Tyvärr (?) är det inte "megabitten per sekund" som kostar att producera, utan det är investeringen nätägaren gjorde som ska skrivas av på ett antal år. Därför blir inte en långsammare anslutning billigare, utan man får se det som ett sätt att ta betalt bara.

Av joalin

Prova direkt otaggat istället . Telia har slutat med multicast.

Av joalin
Skrivet av mrqaffe:

Inte nån vettig lösning då man även begränsar lanet till 100 Mbit i bästa fall och hälften om man vill föra över nått mellan 2 enheter på lanet, fungerar tekniskt men ger kass prestanda även i lanet

Så är det ju. Man får värdera hur mycket bandbredd man behöver. Det finns inga genvägar till det perfekta nätverket. Ts får själv värdera de förslag han får till buds.

Av joalin

Om 100 Mbit/s räcker så går det ju med denna fattigmanslösning:
https://www.kjell.com/se/produkter/natverk/installationsmater...
Alltså en sådan i varje ände av kabeln. Körde med en sån på min ADSL för så där 10 år sen...

Av joalin

Hur har du kopplat? Kör du med nån receiver eller liknande mellan?

Av joalin
Skrivet av Rouge of Darkness:

brorsan har ett liknande inkommandeskåp

han hade dock dubbla uttag i vardagsrummet så kunde köra direkt från fiberkonverteraren till det ena uttaget där routerns wanport kopplades och den andra kabeln från lan 1 tillbaka till skåpet via den andra kabeln och satte en vanlig switch i skåpet som sen delar ut till resten av lägenhetens uttag.

han har routern i TV bänken under tv´n.

om du har ett uttag med dubbla portar kopplade nånstans är det nog lösningen för dig också.

Precis, det är så man bygger. Inget wifi i skåpet.

Av joalin
Skrivet av Ande:

Detta låter ju precis som vad jag är ute efter, jag har dock försökt en hel del nu utan att få det att fungera. Jag har Telias Sagemcom F@st 5370e och har bryggat port 4 som du beskriver. Dock skickas bara vanlig internettrafik vidare till XT8, det VLAN som innehåller IPTV följer inte med alls och TVn fungerar inte. Redan där fastnar jag alltså. Det låter inte heller som att du behöver separera VLAN 845 från internet i din setup, kör du IPTV (multicast) eller streaming (unicast)?

MVH
Andreas

När man kör multicast och bryggar routern och plockar ut tv från port 4 är det inte längre routat som brukligt och mesh etc funkar inte längre. Med unicast fungerar det ju redan utan bryggning men säkert med också eftersom man då får en ny router som ordnar otaggad internet.

Av joalin

Jag hade provat ringa Telia och be dom ändra till unicast.

Av joalin
Skrivet av Ande:

Okej, tack för förtydligandet till er båda! Jag tror jag förstår problematiken då, man behöver helt enkelt en router direkt efter uttaget för att fördela lokala IP-adresser. Hade det då i teorin gått att bara byta plats på switchen och en XT8 i mitt exempel ovan? Så att en XT8 fungerar som router och switchen används vid datorerna/NASen för att koppla in allt?

Har ni någon uppfattning om ifall det innebär stora nackdelar att använda Telias router som router istället för en XT8? Förlorad funktionalitet?

Det är ju just det här med VLAN som jag är osäker på om jag behöver pyssla med för att få IPTV att fungera. XT8 har jag redan två stycken sedan tidigare, det är nödvändigt för att få WiFi i hela lägenheten. Det enda jag (eventuellt) behöver skaffa är alltså switchen. Men jag får helt enkelt testa med sakerna jag fått från Telia, ska kolla om man kan aktivera TV och bredband redan idag.

Så har jag också uppfattat det, frågan är dock om jag behöver använda Telias router någonstans för att den måste hantera IPTV-signalen.

Men tänker du nu på multicast vs. unicast? Min uppfattning är att vi, då det är ett kollektivt avtal i vår BRF, kommer att få IPTV via multicast. Det tycks också vara det man vill ha, om man läser i tråden på Minhembio. Eller ska även multicast kunna gå på "vanlig" surf?

Njae alltså multicast är ett protokoll, och det fungerar inte via publika internet (surf). Dock så loggar man inte längre in på tjänsten likadant längre om jag förstod rätt. Får inte boxen kontakt via multicast så får man logga in lite som med Telia play och man streamar egentligen tjänsten då, istället för att dela en prenumeration på en ström tillsammans med många andra som man gör med multicast. Som andra varit inne på i den länkade tråden så resonerar man nog som så att tablå-tv är utdöende och man sparar inte bandbredd i nätet längre om inte tillräckligt många tittar på samma ström samtidigt. Då blir det onödigt att ha utrustning långt ut i nätet som producerar dessa strömmar. Bättre att var och en strömmar sin video. Så har jag förstått det. Men prova och återkom med hur det funkade. Jag har också kollektivavtal och det funkade på båda sätten med min Arris.

Av joalin

Sedan i maj behöver du inte längre bry dig om att separera näten längre. Du kör Telias nya box samt även 4302 på vanlig surf
https://www.minhembio.com/forum/index.php?showtopic=87235&pag...

Av joalin
Skrivet av Ario_Nuke:

Källa på det?

https://www.minhembio.com/forum/index.php?showtopic=87235&&pa...