Inlägg

Inlägg som joalin har skrivit i forumet
Av joalin
Skrivet av Tjockberg:

Vet ej, föreningen håller på att fixa gruppavtal, prat om bredband2. Kör via hederlig kabeltv nu

Ah, innan dess är det ju svårt. Iofs funkar de flesta tjänster via wifi numera. Tom Telias boxar klarar wifi, och behöver inte egen port/Vlan längre. Vet dock inte vilka TV-leverantörer som ryms inom Bredband2.

Av joalin

Jag gissar att du har en bättre hälft som bestämt sig för att allt som är teknik är fult och måste gömmas undan, men allt måste också funka. Halvmessyrer som homeplug, speciellt två stycken i varje ände kommer inte bli bra. Dessutom kommer alla kablar och burkar som detta medför kommer bli mycket värre än en kabel i en kanal. Antingen får funktionen eller personen ge sig

Av joalin

Jag hade alla dagar i veckan kört alt 2 i Ioefets alternativ. Löser alla problem!

Av joalin
Skrivet av Mordekai:

"Ethernet offers galvanic isolation by design. All connections are transformed coupled. However this does not guarantee that no noise at all might creep into a networked device."

https://www.thewelltemperedcomputer.com/Intro/SQ/GalvanicIsol...

Hade för mig att det var så men blev osäker, ingen fara alltså.

Jag vet hur radiolänk fungerar tack.
Det räcker med att en fågel flyger igenom för avbrott. Första radiolänken (mikrovågslänk) jag använde var över 20 år sedan, om en fågel flög igenom den länken dog den omedelbart.

Lite som i Star Wars alltså? Brände fjädrarna och allt?

Jag sällar mig till dom som förordar fiber. Finns färdigkontakterade kablar, och sedan en omvandlare från Directronic i varje ände...

Av joalin
Skrivet av TobiasStockholm:

Idag kom det igång. Felkopplat i stationen tydligen. Jäkligt uselt att det ska ta två veckor att konstatera och åtgärda det. Inga uppdateringar heller mer än ett dagligt sms med "vi jobbar fortfarande med felsökning av din uppkoppling". Tummen ner.

Ah, som jag gissade den 1/3 då Bra att det kom igång iallafall!

Av joalin
Skrivet av kniska:

Tack för alla svar!

När det gäller elanslutningen, finns det något mer modulärt sätt att hantera detta? Eller är det bara att köpa ett ytterligare vägguttag med 4 uttag och sätta bredvid?

Vad är det för signaler man skulle kunna vilja dra tillbaka till skåpet? Jag är lite osäker på om jag behöver dubbeluttag/dubbla kablar eller ej.

Kan du ge exempel på sådana utanpåliggande patchdosor?

Visst kan jag köpa en ny switch och koppla den direkt till den befintliga switchen? Eller är det bättre att köpa en stor switch?

Verkar smart att flytta den första Google Wifi-pucken till utsidan av skåpet. Mycket längre bort än så kan den ju inte vara eftersom switchen är kopplad till den, eller? Isåfall printar jag en hållare och sätta den på utsidan: https://www.thingiverse.com/thing:3146653

Japp, räcker ju att flytta ut den befintliga utanför. En sån 3D-printat funkar ju bra med.

Av joalin

Röstar för fiber. Dra en fiber ner till garaget, och även ner till sjön. Typ en sån här i var ände:
https://www.direktronik.se/direktronik/natverk/lan-lokalt-nat...

Eller ännu enklare:

https://www.direktronik.se/direktronik/natverk/lan-lokalt-nat...

Av joalin
Skrivet av TobiasStockholm:

Ringde Bahnhof nu de sa att det inte hade kopplats över än utan skulle göra det under dagen vilket väl iofs är rimligt om det behövs ett fysiskt byte i stationen att det görs idag. Märkligt bara att det stod operatör Bahnhof på Bredbandskollen strax efter midnatt men får väl lita på dem och hoppas på att det hoppar igång under dagen. Annars ringa tillbaka framåt kvällen innan de stänger. Tur man har massor med mobilt internet så man klarar sig under dagen 😎

Det kanske är överflyttat i systemen och Telia har kopplat bort dig medan Bahnhof släpar. Lycka till,😃

Av joalin

Det kan ju även vara fel på stationen. Att man patchat fel fiber till dig. Det är ett vanligt fel då dokumentationen från början ibland är fel.

Av joalin

Instämmer i allt ovan, men routern (din primära wifi-ap) bör inte sitta i skåpet eftersom du får sämre wifi då. Hellre skaffa en sån här och sätta den på väggen utanför skåpet:

https://www.amazon.se/BECEMURU-V%C3%A4ggmonterad-v%C3%A4ggmon...

Av joalin
Skrivet av TaunyTiger:

Jag som snart ska få tv via fiber. Gäller detta mig också? Inte läst igenom tråden, råkade trilla över denna bara.
Kommer få en 4k-box skickad till mig, min plan är ju att plugga in nätverkskabeln sen köra med egen router plug&play. Har Telia fiber men kör inte deras router.

Yes. Det är ju bara att prova först annars.

Av joalin
Skrivet av ELF:

Vanlig surf? Du menar bara koppla in den så funkar det?
Är precis det jag fick göra nu. Fick ställa om så port 4 agerade helt normalt igen. Dvs, ingen speciell inställning.
Vi har fortfarande koder, men vi kommer vara tvugna att köra med nya koder från och med den 15:e mars då utbudet ändras.
Zappa har jag aldrig använt.

Japp, bara koppla in. På Telia.se kan man logga in och se alla sina abonnemanng och ändra lösenord etc. Bara att skaffa ett login och password och köra på vanlig surf.

Av joalin

Det där ser misstänkt likt ett uttag där man ska bygla över med en kort patchkabel. Man byggde då ett sk lägenhetsnät efter det första uttaget. Med hjälp av byglingen så blev uttaget i tex vardagsrummet rent tekniskt då det första uttaget. Kolla med hyresvärden. Någon före dig kanske rivit bort uttaget bakom TVn eller liknande.

Av joalin

Numera verkar ju TV-boxarna funka fint direkt via vanlig surf. Skillnaden är att man får logg ain med Telia Play-kontot i stället för koder. Zappa funkar inte då iofs, vad jag vet i alla fall.

Av joalin
Skrivet av Bebben:

Men TS skriver ju att olika kablar testats.

I övrigt så har jag inget mer tips mer än det som sagts; försök med silvertejp eller liknande.
Annars, så har du kollat att alla kontaktytor i kontakten ser korrekta och hela ut?

Haha, missade det. Skyller på att jag läste på mobilen samtidigt som jag rastade vovven

Av joalin

Är det inte bara den lilla flärpen på rj45-kontakten som gått av?

Av joalin
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Jag bara svarade på en annans fråga. Och i princip alla fiberinstallationer med "robust fiber" eller standarden senaste tiden dras ett fiberpar (2 fiberkablar) som minimum med flera föreningar som drar 2 par eller 4 kablar till varje endpoint.

Jaha, ett fiberpar absolut. Trodde du menade två fiberpar, men då är vi överens. Om det är en lös fiber i tray-en så rör inte något.

Av joalin
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Nej. Fiberpar nr 2 är inte aktiv och bör INTE röras för den är backup ifall fiber 1 är trasig. Dem patchar om den i telestationen när fiber 1 är kass
Går båda sönder måste man blåsa om och det är inte billigt. Såvida det inte svetsas om dvs.

Du kanske ser bättre än jag. Var ser du det paret? Och sen när har man två fiberpar till hushåll? Kanske går att få bättre bilder?

Av joalin

Du ser ju ut att ha en separat fiberpatchkabel från fiberuttaget också så bara att prova.

Av joalin

Yes, precis som PetterK skriver så patchar du tillbaka till en switch i skåpet. Som det är nu så har du tex patchat ut till uttag 4. Om vi leker med tanken att du vid uttag 4 sätter din router, så patchar du från en lan-port, tillbka i uttag 3. Sedan drar du en kabel från port 3 i panelen/skåpet till en switch som du sätte ri skåpet. Sedna patchar du vidare från den till alla ansra uttag du behöver. Då får du både bättre wifi i lägenheten samtidigt som du får bra fast nätverk överallt.