Inlägg

Inlägg som CDan har skrivit i forumet
Av CDan

Tack @bergla, @Savage_Gray: mycket bra! Det var det jag behövde: en spark i röven! Jag antecknar och efter att jag köper datorn sätter jag igång och meckar!

Även du @Baltzar hade en bra idé! Jag ska kolla så som du sa!

Ha det fint!

Av CDan
Skrivet av bergla:

Inga problem! Men du skall vara medveten om att detta är en laptop som du kanske får lägga lite tid initiellt för att få till rätt, ett gäng timmar. Har du intresset/tålamodet för det så anser jag det vara en bästa laptoppen som går att köpa just nu såvida man inte måste ha sig en superslimmad.

Sen är nya ryzen serien för laptops sinnes bra när det kommer till prestanda/energieffktivitet. 4500U eller liknande kan vara något för dig.

Såvida du inte sysslar med video editing/massvis med virtual machines/riktigt heavy multitasking etc så skulle jag nog valt 3600 som CPU i den jag länkade. Desto lättare CPU desto tystare blir den.

Har ställt in min 3700x på en silent fan curve o den är silent nästan hela tiden i vanligt arbete, kan varva upp nån gång ibland, tex när man startar datorn om man har mycket i autostart men annars håller den sig tyst.

Edit: Den är faktiskt inte lika tyst nu på sommaren då inomhustempen har ökat. Kanske bäst att satsa på en 4500U i bra chassi eller liknande istället.

Hej @bergla

Jag är jätte intresserad av att köpa en MSI GL75 Leopard 9SD 17.3", i7 9750H, 16GB, 512GB, GTX 1660 Ti, 120Hz och var nyfiken på hur gör man det med att undervolta gpu/cpu och ställa in custom fan curve?

Jag kommer inte belasta datorn så som det görs i spel men jag vill ha en tyst dator. Jag kommer köra med virtuella maskiner och kommer ha ganska många program öppna samtidigt. Men jag kommer uppgradera datorn till max RAM, alltså 64GB.

Tack för hjälpen!

Av CDan

@myra: Har du hunnit testa mer? Jag är jätte intresserad av att köpa en MSI GL75 Leopard 9SD 17.3", i7 9750H, 16GB, 512GB, GTX 1660 Ti, 120Hz och var nyfiken om den MSI du köpte är den tyst under relativ högre belastning? Alltså inte just när du spelar dem mest krävande spel men när CPUn är på säg ca 50-60%.

Tack för hjälpen!

Av CDan
Skrivet av 120hz:

@fieskmask: MSI överhettad? aldrig fått en MSI laptop att överhetta! kom inte med sånt här dravel om du inte vet vad du talar om!
Jag har själv provat en Lenovo Y740 den åkte tillbaka lika fort som jag fick den! då biosen som kommit ut tagit bort funktionen att styra fläktarna! och kvaliten på Lenovo är rätt kass i mina ögon!
Har nu haft 3st MSI på raken och har en MSI GP75 Leopard 17,3" FHD 144Hz
GeForce RTX2060 6GB,Core i7-9750H,16GB RAM,512GB PCIe SSD,1TB HDD,W10H
Sicken kvalite! i load låter den knappt inte heller då fläktarna går väldigt tyst faktiskt..... snygg bra skärm IPS 144hz den går svalt grymt imponerad.

Jag skulle nog säga att ska man se sig om efter en gaming laptop ska man titta efter en MSI laptop.....

Hej @fieskmask

Jag själv funderar på att köpa en MSI GL75 Leopard 9SD 17.3", i7 9750H, 16GB RAM (max 64GB), 512GB, GTX 1660 Ti, 120Hz. Vad tycker du om den? Väsnas den mycket när den blir belastad? Kan man ställa in fläktarna? Hur gör man det?

Jag kommer inte spela spel men däremot kommer jag installera flera virtuella maskiner (kanske en server och flera klienter) och belasta datorn ganska mycket (långt ifrån som spel belastar men ändå, mycket RAM ska tas i anspråk och CPUn ska bli belastat stundtals ganska mycket). JAg kommer att köra parallellt hanske många saker samtidigt, men jag tror säkert på att datorn ska orka. Just nu kör jag med en 4,5 gammal i5 och 16GB och det flyter på ganska bra.

Tack på förhand!

Av CDan

@Alling: Tack för svaret!

I den jämförelse du skickade en av olikheterna var just det "låg inmatningsfördröjning"! Vad detta refererade till visste jag inte (med tanke på att det var inga siffror) därav frågan! Som att skriva "perfekt bild"!

Av CDan

@Alling: hur stor inverkan har en "låg inmatningsfördröjning" som LG 27GL83A stoltserar med?

Av CDan
Skrivet av Alling:

Man ser inte skillnad mellan 60 och 75 Hz om man inte är van vid att jämföra uppdateringsfrekvenser. Den jämförelsen är inte relevant för huruvida du ska gå för 120+ Hz eller ej.

Kan inte säga något om huruvida 120+ Hz är ”bättre för ögonen” som du nämnde ovan, men det är inte samma sak som 60 Hz, ens för kontorsarbete. 120+ Hz ger mycket bättre flyt och lägre input lag, vilket helt enkelt gör datorn trevligare att använda. Prova att ställa ner din nuvarande skärm till 30 Hz och greja med musen, scrolla etc för att (principiellt) förstå vad jag menar.

En annan fördel med att köpa en 120+ Hz-skärm nu är att du då redan har den om du plötsligt kommer på att du ska börja spela spel.

Däremot kanske det är mindre värt för dig att köpa två 120+ Hz-skärmar eftersom du inte kan köra 120+ Hz till båda med din nuvarande dator, utan att det kan räcka med en.

Men min rekommendation kvarstår. Hög uppdateringsfrekvens är för nice för att jag inte ska slå alla slag jag kan för det.

Tanken att köpa 120Hz skärmar var p.g.a. dig! Jag vet din inställning och jag liksom litar på det du säger!

Tanken bakom att köpa 2 st identiska skärmar var att det känns bättre för mig, även om jag ska köra en i 60Hz och den andre i 120Hz. Det är svårt att beskriva varför känns det bättre men jag har kört hela tiden så, alltså identiska skärmar. Just nu har jag bara en extra skärm men vara för att den andre har gått sönder jag orkade inte köpa nytt.

Av CDan
Skrivet av Erik_T:

Hur stor skillnad det är att köra i 60HZ jämfört med 120+Hz är väldigt individuellt. En del tycker att allting känns mycket bättre på en 120Hz skärm, medan vissa knappt kan märka någon skillnad mot en 60Hz skärm.
Jag har däremot aldrig hört någon säga att 60Hz skulle vara bättre än 120+Hz, så om prisskillnaden inte är alltför stor så är väl en skärm med hög frekevens att föredra i vilket fall som helst.

De skärmar du lista ser rätt vettiga ut allihop, men jag har tyvärr ingen personlig erfarenhet av någon av dem.
Ett par modeller du kan lägga till på listan är
LG 27GL83A
LG 27GL850

Dessa ser det ut att vara något dyrare än jag har tänkt!

Skrivet av Erik_T:

@CDan:

Dells Ultrasharp serie brukar vara utmärkta all-round skärmar främst avsedda för kontorsbruk, så Dell U2719D skulle troligen fungera alldeles utmärkt för dig.
Vill du ha en skärm mer anpassad för spelande med hög uppdateringsfrekvens så tror jag att LG 27GL83A skulle bli bra. Den har överlag fått bra recensioner och ser inte ut att ha några större brister.
Bägge har IPS-paneler med alla de fördelar och nackdelar det innebär. Mest fördelar om du frågar mig.

Det finns naturligtvis åtskilliga andra skärmar som också är ungefär lika bra, men jag tror du får svårt att hitta någon som är signifikant bättre än ovanstående utan att det blir mycket dyrare.

Dell:en ser bra ut med tanke på att priset är sänkt! Dessutom har den finesser som jag skulle vilja ha: vridbar, lutning, inställning av höjd, etc.

Jag väntar lite till jag bestämmer mig! Kanske det kommer flera varianter.

Av CDan
Skrivet av zyy:

Snabb fråga. Du har inte övervägt att skaffa EN 49" "super ultrawide" skärm istället?
Du får lika mycket skärmyta.
Typ den här? (finns billigare oxå).
https://www.komplett.se/product/1154595/gaming/spelutrustning...

Tyvärr tror jag inte att en laptop kommer kunna driva en så stor skärm. Därefter har jag redan gått genom den process, att överväga en enda större skärm gentemot 2 mindre. Jag har kört med 2-3 skärmar redan från Wiin 98 SE, alltså i ca 24 år. Det blir svårt att ändra på det.

Av CDan
Skrivet av Laxpudding:

@CDan: Flera av skärmarna du tittar på är TN- och VA-paneler avsedda för spel och dessa kan ha nackdelar för kontorsbruk, främst rörande vinklar, färger och subpixelstruktur.

Tror du överkomplicerar och du borde klara dig utmärkt på två vanliga 60 Hz-skärmar med IPS-panel. Trygga och enkla köp. Fördel att köpa två likadana för då får du stativen på samma höjd, mer enhetligt etc.

Ja, det var en lista som jag gjorde jätte snabbt parallell med flera andra saker. Klart är att jag vill ha BARA IPS paneler.

Jag är splittrad när det gäller frekvensen för att flera kunniga rekommenderar högre frekvens, men jag själv har inte märkt nån skillnad mellan 60 och 75 Hz. Ja, jag vet att skillnaden är lite och kan vara svårt att märka skillnaden men samtidigt vill jag säga att jag inte såg nån skillnad alls.

Däremot när det gäller upplösning har jag märkt distinkt att t.ex. redan på 24" skärm ser jag pixlarna på en 1080p skärm som stör mig. På en 27" vill jag ha 1440p!!! 1080p på en 27" kommer det att inte vara lönt för min del.

Slutsatsen är att jag vill ha mer yta och då får jag gå vidare till 1440p men då passar bäst en 27" till det.

Av CDan

@Erik_T: jag tänkte detsamma men jag ville ha alternativ därav listan med 60/75 Hz skärmarna.

Min tanke är att om man köper bättre produkt får man högre kvalité oxå. Och mera finesser kanske!

Av CDan

köp av 2 st. 27" 1440p skärmar

Hej på er,

JAG BER OM URSÄKT: jag skrev 24" i titeln men det gäller 27" skärmar! (***fixade det!/TY)

Jag planerar köpa 2 st 27" 1440p externa skärmar för en laptop. De ska gärna vara 144 Hz men kanske det kommer det att funka även med 60/75 Hz.

Datorn och skärmarna ska användas till vanligt kontorsarbete, men även att titta på video och bilder. Samtidigt ska jag köra virtuella datorer (för att testa och laborera för en utbildning men även efteråt, för hemmabruk). Jag har inte än köpt datorn men jag planerar att köpa en laptop med i7 9759H, max 64 GB, GTX 1660 Ti, 120 Hz (en s.k. speldator). Den kommer att ha HDMI 1.4 och DP 1.2, som gör att skärmen på HDMI kommer att kunna köras i max ca 75 Hz och den på DP i ca 120 Hz.

Först vad tycker ni om att köra skärmarna i 120 eller 60/75 Hz? Flera säger att det blir bättre för ögonen med 120 Hz. Samtidigt som många säger att är det samma sak som att köra i 60/75 Hz för just vanliga ändamål (läs för allt annat än datorspel).

Några att skärmarna jag hitta jag hittade är som följer. Vad tycker ni? Finns det nån ni rekommenderar bland det som finns här? Har ni nåt annat som ni kan rekommendera?

Skärmar med 60/75 Hz:
- Philips Brilliance 272B8QJEB/23 27" bildskärm (svart), 1 440p, 60 Hz, 2 995kr
- Lenovo Q27q-10 27" bildskärm, 6 ms, 1 440p, 75 Hz, 3 490 kr
- HP EliteDisplay E273q 27" bildskärm, 1 440p, 60 Hz, 3 990 kr
- Lenovo Q27-10 27" bildskärm, 4 ms, 1 440p, 75 Hz, 4 090 kr
- Dell U2719D 27" bildskärm, 1 440p, 60 Hz, 4 899 kr, kvalitetsskärm

Skärmar med minst 120HZ:
- HP X27i 27", 1 440p, 144 Hz, 4 490 kr
- Samsung Odyssey C27JG56 27" välvd, 1 440p, 144 Hz, 4 495 kr
- Dell S2716DG 27", 1 440p, 144 Hz, 5 696 kr
- Acer Nitro VG271UP 27", 1 440p, 144 Hz, 5 795 kr
- Asus MG278Q 27", 1 440p, 144 Hz, 5 795 kr

Skärmarna är ganska dyra men finns det inte mycket att göra åt. I den klassen finns inte så många skärmar!!!

Tack på förhand!

Av CDan
Skrivet av Alling:

Du tappade mig i andra styckets första mening. Du kommer kunna köra 1440p @ 120 Hz (och 144 Hz) över DP-utgången.

HDMI-utgången är inte begränsad till någon viss frekvens, utan till en viss pixelklocka, troligen 300 MHz (rejält förenklat 300 miljoner pixlar per sekund), eller, uttryckt som en bandbredd, 9 Gbit/s. Sänker du upplösningen kan du höja frekvensen och vice versa. 1440p @ 60 Hz (och 75 Hz) kommer fungera över HDMI-utgången (modulo att man aldrig kan lova något när det gäller skärmar).

Du ska verkligen räkna med att du kommer bli begränsad till 1440p @ 75 Hz över HDMI, för hade utgången i fråga haft stöd för högre bandbredd än så hade tillverkaren skrutit med "HDMI 2.0" i specifikationerna, eller i vart fall inte erkänt att de bara "har" "HDMI 1.4" (vilket som sagt även det är fel eftersom en skärm inte kan "ha" en HDMI-version).

Som sagt: DP 1.2 medger inte mer bandbredd än vad en sådan skärm kräver, så det skulle aldrig fungera att daisychaina två sådana skärmar i ditt fall oavsett.

Ha, ha. Jag missuppfattade helt. Jag räknade helt fel. Det var en jätte svår vecka och jag har inte hunnit vila upp hjärnan!

Jag uppfattade (från det jag läste nån annanstans) liksom att HDMI 1.4 porten skulle ha varit strypt av datorns tillverkare till 30Hz för 4K. Fel av mig! Därav min förvirrade påstående fast jag fattade det med bandbredden!

Alltså jag vill köra en 1440p/75Hz över HDMI och en 1440p/120Hz över DP, men jag köper 2 st 1440p/120Hz. Strular det till får jag ändra på inställningarna tills jag hittar nåt som det skulle funka.

Tack för hjälpen!

PS: hoppas att jag skrev rätt denna gången. Ha ha!

Av CDan

@Alling: jag blir snurrig att lägga energi i att leta efter 2 modeller: en med 75Hz och en med 120Hz. Jag kanske väljer en enda modell t.ex. med 120Hz och den skärm som ska kopplas till HDMI ska köras i 75Hz (om det nu ska gå).

Om HDMI porten är spärrat till 30Hz för 4K men inte för andra upplösningar (t.ex. för 1440p) kanske rent teoretiskt kan jag köra DP-skärmen i så hög som 120Hz. Men det kan lika bra hända att porten är spärrad över hela frekvensregistret och då kan man få bara ca 75Hz på 1440p skärm. Oavsett vilket kan det ändå vara bra att köpa 120Hz skärmar och testa. Funkar att köra båda skärmarna i 120Hz är bara bonus. Annars kör jag i olika frekvenser.

Och att hitta bra skärmar med dubbla DP (in och ut) för att koppla båda på DP och i 120Hz jag upplever att det är jätte svårt. Jag har inte hittat en enda modell som klarar av det!

Av CDan

@Laxpudding: tack för svaret!

Det pratas om att det kan märkas konstiga hack och liknande konstigheter pga olika uppdateringsfrekvens. Men som du säger: för alldaglig kontorsbruk kan lösas genom att ändra i inställningarna!

Jag funderar att köpa en MSI GL75 9SD laptop och att köra med 2 externa skärmar: en på HDMI 1.4 (som är strypt till 30Hz för 4K) och en på DP 1.2. Om strypningen gäller över hela frekvensregistret då kan ja köra i 75Hz vid 1440p (eller WQHD, eller 2560 x 1440 som du påpekar att det är rätt att säga) och den på DP i låt säga 120Hz (om jag köper 120Hz skärmar).

Det är det som jag har det svårt att bestämma: ska jag köra med 2 st 75Hz eller 120Hz 1440p skärmar?! Att försöka hitta 2 olika modeller (en 75Hz och en 120Hz) blir det för mycket för mig. Jag är redan snurrig i huvudet av allt jag har "pluggat" inför köpet! Vad tycks?

Jag vet att du har påpekat flera ggr att just 1440p skärmarna är av bättre och jämnare kvalité än 1080p skärmarna men jag kände behovet av att fråga!

Av CDan
Skrivet av noxela:

Jag har för mig att denna ska fixa det: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4953573

Men den fixar inte 120 Hz.

Jag är helt splittrad när det gäller uppgraderingsfrekvensen. Jag har kört som max 75Hz skärmar och jag märkte inte så stor skillnad mot 60Hz. @Alling skrev att 120Hz märks även vi vanligt kontorsarbete, därav idé av att köpa 120Hz skärmar.

Av CDan
Skrivet av Alling:

Problemet är väl att en ensam sådan skärm som TS tänker köpa käkar upp all bandbredd som DP 1.2 erbjuder, så det blir ingenting över till den andra skärmen.

Om man daisychainar 2 st 75Hz skärmar (och kör man dem i 75Hz) klarar av en DP 1.2 detta? Det är mer teoretisk fråga med tanke på att jag inte har hittat 75Hz skärmar med både DP in och ut!

Kanske det blir bättre att köra 75Hz skärmar på separata portar: HDMI och DP!

Av CDan
Skrivet av Laxpudding:

@AplAy: Det är flera trådar om detta där aktiverat på 60 Hz-skärmen kan dra ned 144 Hz-skärmen så den blir ryckig. Andra har inga problem alls. Mycket är kopplat till mjukvaran där Chrome pekas ut som ett problem. Att växla hårdvaruaccelerering i Chrome av/på hjälper för en del.

Det verkar också hjälpa med två skärmar som kör i jämn multipel av varandra. Så kör du 144 Hz-skärmen i 120 Hz minskar problemen. Eller om du kör en 240 Hz-skärm. Och det skulle i teorin hjälpa ifall du kan "överklocka" 60 Hz-skärmen i 72 Hz bredvid 144 Hz. Men många skärmar som överklockas dras med frame dropping så det är inte alltid så gångbart i praktiken det heller.

Jag återanvänder tråden för att inte starta en ny! Hoppas det går bra!

@Laxpudding skulle man kunna köra en skärm i 75Hz och en i 144Hz utan att det blir ryckigt? Märker man skillnad mellan att skärmarna funkar i olika frekvenser, alltså kan det bli det märkbart sämre bild på nån av skärmarna?

Eller blir det bättre att köra båda skärmarna i 75Hz? Det gäller mest kontorsarbete, lite video och bilder. Alltså inget spel!

Av CDan

@perost: Jag har pluggat så hårt hårdvara i sista 3-4 dagarna att jag håller på att spricka. Jag jobbar inom IT men på support sidan. Och hemma har jag inte uppgraderat min dator och monitorer på jätte länge (jag vågar inte ens säga det för att jag skäms, ha ha).

Jag får köpa 2 st 120Hz skärmar och köra varje på sin port: en på HDMI och en på DP! Fick inputet att det går att köra på HDMI i 75 Hz och på DP i 144HZ (om man har 144Hz skärmar). Då kanske man får nöja sig med att köra en skärm i 75Hz (det som HDMI skulle klara driva en 1440p). Vet inte om det märks när man kör 2 likadana skärmar i olika Hz och om det stör men jag får köra så.

Men jag funderar mer och mer på att köpa 120 Hz skärmar istället och följaktligen köra en i 75Hz och en i 120Hz. Nån poängterade att kan hända när man köra olika frekvenser på 2 skärmar att det blir diverse fenomen som kan påverka hur skärmarna funkar. Då får jag pilla på inställningarna tills båda funkar korrekt.

Nu är det bara att ge sig ut och leta efter skärmar!

Av CDan
Skrivet av Alling:

Problemet är väl att en ensam sådan skärm som TS tänker köpa käkar upp all bandbredd som DP 1.2 erbjuder, så det blir ingenting över till den andra skärmen.

Nej, vid daisychaining "seriekopplar" du skärmarna.

Du kommer kunna köra fullt blås på den ena skärmen och max typ 75 Hz på den andra.

Tack!

Ha, ha, jag kom fram till samma slutsatser! Och att gå och köpa likvärdig laptop (läs med minst i7-9750H, som kan ta max 64 GB RAM, Win 10 Pro) måste jag gå upp 11 000 kr i pris. Från min synvinkel är inte motiverat för att jag behöver köpa 2 skärmar oxå, Office, etc. Då kommer hela kalaset kosta mer än min bil, ha ha.

Jag kanske får nöja mig med att köra en skärm i 75Hz. Vet inte om det märks när man kör 2 likadana skärmar i olika Hz och om det stör. Får gräva vidare!