Inlägg

Inlägg som CDan har skrivit i forumet
Av CDan

Tack för svaren!

Finns det nån annan metod utöver Linux på usb-sticka att göra det utan att plocka hdd från dator? Datorn är en arbetsdator och jag vill gärna inte öppna den. Om jag blir tvungen kan jag göra det men först skulle jag kolla upp andra metoder (inkl Linux).

Om jag plockar hdd´n från datorn kan jag ”laga” windows när det är kopplad till an annan dator? Alltså att använda nåt windows-verktyg för att återställa det som är sönder.

Det är inte viktigt att återställa hdd mer än att kunna kopiera filerna. Men hur kommer man åt licensen då?

Bilderna finns som backupp på en annan plats. På datorn sorterades dem inför att lämnas över till fotobutiken. Alltså man vill inte sortera om massor med bilder bara. Det gjordes flera album och sånt. Vi pratar om många, många bilder. Annars finns det några andra dokument men dem är inte viktiga.

Av CDan

Krashad Windows 7

Hej på er

Jag behöver er hjälp!

Jag har en bärbar med Win 7 som inte vill starta. Jag hittar inte licensnr. för att kunna ladda från Microsoft en ISO kopia av Win 7 för att kunna lagga Windows.

Situationen är som följer!

- jag har inte installerat nåt nytt. Vid en start av datorn för 3 veckor sedan hände att startprocessen stannade av och det liksom hände inget.
- datorn startar inte i windows och inbyggda verktyg funkar inte (F8 vid omstart, svart skärm) så som: repair your computer, safe mode, last known good configuration, etc. Om jag trycker F8 . Oavsett vad jag väljer kommer jag i "windows boot manager" (svart skärm) där jag kan fortsätta med bara med "recovery" eller "UEFI Firmaware settings". Väljer jag recovery efter en stund händer ingenting och jag får svart skärm med pekare på. I "UEFI Firmaware settings" (alltså BIOS) har jag inte många alternativ. Jag gjorde så att jag startade från skiva istället men med tanke på att jag har bara recovery-skivor kunde jag inte gå vidare.

Vid omstart fick jag följande meddelande (alla på svart skärm, alltså innan att Windows startar):
- allra första meddelande: 0xc0000185 (an expected error has occurred). Denna har med CD-spelaren att göra men jag tror att det kommer upp för att det finns ingen CD-skiva i, och när det finns en skiva är inte den som behövs: dator rapporterar att den har Win 7 men jag har repair-skivor bara för Win 8 eller 8.1.
- 0xc000021a felet (fatal error system)
- filerna \windows\system32\winload.efi och \EFI\Microsoft\Boot\BCD har statusen 0xc0000225 (the boot configaration data for your pc is missing or contains errors).

Att hitta licensen kan vara svårt. Det frimärke med licensnr som brukar stå på datorn finns inte alls. Det finns ett frimärke med "Windows 8 PRO" men med inget licensnr. När jag försöker laga systemet får jag info att det är Win 7 på datorn. Kanske Win 7 har blivit uppgraderat nån gång. Jag vet inte. Det är inte min egen dator och personen som använder datorn kan inte mycket om datorer.

Alla försök jag har gjort fastnar i att jag hamnar i en lopp där det görs "repair" som fastnar och avsluts aldrig.

Jag har repair-dvd för Win 8 och 8.1 (från samma tillverkare) men repair processen kan inte laga systemet för att det är olika windows versioner på datorn och på skivan.

Min idé är att använda en Win 8 med licens som aldrig blivit använd och uppgradera den Windows som finns på dator. Men min fråga är: blir jag inte av med innehållet på hårddisken då? Hur kan man rädda filerna som finns på dator, mest bilder?

Snälla ge mig råd!

Av CDan
Skrivet av anon81912:

Hårdvara: Jag har en A6 5400k samt 8 Gb ram i datorn, den kör en SSD + några vanliga hårddiskar. Har aldrig någonsin varit nära full belastning.

Mjukvara: Kör som sagt Windows 8.1 pro och har ändrat i registret så man kan vara flera användare inloggade samtidigt, då den även är HTPC vill man kunna administrera även om sambon tittar på film. Datorn kör alltid XBMC, Plex server, FTP shares, NAS, HTTP server med lite olika webbsidor samt ett SVN repo.

Fördelar: Trevligt med Hyper-V. Ruggigt snabb. Fungerar bra till media. Trevlig att använda både som HTPC och server. Fungerar bra att administrera via Touch från min Surface och med mus+tgb från min desktop. Enkelt att komma åt inställningar och dela filer.

Nackdelar: Det kommer uppdateringar varje torsdag så den måste startas om och installera dem ~en gång i månaden för att inte bli gnällig. Med SSD tar det säkert hela 10 - 25 sekunder.

Jag får ge mig på alla dessa saker som du skriver om. Jag förstår det som olika mjukvaror gör men jag har inte kört med just dessa. Just Hyper-V kan jag inte så mycket om. Jag förstår att det är ett verktyg för virtualisering men när använder du det? Jag ser inte när jag skulle använda det.

Vilken är meningen att virtualisera en maskin? När görs det? Varför? Fördelar?

Jag har kört olika virtuella maskiner för att testa saker och ting, men aldrig inom privat ändamål. Alltså som jag skrev var bara för att testa saker och ting: skript, inställningar, installationer, drivrutiner, etc. Jag använde mig av VMWare då.

Nu upptäcker jag att mitt mobo stödjer 64-bit OS (EM64T). Yuppi! Underbart och jätte viktigt, tycker jag! Jag menar att Hyper-V behöver 64-bit OS för att uppnå full kapacitet, har jag förstått. Utöver det får man bättre prestanda och minnes-, hdd- och allmänt busshantering.

Jag vill sätta upp en bra plan och därefter skrädda till verket. Jag ska börja på det projektet om ca 2-4 veckor. Får se hur det blir.

Av CDan
Skrivet av anon81912:

Jag kör Windows 8.1 Pro på min server. Har du några särskilda frågor?

Som jag skrev nyss: jag har ingen erfarenhet av W8 alls. Alla input är välkomna.

Beskriv lite fördelar och nackdelar som du upplever med din server. Vad har du för hårdvara: nyare eller gammal, som i mitt fall? Upplever du prestanda problem?

Tack alla!

Av CDan
Skrivet av hobus:

Jag gillade också ideen med w8.1 som OS till min N54l HP server, körde på ett tag med tröttnade på att storage spaces hade vansinnigt dålig prestanda, körde i parity mode. Typ 25Mb/s i skriv, kör nu Xpenology och får 100Mb/s. Dessutom verkade storage spaces teknologin inte vara riktigt utvecklad ännu, tex dåligt utnyttjande av lagringsutrymme vid adderande av ny disk med annan storlek än övriga - finns mycket om det på nätet.

Som sagt, jag vet ingenting om W8.1Pro eller vilket W8 som helst för den delen. Därför den tråden.

Jag är oxå rädd för låg prestanda med tanke på att datorn som jag ska använda som server är lite till åren. Alltså jag vill inte få lägre prestanda än datorn kan prestera. Jag vill inte att datorn ska vara flaskhalsen. Mitt mobo klarar av Serial ATA 3.0Gb/s hdd bara.

Kan du utveckla lite? Jag ska oxå kolla på det du skrev men med flera input kanske fattar jag bättre.

Av CDan
Skrivet av bran:

WHS säljs inte längre, men kolla in Windows Server 2012R2 Essentials.

Där får du med storage spaces samt web- och remote-access delen från WHS, men kraftigt förbättrad.

Kör själv WSE och är kanonnöjd.

http://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/products/windows-...

Där du pekar finns det WSE men där jag får rabatter, alltså genom Mecenat, får jag inte tillgång till WSE. Jag kan iför sig ladda därifrån du pekar men jag har inte blivit klok hur länge kan jag använda dessa produkter: så länge jag studerar eller för alltid?

WHS 2012 finns fortfarande på lite olika ställe att köpa mellan 400-550 kr.

Av CDan

En sak till apropå "Windows Server 2012": den är egentligen "Windows Server 8"! Alltså arbetsnamnet är så.

Det med Loopia har jag set reklam för då och då.

Av CDan
Skrivet av HikiSpray:

Finns en modern-ui serverapp som heter "My server 2012 r2", kanske den funkar bra? Den är från Microsoft, och om jag minns rätt så slipper man åt den via nätet också. Men jag har ej använt den så jag är inte så insatt, men du kan ju kolla upp den annars.

Det jag hittar är "Windows Server 2012" och "Windows Server 2012 R2". Vad R2 står för vet jag inte just nu. På mecenat.se står det att dessa program skulle vara gratis men jag har inte hittat infot hur länge får man använda dem: tidsbegränsat eller för alltid?

Av CDan
Skrivet av mrqaffe:

Det kostar knappt nått att köpa en riktig domän och domänpaket med dnspekare om du vill ha nått anant än no-ip, har du en server hemma så kan den uppdaterar dns pekaren utifall du skulle byta publik ip även om du har dynamisk ip adress hemma.
https://www.citynetwork.se/ har kampanj just nu, 10kr för första året med .se domän och domänpaket.

Jag tänkte oxå på att det finns massor med saiter som har billiga domän men tills jag behöver sånt har jag tid att fundera.

Av CDan

FreeViewer använde jag när jag skulle få massa stora filer från utlandet, vid flera olika tillfälle. Personerna i frågan hade kört bara med det. Det var inte läge att lära upp dem att använda nåt annat. Alltså det är inget krav för mig. Jag sa bara att den kan mycket mer än att fildela.

Jag tänkte oxå på det att det blir lättare att dela genom en webbadress, när jag är på resande fot. Istället för att ha massa usb-minne med mig. Jag tänkte oxå på att "slå ihop" en webbserver och en ftp-server, som det står på freedns-sidan.

Startpunkten var att ha en enkel server för hemmabruk. Därefter att hitta nya användningsområde och jag tyckte att det med webbserver kan vara en bra sak att tänka på. Kanske man hittar nya saker som man kan göra genom en webbserver, och inte bara den klassiska att ha en hemsida.

Jag ska fundera på idéerna med no-ip.com och freedns.afraid.org. Jag får läsa på lite.

Av CDan

Så tänkte jag att använda en webbserver: att nå mappar genom en webbgränssnitt. Och genvägen var rätt!

Temporära hemsidor, hur publicerar man sånt? Man ska ha en domain eller hur?

Av CDan

Jag har ingen egen hemsidan och då behovet av webbserver försvinner!

För mig, då, TeamViewer var normalt att använda: jag skulle överföra en större mängd filer genom internet mellan 2 olika datorer. Det var omöjligt att skicka genom mejl t.ex.

Av CDan

Hur funkar det en webbserver i praktiken? Jag vet att hela internet-trafiken går genom, men hur sker detta praktiskt?

Varför ska man ha en webbserver? Hur kopplar man sina webbläsare till webbservern?

Jag har TeamViewer oxå men jag kör bara för filöverföring. Nu inser jag att man kan göra mycket mer med den. Hmmm! Jag ska testa andra saker oxå.

Av CDan

Det är precis sådan diskussion som jag vill ha. Men oxå kritiska inlägg. Att W8Pro kan mindre saker än WHS det är klart, men det som WHS gör kan göras av W8Pro på en acceptabel nivå?

Dessutom som Damodred skriver, kom med idéer vad annat man kan köra på en server.

En sak till: man kan använda W8Pro även som desktop dator.

Av CDan

Tack för svaren!

Jag pratar om W8Pro, alltså det finns fjärrskrivbord.

Ja och nej! Jag visste från början att det inte är så konservativ fråga, därför ställde jag det: jag ville se vad andra tänker och få input.

Det finns flera aspekter som jag tänker på:
- W8 innehåller nyare, mycket nyare teknologi än WHS (som har sina rötter i Win Server 2003).
- tyvärr WHS säljer inte så bra och det har slutats utvecklas
- det finns flera exempel där man har lyckats implementera samma os på desktop och server. Som exempel openSuse. Ja, ok, det är ett Linux men ändå
- som i exempel jag gav (och det finns flera på nätet) folk har implementerat W8Pro som home server.
- W8Pro har Storage Spaces, man kan mounta flera hdd till en pool (precis som andra mer avancerade os)
- W8Pro har SkyDrive (som jag har inte grävt så mycket i) som tillåter att accessa filer genom internet
- det sägs att W8Pro är en nerbantat version av Win Server 8, eller bättre sagt dessa os är närbesläktade
- centraliserad backup och restore i W8Pro
- man säger att man får samma fildelning i W8Pro som i WHS

Jag vet inte men för mig såg det som ett alternativ till en enklare home server, det som jag skulle behöva just nu. Jag ”kämpar” med att hitta nya användarområden för att kunna motivera en större satsning på WHS, t.ex. Just nu ser jag inte så många saker som jag skulle ha en server för: backupp, streaming och fildelning.

Av CDan

Kanske först och främst, för att börja diskussionen nånstans, kan såpass gammal hårdvara Win8?

Av CDan

Windows 8.1 som "home server"

Vad tycker ni om sådan: att köra Win 8.1 (jag får köpa det till rabatterat pris, ca 550 kr) och att använda som server. I början kanske mest som filserver, streaming (kanske) och backup. Jag hittar lite guider på internet ang. detta: http://lifehacker.com/5955262/use-windows-8-as-a-windows-home-server, http://www.wegotserved.com/2012/07/03/building-windows-8-home-server-introduction/, http://www.maximumpc.com/article/windows/windows_8_home_server_guide, etc.

Jag menar mest som att hitta ett "lätt" sätt att göra en server för kanske inte så avancerade behov. För att börja med, så att säga.

Jag har en gammal pc som har ett server-mobo (ASUS P5W DH Deluxe), 4-core cpu (Core 2 Quad Q9650) och kommer att få 8GB ECC-minne.

Vad tycks? Synpunkter, tack!

Av CDan
Skrivet av mrqaffe:

Jag lägger aktivitetsfältet på sidan på alla datorer/skärmar som inte har över 1080 pixlar på höjden.

Jag har aktivitetsfältet nästan alltid på vänstersidan. Jag kör multipla skärmar men trots det vill jag ha det vertikalt. Jag vill inte att det tar utrymme på höjden och jag kan läsa alla fönster vad dem heter, alltså jag vet vilket fönster vill jag öppna näst. Det blir som en lista.

Längst ner går det oxå bra men jag är mest nöjd med det till höger. Jag tycker inte om det överst eller till vänster. Jag har provat och det blir inte bra. Jag tycker inte om auto-hide heller. Men det är bara jag!

Av CDan

Snacka om förvirring!

Jag har hunnit läsa på lite mer ordentligt, tycker jag. Det med ZFS attraherar mig mycket. Men samtidigt (efter det jag läste) det ser komplicerat ut men alla inställningar och pillande, det skrämmer mig lite.

Jag tror att jag ska köra på Windows (och jag tänkte på WHS först och främst) än så länge och så småningom går jag över till Linux. Men som det ser ut idag det kan ta sin tid. Jag ska installera nån Linux på en desktop och lära mig så. När tiden är mogen ska jag köra vidare och expandera till på server sidan.

Alltså allt som allt upplever jag att det kan bli överväldigande att göra allt på en gång: gå över till Linux både på server och desktop-sidan, uppgradera iMac:en till ett bättre os (den är för gammal att uppgraderas till det senaste), att byta till ett annat os på min gamla laptop (det kan hända att det blir W8), o.s.v. Nej, det blir för mycket med allt på en gång. Då får det blir så att övergången till Linux ska vänta.

När det gäller os på server började jag fundera på W8.1 (fast att det är inget server-os) istället för WHS. Jag hittade lite guider på internet och jag har inte så stora behov av alla tjänster som ett riktigt server-os har. Jag vet inte. Jag är lite vilse i pannkaka.

Jag får läsa lite böcker och se vad ska jag göra. Jag har min utbildning som kräver mycket av mig, därefter till sommar ska jag leta efter jobb, etc. Jag vet inte hur mycket tid kan jag lägga på detta projekt. Jag vill hitta en kompromiss.

Av CDan

Igår hade jag ett liknande situation när CPUn (i5 med 4 kärnor) var belastat till max men jag hade bara några webbläsare igång och 3 st word-dok öppna. Jag stängde ner allt men belastningen var kvar. Efter omstart blev det bra igen. Jag kunde inte identifiera vilket/vilka program belastade cpu-n. Märkligt!