Inlägg

Inlägg som CDan har skrivit i forumet
Av CDan

Jag har oxå kört med adaptrar när det behövdes. Det funkade fint. På en dator har jag fortfarande så.

Av CDan

Det jag sa med Open Suse var att jag tänkte apa din idé med att ha Arch både på server och på klienten. Jag kan mer om Suse, fast att jag inte kan så jätte mycket. Det jag tycker hos Suse är att man kan lösa kanske t.o.m. allt genom det grafiska, utan att blanda in kommandoterminalen (inte att jag är rädd om det men det går mycket fortare). Det finns säkert andra distar som klarar av det men jag tycker jätte mycket om YAST och dess utseende.

En sak till med Open Suse är att gamla versioner fortfarande finns som ”Evergreens”, alltså en community som underhåller dem även om huvudutvecklingen har avslutats. Med andra ord, för mig som tycker om att hålla mig så långt som möjligt till samma lösning, det är en stor fördel att välja Open Suse. Jag vill ha stabilitet. Det med rullande dist attraherar mig inte så väldigt mycket. Jag vill lägga så lite tid på underhåll som möjligt. Och nu när jag insåg att man kan t.o.m. installera Open Suse på server blev det ännu mer intressant.

Nu började jag kolla upp det med ZFS och jag blir inte så klok på det. Alltså jag hittar inte svar till mina frågor så fort jag skulle vilja.

Alltså är ZFS kompatibel med vilket Linux som helst? Jag hittar inte om den supportar Open Suse.

Finns det nån skillnad mellan ZFS och OpenZFS?

Kan man köra CrashPlan mot en annan dator som sitter i samma nätverk? Samma fråga när det gäller SyncToy och BTsync?

Flera frågor kommer. Kanske!

Av CDan

Ditt inlägg var bra och komplett, i den mån jag behöver just nu. Tack för tiden du lade ner för att skriva så mycket!

Från början vill jag nämna att jag skämtade: att jag indirekt blev jämfört med unga eller gamla personer var det bara en skämt. Jag vet att jag kan vara i stånd att klara av sånt projekt. Det är inte så svårt. Mitt problem är bara att tiden rinner iväg:

- klienten som ska få Linux på har just nu XP på. I mitten av feb åker jag iväg och kommer tbx i slutet av juni. Med tanke på att i början av april supporten för XP försvinner då måste jag ordna det nu, innan att jag åker iväg. Jag menar att backa allt som finns på den pc. Dator i sig tar jag med och installerar nån Linux på den.

- jag har data på flera olika hdd och ja vill gärna backa allt som finns på innan att jag åker iväg

- jag har en hdd som har pajat mjukvarumässigt och jag vill rädda datan från den. Den hdd tar jag med mig men jag har inget program för ”data recovery” än.

Det är därför har jag bråttom och ville installera WHS på server. Jag kan ta en gammal stationär dator med mig och ”leka” med nån server-Linux när jag är borta. Då kan jag uppgradera min riktiga server när jag kommer tbx.

Allt som du skrev, ser logiskt ut och precis i min smak.

Nu när jag tänker efter för flera år sedan körde jag för några veckor Suse och Open Suse och jag t.o.m. köpte en Suse Bible. Alltså jag kan experimentera med Suse också. Jag ser att man kan installera Open Suse även på server. Då kan jag köra med samma systemoperativ i båda fallen: server och klient. Får se vad det blir.

Tack så mycket för all hjälp. Jag får smälta lite det du skrev.

Av CDan

ronnylov, jag ser i en annan tråd att du föreslår Arch Linux på server. Varför?

EDIT: jag läser på din sida om Arch, och där förklarar du ganska bra.

Av CDan

usilusken, ser jag att i en annan tråd föreslår du FreeBSD som server-Linux. Kan du argumentera lite?

Av CDan

Det med vilken Linux kommer jag att köra på klienten kan vi säga att det är irrelevant. Det blir nån form av Linux. Jag vill inte köpa nån Win 7 licens.

Det viktigaste frågan är om ska jag backa mina datorer nu (för att jag ska vara borta ca 5 månader och om någonting händer vill jag inte förlora mina saker) och att spendera denna tid att lära mig nån server-Linux eller ska jag installera WHS direkt och byta till server-Linux senare när jag ska ha tid? Denna fråga var lite retorisk, mer för mig själv. Det är jag som måste ta det beslutet. Får se hur jag gör.

Jag sa DSL bara för att jag har ett bra stöd i boken jag köpte, men efter att jag lär mig mer och mer kan jag hoppa över till nåt mer avancerad. Jag vet inte varför jag är så attraherad av Open SuSe. Kanske för att hade det lätt att fatta logiken i den. Eller för att den är tysk! Jag vet faktiskt inte. Men jag tycker mycket om den disten.

Annars det du, ronnylov, skriver låter det vettigt och logiskt, ur min synpunkt. Jag fattar halva av det du tar upp men jag litar på att andra halvan är lika bra och att jag ska förstå när jag sätter mig i det. OBS: jag skämtar. Det är många saker som jag aldrig har jobbat med (SyncToy, CrashPlan, rsync, ssh, etc) men jag får hoppas att det är inte så svåra som det låter.

Vad tror du att det skulle ta tidsmässigt i anspråk, för en nybörjare, att ställa in en Linux-server dist att göra backup på datorerna i nätverk? Som du sa: att spegla och backa. Alltså jag menar att jag kanske har till att börja med ett nätverk bara för att backa datorerna men varje dator ska accessa internetet på egen hand, så att säga.

Nu börjar jag bli ledsen, riktig ledsen: indirekt jämför ni mig med 10 åriga barn eller med era farmödrar. Jag får skärpa mig och sluta lipa. Kanske din farmor, usilusken, är nästan lika gammal som jag. I vilket fall som helst får jag skärpa mig.

Av CDan
Skrivet av NoWin:

Både Zorin och Mint är baserade på Ubuntu och ingen av dem är lättare att använda än Ubuntu för den som kan Windows, de ser bara mer ut som Windows. Linux är inte Windows och fungerar på ett lite annorlunda sätt, GUI:et kan vara ganska lika Windows men inte mer.
Jag tycker nog att det inte spelar någon större roll vad du väljer, det finns gott om info att googla fram och tänk på att Ubuntus forum fungerar för Mint och Zorin också, utom när det gäller GUI. För övrigt kan du åtminstone i Mint och Ubuntu växla mellan Gnome, Unity (Enbart Ubuntu), KDE, Mate, Cinnamon, XFCE, och LXDE som skrivbordmiljö för att se vad du trivs bäste med.

Då missuppfattade jag helt Zorin och Mint. När jag tänker efter inser jag att du har rätt: det är bara GUI:et som liknar Windows. Då kanske jag ska köra Open SuSe, som jag kan mest. Där tyckte jag att jag fattade logiken bättre än i andra distributioner. Nu när jag tänker efter har jag kört ganska mycket DSL och gillade starkt. Fast det var för nåt par år sedan. Jag har en bok i DSL och kanske kan vara ett bättre variant att börja så, med tanke på det du säger om att hitta hjälp och sånt. Boken är jätte bra och går genom allt från installation till inställningar och att förklara grundligt hur DSL funkar. En sak till är att DSL är liten och är förbaskat snabbt. Kanske den är inte så avancerad och sånt, men för att börja med skulle det räcka. Eller? Vad tycks om min resonemang?

Jag valde Mint och Zorin för att det var lätt att installera och komma igång, och att jag kände igen mig i miljön.

Av CDan
Skrivet av ronnylov:

Beror väl lite på vad servern ska göra men för utdelning av hårddiskutrymme funkar det ju även på linux att montera shares från windows-server (eller samba shares på linux) med cifs. Har ingen åsikt om vilken distribution du väljer, det är ändå ungefär samma sak "under huven". Finns ju även andra sätt att göra det på, exempelvis iSCSI om man vill dela ut rått hårddiskutrymme via nätverket (då formaterar man det som en vanlig hårddisk på klientdatorn). Eller är det en webbserver, mailserver eller något annat? Känns som det saknas information om vad serverns uppgifter är och vad som ska "komma överens" med varandra. Det som funkar bäst för egen del (prestandamässigt) när jag kör linux är att dela ut filerna från servern med NFS men jag vet inte hur bra stödet för detta är i windows server. Antagligen är det enklaste och mest kompatibla när det gäller fildelning mellan olika operativsystem att just använda SMB/CIFS (alltså vanliga windows shares).

Själv skulle jag valt linux på servern också, men du kanske har behov av att köra Windows på den och det går ju det också.

Tack för svaret!

Jag tänkte köra WHS för att det är Windows jag kan. Och för under 500 kr skulle jag kunna testa det i början. Därefter kan jag "gå över" till Linux på servern, men jag upplever som en ganska stor grej att hoppa direkt till server-Linux. Med andra ord tänkte jag som en mjukstart.

Det som ska köras i nätverket är mest att dela hårddiskutrymme, men så småningom ska det bli diverse servrar: mejl, webb, etc. Men först ska alla clienter spara/köra dokument ifrån server. Dessutom ska servern backa med jämna mellanrum datorerna som finns i nätverket. Kanske ska tableten och mobilerna backas oxå, om jag klarar av det. Jag menar att backa automatiskt och inte manuellt. Längre fram kanske jag kan göra nån VPN variant för att kunna accessa sakerna från server från utanför hemnätverket.

Om jag ska mig an server-Linux tror jag att jag behöver ganska mycket tid på mig för att lära mig "allt" som ska behövas. Jag har kört Linux bara i desktop version och inte alls som server. Däremot har jag lite erfarenhet när det gäller Win Server 2000, 2003 och lite, lite 2008. Därför kändes det rätt att välja WHS för att börja med. Det med tiden är att om några få veckor ska jag börja en 4,5 månader utbildning på annan ort och jag ska inte ha jätte mycket fri tid. Alltså jag vill vara klar med att sätta upp nätverket så lång att jag kan backa alla datorer och att jag kan dela hårddiskutrymme på server.

Av CDan

nätverk med windows home server 2011 och Linux client

Hej på er alla!

Jag har ett par enkla frågor. Jag håller på att bygga ett nätverk med windows home server 2011. Jag ska ha en blandad kompott av clienter: win 7, iOS och linux, och självklart nån tablet (iPad) och lite mobiler (iPhone). Vad tycker ni: hur svårt kan det bli att ställa in att alla "kommer överens" med varandra?

Klienten som jag ska köra Linux på ska ha antigen Linux Mint eller Zorin OS (en Ubuntu baserad distribution). Jag funderar på dessa två för att det skulle vara lättast att använda av dem som kan Windows. Jag har kört lite Linux men mest har jag skrapat på ytan: Ubuntu och Open SuSe. Mest tyckte jag om Open SuSe, men jag har kört för lite för att känna mig bekväm. Vad tycks, vilket ska jag välja: Linux Mint eller Zorin OS?

På burken som jag ska köra Linux har jag nu XP men med tanke på att supporten försvinner ville jag gå vidare till nåt som inte kostar nåt.

Tack för tålamodet!

Av CDan

Det på YT är från kjell om jag kommer rätt ihåg. Det har jag sett. Min fråga var mest om kvalité, stabilitet, etc. Alltså som ett test.

SNBs recension var bra och på djupet. Jag ska se till och läsa den.

Jag tror att jag kommer att köpa den. Jag behöver en sådan lösning och jag kommer att använda den ganska flitig.

Tack!

Av CDan

Jag får kolla upp!

Tack!

Av CDan

BSD = Bull Shit De luxe? Jag skämtar men jag måste erkänna att jag vet inte vad det innebär! Alltså att det står för Berkeley Software Distribution har jag förstått men varför ska man använda det vet jag inte alls. Det jag läste på internet fattar jag men jag är inte alls insatt. Varför ska man inte använda MS Home Server? OBS: skämt!!!

Jag måste i första steget komma underfund vad jag vill ha, vilka servrar ska jag ha, vilken hårdvara har jag och vad mer behöver jag, vilken konfiguration ska jag göra, och då kan jag börja med implementeringen. Får se!

Jag kanske då och då ska kontakta dig med lite frågor.

Av CDan

Det är precis det jag tänkte göra: köpa själv lite utrustning som passar mina "behöv" och få det bästa av hela situationen.

När det gäller telefonin tänkte jag oxå ha internet-telefoni för en gångs skull. Jag tänkte nu när jag ska spara så mycket pengar, kan jag koppla vidare "fasta" telefonen till mobilen. Det är inte så många som ringer mig på fasta nr. ändå: lite släkt och mest min mor. Jag använder mobilen ganska ofta för att ringa.

Jag tänkte en n-router med dubbla kanaler och med gigabit-portar för det fasta nätet. Då får jag lite fart på trafiken hemma.

sYph, när jag tittar på hur har du hemma när det gäller telefoni, nätverk, osv. blir jag mäkta imponerad. Jag tänkte också att sätta igång och bygga till hemma lite. Jag har en hyfsat nätverk (inget speciellt) men jag vill ha dedikerade servrar (web, ftp, vpn, etc). Men det blir ett stort projekt som ska ta lite tid att göra. Jag kanske ska kolla på hur har du gjort och återkommer med lite frågor.

Av CDan

D-Link DIR-505

Hej igen!

Är det nån därute som kan recensera lite D-Link DIR-505? Alltså tänkte jag ha den som lösning på resande fot och först och främst hemma som repeater. Jag redan har en kabel dragen från router till min stationera datorn (som saknar wi-fi-kort) som jag kan använda att koppla D-Linken till.

Jag sökte på forumet och hittade inte mycket, och på internet där jag hittade ganska lite oxå.

Är det nån av er som har erfarenhet av sådan manick?

Tack på förhand!

Av CDan

Ja juste, sYph, hur funkar det hos BBB: får man ett nätverksuttag och därefter ansluter man sig med sin switch/router eller får man nån sorts modem att plugga i vägen?

Av CDan

Ja, det är en jävla dålig situation just nu. Genom det trådade anslutningen (Felia 6-8 MB/s) har aldrig funkat över 5,5 Mb/s, vanligtvis i 5 som max. Just nu (jag blev "galen" och sänkte hastigheten och tagit bort fasta telefonen) med 2 MB/S (teoretiskt) går knappt att köra nåt. Jag får ut 0,75 Mb/s, alltså skit. Men jag får "hjälp" av det mobila bredbandet jag har. Det funkar jävligt bättre: ca 4Mb/s upp och ner. Jag är less på Telia: dem är dyra som f_n men man får jätte mindre än hos andra. Samma sak med mobila telefoni, alltså jag flyttar till annan operatör. Jag blir kvar hos T bara med mobila bredbandet. De var stabila men ack så dyra.

Suck! Jag lider nu men jag sparar ganska mycket pengar. Så småningom ska bli kanske upp till totalt 5-600 kr/mån mindre. Föreningen har meddelat att det är dem som ska betala BBB avgiften, alltså ingen höjning av "hyran".

Jag kanske ska ge mig på att flasha till DD och se vad jag kan få av den gamla Linksysen. Jag tänkte bara som experiment. T.ex. att köra den från lägenheten och trådlöst ner i källaren. Där har jag en liten verkstad och då kan jag få lite internet där nere kan tiden som jag spenderar där bli lite trevligare. Vad tycks?

Av CDan

Tack så jätte för svaren!

I originalfirmwaren finns det bara 2 varianter: gateway och router. Det var det som jag var rädd för, att jag måste uppgradera firmwaren. Linksysen är version 5 som innebär mindre RAM som gör att det finns inte tillräckligt med "plats" för en full firmware, och då skulle man stoppa in s.k. micro firmware. I det fallet vet jag inte hur funktionaliteten i routern skulle det se ut: får jag med allt eller vissa av funktionerna faller bort? Då kanske hela uppgraderingen kan bli i onödan.

OpenWRT har inte kollat alls på det men det gjorde jag lite på DD. Om man brickar routern kan man försöka återställa med jtag-kabel, men för mig låter det för avancerat.

Mitt inlägg var mest tänkt att kunna "överleva" max ett par månader tills vi börjar få bredband genom BBB: fiber ner i källaren och koppar upp till lägenheterna med 100 ner/100 upp MB. Då vill jag uppgradera "på riktigt" med kanske en router på n-standarden och snabbaste tekniken (5MHz, dubbla kanaler, etc). Jag måste vänta ett par veckor tills vi får information om vilken utrustning ska dem leverera och då vet jag vad jag behöver komplettera med.

Jag har redan sagt upp mitt nuvarande abonnemang men det kan bli lite glapp, då jag skulle inte ha "trådat" internet.

Som en lösning på min nuvarande situation tänkte jag köpa en D-Link DIR-505. Jag tänkte koppla D-Linken till min "fasta" datorn och då får den internet. Våra andra datorer/mobiler/surfbrädor kan koppla sig trådlöst till Huawei-routern. Men en så länge får jag fast bb på det gamla abonnemanget alltså jag har några veckor till att lösa problemet. Den temporära varianten ska användas i kanske 4-6 veckor som max. För så kort tid behöver jag inte köpa nåt extra.

D-Linken kan vara bra när man reser för att kunna omvandla en trådad anslutning till trådlös för flera enheter, så mycket som jag förstått: "den sätts i ett vägguttag och kan agera router, accesspunkt, hotspot eller repeater, samt dela ut filer från ett USB-minne". Alltså en lösning för flera situationer och för framtiden, inte bara för just den temporära situationen som jag hamnade just nu i.

Som skämt: ni, Gunmoses och sYph, är ni synkroniserade? Ni skrev era inlägg med precis 4 timmars mellanrum, ha, ha.

Om ni har flera andra tankar angående detta vill jag gärna ta del av dem. Tack än en gång!

Av CDan

Jag tom. hittar information att det kan funka att koppla WRT54G-routern trådlöst till en annan router men på officiella sajten står det att det inte skulle funka. Jag vet inte vad ska jag tro.

Jag har en svag känsla att Linksys-routern kan inte kopplas så som jag vill. Då behöver jag en accesspunkt som ska vara kopplat direkt till WAN-porten på WRTn som ska va´ kopplat i sin tur med Huawei-routern. Kan det vara så?

Från http://dd-wrt.com hittade jag: "Linksys WRT54G or WRT54GS Version 4 or lower are fine but anything newer than that is not recommended. Any version above 4.0 does not have enough memory to support the full versions of DD.WRT firmware". Alltså jag blir lite vilse om jag ska våga mig på att uppradera till dd-wrt.

Men samtidigt vet jag att man kan koppla sig in i routern (om man har sabbat uppgraderingen t.ex.) med en jtag kabel och återställa den. Och/eller kan man backa till den gamla firmware. Vad tycks?

Jag kollade massor på internet men även här på forumet. Ingenting just om mitt fall.

Kanske nån som har WRT54G router som kan hjälpa mig! Tack!

Av CDan

koppla TRÅDLÖST en Linksys WRT54G v5 med en Huawei E589U

Hej på er,

Jag har en Linksys WRT54G v5 (version 5) som är kopplad till mina datorer och andra enheter, antigen trådlöst eller genom tråd. Nu vill jag koppla WRT54G routern till en Huawei E589U router där jag har mitt bärbara bredband.

Finns det nån möjlighet att koppla TRÅDLÖST min gamla WRT54G till min bärbara E589U router, som saknar fysiska portar. Alltså jag kan inte koppla E589U genom kabel till WRT54G. Jag har kämpat i 2 dagar utan framgång.

Det jag testat är följande:
- WRT54G har den senaste Cisco firmware (1.02.8). Jag vågade inte uppgradera till DD-WRT för att jag hittar olika info om DD-WRT klarar av v5 eller inte
- WRT54G routern har 192.168.1.1 adress och E589U har 192.168.2.1
- jag stängde av DHCP-servern på WRT54G
- jag ställde WRT54G som "gateway" men även som "router", ställde den på att anropa E589U på routernamn (SSID), rätt adress 192.168.2.1, mask 255.255.255.0, default gateway till 192.168.2.110. Här har jag testat olika alternativ men ingen har funkat.

Oavsett hur jag testade har jag inte fått det att funka. Trots att i manualen står det att WRT54G kan agera som access punkt, jag fick inte det att funka (alltså att ställa in den som access punkt och koppla den till E589U).

Under ”setup” har jag två ”möjligheter” för DHCP-inställningar:
- internet connection type: automatic configuration – DHCP, static IP, PPPoP, PPTP, L2TP och Telstra Cable. Här har alltid haft den första: automatic configuration – DHCP
- network address server settings (DHCP) -> DHCP server, som jag labborerade genom att aktivera eller avaktivera det. Det är den som jag testade och inte den förra.

Ingen av kombinationerna jag gjorde har funkat. Jag skulle inte vilja köpa nån extra utrustning allt eftersom till sommar får vi genom föreningen en ny internetleverantör och då kan jag se till att jag får det jag behöver för att ”lösa” mitt problem.

Finns det nån snäll person där ute som kan hjälpa mig med detta? Tack på förhand!

MVH,
Dan

Av CDan

Tack så jätte mycket! Det var det som jag letade efter och jag kunde inte hitta.

26% var inte mkt.

Jag måste säga att jag uppgraderade RAM till max: 2GB. Alltså det var bara CPU som skulle uppgraderas.

Då så. Jag får börja ställa in Windows på att använda så få tjänster för att få upp prestandan. Alltså att optimera OS:et. Och när jag skall ha pengar skall jag köpa nytt.