Inlägg

Inlägg som CDan har skrivit i forumet
Av CDan

Det som är intressant med den laptop är att den kan ta 64 GB RAM som max, 2 st hårddiskar och har en i7-9750H (som fortfarande är en bra CPU) som max, och vid ett pris på 14' kan jag inte hitta likadan dator.

Av CDan

@philipborg: du har rätt. Vissa inlägg var på det sättet. Utöver det snackades om att vrida för mycket må huvudet och/eller ögonen för att täcka en större yta när skärmen var för nära. Det pratades om 60cm djupa arbetsskrivbord men jag har 80 cm och en extra handledsstöd och på det sättet blir det som att ha minst 90 cm djupt arbetsskrivbord.

Det med spel är det sant för min del. Jag har spelat spel där jag skulle styra flygplan. Jag blev åksjuk med detsamma, även om det var för kanske 15-20 år sedan när skärmarna var på kanske 19 tum och icke välvda. Jag envisades en tid men jag var nära att spy flera ggr. Med tiden har jag slutat helt med spel, ha ha.

Av CDan

@Ernesto: Jag vet inte vad dem personerna menade. Kanske för att skärmen var stor och man satt för nära (ca 60 cm) och då skulle det ha varit bättre med 2 skärmar men mindre.

Just nu tittar jag igen på 1920x1080 och speciellt 2560 x 1440 skärmar men i mindre storlekar, runt 21,5 - 24 tum! Alltså att fortsätta köra med 2 extra skärmar, utöver laptopens skärm.

Jag tänkte att 2560 x 1440 blir en kompromiss alltså att man får med skrivbordsyta än en 1920x1080 skärm men man går inte upp till 4K skärmar, som kan vara dyra om man vill ha kvalité! Jag bara försöker tänka på hur jag skulle göra!!!

Av CDan

Vissa här på forumet skriver att man kan bli åksjuk när man sitter längre vid en välvd monitor som dessutom är stor. Då frågan blir: ska man fortsätta med 2 st 2K skärmar eller ska man gå vidare till en större 4k skärm?

Av CDan

råd inför köp av 1-2 27" extraskärmar till laptop

Jag är på väg att köpa en 4k skärm.

Jag har kört i mer än 20år med 2-3 skärmar men jag började bli trött på det. 2 skärmar tar för mycket plats och många ggr blir det för smått och blir det svårt att läsa.

Jag spelar inte spel, jag tittar ganska lite på video på dator och i allmänhet behöver jag inte den värsta skärmen men inte nån budget. Alltså jag vill att skärmen visar video i hyfsat bra kvalité. Jag använder datorn mest till ganska statiska saker: programmering, ordbehandling, Power Point, etc.

Jag sneglar på Samsung LU32R590CWUXEN 32" (https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/datorskarmar/118238/samsung-lu32r590cwuxen-32-valvd-bildskarm-for-gaming) eller Samsung 28" LED FreeSynC LU28E85 (https://www.komplett.se/product/978512/datorutrustning/bildskarm/bildskarmar/samsung-28-led-freesync-lu28e85#)?

Vad kan ni rekommendera?

Kanske ni hittar här nåt som är intressant!

https://www.komplett.se/category/11158/datorutrustning/bildsk...

Av CDan

MSI GL75 9SD erfarenhet!

Hej på er,

Jag är på jakt efter en 17 tum bärbar och jag fastnade för MSI GL75 9SD.

https://www.msi.com/Laptop/GL75-9SX-GTX/Overview

Vad har ni för erfarenheter av den eller om ni vet nåt negativt om den?

Tack på förhand!

MVH,
Dan

Av CDan

Vad menar du?

Av det jag vet "FAT32 is compatible with more very old operating systems. However, FAT32 has limits on single file size and partition size, while exFAT does not. Compared with FAT32, exFAT is an optimized FAT32 file system that can be widely used for removable devices of large capacity". Därav jag formaterade minnesstickan i exFAT.

Saken är att Mac OS på Snow Leopard har en begränsning som gör att det kopieras inte alla filer p.g.a. det jag förklarade i första inlägget.

Nån som kan hjälpa?

Av CDan

att göra en Windows boot USB på Snow Leopard

Hej

Jag försöker installera om Windows på en pc. Jag laddade respektive .iso fil (Win 8.1). Tyvärr när jag skulle göra en bootable usb-sticka får ja hela tiden medellandet att vissa mappar går det inte att kopieras till usb-minnet för att "eftersom det har samma namn som ett objekt på målvolymen och den volymen skiljer inte på stora och små bokstäver i filnamn"!

P.g.a. detta kopieras inte hela innehållet och därefter kan jag inte installera Win. Alltså innehållet blir ofullständigt och installationsprogrammet fastnar.

USB-minnet är formaterad med exFAT och den dator som jag har som arbetsredskap är en Mac med Snow Leopard!

Hur kan man gå vidare och få ett komplett innehåll?

Tack på förhand!

Av CDan

Tack för svaren!

Jag planerar att köra med WD Red!

Av CDan
Skrivet av xxargs:

Den som kan sin linux kör 'dd' eller 'ddrescue' uppstartad från en USB-sticka när det gäller att kopiera ut en diskimage från en fast disk i en burk eller laptop - mesta knölet är oftast att få BIOS att vilja starta från USB-stickan...

dock är det företags-Dator och IT aktiverat BIOS-ATA passord så måste man ha passordet - annars öppnas inte disken alls. andra datorer har bitlocker aktiverat men då fungerar imagen bara för just den datorn om den läggs tillbaka och inte någon annan då man har TPM-module med sin egna nycklar i sig som gör dataaccessen i klarspråk omöjlig på annan HW är orginalet.

Grundregel är att om man har bitlocker aktiverad på datorn så måste man se till att backupper fungerar helt utan anmärkning och verifierad! alltid i alla lägen!! - då minsta fnurr på HW-sidan så är allt borta fast man kan läsa ut all data från diskarna.

I mitt fall gäller mina egna datorer: inget password i BIOS och inget Bitlocker aktiverat.

Vad menas med det sista delen: "då minsta fnurr på HW-sidan så är allt borta fast man kan läsa ut all data från diskarna"?

Av CDan

Tack!

Jag har läst flera artiklar på internet om det. Bl.a. denna länk: https://www.techradar.com/news/best-disk-cloning-software

Jag var nyfiken om nån har använt sådana program om hur resultatet blev! Är det nån som kan praktiskt nåt om sånt?

En gång i tiden körde jag med Ghost från Norton. Den var bra bara att gränssnittet var inte så intuitivt.

Av CDan

Kloningsprogram för att klona disken som ligger i datorn!

Hej på er.

Använder ni nåt program för att klona datorer utan att plocka ut disken som sitter inne? Vilka?

Alltså jag är inte ute efter lösningar där man gör det med en USB-kabel och program som följer med. Det finns att köpa sådana kit. Dessa lösningar har som begränsning att man inte kan välja partition på nån av diskarna (källa eller mottagare).

Jag såg program som är jätte flexibla. Man startar dem från USB-minne eller CD och man kan välja vilken partition vill klona och till vilken partition vill man göra det. Därefter gick det att göra nya partitioner på den externa disken, så stora partitioner som kunde rymma det man vill klona alltså inte lika stora som original partitionerna.

Vad vet ni?

Tack på förhand!

Av CDan

Det blev den från Kjell! Får testa den senare.

Av CDan

Finns det bättre diskar än WD Red? Alltså med bättre läs-/skrivsäkerhet!

Av CDan

Kan man höja data integrity om man kör RAID6 på 5 diskar istället för 4 st på en Synolgy NAS med BtrFS? Jag tycker att om man sprider data på flera diskar blir det lättare att upprätthålla data integrity!

Av CDan
Skrivet av xxargs:

Men i grunden är det inte BTRFS som hanterar RAID-funktionen - det är en mdadm-RAID som BTRFS sedan ligger ovanpå.

BTRF har dock checksumma på alla sina sektorer och skulle det blir fel i den underliggande RAID-hanterande och fel data skulle levereras tillbaka så kommer BTRFS att reagera på detta - dock inte kunna rätta det då den inte har kontroll på de underliggande diskarna och dess paritet.

Hade BTRFS själv skött om sin RAID så hade den kunna provat de olika alternativen som erbjuds från de olika diskarna och välja den första som levererar rätt data som stämmer med checkumman (lagrad på annan plats på disken) och sedan rätta den disken som hade fel data.

RAID1 ala mdadm har lägen som den inte kan reda ut - tex. i fallet med en strömavbrott och den ena disken har blivit uppdaterad men inte den andra disken och när strömmen slås på igen så kommer RAID-systemet att se två diskar, ingen ger läsfel men datat skiljer sig när samma LBA-nummer läses - detta är en situation som mdadm-RAID inte kan lösa då inget indikerar vilket av dessa två är den korrekta och raid-systemet stallar. Detta kallas för 'write hole' i RAID-sammanhang och är också detta som gör att man inte säger att BTRFS RAID5 och 6 är lämplig att ha i skarp drift för att man kan nå den situationen vid strömavbrott under skrivning och en disk går sönder samtidigt[1] - och sanningen är att mdadm också har den situationen (och utan att någon disk behöver gå sönder) men det verkar alla blunda för och inte låtsas om, då om man skulle applicera samma regler som man gör på BTRFS RAID 5 och 6 så skulle mdadm också bli rödflaggad - och det är den för väletablerad för att någon skulle våga ta det steget...

Det finns möjlighet att slå på mdadm i journalförade mode (är dock ganska mycket beta) men innebär rejäla prestandanedsättning då data skall skrivas två gånger så därför är det normalt sett inte påslaget.

ZFS har motsvarande men där man dedikerat en hel disk eller SSD för rollen (SLOG) för att just hantera situationer med plötslig strömavbrott mitt under skrivoperationer.

Till det har man ytterligare delen att datat som är kvar i RAM och inte synkas till diskarna ännu - försvinner vid strömavbrott och har man en server med 64 GB RAM och mycket aktiviteter så kan det vara ganska mycket som aldrig hinns ned till diskarna...

Kort sagt plötslig strömavbrott är inte bra oavsett och det är bra med UPS som också signalerar till servern att strömmen har gått efter kortare tid så att det hela kan stängas ned på kontrollerat sätt.

---

Hur påverkas det i praktiken med mdadm:s tillkortakommande och olycklig strömavbrott? förmodligen väldigt lite, BTRFS är transaktionshanterande vilket innebär att ingen fil är offentligt skriven förrän transaktionen är genomförd och det sker ofta och kanske som längst 1 ggr per minut om något finns att skriva till disk ur RAM-minnena - har det hunnit halvvägs med en skrivning och bryts mitt i av tex strömavbrott - så backar BTRFS till transaktionen innan och det som skrevs efter denna punkt finns inte (och med stor sannolikhet finns eventuell skillnad i skrivningarna mellan RAID-diskar nu är i den datadelen som övergetts och ingen kommer att titta i den delen och där upptäcka eventuella datafel där - då när det skrivs på nytt så är det med ny data igen och problemet borta.)

[1] det är inte bara det, Jag provat BTRFS i RAID5 i en testrigg med som det visade sig två bråkande diskar samtidigt som krånglade i olika omgångar och en blev utkastad, en disk var redan känd med många reallokerade block och därför användes för att stressa RAID5 lite - den andre var en överraskning och visade sig först vid synkning - trots att jag nog gjorde alla fel som gick, så tappade jag ingen data och tom. dubbelkollade med binär-jämförelser med backup - men det som talar emot fortsatt användning i skarp drift ännu, var att man inte fick systemet 'clean' med reparationer och städning efteråt - fast detta var vid användning helt stabilt så fortsatte dmesg att kräkas felmeddelande som man inte kunde bli kvitt i trots att man kört balance, check och scrub mm. och man tycker det borde ha försvunnit.

Mao. det fungerar jättefint - när disk bråkar så fungerar det fortfarande, även vid dubbeldisk-fel fungerade och data blandades inte ihop, så länge att just datadelen som söktes inte var trasigt på båda diskarna samtidigt, när ny disk sätts in fungerar det fortfarande, MEN - man blir inte av med alla (oväsentliga/falska positiv?) felmeddelanden som hela tiden produceras i dmesg efter en diskbytar-händelse. Till detta så är inte BTRFS diskhantering automatisk när man byter disk på samma sätt som mdadm-RAID utan kräver kommandon skrivs för momenten. Med andra ord finns en del kvar att städa i BTRFS RAID5/6 men inget uppenbart av naturen att det orsakat att man förlorat filer - tvärt om, filerna verkar vara synnerligen resilenta trots att RAID-systemet var allt annat än stabil pga. i omgångar dubbla bråkande diskar i en RAID5, så även om det skiter sig ganska rejält så är räddningspotentialet av felfria filer ur en havererad BTRFS 5/6 mycket hög - normala havererade RAID brukar vara rätt hopplösa i det läget...

Ok, nu fattar jag vad du menade. Men att gardera sig mot sådan scenario blir det inte lätt eller billigt, för en vanlig konsument. Det krävs mycket kunnande och kanske mycket pengar oxå.

Jag planerar ha 2-3 kopior ganska tätt intill varandra tidsmässigt. Alltså en arbetskopia, och som namnet säger, jobbar man med. En till kopia som är kanske 1-2 dagar gammal, och en till som är kanske 1-2 veckor gammal. Jag har mest bilder och vanliga dokument. Musiken finns även i form av CD/DVD eller LP. Alltså allt jag har ändras inte så jätte mycket på 1-2 veckors tid. Det som jag jobbar med för stunden finns på minst 2 olika platser: dator, usb-minne och huvud:NASen. Får jag strömavbrott har jag möjligheten att återskapa det mesta av allt jag har.

Men, om man kör på Synology NAS, hur kan man göra för att få data integrity på sina diskar? Utöver att man kör med UPS!

Med BtrFS är det RAID1 eller RAID6 att föredra? Eller ingen RAID alls och inkrementell kopiering en gång om dagen till den andra disken (den som skulle ha ingått i RAID1)?

Finns det nåt att göra som inte är så dyrt? Nåt som inte är så tidskrävande och så jätte avancerat?

Av CDan
Skrivet av JD:

1 st
https://www.inet.se/produkt/1901357/asus-hyper-m-2-x16-card-v...

sedan 1 - 4 st
https://www.inet.se/produkt/4301012/intel-660p-2tb

Inte lika billigt som snurror, men går åtminstone inte sönder stup i kvarten som snurr-skiten.

Hur säkra är dessa vid användning i extern utformning?

Av CDan

Diskar för backup!

Som titeln säger är jag ute efter diskar för backup: driftsäkra och pålitliga! Det ska användas även som lösa i egna kabinett (alltså som USB-diskar) men även i NAS (alltså som interna diskar).

Jag har tittat på WD Red-serien.

Vad kan ni rekommendera och varför?

Av CDan

Jag tänkte köra med den:

https://www.kjell.com/se/produkter/dator-natverk/datortillbeh... .

"Hårddiskdocka för 2,5"- och 3,5-tumshårddiskar (Sata 3 Gb/s). Diskarna kan klonas utan en ansluten dator. USB 3.0 för höga överföringshastigheter (bakåtkompatibel med USB 2.0). Fungerar med krypterade hårddiskar och är oberoende av filsystem. Stöd för diskar på max. 8 TB. Kompatibel med Windows och Mac OS."

Finns det nån som har erfarenhet av just denna docka?

Skrivet av bzq:

har en sån här; https://www.clasohlson.com/se/H%C3%A5rddisk-dockningsstation,...

inte den snabbaste på marknaden, men gör det den skall.

Tack!

Den du länkar till klarar 2,5" hårddiskar med max 1TB kapacitet och 3,5" hårddiskar med max 4TB kapacitet. Jag vill gardera mig för högre kapacitet än så!

Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Jag har använt liknande, se till att det är bit to bit kopiering helst. Och vid användning väldigt noga med vilken disk som är källa och vilken som är mottagare.

Tack!

Vilken docka använde du?

Hur menar du med "se till att det är bit to bit kopiering helst"? Den jag tittar på fungerar med krypterade hårddiskar och är oberoende av filsystem. Jag drar slutsatsen att kopieringen görs "bit för bit"!

Av CDan

dockningsstation med diskkloning

Jag är ute efter en sådan för att kunna kopiera HDD utan inblandning av en dator eller filsystem!

Vad har ni som erfarenhet om sådana lösningar?

Har ni nån modell/tillverkare som ni kan rekommendera?