Inlägg

Inlägg som Gardell har skrivit i forumet
Av Gardell

Jag är (mer eller mindre) entusiast men för mig är svarsalternativen väldigt tilltagna. Jag har under de senaste åren harvat runt på främst begagnade delar och har endast gjort en full uppgradering av min stationära dator på de senaste 10 åren. I januari 2010 var senast jag köpte en komplett dator med fabriksnya delar, och då var det mellanklass aka most bang for the buck för ca 7000 kr. Denna uppgraderades med en SSD några år senare.

Uppgraderade från den datorn till en då tre års begagnad prestandaklassdator för fyra år sedan. Då byttes allt, och ett nytt fabriksnytt chassi inhandlades. Har sedan bytt och sålt lite grejer här och var, bland annat köpt en ny SSD. Men utlägget ur egen ficka får räknas till ~6000 kr på de senaste nio åren (den nya datorn år 2010 ej inräknad). Kan tillägga att jag spelar väldigt sällan och då endast gamla eller enklare spel, och har idag en arbetsstationsmässig prestanda/benchmark som kan räknas till ungefär hälften av vad en Ryzen 5 3600 med motsvarande klass på RAM mäktar med.

Laptop har jag också köpt, sålt och bytt två gånger under dessa 10 år. Mellan-nedre klass, så inga stora pengar där heller. Men de räknas inte riktigt här anser jag.

Nästa uppgradering blir nog inte förrän nuvarande maskin dör. Ser inte riktigt behovet innan dess (förutsatt att den inte håller över fem år till typ). Siktar nog då mot en Ryzen-baserad maskin då jag idag anser att Ryzen 5 3600 är det mest prisvärda som någonsin funnits på marknaden. Begagnat eller nytt får den då rådande ekonomin avgöra.

Av Gardell
Skrivet av stefaneriksson123:

Eftersom vi har inneboende, så orkar jag inte med att få polisbesök om de gör några olagligheter.

Sen ska JAG få bevisa att JAG är oskyldig. Nej nej, då kör jag hellre VPN så får polisen det lite svårare att störa mig eftersom jag inte gjort något. Får hitta andra vägar att ta fast min inneboende.

Sen tror jag verkligen inte min inneboende (tjej) gör något skumt på internet... men man vet aldrig, lika bra ta det säkra före det osäkra.

)

Varför inte sätta upp en gäst-inloggning/nätverk och köra via VPN för bara det? Alternativt bind den inneboendes enheter till vissa ip-adresser och kör genom VPN på dessa. Tror åtminstone min router skulle fixa ena eller andra av dessa, har dock inte provat. Alternativt som sista utväg, köp den billigaste routern som stödjer VPN och låt den inneboende ansluta via den och ha er vanliga för er själva utan VPN. Och om du själv någon gång behöver VPN är det bara att ansluta till det andra nätverket. Borde ju vara det säkraste och smidigaste alternativet för er alla.

Av Gardell

Konstiga problem med fönsterhanteringen i Windows 10 1903

Tjena!

I somras installerade jag 1903 på stationära och laptopen, en ren installation (inte som uppgradering). Har upplevt flera udda problem sen dess. Skitsaker egentligen, men ändå störande. Det gäller flertalet saker men det som stör mig mest är att fönsterhanteringen känns annorlunda.

Bland annat kör jag Remote Desktop Connection till min server. Jag kör det som ett fönster med förinställd upplösning och inte i fullskärm. När jag anslutit lägger sig fönstret längst upp till vänster, fixerat mot övre och vänstra kanterna av skärmen. När jag sedan flyttar fönstret för att få det dit jag vill ha det så blir det plötsligt väldigt mycket mindre och får rullningslister. Det går ju att dra ut till rätt storlek igen, men ändå. Detta var ingen issue tidigare där fönstret ploppade upp mitt på skärmen i rätt storlek från start. Känns som något man kunde uppleva på Windows 98.

Till videouppspelning kör jag Media Player Classic som jag gjort i många år. Jag har inställt att den ska starta i maximerat läge (men inte fullskärm). Det finns ett antal inställningar för detta, men trots olika konfigurationer så vill det inte starta maximerat längre. Det startar i den storleken, så stor som min skärm är, men inte maximerat/fixerat mot kanterna vilket jag vill. Också en issue sen 1903 men inte tidigare.

Samma sak på både laptop och stationära datorn. Har senaste uppdateringarna till Windows, grafikkorten och MPC.

Någon som råkat ut för samma problem? Idéer på lösningar?

Tack på förhand!

Mvh

Av Gardell
Skrivet av pv2b:

Owncloud
Nextcloud
SeaFile

Inget av dessa jobbar direkt mot en SFTP-server dock.

Tack för svaret! Har tittat på dessa också. Owncloud och Nextcloud lockar båda två men samtliga av de tre finns ju på serversidan endast till Linux och dylikt. Visst kan man ju ha en virtuell maskin, men det känns lite väl omständligt om det finns alternativ till Windows också..

Har börjat fundera i banorna om att lägga om till Linux dock. Men trots 20 års nördande är Linux tyvärr (åtminstone senaste 15 åren) ganska obeprövat för mig.. På sikt möjligtvis, men kommer tyvärr inte hinna fixa det den närmaste tiden..

Av Gardell

Klient till SFTP med liknande funktion som Dropbox

Tjena!

Håller på att sätta upp en egen "molnlagring" på hemmaservern. Inget avancerat alls, vill bara ha en liknande funktion som t.ex. Dropbox. Till detta har jag satt upp en SFTP-server och det fungerar än så länge fint.

Men på klientsidan är det lite svårare att hitta något passande mot det protokollet. Det bästa som jag hittat hittills och ger exakt den funktion jag eftersöker är FTPbox. Men det är ett dött projekt som fortfarande är i betastadiet. Senast uppdaterat 2015, så det känns ju sådär ur säkerhetssynpunkt. Verkar inte heller fungera optimalt mot Windows 10. Har testat flertalet liknande lösningar och det bästa jag fått fram där är SFTP Drive som kortfattat kan fjärransluta en nätverkslagringsplats via SFTP. Men det innebär några begränsningar och det fria alternativet går inte att starta som t.ex. en tjänst i Windows, så det kräver lite manuellt mek varje gång man vill ansluta.

Så min fråga är om någon känner till något liknande program? Tar gärna emot tips både vad det gäller server- och klientsidan. SFTP är inte huggit i sten i det fallet, men naturligtvis vill jag att det ska ske krypterat. Windows som gäller främst här, men det ska även finnas lösningar som fungerar på Android.

Tack på förhand!

Edit: Ska vara gratis, helst open source.

Av Gardell

NAS/Server-disk som gjort ifrån sig oljud - bör jag vara orolig?

Tjena!

Har en server som står och tuggar och där i sitter en hårddisk som gjort ifrån sig lite oljud. Det är en HGST Ultrastar HUA723030ALA640 3TB som ska vara designad för bruk i en server/NAS och har en MTBF på 2 miljoner timmar. Drifttiden ligger idag på ca 22 000 timmar.

För drygt en månad sen öppnade jag upp och varsamt rengjorde servern från damm och dylikt, inga konstigheter i övrigt, men när den startades upp igen gjorde just den hårddisken ifrån sig oljud. Höga klick och random "hårda" sök/arbetsljud. Den har alltid låtit lite mer än andra diskar och det har väl sin förklaring i vad den är designad för, men då var det definitivt mer som kom och gick med jämna mellanrum under ett dygn. Gjorde sedan diverse (långa och flera) tester som letade skadade sektorer och dylikt, men inga fel hittades och enligt både HD Tune och CrystalDiskInfo ska SMART-värdena vara bra.

Oljuden upphörde sedan efter alla felsökningar, då den fått "jobba" lite extra med andra ord. Sedan dess har jag inte hört dem. Men frågan är om jag bör vara orolig för att den är på väg att ge upp?

Tacksam för svar

Av Gardell

Snackat med nätägaren/"kommunikationsoperatören" nu som (fortfarande) inte kände till varken problemen eller någon felanmälan överhuvudtaget. De tog riktigt illa upp av att ISP (Boxer) skyllt på dom och skulle ta det ärendet vidare.
Efter mycket om och men fick jag Boxer att ta bort min uppsägningstid och således får jag skiten urkopplat nu ikväll. Redan beställt annat också.

Så så slutar (förhoppningsvis) den här historien. Kontentan: mitt råd, undvik Boxer!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Gardell

Fått min "fiberdosa" bytt av en kompis nu också, som jobbar åt de som har service på stadsnätet. Men ingen skillnad. 99% sannolikhet att felet ligger hos ISP, som varannan gång påstår att ärendet ligger hos "kommunikationsoperatören" (nätägaren).

Skrivet av dakke:

Ja det låter helt klart som felet ligger hos dem, jobbigt blir det dock när det är massor av olika ansvarstagare för de olika delarna av installationen, det kan bli en jävulsk resa innan man man får ut någon ansvarig pga alla dessa underleverantörer.

Så är det uppenbarligen. Men av allt att döma är det mycket stor sannolikhet att problemet ligger hos ISP. Jag har Boxer, nästan lite skämmigt, men de hade bra erbjudande. Ångrar mitt val idag dock. Var in och läste folks inlägg på deras Facebooksida och det är uppenbart inte bara jag som har problem. Otroligt att "kundservice" verkar så oberörda och förvånade. Det kan de omöjligt vara.

Skrivet av alex_farnstrom:

En grej som slog mig, är du säker på att det just är din dator de ser? identifierar de din specifikt eller säger bara att de ser en dator?

Tänkte om det blivit så fel att Stadsnätet routar in din lina i någon annan lägenhet eller så.

Då de ser en router du inte haft på tre år, borde bara vara möjligt i loggar som inte borde ha sparats så långt bak.

Ganska säker vid det här laget. Har fått support från en stadsnät-ansvarig här i kommunen som varit in och kollat ordentligt, och de såg som sagt både min router och dator och det borde vara mina då de såg skillnad när jag bytte i fiberdosan. Dock betyder ju inte det att ISP har kontakt med rätt lägenhet, men jag har ställt frågan och de har, enligt de, kollat den saken.

Men att de ser en gammal router är faktiskt skitskumt. Det är som sagt tre år sedan den kopplades ur och jag har bytt ISP flertalet gånger sedan dess. Isf bör det vara några loggar som ligger utanför ISP, typ stadsnätet, men det verkar ytterst orimligt. Men var annars liksom? Konspiration?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Gardell
Skrivet av rinosaur:

Byta isp är mitt råd..

Inne på det jag med. Det här känns inte som bra service.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Gardell
Skrivet av dakke:

Ser de din router så fungerar nog nätet, dock är frågan om problemet är att din router inte får en ip address från deras dhcp server, dessa grejer kan du ju se i routern om inte annat.

Jag har varit med om att mac-address låsning i isp dhcp har orsakat problem för mig förut då det vart strömavbrott i kåken och rubbet gick ned, av någon anledning ville inte dhcp servern på ISP sida dela ut ny ip address till min router efter avbrottet och jag kunde inte surfa, jag vart tvungen att spoofa mac-addressen i routern till något annat för att få en ny ip och då började nätet fungera igen.

Precis så. Anledningen till att han såg både dator och router var för att jag kopplade ur och i dessa för att kunna se om det ändrades. Dvs drog ur router och satte i dator. Och skillnaden syntes.

WAN-lampan lyser på fiberdosan vilket han på kommunen aldrig hört talas om, att den lyser och ändå ingen uppkoppling. Men jag får ju inget IP. Det har pratats om just dylika mac-adresslåsningar med de lokala killarna. Har nämnt det till ISP men det har inte tagit det vidare. Har meckat runt med routern utan framgång, och som sagt provat med (två) datorer rakt i dosan utan skillnad.

Det lite lustiga är också att både kommunkillen och ISP sett in i min dosa/lägenhet och sett flera enheter, bland annat en D-linkrouter som inte finns. Det har funnits en, men det är över tre år sen och jag har bytt ISP två gånger sen dess..

Skickades från m.sweclockers.com

Av Gardell

Internetlinan legat nere snart två veckor, ISP stökiga

Tjena!

Min internetuppkoppling (fiber, stadsnät) har legat nere i 11 dagar nu. Det försvann i samband med ett strömavbrott här i stan, samma förmiddag iaf, men har inte koll på om det var exakt samtidigt. Slump eller ej, vem vet. Men exakt samma sak hände för ett par månader sen, strömavbrott och det dog. Men då hade jag en annan ISP och då var det fixat redan på morgonen nästkommande vardag.

Denna gång läste jag info från kommunen att stadsnätet skulle komma tillbaka successivt under dagen, men när de skrivit ut att allt var återställt vid lunchtid hade jag inte fått tillbaka. Kontaktade ISP som först inte ville lägga en felanmälan utan bad mig återkomma senare. Kontaktade istället kommunen och fick prata med en trevlig stadsnät-kille som tyckte det lät väldigt skumt eftersom allt nu var i drift. Han gjorde undersökningar till höger och vänster och hittade även ända fram till min dator och router, likaså en kompis som jobbar med service på stadsnätet. De uteslöt således att problemet ligger lokalt.

Värt att tillägga är att inga av de jag känner i samma bostadsområde har problem, inga av de jag frågat i porten har problem, och enligt kommunens kille så finns det inga andra anmälningar än min i hela kommunen. Varken nu eller då.

ISP tog till slut emot en felanmälan och sa att det troligtvis skulle vara fixat inom 1-2 arbetsdagar (detta va en fredag eftermiddag, extra surt mao) och bad mig återkomma annars. Det kom inte åter, så jag ringde igen. Då sa de att nätägaren haft en stor störning här och att de inget kunde göra. Ringde nätägaren som, liksom min kompis på stadsnätet senare bekräftade, sa att det felet var litet och åtgärdat på några timmar redan för tre dagar sen.

Ringde återigen ISP som då blev irriterad och sa att det enda de kunde göra var att felanmäla till nätägarens service, vilket de gjort. Det borde vara fixat inom 2-3 arbetsdagar, annars skulle jag återkomma. Det kom inte åter, så jag ringde. Då sa de återigen att det var felanmält, och de kunde inget göra. Det borde vara åter inom 2-5 arbetsdagar. Ringde nätägaren som sa att de inte har några störningar i nätet, och hade inga åtgärder de kunde göra. Bestämde mig då för att vänta ut det några dagar.

Men idag ringde jag ISP igen, som sa precis samma som tidigare. Det var felanmält och sådana ärenden ska vara fixade inom (totalt) 3-7 arbetsdagar, så jag skulle återkomma igen om 2-3 dagar om det inte va fixat. Idag är åttonde arbetsdagen sen det gick ner.

För mig känns det som att ISP skyller på nätägaren (som inget kan göra), och helt enkelt förlitar sig på den felanmälan. De gör ju inget aktivt åt det när jag ringer utan ber mig bara återkomma. Känns som det kan dra ut väldigt på tiden om jag inte får de att agera annorlunda. Men hur?

Tidsangivelserna de gett har ju gått över, även den sista de gav mig. Hur långsam kan man vara över en, troligtvis skitsak, liksom? Det vore ju en sak om felet låg lokalt och nån måste ut och fixa, men så bör det av allt att döma inte vara. Ligger felet hos ISP och fler än jag är drabbade, så borde det vara hög prioritet på ärendet. Är det bara jag som är drabbad borde det ändå vara ett rätt lätt fel känns det som, och isåfall borde kunna vara fixat vid det här laget. Men svårt om ISP bara skyller ifrån sig och inte vill titta på det själva.

Tips och råd? Var ska jag vända mig? Vill ogärna ta till drastiska åtgärder redan efter "bara" 11 dagar. Men hur ska man få de att vakna annars?

Tack på förhand

Av Gardell

Asus AC51U med blinkande WAN-lampa...

Tjena!

Egentligen ett bagatellartat problem, men det stör mig så väldigt. Ni vet, känslan av att något inte är "rätt". WAN-lampan på denna router blinkar regelbundet, ca 2 blink per sekund. Den ska ju blinka när data överförs, men då i olika takt. Men denna blinkar konstant i samma tempo. Gått igenom alla inställningar flera gånger, kopplat bort alla enheter och startat om.. Gör ingen skillnad. Enligt manualen ska den blinka om trådlös data överförs (varför bara trådlös på WAN-porten?), men det kan jag ju, förutom SSID:et, utesluta att det görs.

En återställning kanske skulle hjälpa, men det känns drastiskt.. Någon som har nån idé?

Av Gardell

Tack för svaren
Jag glömde skriva att jag provat VLC, som ibland kan fixa automatiskt men den kan inte spela filen alls medan MPC kan. Provade även ett verktyg som heter Digital Video Repair, som med hjälp av filer inspelade med samma inställningar ska kunna reparera, men det går inte heller tyvärr.

Av Gardell

Rätta till/laga en trasig filmström

Tjena!

Idag har jag spelat och ibland kör jag med en screen recorder för att spela in det. Men idag fick datorn fnatt och startade om mitt i allting. Filmen/filen finns kvar men är skadad. Jag kan se på den i MPC och allt som blev inspelat är kvar, men det spelas upp ca tre gånger fortare än det ska och det går inte att söka i den - står att den är 0 sekunder lång (egentligen ca 20 min). Går inte heller att öppna filen i VirtualDub2 (unknown or unsupported file type) där jag föreställt mig att man kanske skulle kunna rätta till det. Filen är i AVI-format med x264 som codec.

Går det att rädda upp det och i så fall hur?

Tack på förhand!

Av Gardell
Skrivet av Phunky:

Rätt säker på att det är detta du se: https://www.tenforums.com/network-sharing/71739-strange-devic... och det är absolut inte farligt om man inte gillar foliehattar Beskrivs också i nån följdlänk hur man inaktiverar detta om man så vill. Funktionen kallas tydligen Windows Connect Now och fanns även på win8.

Åhå, tack! Ja, det låter ju sannerligen samma. Så i så fall ska de inte dyka upp med WPS avstängt alltså. Väldigt knepigt ändå, dock. Känns ju som att det finns något potentiellt hål någonstans. Nåväl, upp till bevis nu då.

Av Gardell
Skrivet av Spretcher:

Beroende på router, tar ca 10 min att knäcka WPS.

Hm! Det är en rätt ny Asus med originalprogramvaran.

Skrivet av Haptic:

Har du kollat i routern när du ser dessa? Vad får dom för ip-adresser?

Vid nåt tillfälle har jag det och då fanns de inte där alls.

Av Gardell

Wow, har inte ens tänkt på det. Men inte betyder väl det att vem som helst kunnat ansluta till mitt nätverk i tid och otid? Avstängt nu i alla fall.

Av Gardell

Vad är det för enheter som dyker upp?

Tjena!

Under "Nätverk"/Nätverksöversikten i Windows (10) dyker det då och då upp lite olika, för mig okända, enheter. Förutsätter att det är mina grannars enheter, men fattar inte hur min dator kan känna av dem. Ibland är det någon TV, ibland telefoner och surfplattor. Får upp modellnamn samt mac-adresser, men i övrigt finns ingen info. Datorn är kabelansluten bakom en router med starkt lösenord och har wifi och bluetooth avstängt. Ser förövrigt inte mina egna enheter där när de är anslutna till mitt wifi heller.

Känns ju lite mystiskt faktiskt. Någon idé?

Av Gardell

Tack för svaren och spekulationerna. Förberedde mig på att fightas, men det visade sig vara som @KeVVa skrev.

Efter en lång chattsession, där operatören inte förstod hur jag menade med trafikavgift och månadsavgift och skillnaden de emellan, så blev jag flyttad till telefonkundservicen. Det tog också där en stund för den människan att fatta hur jag menade med datum och olika kostnader. Men när det väl skillnaden var fastslagen så var det självklart: månadsavgiften betalas i efterskott samma månad (dvs endast en gång och det i september för mig), och trafikavgifter (betalningstjänster, t.ex. Blocket, Bingolotto, whatever) månaden efter.

Så rimligtvis får jag en noll-faktura i oktober. Snacka om att blåsa blåsa i mistluren för ingenting med att säga att jag får betala två månader eftersom allt kommer i efterskott. Förvisso sant, men inte alls på sättet som det kan tolkas.

Av Gardell

Uppsägning från Tele2 - knepiga datum och uppsägningstider

Tjena!

Valde idag att flytta mitt telefonnummer till Comviq och säga upp mitt abonnemang hos Tele2. De har 30 dagars uppsägningstid och abonnemanget avslutas således om en månad, 1 oktober. Jag kunde välja att få det avslutat från dagens datum vilket jag inte ville eftersom det tar några dagar innan jag får mitt simkort från Comviq. Jag fick uppgift om att det inte skulle göra någon skillnad för mig, frågan är om det skulle det. Telefonisten var så skyndsam så jag hann inte med att fråga allt.

Jag fick veta att jag får en faktura i september och den sista i oktober. Tydligen fakturerar de i "efterhand", så i september betalar jag egentligen för augusti. Men - jag tittade på augustis faktura och där står det "Faktureringsperioden för ev. trafikavgifter är 2017-06-28 till och med 2017-07-27" och sedan där min abonnemangsform står specificerad står det "Datum 2017-07-28 / 2017-08-27". Då är frågan - är "ev. trafikavgifter" sådant som tillkommer utöver abonnemangskostnaden, t.ex. samtal eller sms där man betalar för något? Tolkar jag fakturan rätt så betalar jag i så fall för trafikavgifter en månad i efterhand och abonnemangskostnaden för den gångna månaden samma månad? I så fall borde jag få betala abonnemangskostnad i september för september - men vad ska jag i så fall betala i oktober när abonnemanget är uppsagt?

När jag en gång i tiden beställde mitt nuvarande abonnemang (borde varit 2011) så vill jag minnas att jag fick betala samma månad jag fick det. Men egentligen borde jag ju fått betala det först månaden efter i så fall. Antingen har de ändrat sina villkor under tiden, eller så minns jag fel.

Någon som har någon erfarenhet eller tankar om det här? Känns lite knepigt.

Tack på förhand!