Inlägg

Inlägg som tuomi har skrivit i forumet
Av tuomi
Skrivet av bobbeyblade:

Är inte det höga krav?

Orginalet har ju kraven:

Pentium 60 or equivalent.
16 MB RAM.
80MB Hard Drive space.

Hmm?

Precis min tanke, lite väl saftiga krav...

Av tuomi

För mig funkar det fortfarande och har bara fungerat bättre sen de genomförde förändringen då även min fru mha assistenten kan lägga till på samma lista som delas oss emellan vilket inte fungerade tidigare.

Av tuomi
Skrivet av koSmiQ:

En av de rekommenderade lösningarna är https://www.zuidwijk.com/product/slimmelezer-plus/. Jag har precis fått hem min, men inte hunnit installera den ännu Dock läst väldigt bra saker om den!

Skrivet av zyberzero:

Jag har just den där, och den fungerar klockrent med min elmätare från Göteborg Energi (Kamstrup Omnia).

/zyber

Skrivet av basn:

Håller med om zlimmelezer, jag har dock någon konstig elmätare så fick hitta lite hack för att få det fungera.
Men funkar svinbra, de är lite knepigt om man har dålig wifi täckning bara.

Skrivet av Cove:

jag kör denna
https://www.homewizard.com/sv/p1-matare/?gad_source=1&gclid=C...

Relativt billig, inget abbonemang eller dyl kostnad tillkommer för deras officiella HA integration, tar in ett gäng entiteter, blandannat total effekt & effekt / fas.

Har haft noll issues med den efter 3-4 månader.

Skrivet av mille74:

Jag kör med en p1ib (länk nedan) , svenskutvecklad. Kopplas via en mqtt-broker till ha.

https://remne.tech/p1ib/

Skrivet av zonar:

In du inte har tummen mitt i handen är det enkelt att fixa en egen lösning. Jag följde i princip denna: https://github.com/psvanstrom/esphome-p1reader

Eftersom min elmätare sitter en bit bort på tomten valde jag esp8266 wemos d1 mini pro variant med möjlighet till extern 2.4Ghz antenn men en vilket gör att räckvidden blir riktigt bra. Fördelen med denna är att den drar så lite ström att den går att strömförsörja direkt via HAN-porten. ESP-32 exempelvis drar för mycket ström och kräver därför extern ström vilket bara gör det besvärligt. Jag handlade komponenterna från Amazon och Kina min hittade detta kittet på Wish kit med extern antenn om du också har en längre sträcka. Annars räcker det gott med "icke pro" versionen utan extern antenn.

<Uppladdad bildlänk>

Min modifiering från Svanströms repo blir att invertera uart-signalen för att slippa massa extra komponenter sedan. Sedan valde jag att istället för att använda motstånd som "voltage divider" en level converter för att omvandla signalen på 5V från HAN-porten till 3V som mikrodatorn kräver.

<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Kopplinschemat blir då följande:
<Uppladdad bildlänk>

Tillhörande kod för att invertera uart-signalen för kopplinschemat.

uart: id: uart_bus tx_pin: GPIO1 rx_pin: number: GPIO3 inverted: true baud_rate: 115200

Då grejerna sitter i elskåpet en bit bort printade jag även en liten låda till grejerna som funkar helt okej men den har jag inte i bakfickan idag. Om du är mer intresserad kan du skicka ett PM så kanske jag kan få fram lite mer.

Lösningen har rullat väldigt stabilt nu sedan installationen i somras!

/z

Samtliga era tips uppskattas, utifrån tillgänglig tid och kostnad m.m. så landade valet på en slimmelezer+.
Tack!

Är dock väldigt sugen på att löda något, nästa lödprojekt blir nog att byta ut kondingar i en Onkyo-stärkare som inte vill känna igen hdmi-portarna utan uppvärmning..

Blev också lite sugen på att göra den härliga retrodörrklockan här smart med ett av hans kit, avstod dock för nu..

Av tuomi

Nu ska vi äntligen få nya elmätare inom 2 veckor, vad är bästa lösning för att över wifi få in datan i HASS? Någon ESPHome-lösning?

Av tuomi
Skrivet av koSmiQ:

Vilka funktioner har du aktiverade i konfen? Tydligen tar BT-proxy ganska mycket RAM och har man då webinterface och andra saker igång så funkar det inte alltid jättebra.

Min kör BT-proxy och annars så lite som möjligt (så ingen backup AP eller webinterface). Kanske nåt sånt?

Jag har inte aktivt tagit bort något, utan det är bara en konfig som ska motsvara funktionaliteten av Shelly 1 Plus, plus BT-proxy och tracker. Den håller ju ändå i ca 5 dagar så det borde ju vara lugnt. Kom nu ihåg att jag måste kolla loggarna nästa gång det sker. Har nu också för API provat att manuellt ställa reboot_timeout till 15min om det nu inte skulle vara det vid default.

Av tuomi
Skrivet av koSmiQ:

Mina Plejd-grejer är för långt borta för att det ska funka med en BT-dongle. Den närmaste är 10 meter, två stenväggar och kyl- och frys bort. Nästa är ute i garaget.

Men jag har löst det genom att köra en Shelly Smart Plug Plus S med ESPHome i garaget. Då agerar den BT-proxy till HA. Så den i garaget är i alla fall integrerad (det äventyret kan man läsa om tidigare i den här tråden, några sidor tillbaka).

Tanken över tid är att bygga bort Plejd. Nån dag ska elskåpet byggas om och då blir det något med Zigbee istället.

Nice!

Min Shelly omflashad till ESPHome för BTproxy trillar ibland ur och kräver en omstart, känns som om jag borde kunna anpassa skriptet för att starta om när detta händer alt. lösa problemet, vad det nu är... Har ev dålig mottagning ibland men borde kunna återuppta anslutningen behövs någon särskild konfig för detta tro?.. Får läsa lite dokumentation antar ajg...

Av tuomi

Hallå!
Jag tar dem gärna för 2500kr + frakt!

Av tuomi
Skrivet av mattera:

Kul! Välkommen in i smartahem träsket!

Av någon anledning rekommenderar alla elektriker plejd, lätt för dom att sätta in och hjälpa kund att integrera.
Men plejd funkar väll bra för dem som är ganska ointresserade av teknik iguess, jag har några men dem åker aldrig in i väggen då Zigbee är himlans mycket bättre.

Så min rekommendation går till Zigbee och att du integrerar det i en Home Assistant.
Vet inte hur teknisk du är men länkar ett paket nedan för att komma igång
Home Assistant green
Zigbee sticka/gateway

Vad är det då för puckar han ska ha till Zigbee isf, det går du ju inte in på här... är ju en djungel att sätta sig in i exakt allt....

Av tuomi
Skrivet av Moseby:

Hej på er,

Har inga "puckar" i dagsläget i huset men vi ska börja installera fönsterspottar och då ska vi passa på att sätta in puckar. Vilken ska vi gå på? Wi-Fi täckningen är okej i hela huset, även i garaget. Men elektrikern rekommenderade Plejd (vilket verkar vanligt), vilket verkar ha stöd för HomeKit om man skaffar gateway.

MEN, skulle ni rekommendera något annat om man ska börja helt från scratch?

Jag skulle rekommendera Shelly över plejd, principen är densamma och elschemat är printade på dem så det ska inte vara några problem att förstå. Shelly Dimmer 2 där det behövs dimning och Shelly 1 Plus eller Shelly 2PM Plus där du har saker som inte kan dimmas dvs lysrörarmaturer m.m.

Fördelen med Shelly över Plejd är att det går över wifi ist för BT, det finns en integration till HA utvecklad av Shelly och du kan få till lokal styrning samt flasha om dem till ESPHome / Tasmota eller liknande som erbjuder ev ytterligare funktionalitet.

Något en bygger in i ett hus vill en inte att det ska vara beroende av att företag inte ska konkursa eller att onlinetjänster ska behöva hållas igång för att fungera.

Av tuomi

5. 2st Google Nest Audio, 400kr + frakt
Men tidigare bud står också kvar.

Av tuomi

5. 2st Google Nest Audio
8. Elgato Stream Deck mk2

1000kr + frakt

Av tuomi

Gällande lagligheten i det hela så är det nog sannolikt bara inloggningen till webbinterfacet som är skyddat om inte något special. Kan inte minnas att jag behövt något liknande när jag gjort motsvarande med synologys mjukvara.

Om du har lite linux-vana så finns här en tråd och följande guide, vet inte i vilken mån de hjälper men kan få dig på rätt väg?

https://community.netgear.com/t5/Using-your-ReadyNAS-in-Busin...
https://jim-st.blogspot.com/2012/07/mouning-readynas-drives-o...

En lite mer nyligt skriven guide:
https://mattbryson55.medium.com/netgear-readynas-duo-dead-how...

Av tuomi
Skrivet av fragwolf:

Du har också testat att koppla in skärmen till ev inbyggt graffekort? Händer att den inte fattar att det finns ett ext kort så man behöver gå in i bios och justera inställningar.

Finns inte stöd för det i aktuell processor

Av tuomi

Den obligatoriska frågan eftersom allt verkar spinna igång..
Du är säker på att du inte kopplat in dig på moderkortets skärmutgång?
Har du kopplat in den extra cpu-kabeln från nätagget till moderkortet intill cpun?

Av tuomi

Är det en mitigation på G för någon spectre-liknande attack igen så att de skyddar röven?
Hur var det med detta, var det inte en massa stämningar på G pga tappad prestanda?

Av tuomi

Ser fram emot tester av dessa samt de som nyligen annonserades i 5xxx-serien men väntar mig ingen större överraskning då det snarare varit besvikelse de senaste generationerna med APUer...

1080p30/60 känns inte så upphetsande.... 🤷

Av tuomi

Om du inte längre kommer in i Windows så skulle jag framförallt prova att koppla bort exakt allt utom ramminne, dvs hårddiskar, gpu m.m. sen provar du att koppla in allt en efter en.. och kommer ihåg att flytta skärmkabeln från moderkortet till gpun när den kopplats in igen så ska du nog kunna lokalisera felkällan.

Hade en kollega för något år sen som hade en sata-disk som börjat tjura, datorn vägrade starta när sata-kabeln till denna var inkopplad.

Av tuomi
Skrivet av koSmiQ:

Fick du liv i den?

Tack för uppföljningen men det får nog vänta till julledigheten..
Sjukt nöjd med den förbättrade BT-täckningen dock!

Av tuomi

Jag tyckte det senaste halvåret att det var lite krångligt om än överkomligt med ett IOT-VLAN... det som slutligen löste det sista veckan var att låta Home-assistant och MQTT-servern ligga på IOT-vlanet, i mitt fall ligger de på båda.. Väldigt enkelt löst genom att lägga till ytterligare ett interface i proxmox och tilldela idt för IOT-VLANet..

Av tuomi

PUBG är enda spelet som håller mig ifrån att köra Linux primärt kan till och med tänka mig att boota en VFIO-VM när det ska spelas..
Det funkade hjälpligt ett tag men senast jag försökte så kunde jag inte starta spelet pga något root-kit / anti-cheat som protesterade över VM... 😢 Proton är inte ens att överväga för det är tydligen alldeles för svårt att bara checka boxen för stöd i EAC etc...